Linkuri accesibilitate

„De la post-comunism la post-plahotniucism” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Ala Nemerenco a declarat război „indiferenței, aroganței, incompetenței, inculturii manifestate de unii medici sau asistenți medicali în raport cu pacienții” (Anticorupție.md).

Revista presei cu Diana Răileanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

„De la post-comunism la post-plahotniucism”, este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru în Ziarul Național. Autorul constată că Vladimir Plahotniuc a „administrat” mai bine tot ce era rău până la el și a profitat de vulnerabilitățile sistemului existent pentru a-l controla. Nicolae Negru îi dă dreptate actualei șefe a cabinetului de miniștri, Maia Sandu, care susține că nu Plahotniuc a creat sistemul, el doar l-a „perfecționat”, l-a dezvoltat, însă a admis, dacă e să judecăm după căderea lui, destule „lacune”. Trăinicia acestuia s-a dovedit a fi un mit în care a crezut, se pare, Plahotniuc însuși, urmându-și mai mult instinctele, decât rațiunea. (…) „Da, Plahotniuc avea apucături dictatoriale, dar cine nu le are, se întreabă Nicolae Negru, uitați-vă la Dodon, la Maia Sandu cum se stropșesc la procurori și judecători, care, în democrație, reprezintă o altă putere, separată de cea executivă. Lor li se permite, ei „dezoligarhizează”, nu „oligarhizează”, nu-i așa?”, conchide Nicolae Negru.

Portalul Anticorupție.md o citează pe ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, care a declarat război „indiferenței, aroganței, incompetenței, inculturii manifestate de unii medici sau asistenți medicali în raport cu pacienții”. Ea a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, că aceste „calități” se întâlnesc din ce în ce mai des, prejudiciind starea de sănătate a pacienților și știrbind imaginea celor care își fac munca bine și cu multă dedicație, și a instituțiilor medicale. Ea a ținut să precizeze că primește zilnic mesaje cutremurătoare despre comportamentul unor medici, comportament, care anterior „nu a reprezentat breasla medicinii, cea mai intelectuală categorie a societății din toate vremurile”. „Este și mai cutremurător că aceasta se întâlnește și în raport cu micii pacienți”, a subliniat Ala Nemerenco.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor susține că din moment ce a fost adoptată de către Parlament declarația cu privire la caracterul captiv al statului, instituțiile trebuie să acționeze mai insistent. Potrivit acestuia, deputații au mandat deplin și nu trebuie modificată Constituția pentru a dezoligarhiza statul și pentru a-l curăța de oamenii coruptibili. Declarațiile au fost făcute într-o emisiune la NTV Moldova. „Se poate, în cadrul actualei Constituții, să se facă rapid și dur regulă, dar pentru aceasta trebuie să fie înțeleasă problema”, opinează expertul. Ștefan Gligor consideră că declarația cu privire la caracterul captiv al statului trebuie să aibă un termen de aplicare, ea nu poate exista un termen infinit.

Portalul Economica.md citează reprezentanți ai Asociației Investitorilor Străini, care se pronunță contra patentei în comerț. Deși acceptă în general activitatea în baza patentei de întreprinzător, Asociația crede că aceasta nu trebuie să existe în cazul comerțului cu amănuntul și a comerțului cu produse alimentare şi mărfuri ușor alterabile autohtone. „Faptul că deținătorii de patentă nu sunt obligați să țină o evidență contabilă și financiară stă la baza unui număr impunător de eschivări de la achitarea impozitelor și a vânzărilor nedeclarate”, susține Asociația. Membrii acesteia salută introducerea unui nou concept în Codul Fiscal, cel de „activitate independentă”, dar pledează și pentru aplicarea unui sistem simplificat de înregistrare, impozitare, evidență și raportare pentru persoanele fizice, ce obțin venituri din activitatea independentă de comerț.

Într-o analiză pentru agenția de știri IPN, Veceslav Crăciun observă că la inaugurarea de săptămâna trecută a bașkanului reales al autonomiei Gagauz-Yeri, „Pentru întâia dată după mulți ani, susținerea conducătorilor Moldovei exprimată bașkanului reales și întregii Găgăuzii a avut un caracter atât de consolidat. (…) Vlah deja a anunțat că în august prim-ministrul va avea o deplasare de lucru în Găgăuzia. Iar în septembrie ar urma să se producă ședința de lucru a guvernului la Comrat. În consecință, se preconizează aprobarea planului de dezvoltare social-economică a autonomiei pe trei ani. Toate acestea ar fi o bună posibilitate de a-i convinge pe locuitorii Găgăuziei că Igor Dodon și socialiștii pe bună dreptate se dau drept adepți ai găgăuzilor și că, în general, a meritat să se schimbe puterea în țară”, scrie Veceslav Crăciun pentru IPN.

XS
SM
MD
LG