Linkuri accesibilitate

Cum să faci din țânțar armăsar, fără țânțar


Dezinformarea e un cuvânt elegant pentru a minți. A minți are un element emoțional; dezinformarea nu are conotații morale; conceptul e uscat și direct. Cu toate acestea, dezinformarea e de fapt doar minciună, înșelătorie, manipulare.

EUvsDisinfo definește dezinformarea drept declarații verificat false menite să facă rău. Săptămâna asta putem demonstra în detaliu dinamica dezinformării. Cum își croiește drum o minciună sfruntată în serviciile de știri și organismele decidente.

Doamnelor și domnilor, iată basmul cetățeniei germane a Iuliei Navalnîia.

Misiunea: calomnierea

Autoritățile ruse n-au explicat și n-au dat socoteală pentru tentativa de asasinare a liderului opoziției Aleksei Navalîi. În loc de asta, el a fost băgat la închisoare sub pretexte false imediat ce a ajuns la Moscova, după ce și-a revenit într-un spital din Berlin în urma otrăvirii sale în Siberia.

O scrisoare anonimă

Mai multe instituții de presă și figuri publice din Rusia primesc o scrisoare anonimă. Ea conține o poză a unei cărți de identitate germane, eliberată pe numele Iuliei Navalnîia. Documentul e prezentat ca dovadă că Navalnîia e cetățean german. Autorul anonim al epistolei scrie la sfârșit:

„Din nefericire, nu pot să-mi dezvălui identitatea și să fac publică această informație. Sper că contribuția dumneavoastră va ajuta la a pune capăt acestui spectacol de circ.”

Cu respect,

Sursa anonimă

PS: aceasta nu e singura informație privilegiată [pe care o dețin]”

Influencerul

Artemîi Lebedev, designer grafic și influencer cu peste 100.000 de adepți, e unul din destinatarii scrisorii anonime. El decide, nu fără Shadenfreude (N.trad.: bucurie răutăcioasă), să publice imaginea:

Ce-mi spune asta? Îm spune că principalul blogger al țării, la fel ca orice politician sau predicator, sau ca orice alt ipocrit cu două fețe, nu e străin de plăcerile lumești - glorie, bani, pensie asigurată într-un loc sigur.”

Serviciul de știri

În timp ce Lebedev publică scrisoarea, ea devine știre. Nu mai e o afirmație bizară dintr-o sursă anonimă, ce ar fi sfârșit la lada de gunoi a căsuței poștale electronice. Lebedev e pionier în computer design: e o autoritate în treburie digitale și o persoană faimoasă. Asta deja e o știre; majoritatea celor mai mari instituții de presă o publică.

Moskovski Komsomoleț: Lebedev descperă cetățenia germană a soției lui Navalnîi

RIA Novosti: Poliți nu comentează asupra celei de-a doua cetățenii a Iuliei Navalnaia

RIAFAN: Iulia Navalnaia are carte de identitate german

Căința

În timp ce editorii se agită strigând la reporteri să le facă rost de o poză cu Omul Păianjăn, cititorii încep să aibă bănuiala că ceva nu e în regulă cu documentul distribuit de Lebedev. O simplă căutare pe Google Image Reverse Search arată că fotografia de pe document e copiată dintr-o revistă rusească: un fals grosolan. Lebedev aduce la zi informația:

„UPD: E un fals. S-a confirmat

UPDD2: Am greșit, ce să mai zic?

Un mare număr de poze trucate cu Artemîi Lebedev în diferite situații apar pe rețelele de socializare.

Cele mai reputate mijloace media retractează știrea și o aduc la zi cu mărturisirea lui Lebedev că a greșit și cu scuzele prezentate de acesta Iuliei Navalnîia (scuze neacceptate)

Fum fără foc

Câteva mijloace media au investit din greu în poveste și nu o pot retracta. Aleg în schimb să lanseze un atac: „Da, da, documentul ar putea fi falsificat, dar am văzut vreo dovadă că Iulia Navalnîia NU e cetățean german??? Nu!” Instituțiile media deținute de oligarhii Constantin Malofeev și Evgheni Prigojin continuă să insiste că chiar dacă documentul e fals, nu putem fi siguri că dna Navalnîia nu e de fapt cetățean al al Republicii Federale Germane. Agenția de știri RIAFAN a lui Prigojin pretinde că un ofițer superior Stasi (anonim și, trebuie să ne imaginăm, cu un ridicol accent german de Hollywood) confirmă că Ja, ja, Frau Navalnya ist eine deutsche Staatsbürgerin,ja, ja, das ist fantastisch! . Țargrad a lui Malofeev e un pic mai precaută: Ambasada germană nu neagă… Cele două instituții media joacă ping-pong cu povestea, pretinzînd că aduc la zi minciuna cu afirmații noi, irelevante și nefondate.

Adevărul

Sîntem de-acum adânc în pădurea întunecoasă a înșelătoriei. Tărâmul trolilor și al demonilor. Cu Susul-În-Josul. O lume unde falsificările dovedesc autenticitatea și falsurile sînt mai adevărate decît faptele, pentru că ele sprijină Cauza. Cui îi pasă că este fals documentul care dovedește că Iulia Navalnîia e ceva ce nu e? Documentul falsificat ar putea fi o manevră isteață a Iudeo-masonilor care conduc din umbră pentru a semâna confuzie în rândul rușilor onești! Poți dovedi că nu e?

În 2 martie 2021, parlamentarul rus Vitali Milonov – ocupat de obicei cu cruciada contra emoticoanelor cu barbăa trimis o scrisoare oficială autorităților ruse care se ocupă de migrație:

„Vizitele frecvente în Republica Federală Germania în ultimele luni, împreună cu informația despre o cetățenie dublă lasă loc suspiciunii de încălcare a legii. În acest context, vă solicit să controlați și să raportați existența (sau absența) cetățeniei duble a Iuliei Navalnîia, sau a unui premis de rezidență (viză pe termen lung) într-un stat străin.”

Misiune îndeplinită: o minciună a devenit un „fapt real”

În mai puțin de o săptămână, o scrisoare anonimă cu un fals grosolan al unui document a devenit o chestiune oficială pentru autoritățile ruse; o chestiune pentru discuții între diplomați ruși și germani. Nu a fost de-ajuns că s-a dovedit falsitatea afirmației inițiale; minciuna a devenit propriul său adevăr. Substanța factuală a afirmației e irelevantă, dacă minciuna e folositoare. A fost creat un armăsar fără nici urmă de țânțar. Se poate nota și că autoritățile ruse nu au declanșat o anchetă asupra otrăvirii lui Navalnîi.

Alte subiecte săptămâna asta:

Ucraina nu există (Ba da, există)

Familia regală a Suediei ar putea să fi comandat uciderea premierului socialist Olof Palme (Nu, n-ar putea)

Vaccinurile din Europa sînt menite să-i sterilizeze pe africani (Nu, nu sînt menite)

O ultimă mențiune. În secolul doi După Cristos, Pliniu cel Tânăr i-a trimis o scrisoare împăratului roman Traian, cerîndu-i să-i spună cum să acționeze împotriva credincioșilor creștini. Pliniu primise scrisori anonime care acuzau oameni că au adoptat noua religie. Traian i-a spus lui Pliniu, la vremea aceea guvernatorul Bitiniei, astăzi coasta Turciei la Marea Neagră, să fie blând cu creștinii și să nu ia în seama afirmațiile anonime:

„Acuzațiile anonime nu-și au locul în nici o judecată. Pentru că sînt atât un precedent periculos, cât și în afara spiritului epocii noastre.”

Până la urmă, omenirea a evoluat în ultimii 2.000 de ani.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo în traducerea lui Lucian Ștefănescu

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG