Linkuri accesibilitate

Ce înseamnă «Orbánkrupt» în «eurospeak» și cum concurează fără voal cea mai bună șahistă iraniană


Sara Khadem (25 de ani), cea mai bună șahistă iraniană, concurează fără voal la campionatul mondial de șah ce urmează să se încheie pe 30 decembrie în Kazahstan.
Sara Khadem (25 de ani), cea mai bună șahistă iraniană, concurează fără voal la campionatul mondial de șah ce urmează să se încheie pe 30 decembrie în Kazahstan.

«¡Pâine, lapte, ulei, ouă și fructe!»… La vremuri grave — măsuri serioase. El País, în Spania, trece în revistă câteva din principalele alimente pentru care spaniolii vor plăti mai puțin începând de la 1 ianuarie, după un an petrecut cu coșul de cumpărături din ce în ce mai gol din pricina creșterii abrupte a prețurilor alimentelor de bază.

Guvernul socialistului Pedro Sánchez tocmai a aprobat eliminarea sau reducerea drastică a TVA pentru aceste produse: pâine, făină de pâine, lapte, brânză, ouă, fructe, leguminoase, cartofi și cereale. De asemenea, uleiul și pastele se vor ieftini, TVA pentru ele scăzând de la 10% la 5%.

Tot așa, familiile spaniole vor primi cecuri de câte 200 de euro și vor fi reduse tarifele pentru transportul în comun.

Criza energetică: ExxonMobil se revoltă împotriva taxei europene pe „superprofiturile” energetice

Gigantul petrolier american ExxonMobil a depus o plângere miercuri în fața justiției europene, în speranța de a torpila taxa pe „superprofiturile” grupurilor energetice decisă de Bruxelles în septembrie și a cărei intrare în vigoare este programată pentru sâmbătă, 31 decembrie.

Plângerea împotriva taxei, depusă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), este „cel mai important răspuns până în prezent din partea industriei petroliere, care a devenit ținta guvernelor occidentale după creșterea vertiginoasă a prețului petrolului și al energie în urma invadării Ucrainei”, observă The Financial Times.

Departe de a suferi de pe urma conflictului, „giganții petrolului și gazelor au strâns profituri de multe miliarde de dolari” în ultimele luni, „în timp ce consumatorii au fost nevoiți să se confrunte cu prețurile uriașe ale energiei, care s-au dublat”, remarcă The New York Times.

Potrivit cotidianului american, taxa europeană „de solidaritate” ar trebui să coste ExxonMobil 2 miliarde de dolari în 2023. O sumă aparent semnificativă, însă care trebuie comparată cu profiturile de 58 de miliarde de dolari așteptate de grup pentru 2022 (comparativ cu 2021).

Presa franceză despre sinuciderea unui iranian care protesta contra represiunii regimului de la Teheran

„Când veți privi acest videoclip, eu voi fi mort”: un bărbat iranian de 38 de ani s-a sinucis luni sărind în fluviul Ron, în plin Lyon, în Franța, pentru a atrage atenția asupra represiunii „violente” a manifestațiilor din țara sa, scrie Libération. Iranianul a fost găsit ulterior înecat în fluviu, după ce lăsase un mesaj filmat, recitat foarte calm.

Le Figaro amintește că potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cel puțin 476 de persoane, inclusiv 64 de minori și 34 de femei, au fost ucise de forțele de securitate care încearcă să suprime manifestațiile. Cel puțin 100 de iranieni sunt judecați în țara mollahilor și riscă pedeapsa cu moartea.

Sara Khadem, cea mai bună șahistă iraniană, concurează fără voal

Ea este „ultima dintre multele sportive iraniene care au apărut într-o competiție internațională fără val pe cap, de la începutul protestelor antiguvernamentale din Iran”, putem citi în The Independent de la Londra, care preia informații ale cotidianului reformator iranian Etemaad și ale site-ului sportiv iranian Khabarvarzeshi.

Sara Khadem, 25 de ani, este singura jucătoare de șah care își reprezintă țara la campionatul mondial de șah ce a început pe 25 decembrie și urmează să se încheie pe 30 decembrie în Kazahstan.

„Maestru Internațional”, cel mai înalt titlu pentru femei din lumea șahului, din 2015, Sara Khadem este astăzi cea mai bună jucătoare iraniană și se numără printre cele mai bune 20 de jucătoare din lume.

Moartea subită la Moscova a unui fost șef al armatei ruse

La Londra, The Daily Telegraph scrie despre o nouă moarte suspectă în cercurile înalte din Rusia: generalul Aleksei Maslov, figură importantă în cercurile militare și care avea legături strânse cu Ucraina a murit „brusc”, la 69 de ani, cum a anunțat-o uzina de tancuri în care lucra mai recent.

Nici o altă explicație nu a fost dată de uzina de constructii de masini Uralvagonzavod, cel mai mare producător de tancuri din lume, unde generalul Alexei Maslov lucra de puțină vreme ca reprezentant international pentru vânzări.

Maslov, fost comandant șef al forțelor terestre ale Rusiei între 2004 și 2008, a murit în ziua de Crăciun într-un spital militar din Moscova, a anunțat compania.

Uralvagonzavod l-a numit un „comandant distins care a realizat o ascensiune remarcabilă de la șef de pluton la comandant șef al forțelor terestre”.

Legături strânse cu Ucraina

Fostul șef militar, provenit dintr-o regiune rusă învecinată cu Ucraina, a întreținut legături strânse cu țara pe care Rusia a invadat-o în februarie.

Cariera militară a generalului Maslov a început în Ucraina sovietică, unde el a studiat într-un colegiu select pentru comandanți militari din Harkov. Ulterior, a fost staționat în munții Carpați, la granița cu România.

După cei patru ani în care a comandat forțele terestre ale Rusiei, generalul Maslov a fost numit adjunct al lui Dmitri Rogozin, trimisul pe atunci al Rusiei la NATO, la Bruxelles.

Rogozin, un sprijinitor fără nuanțe al invadării Ucrainei, care a fost rănit într-un atac ucrainean săptămâna trecută („rănit la fese”, sau „la popou”, cum am scris aici, în revista presei, preluând rețelele sociale din Rusia), l-a descris pe răposatul general drept un „ofițer cu experiență, un comandant exigent și un om bun”.

Moartea generalului Maslov survine la câteva zile numai după ce un alt înalt oficial al marinei ruse, responsabil cu construcția noilor tipuri de submarine, a decedat și el de „moarte subită”.

Alexander Buzakov, în vârstă de 65 de ani, a murit în weekendul trecut, a doua zi după ce prezidase inaugurarea unui nou submarin la șantierele navale ale Amiralității Rusiei din Sankt Petersburg.

Firma sa i-a descris moartea ca fiind „subită, prematură și tragică”, însă nu a explicat cauza.

Serhii Plohy: „Ucraina modernă s-a născut pe ruinele imperiilor”

Libération, cotidianul stângii intelectuale pariziene, are azi un interviu cu profesorul de la Harvard Serhii Plohy, autorul cărții O nouă istorie a Ucrainei, ultimul astfel de studiu publicat într-o limbă de largă circulație, The Gates of Europe: A History of Ukraine (Penguin, 2015, ed. nouă: 2022).

Despre acest studiu am mai scris aici, cartea remarcându-se și prin importanța pe care o acordă figurii culturale și politice a lui Petru Movilă (sau Moghilă, 1596-1646), teolog şi mare om de cultură, celebru mitropolit al Kievului și renovator al credinței ortodoxe.

Atât de mult succes a avut Moghilă în misiunea sa reformatoare a ortodoxiei ucrainene, încât de pe atunci sicofanții, cei care doreau să-l flateze, îi spuneau acestui fecior și nepot de domni moldoveni că văd în el un nou lider al miticei Русь, Rusia Kieveană a Evului Mediu, un «moștenitor al cnejilor Vladimir cel Mare și Iaroslav cel Înțelept».

Cartea lui Serhii Plohy răstoarnă mai întâi ideea — clișeul mai degrabă — potrivit căreia Ucraina ar fi o țară profund divizată între un est ortodox și un vest catolic, mult mai occidentalizat.

Studiul rezumă munca uriașă depusă de Petru Moghilă pentru a restaura bisericile kievene, precum și activitatea sa tipografică și crearea primei Academii kievene. «Catehismul» său a devenit „un standard pentru întreaga lume ortodoxă, inclusiv pentru Rusia moscovită".

Scrie Serhii Plohy, intervievat de Libération: „Este remarcabil cum Kievul, un oraș greu de plasat atunci pe harta lumii ortodoxe după invazia mongolă din 1240, a jucat un rol cheie în reformarea ortodoxiei, iar nu Moscova sau Costantinopol. /.../ Reformele lui Moghilă aveau să aibă un impact profund asupra lumii ortodoxe vreme de încă un secol și jumătate.”

Nepal: Liderul maoist Dahal a depus jurământ ca șef al guvernului

Dahal a fost numit de președinta republicii, Bidya Devi Bhandari, pe baza votului a 169 din 275 de membri ai Camerei Reprezentanților, camera inferioară a parlamentului federal, aleși pe 20 noiembrie (cum o anunță în Italia Agenzia Nova).

Un militant maoist ca prim-ministru al acestei țări hinduiste și budiste din Himalaya este o premieră absolută.

Sfârșit de an: un ghid al jargonului eurocraților

În sfârșit, la Bruxelles săptămânalul și site-ul de informații Politico (destul de „eurosceptic”, de altfel) face acum, la sfârșitul anului, o listă a celor mai recente formule și clișee — deseori obscure, dar impenetrabile pentru cineva din exterior — cu care e presărat discursul eurocraților, acel eurospeak deseori de neînțeles, bazat pe engleza globish, pe jargonul birocratic și pe monstruoase împerecheri de cuvinte.

Iată ce am cules de acolo:

Schadenbrexit: O senzație de fericire resimțită la Bruxelles la aflarea numelui premierului Regatului Unit pentru săptămâna în curs (termen bazat, evident pe Brexit și pe germanul Schadenfreude).

Musk-ovite: Orice magnat tehnocrat sau influencer ignorant care intră cu bocancii în dezbaterile de pe pe rețelele de socializare despre războiul Rusiei în Ucraina.

Si, în sfârșit, preferatul meu:

Orbánkrupt: Când ești prăbușit moral și financiar în același timp.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG