Linkuri accesibilitate

„O alternativă la Podul Crimeea”. Rusia construiește o nouă cale ferată spre peninsula anexată


Podul Crimeea, după deschiderea circulației rutiere, în luna mai 2018.
Podul Crimeea, după deschiderea circulației rutiere, în luna mai 2018.

Moscova construiește în grabă o nouă cale ferată prin teritoriile ucrainene ocupate. Ea urmează să unească orașul rusesc Rostov pe Don și Crimeea anexată, de-a lungul coastei Mării Azov.

Ambițiosul proiect se dorește a fi un fel de „alternativă” la Podul Crimeei, pe care armata ucraineană amenință să-l distrugă.

Propaganda rusă spune acum că drumul din „Rusia cea mare” către peninsulă va fi cu 200 de kilometri mai scurt, iar noua conexiune va face mai simplă și mai rapidă transportarea, în primul rând, a produselor alimentare, materialelor de construcție și altor mărfuri.

Până la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, podul peste strâmtoarea Kerci – cel mai lung din Europa, de 19 kilometri - era singura legătură terestră (auto și feroviară) dintre Rusia și Crimeea anexată în 2014. Deschis în 2018 și supranumit „Podul lui Putin”, acesta are nu doar o valoare simbolică pentru Rusia, dar și una strategică pentru aprovizionarea peninsulei și a forțelor ruse care au invadat țara vecină.

Kievul a declarat „Podul lui Putin” drept o țintă militară legitimă și a încercat de mai multe ori să îl distrugă. În octombrie 2022, o explozie puternică a avariat partea rutieră a podului, iar în iulie 2023 a fost distrusă o traversă a podului, în urma unui atac ucrainean cu drone. Porțiunile afectate au fost restaurate, de fiecare dată, într-un timp relativ scurt. În ciuda costurilor astronomice ale podului peste strâmtoarea Kerci, se consideră că acest traseu este unul mai puțin sigur (și mai lung), decât o legătură terestră cu Crimeea pe litoralul Mării Azov.

The Guardian scrie, miercuri, că serviciile secrete ale armatei ucrainene (GUR) ar pregăti un nou atac asupra Podului Crimeea. Oficiali GUR, citați de publicația britanică, susțin că, de această dată, distrugerea podului ar fi „inevitabilă”.

Cât de aproape este Rusia de finalizarea construcției?

Președintele rus Vladimir Putin a declarat recent, la manifestațiile ce au marcat un deceniu de la anexarea Crimeei, că prima etapă a proiectului a fost deja finalizată.

Noua linie ferată începe la Rostov pe Don (aflat la numai 56 de kilometri de Ucraina), va trece prin portul rusesc Taganrog, apoi prin orașele ocupate de litoralul ucrainean - Mariupol, Berdiansk, Melitopol, după care va coborî spre sud, către orașul Djankoi din Crimeea. Un alt tronson leagă, de la nord la sud, orașele Donețk și Mariupol.

Potrivit lui Putin, calea ferată ar trebui să ajungă până la Sevastopol, capitala peninsulei anexate. El a spus că aceasta va fi „o alternativă la Podul Crimeea”. Liderul de la Kremlin a afirmat că tronsonul Rostov-Donețk-Mariupol-Berdeansk ar fi deja funcțional.

... lucrările la noua linie ferată de-a lungul coastei Mării Azov vor dura mai mulți ani

Însă informațiile despre cât de mult au avansat lucrările de construcție rămân, deocamdată, contradictorii. În vara anului 2023, un oficial al administrației de ocupație din regiunea Zaporojie a declarat că lucrările la noua linie ferată de-a lungul coastei Mării Azov vor dura mai mulți ani. Săptămâna trecută, serviciile secrete britanice au afirmat că lucrările de construcție la un segment de numai 60 de kilometri, în regiunea Donețk, au durat aproximativ opt luni.

Căile ferate din regiunile ucrainene ocupate sunt într-o stare precară, iar pe unele tronsoane trenurile nu mai circulă. Linia existentă din regiunea rusească Rostov către Crimeea trece mai întâi prin orașul Donețk, din nord-estul Ucrainei, urmând un traseu periculos prin regiunile Zaporojie și Herson.

Din această cauză, în vara anului 2023, Rusia a început construcția unei noi linii ferate care să unească orașul Donețk cu portul Mariupol. Acest traseu trece mai departe de linia frontului, limitând posibilitățile Ucrainei de a-l lovi. El urma să creeze conexiuni mai bune cu orașele rusești Taganrog și Rostov pe Don, ceea ce le-ar permite rușilor să rezolve problema aprovizionării trupelor pe frontul de sud, oferind o alternativă, în cazul în care ucrainenii reușesc să scoată din funcție, fie și temporar, podul spre Crimeea.

Analiști independenți, citați de Radio Svoboda, susțin că noua linie de cale ferată de la Donețk la Mariupol va reduce timpul în care armata rusă va livra muniții și echipamente pe frontul de sud cu aproximativ două zile, sau cu 800 de kilometri față de capacitățile logistice existente.

Căile ferate sunt o componentă de primă importanță a logisticii militare rusești, permițând deplasarea rapidă și rentabilă a unor cantități semnificative de muniție, vehicule, combustibil, materiale de construcție și personal, recunosc și militarii ucraineni.

Nu numai cale ferată, ci și autostradă

Imagini de satelit analizate de Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere, arată cât se poate de clar că, paralel cu linia ferată, de la Rostov pe Don spre Mariupol se află în construcție și o autostradă. Primele imagini au apărut în octombrie 2023. Presa rusă a scris anterior că autostrada va avea patru benzi și va trece departe de zonele populate de pe coasta Mării Azov.

Expertul militar ucrainean Roman Svitan afirmă că rușii au o nevoie vitală de noua cale ferată pentru aprovizionarea forțelor sale din sudul Ucrainei.

Înțelegând că podul Crimeei poate fi distrus, ei încearcă să construiască un al doilea traseu

„Distanțele sunt foarte mari - 500 de kilometri până la malul stâng al Niprului - și pot fi parcurse numai pe calea ferată. Înțelegând că podul Crimeei poate fi distrus, ei încearcă să construiască un al doilea traseu. Lucrările au început anul trecut, iarna au încetinit puțin, iar în ultimele o lună și jumătate acestea continuă într-un ritm accelerat”, a declarat expertul într-un interviu pentru televiziunea noastră de limbă rusă Current Time.

Roman Svitan afirmă că sunt în toi și lucrările de restaurare a tronsonului Mariupol - Donețk, distrus pe unele porțiuni de luptele ce durează de zece ani în estul Ucrainei.

Ce poate să întreprindă Kievul?

Ucraina a spus deja că noua cale ferată construită de ruși va fi o „țintă militară legitimă”. Pe de altă parte, experții afirmă că este ușor să distrugi o cale ferată, dar la fel de ușor poate fi reparată.

„Echipaje bine dotate pot reconstrui linia ferată în câteva ore. De aceea, nu are rost să lovim calea ferată propriu-zisă”, spune Roman Svitan. Potrivit lui și altor experți militari ucraineni, cel mai eficient mod de a zădărnici construcția este distrugerea podurilor peste care trece calea ferată.

Agenția Federală de Transport Feroviar din Rusia susține că trenurile de marfă circulă deja pe o porțiune de 63 de kilometri de la Rostov pe Don către Crimeea, începând cu 15 martie. Construcția acestui segment a reprezentat prima etapă a proiectului, iar alte două etape ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului 2024. Acestea prevăd construcția unor noduri feroviare și ramificații secundare, amenajarea stațiilor și un șir de alte lucrări. Oficiali ruși de la Căile Ferate s-au plâns că lucrările ar fi fost realizate, efectiv, „sub tirul” armatei ucrainene. Aceștia se abțin, deocamdată, să spună dacă vor fi lansate și curse pentru pasageri.

XS
SM
MD
LG