Linkuri accesibilitate

Ucraina și Statele Unite încep să negocieze garanții concrete de securitate


Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la reuniunea G7 din cadrul summitului NATO, unde Ucrainei i s-au făcut promisiuni de securitate, Vilnius, Lituania, 12 iulie 2023
Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski la reuniunea G7 din cadrul summitului NATO, unde Ucrainei i s-au făcut promisiuni de securitate, Vilnius, Lituania, 12 iulie 2023

Ucraina începe săptămâna aceasta discuțiile cu Statele Unite privind garanțiile de securitate pe care Kievul le-ar putea primi din partea țărilor G7 până ce poate fi admisă în NATO, a anunțat duminică Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski.

Discuțiile cu Statele Unite privind garanțiile de securitate sunt rezultatul summitului NATO de la Vilnius din iulie, la care Ucraina a primit din nou asigurarea că ușile Alianței îi rămân deschise, dar nu și mult-doritul calendar pentru o aderare la NATO. În schimb, țările din grupul celor mai dezvoltate șapte democrații din lume (G7) s-au angajat să-i acorde – individual – garanții de securitate, până la o posibilă admitere. Totodată vor participa la efortul de modernizare și întărire a armatei ucrainene.

„Garanțiile de securitate pentru Ucraina vor fi obligații concrete, pe termen lung, care să asigure capacitatea Ucrainei de a învinge [în acest război] și de a descuraja orice agresiune rusă în viitor. Este vorba de formate și mecanisme de sprijin elaborate în termeni clari”, a mai scris Iermak în postarea de pe Telegram. Garanțiile, a continuat el, „vor fi în vigoare până când Ucraina va fi admisă în NATO”.

Iermak a mai spus că peste 10 țări s-au alăturat declarației G7 și că Ucraina negociază termenii garanțiilor viitoare cu fiecare dintre ele.

Se discută din nou planul de pace al președintelui Zelenski

Tot Andri Iermak a anunțat, într-o postare pe Telegram, că în Arabia Saudită , reprezentații mai multor state vor începe discuții pe marginea planului de pace în 10 puncte al președintelui Zelenski, care pleacă de la ideea de bază că trupele ruse se retrag din toate teritoriile ocupate din Ucraina, inclusiv cu peninsula Crimeea.

Nu a precizat când va avea loc întâlnirea, dar a spus că planul va fi discutat în trei etape, culminând cu o reuniune a șefilor de stat și de guvern.

Cotidianul Wall Street Journal a fost primul care a relatat despre întâlnirea din Arabia Saudită, afirmând că va avea loc la Jeddah în perioada 5-6 august.

Pe lângă retragerea totală a trupelor ruse, planul de pace al lui Zelenskii mai prevede restabilirea frontierelor de dinainte de război ale Ucrainei și întoarcerea acasă a tuturor prizonierilor și copiilor deportați.

La scurt timp după lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Rusia și Ucraina au avut mai multe tentative de a negocia o pace, scurte și fără rezultate.

Acum Ucraina, susținută militar masiv de Occident, spune că nu va mai participa la nicio negociere de pace până ce trupele ruse nu s-au retras din toate teritoriile ocupate, precizează Reuters.

Contraofensiva ucraineană „merge în toate direcțiile”

În timp ce se pregătesc pentru discuțiile cu Statele Unite privind garanțiile de la securitate, oficialitățile ucrainene au anunțat că armata este angajată în lupte grele de-a lungul întregii linii a frontului, respingând atacurile rusești în nord-est și înaintând „treptat”.

Statul Major ucrainean a informat luni dimineață, 31 iulie, că în ultimele 24 de ore au avut loc peste 20 de confruntări armate directe. Totodată, atacurile aeriene și bombardamentele rusești au continuat să afecteze populația civilă și infrastructura.

„Atacurile rusești, din păcate, au făcut morți și răniți în rândul populației civile, iar clădiri rezidențiale au fost distruse”, se precizează în comunicatul Statului Major.

În regiunea Donețk din estul țării, un civil a fost ucis de bombardamentele rusești, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, pe 31 iulie.

Autoritățile locale din orașul Sumi, din nord-estul Ucrainei, au raportat pe 30 iulie că doi civili au fost uciși și cel puțin 17 răniți într-un atac rusesc cu rachetă în seara precedentă.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a raportat, între timp, progrese în contraofensiva ucraineană în regiunea Zaporojie, din sudul țării.

„Înaintăm treptat, dar sigur în direcțiile Berdiansk și Melitopol”, a scris Maliar într-o postare pe Telegram, adăugând: „Contraofensiva merge în toate direcțiile”.

În nord-est, forțele ruse și-au continuat atacurile asupra localităților Kupiansk și Liman, controlate de armata ucraineană, „dar au eșuat și au suferit pierderi”, a mai scris Maliar.

Forțele ucrainene și ruse au continuat duelurile intense de artilerie în zona Bahmut din Donețk, unde se dau lupte grele de luni de zile. Potrivit lui Maliar, Moscova ar fi trimis acolo trupe suplimentare.

În discursul său video cotidian, președintele ucrainean Volodimir Zelenski declara ca ziua de duminică, 30 iulie, „o zi bună, o zi puternică” pe front.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG