Între timp, proprietățile celor care se opun regimului – care se află în închisoare sau au fost forțați să plece din țară – sunt confiscate, transmite televiziunea Current Time.
Asemenea acțiuni represive sunt permise prin legea „Cu privire la confiscarea proprietății”, adoptată pe ianuarie 2023, și care îi vizează pe cei care au comis „acțiuni neprietenoase” împotriva Belarusului.
Pe 27 februarie, la Minsk va începe licitația pentru apartamentul cu trei camere al fostului candidat la președinția belarusă, Valeri Țepkalo. În aprilie 2023, un tribunal din Minsk l-a condamnat în contumacie pe politicianul de opoziție la 17 ani de închisoare, iar proprietatea sa a fost sechestrată.
Valeri și Veronica Țepkalo, care locuiesc în străinătate, au scris pe rețelele de socializare că au sesizat procuratura în legătură cu licitația și au avertizat potențialii cumpărători ai apartamentului lor că achiziția este ilegală.
„Am aflat că apartamentul nostru de la Minsk, care aparține mie și soțului meu prin drept de proprietate, a fost scos la vânzare. În anunțul de licitație se spune că proprietatea aparține lui Valeri Țepkalo, dar, de fapt, respectivul apartament l-am procurat noi, în cadrul căsătoriei comune, și nu poate fi considerat proprietatea exclusivă a soțului meu”, a scris Veronica Țepkalo.
„Fac apel la persoanele care doresc să cumpere apartamentul nostru la un preț subevaluat. Trebuie să înțelegeți că ne vom întoarce cu siguranță acasă și ne vom muta în apartamentul construit cu bani câștigați legal. Și vă vom cere să plătiți chirie pentru întreaga perioadă de utilizare a proprietății noastre”, se mai spune în mesajul Veronicăi Țepkalo.
Ce se vinde în magazinele de bunuri confiscate?
Acesta nu este primul caz de confiscare a proprietăților activiștilor opoziției din Belarus. Apartamentul din Minsk al bloggerului Siarhei Tihanovski, condamnat la aproape 20 de ani de închisoare, a fost de asemenea scos la mezat în vara anului 2023. Soția sa, lidera opoziției belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a numit confiscarea și vânzarea bunurilor imobiliare drept „jaf și banditism”.
„Iată în ce se transformă politicienii care și-au pierdut legitimitatea. De dragul supraviețuirii, ei comit crime de război, trimit oameni nevinovați la închisoare și pe copiii lor în orfelinate, fură proprietăți, distrug case”, a scris ea.
Licitațiile de vânzare a bunurilor care aparțin opozanților regimului de la Minsk sunt organizate de întreprinderea Beliurobespecenie („БелЮробеспечение”). Compania nu a dezvăluit cine a cumpărat apartamentul soților Tihanovski.
Mașina și ceasul care i-au fost confiscate lui Viktor Babariko, fostul candidat la președinție care a primit o sentință de 14 ani de închisoare, au fost de asemenea vândute pe platforma Beliurobespecenie.
„Persecuții demonstrative”
Șeful Consiliului Popular Anticriză, Pavel Latușko, ale cărui bunuri imobiliare și conturi bancare au fost, de asemenea, confiscate în Belarus (politicianul fiind condamnat la 18 ani în contumacie), a declarat pentru Current Time că vânzarea proprietăților este o modalitate prin care autoritățile belaruse pun presiune asupra opozanților lui Lukașenko, aflați în străinătate, și pe care nu poate să-i „atingă” prin alte mijloace.
„Cred că regimul face persecuții demonstrative. În acest fel, vrea să-i demonizeze pe ceilalți activiști, care acum se află peste hotare, pentru ca aceștia să nu-și continue activitatea în străinătate și să refuze să participe la Consiliul de Coordonare, la Cabinetul Unit de Tranziție și la alte structuri democratice”, a declarat Latușko.
Apartamentul de la Minsk al lui Dmitri Navoșa, fondatorul publicației „Tribuna” și co-fondatorul Sports.ru, condamnat în contumacie la 12 ani de închisoare în Belarus, va fi, de asemenea, scos la licitație în curând. Navoșa a declarat pentru Current Time că proprietatea sa este pregătită acum pentru a fi confiscată.
„Au venit niște oameni ca să treacă în registru restul bunurilor - vesela de bucătărie, o față de masă - și au adunat câte ceva, în valoare de 249 de ruble. Aflăm de la propaganda belarusă că aceste obiecte sunt vândute acum în magazinele de bunuri confiscare”, a declarat Navoșa.
Aleksandr Lukașenko i-a amenințat pe oponenții săi politici că le va confisca averile încă în ianuarie 2022. Atunci, el i-a îndemnat pe cei care au părăsit țara din cauza represiunilor să se „căiască și să îngenuncheze” dacă vor să revină acasă. Foarte puțini însă au fost de acord să se întoarcă în astfel de condiții.
O lege extrem de „vagă” și un spațiu „imens” pentru abuzuri
Centrul pentru Drepturile Omului „Viasna” a declarat pentru Current Time că așa-numita lege privind confiscarea proprietății are prea puțin de-a face cu o lege democratică, fiind mai degrabă un răspuns al autorităților belaruse la sancțiunile economice și politice impuse Minskului de către țările occidentale.
„Nu există concepte și definiții clare în legea privind confiscarea proprietății. Prin urmare, la modul potențial, există un spațiu imens pentru încălcarea unor drepturi constituționale: în primul rând, inviolabilitatea proprietății”, spune Svetlana Golovneva, avocată la centrul „Viasna”.
Analistul politic de la serviciul belarus al Europei Libere, Valeri Karbalevici, este de acord că sechestrarea proprietății se face în primul rând pentru a intimida opozanții lui Lukașenko:
„Și amenzile, și confiscarea proprietății, ca să nu mai vorbim de rețineri, percheziții, condamnări la ani grei de închisoare, sentințele administrative”, enumeră el instrumentele de presiune. Adică, autoritățile folosesc întregul ansamblu de măsuri represive - poate cu excepția execuțiilor publice - pentru a-și intimida oponenții politici și a le provoca cât mai multe daune, dar și pentru a-i speria pe potențialii protestatari în Belarus”.