Șeful statului român a spus că nu a fost convins de motivele pentru care ministrul justiției de la București i-a cerut revocarea șefei Direcției Naționale Anticorupție Codruța Kövesi.
Decizia președintelui nu este o surpriză, iar Klaus Iohannis a fost susținut să rămână ferm pe poziție de toate capitalele europene. Chiar la finele săptămânii trecute ministrul francez de externe, aflat într-o vizită la București a ținut să o întâlnească pe Codruța Kövesi, tocmai pentru a demonstra că șefa DNA nu e singură în lupta pe care o dă cu reprezentanții coaliției de guvernământ PSD-ALDE.
Partidele aflate la putere încearcă să scape de ea, crezând că odată cu plecarea ei Direcția Națională Anticorupție va putea fi preluată de un procuror șef mai puțin exigent.
Klaus Iohannis a spus că analizând motivele pentru care ministrul Justiţiei solicită revocarea procurorului şef al DNA, a constatat că autorul raportului vorbește despre acest document ca despre „o luare de poziție” și că acest lucru arată că evaluarea este subiectivă. Această percepție, mai spune președintele român „este întărită şi de prezenţa, în cuprinsul raportului, a unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului justiţiei”.
Iohannis adaugă că propunerea de revocare „utilizează date şi informaţii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anunţată de ministru ca fiind evaluată”.
Printre argumentele sale, președintele citează și Raportul Consiliului Superior al Magistraturii, instanța care veghează asupra independenței justiției, care a ajuns la concluzia că nu există motive întemeiate pentru demiterea procuroarei șefe a DNA.
Chiar înainte ca președintele să-și termine anunțul, ministrul Justiției Tudorel Toader s-a grăbit să declare că „președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA” și că guvernul va sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul lui Klaus Iohannis.
Liderul PSD Liviu Dragnea a dat asigurări că acest verdict nu va duce la suspendarea președintelui așa cum au sugerat de-a lungul timpului unii dintre colegii săi.
În același timp, e posibil ca partidele aflate la guvernare să facă presiuni asupra Curții Constituționale pentru schimbarea Codruței Kövesi, mai cu seamă în lumina publicării Protocolului dintre SRI și Parchetul General, protocol contrasemnat de actuala șefă a DNA pe vremea când era procuroar general. Acest document a apărut, însă, după ce raportul ministrului Justiției i-a fost trimis președintelui.