Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin, primul pe lista blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor


 Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Igor Dodon i-a cedat lui Vladimir Voronin primul loc pe lista electorală comună a comuniștilor și socialiștilor.

Fostul președinte comunist Vladimir Voronin revine în marea politică în calitate de cap de listă al blocului electoral PCRM-PSRM, înaintea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, partenerul său de bloc, Igor Dodon, rămânând pe locul doi. După un deceniu de vorbe grele între ei și o împăcare surprinzătoare, Dodon a anunțat că îi cedează lui Voronin întâietatea pe listă, spunând că a fost învățat acasă de mic să ofere locul în față „celor mai experimentați, mai în vârstă”.

Vladimir Voronin, primul pe lista blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:03 0:00
Link direct

Decizia lui Igor Dodon de a-i ceda lui Vladimir Voronin primul loc pe listă este văzută în general ca un gest alogic, dacă nu de majoritatea, cel puțin de o parte din analiști. Ei sugerează că, probabil, Voronin nu ar fi acceptat alt loc pe listă, iar Igor Dodon nu ar fi avut altă soluție.

Ceea ce a vrut Igor Dodon să se înțeleagă e că l-a lăsat în fața sa pe listă pe Voronin în semn de recunoaștere a experienței sale imense politice:

„Eu cred că dl Voronin, ca cel mai bun președinte de țară – și o să repet acest lucru de câte ori va fi necesar - cel mai bun președinte de țară din 30 de ani de independență a fost Vladimir Voronin, are o experiență enormă, două mandate de președinte, de aceea va conduce lista și blocul în această campanie”, l-a lăudat azi Igor Dodon pe Voronin în vlogul său de pe internet.

Rusia a fost o prima ipoteză la care s-au gândit mulți observatori de la Chișinău, odată cu decizia socialiștilor și comuniștilor de a se reuni pentru aceste alegeri, după cuvinte grele pe care și le-au spus vreme de 10 ani, în care Dodon l-a părăsit pe Voronin și pe comuniști, relansând Partidul Socialiștilor.

Nefirescul împăcării, dar mai ales repartizarea de locuri pe listă îi face pe unii observatori, printre ei Victor Ciobanu, să tragă concluzia că, probabil, calculul din spate nu se rezumă doar la câștigul electoral scontat de socialiști:

„Foarte departe de gândul lansat în spațiul public că, iată, Moscova a făcut această construcție. De fapt, pentru mine devine și mai clar că Vladimir Gheorghievici (Plahotniuc) a fost artizanul acestei construcții politice. Nici PD, nici Pro Moldova nu trec în viitorul parlament, și el se asigură pe partea aceasta: bănuiesc că are pârghii de a-l influența pe Voronin – putem să bănuim ce pârghii – și asta a fost ideea lui: ca Voronin să nimerească în legislativ, cu oamenii respectivi, începând de la Reidman (fostul deputat comunist Oleg Reidman) și așa mai departe, care au colaborat cu Plahotniuc, de aceea, dacă nu-i reușește cu o fracțiune, atunci cu oameni plasați în diferite partide”, a admis Victor Ciobanu.

Vladimir Voronin și Igor Dodon, semnând acordul de colaborare PCRM-PSRM
Vladimir Voronin și Igor Dodon, semnând acordul de colaborare PCRM-PSRM

Între timp, Vladimir Voronin, care a sugerat că uniunea este valabilă doar până la scrutin, iar în legislativ cele două formațiuni vor avea fracțiuni separate, a reușit să șocheze cu primele declarații - rasiste și xenofobe le-au spus unii - atunci când a sugerat, ieri, într-o emisiune, că dacă cetățenii vor vota pentru forțele proeuropene, li se vor naște copii de culoare.

„Asta vă doriți, dragi alegători, când veți vota pentru parlament? Vă doriți ca ei să voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al țării? Și pentru ca soldații NATO să vină aici și să aveți copii cu pielea închisă la culoare, nu doar cu pielea albă? Asta vă doriți? Iar după ei să vină jandarmii români?”, a declarat Voronin.

Igor Dodon nu a rămas în urma comunistului:

„Voi credeți că e normal așa? Ce stat suntem noi, dacă deciziile se iau de unchii de peste deal (rus: „дяди из за бугра)”, s-a întrebat fostul președinte azi în același vlog de pe internet, atunci când a explicat ideea pe care insistă în ultima vreme și anume cea că Maia Sandu nu ar fi o președintă independentă și ar fi cedat conducerea statului guvernelor străine.

Cu toate că regăsirea sub o singură umbrelă acum a lui Voronin și Dodon este considerată în general ca fiind un pas avantajos ambelor formațiuni – comuniștilor pentru că își pot asigură astfel prezența în viitorul legislativ, iar socialiștilor, pentru că sunt și ei în decădere după înfrângerea lui Dodon din prezidențialele trecute, Victor Ciobanu este de altă părere:

Dodon se asigură ca partidul comuniștilor să nu-i rupă din voturi...
V.Ciobanu

„Pe Igor Dodon eu cred că nu atât îl ajută, cât el se asigură ca partidul comuniștilor să nu-i rupă din voturi destul de mult și, în așa mod, el „îi ia în căruță” ca să salveze acest vot cumulativ. Dar am dubii mari că toată stratagema aceasta este foarte reușită pentru socialiști: pentru că Dodon nu poate repeta rezultatul precedent de 37 de mandate și va fi un scor mai modest – sunt sigur – din care o treime scădem fracțiunea comunistă și atunci socialiștii se aleg cu o fracțiune destul de modestă.”

Printre alte formațiuni care și-au făcut publice astăzi listele de candidați mai figurează PAS-ul, cu trei piese noi – două jurnaliste, Nata Albot și Natalia Davidovici, și o activistă anti-tortură, Ana Racu. Lista ar putea să se schimbe totuși ulterior, a sugerat liderul formațiunii Igor Grosu.

Platforma DA nu și-a făcut deocamdată publică lista, o ipoteză fiind că ar putea include și câteva persoane din rândul liberal-democraților.

Renato Usatîi, politicianul de la Bălți cu unul din cele mai bune ratinguri pe stânga după socialiști, a inclus pe lista blocului ce-i poartă numele în special primari, neregăsindu-se pe ea numele de personalități pomenite anterior de Usatîi.

XS
SM
MD
LG