Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina: ziua 32 | „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”


Ukraine - Smoke rises the air in Lviv, western Ukraine, Saturday, March 26, 2022.
Ukraine - Smoke rises the air in Lviv, western Ukraine, Saturday, March 26, 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții militare:

  • Președintele american Joe Biden a spus la Varșovia că Vladimir Putin este un „măcelar” și „nu poate rămâne la putere în Rusia”, un oficial al Casei Albe explicând ulterior că duritatea declaraților nu reprezintă un apel la schimbarea regimului în Rusia, ci a fost menită să pregătească democrațiile lumii pentru un conflict extins.
  • Într-un nou mesaj video, Volodimir Zelenski a întrebat dacă Occidentul a fost intimidat de Rusia, președintele ucrainean cerând din nou să furnizeze o mică parte din echipamentul militar occidental. „Așteptăm deja de 31 de zile”, a spus Zelenski în mesajul difuzat la finele celei de-a 31-a zile de lupte.
  • Patru rachete au lovit pe 26 martie Lvov-ul, orașul din vestul Ucrainei aflat la doar 60 km de granița poloneză, unde s-au adăpostit mulți dintre refugiații ucraineni fugiți din regiunile estice.
  • Rusia și-a continuat „agresiunea armată la scară largă”, în timp ce forțele ucrainene au respins șapte atacuri în regiunile de est Donețk și Luhansk, a spus Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-un nouă sinteză zilnică a situației din teatrul de lupte.
  • După o absență de două săptămâni, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost văzut într-un video postat de ministerul său, prezidând o ședință despre dotarea forțelor ruse.
  • Ucraina a cerut Crucii Roșii să nu deschidă un birou planificat în Rostov-pe-Don, în Rusia, spunând că acest lucru va legitima „coridoarele umanitare” ale Moscovei și răpirea și deportarea forțată a ucrainenilor.
  • Autoritățile locale din Cernihov spun că orașul situat la nord de Kiev care a fost un punct focal al bătăliilor la începutul invaziei rusești spun că forțele ruse l-au încercuit din nou. În oraș se află 44 de persoane rănite grav, inclusiv trei copii, care nu au putut fi evacuați pentru tratament, a spus primarul.

Joe Biden le transmite ucrainenilor, de la Varșovia: Suntem alături de voi

Vladimir Putin nu mai poate rămâne la putere, iar războiul său împotriva Ucrainei este un eșec strategic pentru Moscova, a declarat președintele american Joe Biden într-un discurs ținut pe 26 martie la Varșovia.

Ucraina susține că a distrus o navă rusească în portul Berdeansk

Armata ucraineană a anunțat că a distrus o navă de transport rusesc în portul Berdeansk, pe 24 martie. Orașul ucrainean de pe malul Mării Azov este ocupat de forțele rusești invadatoare, iar portul a fost folosit pentru a aduce echipamente militare și provizii. Nu s-a putut verifica imediat dacă exploziile au rezultat în urma unui atac ucrainean sau din altă cauză.

Ucraina susține că a distrus o navă rusească în portul Berdeansk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

Summitul extraordinar NATO: o nouă realitate securitară

Trei mari summituri simultane, întâlniri la vârf internaționale au fost organizate joi la Bruxelles: NATO, UE, dar și G7, reuniunea celor șapte țări industrializate, marile economii ale planetei, totul cu participarea personală a lui Joe Biden, care de la Bruxelles va ajunge vineri în Polonia, în apropierea Ucrainei, a liniei frontului. Mai multe AICI.

Maraton de reuniuni la nivel înalt: summitul NATO a fost urmat de reuniunea G7 și de cea a liderilor UE cu președintele american Joe Biden, Bruxelles, 24 martie 2022.
Maraton de reuniuni la nivel înalt: summitul NATO a fost urmat de reuniunea G7 și de cea a liderilor UE cu președintele american Joe Biden, Bruxelles, 24 martie 2022.

Imagini filmate cu drona arată amploarea dezastrului din Mariupol

O înregistrare video realizată cu ajutorul unei drone arată amploarea distrugerilor din Mariupol, orașul-port de la Marea Azov. Mii de civili rămân blocați în orașul asediat de forțele rusești.

Imagini filmate cu drona arată amploarea dezastrului din Mariupol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00

Care este miza bătăliei pentru Mariupol?

Armata rusă continuă asediul asupra mai multor orașe din Ucraina, inclusiv la Mariupol, portul de la Marea Azov, luat în încercuire de mai bine de trei săptămâni și distrus – susțin autoritățile ucrainene – în proporție de peste 80%. Din cei peste 430.000 de locuitori, doar câteva zeci de mii au reușit să fugă, majoritatea cu automobilele personale. Orașul nu are apă curentă, electricitate și căldură, iar oamenii nu au hrană și nu se se știe câți dintre ei au fost uciși în cursul asediului. Ce ar însemna căderea orașului-port, care este și un important centru industrial, pentru Ucraina, dar și pentru Rusia? Mai multe, AICI.

SUA avertizează: Rusia poate lansa atacuri și pe frontul cibernetic de luptă

Până acum, în ciuda confruntării cu Occidentul, Vladimir Putin nu a recurs la o armă cu care a obișnuit în ultimii ani și anume atacuri cibernetice. Însă potrivit spuselor președintelui SUA, Joe Biden, această realitate s-ar putea schimba. „Cu cât Putin se va simți mai cu spatele la zid, cu-atât tacticile sale vor fi mai dure și unul dintre instrumentele la care e posibil să recurgă, după opinia noastră, este cel al atacurilor cibernetice”, a spus șeful executivului american. Mai multe, AICI.

„Z” – dar nu de la Zelenski

Rusia duce în Ucraina un război pe cel puțin două fronturi: pe teren și pe „terenul simbolurilor”. Iar dacă primul nu pare să meargă așa cum și-a dorit sau închipuit Kremlinul – susțin experții militari occidentali – al doilea funcționează mult mai bine, cel puțin în Rusia. Așa s-a ajuns și la „războiul simbolurilor”, între Z și trandafirul alb. Mai multe, AICI.

Sankt Petersburg, Rusia, 7 martie 2022
Sankt Petersburg, Rusia, 7 martie 2022

Beckham își cedează contul de Instagram unei anesteziste din Harkov

Cunoscutul fotbalist englez David Beckham și-a predat temporar contul de Instagram unui medic pediatru anestezist din Harkov. De duminică, cei peste 70 de milioane de urmăritori ai lui Beckham pot să vadă care sunt condițiile într-o maternitate, aflată sub amenințarea constantă a bombelor rusești. Doctorița a arătat și imagini din subsolul spitalului unde sunt evacuate femeile care așteaptă să nască, dar și proaspetele mame.

Moldova primește primele ajutoare americane pentru refugiații ucraineni

SUA acordă Republicii Moldova ajutoare de 30 de milioane de dolari pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Ambasadorul american la Chișinău, Kent D. Logsdon, a făcut anunțul pe 20 martie la Centrul Fides pentru refugiați, din Chișinău. El s-a arătat „foarte îngrijorați” de ceea ce s-ar putea întâmpla în regiune, dar a adăugat că, „în acest moment, nu există semne că Moldova ar putea fi ținta unui atac”. Mai multe, într-o relatare semnată de Liliana Barbăroșie.

Ambasadorul Kent D. Logsdon anunță, la Chișinău, ajutoare americane de 30 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, 20 martie 2022
Ambasadorul Kent D. Logsdon anunță, la Chișinău, ajutoare americane de 30 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, 20 martie 2022

Ce a vrut și ce mai vrea Putin de la Ucraina?

Negocierile de pace ruso-ucrainene continuă prin videoconferință. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Turcia s-a oferit să medieze conflictul dintre cele două părți – iar joi seară, la trei săptămâni de la începutul războiului, președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și i-a spus care ar fi condițiile Moscovei pentru un acord de pace. Dar, la urma urmei, de ce a invadat Putin Ucraina? Mai multe AICI.

Vladimir Putin vorbind înaintea unui concert marcând anexarea Crimeii și Sevastopolului. Pe bannere se poate citi: Pentru Rusia. Moscova, 18 martie 2022
Vladimir Putin vorbind înaintea unui concert marcând anexarea Crimeii și Sevastopolului. Pe bannere se poate citi: Pentru Rusia. Moscova, 18 martie 2022

Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa

La 6 martie, Serhii Perebiinis și-a pierdut întreaga familie în timp ce încercau să se evacueze dintr-o suburbie a Kievului. Moartea soției și celor doi copii ai săi cauzată de un obuz rusesc a fost documentată de jurnaliști aflați la fața locului, iar imaginile cu trupurile lor neînsuflețite au făcut înconjurul lumii. Perebiinis a vorbit despre această tragedie cu postul Current Time. (ATENȚIE: Urmează imagini care vă pot afecta emoțional.)

Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:47 0:00

Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război?

Curtea Penală Internațională (CPI) îl investighează pe președintele Rusiei pentru posibile crime de război în Ucraina. Se pune însă din start întrebarea legitimă: Este oare Putin susceptibil să fie într-adevăr judecat la Haga? Mai multe AICI.

„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022
„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare data, denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

S-a bazat Rusia pe informații greșite înainte de a intra în Ucraina?

Mai mare, mai puternică, mai bine dotată și antrenată, armata rusă ar fi trebuit să anihileze rezistența militară ucraineană, iar soldații ruși urmau să fie primiți cu resemnare pasivă, dacă nu chiar cu brațele deschise. Războiul din Ucraina se apropie de a treia săptămână, dar profeția nu s-a adeverit. De ce? Vedeți aici o analiză semnată de jurnalistul Europei Libere Mike Eckel.

XS
SM
MD
LG