Linkuri accesibilitate

Vladislav Kulminski: Fără alegeri anticipate, „revenirea unui guvern reformator la putere va fi imposibilă” (VIDEO)


Vlad Kulminski
Vlad Kulminski

Expertul și ex-consilierul fostului premier Maia Sandu face bilanțul anului 2019 și vorbește despre care ar trebui să fie scopurile partidelor de opoziție în anul 2020.

Fostul consilier pe probleme de politică externă al Maiei Sandu crede că ex-premierul a ales corect „drumul războiului” pentru a-și impune principiile, de exemplu alegerea unui procuror general „corect”. Dar o eventuală victorie la prezidențiale nu va aduce marea schimbare.

Bilanț 2019 cu Vladislav Kulminski, fost consilier al premierului Maia Sandu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:07 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Kulminski, vorbim în principal despre anul politic 2019, ne uităm un pic și în 2020 și aș începe în felul următor: pe Dvs. demiterea guvernului Maiei Sandu v-a prins în funcție de secretar de stat în Ministerul de Externe, dar înainte de asta ați consiliat prim-ministra Maia Sandu. Vreau mai întâi o precizare. Ce rol ați jucat, dacă ați jucat vreun rol, în luarea acestei decizii cu asumarea răspunderii pe selectarea candidaților pentru funcția de procuror, o decizie, un gest politic, care până la urmă a dus la demiterea guvernului?

Vladislav Kulminski: „Eu eram unul din mai mulți consilieri și eram consilier pe politica externă și planificarea strategică. Eu nu prea am fost implicat în luarea acestei decizii, dar părerea mea de la bun început e că rezultatele concursului care s-a desfășurat pentru a ocupa funcția de procuror general nu au fost acceptabile pentru guvernul Maiei Sandu. Eu credeam că acel concurs - ca și restul oamenilor în jurul dnei prim-ministru - că acel concurs a fost trucat, că acel concurs nu a fost corect și că rezultatele acelui concurs, cu părere de rău, nu erau corecte, dar de aici până la luarea deciziei de a-și asuma responsabilitatea sunt mai multe opțiuni…”

Europa Liberă: Dar, iată, tocmai aici aș vrea să precizez: ați fost de acord cu decizia Maiei Sandu de a-și asuma răspunderea pe această chestiune?

Vladislav Kulminski: „Eu cred că, cel mai probabil, alte opțiuni nici nu erau, pentru că, uitați-vă, în societate, mai ales în societatea civilă se zvonea foarte mult că guvernul Sandu a pierdut CNA, a pierdut Curtea Constituțională și era pe cale de a pierde și Procuratura Generală, dar noi toți ținem minte ce s-a întâmplat cu guvernele precedente, când dl Plahotniuc a preluat controlul asupra Procuraturii Generale. Procuratura Generală era folosită ca o armă, ca o bâtă, dacă doriți, împotriva oponenților politici pentru a prelua afaceri și pentru multe alte chestii care, de fapt, au adus societatea Republicii Moldova pe pragul acestei prăpastii în care noi ne aflăm astăzi. Adică pentru Guvernul Sandu de a accepta așa ceva, posibilul control politic asupra procuraturii, ca ea să fie folosită în aceleași scopuri în care era folosită pe timpurile dlui Plahotniuc, pur și simplu era inacceptabil. Dacă a fost aleasă cea mai rațională sau cea mai bună opțiune din întregul șir al opțiunilor posibile, este o altă întrebare, noi putem să discutăm.

După părerea mea, dna Maia Sandu a ales calea războiului cu dl Dodon foarte corect, pentru că este mult mai bine să te lupți pentru ceea în ce tu crezi și ceea ce este absolut necesar pentru societatea Republicii Moldova, cum ar fi un procuror general independent și cinstit, care nu ar lua comenzi politice și nu ar acționa în interesul politicienilor, dar ar acționa în interesul justiției și interesul cetățenilor. Și doi: eu cred că, până la urmă, totuși demiterea Guvernului Maia Sandu era un lucru inevitabil. Cred că dl Dodon și Partidul Socialiștilor ar fi găsit o altă cauză pentru a o demite pe dna Maia Sandu și pentru a da jos guvernul precedent. Și Dvs. țineți minte că erau blocate drumuri naționale, că parcă erau probleme cu transportatorii, țineți minte la Bălți era așa un protest al transportatorilor totalmente artificial și parcă socialiștii acuzau guvernul că nu sunt achitate la timp salarii și pensii. Toate astea sunt niște pași ai unor polittehnologi pentru a pregăti terenul pentru a da jos guvernul, pentru a acuza acest guvern de inacțiune, incapabilitate să facă ceva de a schimba viața spre bine, ca să-l dea jos eventual. Eu cred că acest lucru pur și simplu era inevitabil. Noi putem raționaliza și noi putem să ne întrebăm, poate ar fi mult mai bine cumva să extinzi viața acestui guvern pe vreo două-trei săptămâni ca să finalizezi formarea consiliilor raionale și să ai mai multe poziții de președinți ai raioanelor, fiindcă acest lucru contează și el este foarte important, dar guvernul Sandu - și eu cred că, probabil, aici a fost greșeala cea mai mare - făcea totul conform anumitor reguli, adică guvernul Sandu nu depășea anumite linii roșii, știți.

Cred că, dacă acest lucru cu procurorul general și cu reforma justiției s-ar fi întâmplat în primele două-trei săptămâni după formarea guvernului Sandu, atunci eu cred că acest lucru ar fi fost posibil, pentru că atunci și dl președinte Dodon, dar și Partidul Socialiștilor erau în stare de șoc. Noi ținem minte că atunci ei se pregăteau să creeze un guvern majoritar și o coaliție parlamentară cu Partidul Democrat, dar nu s-a întâmplat acest lucru și ei foarte mult se temeau de răzbunare din partea dlui Plahotniuc, pentru că ei, de fapt, au fost impuși să creeze alianță cu ACUM, ei nu au făcut chestia aceasta de bunăvoie. Și noi toți ținem minte cum s-a întâmplat chestia aceasta. Atunci, la acea etapă, primele trei săptămâni după formarea guvernului, eu cred că acea reformă a procuraturii și a sistemului judecătoresc era posibilă...”

Europa Liberă: Ar fi trecut...

Vladislav Kulminski: „Ar fi trecut și guvernul Sandu ar fi putut să meargă la parlament cu orice asumare a oricărei răspunderi și eu cred că atunci n-ar fi fost respinsă această inițiativă care iarăși, după părerea mea, a fost una inevitabilă, dacă doriți.”

Vladislav Kulminski: „Sunt pentru terapia de șoc” - Bilanț 2019
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:28:05 0:00

Europa Liberă: Rămânem încă un pic aici și vreau să vă întreb în felul următor. Știți, de la bun început într-adevăr a existat așa o percepție că e un gest politic bun, e momentul ales foarte bine. Ulterior însă, când s-a văzut cum s-au configurat coalițiile la nivel local și Blocul ACUM a pierdut, practic, pozițiile de președinte de raion în toate raioanele, cu excepția unui singur raion – Ialoveniul. După asta, au urmat pașii aceștia înapoi cu revenirea vânătorilor în Pădurea Domnească, revenirea privaților în paza de stat, multe, multe alte decizii, care semnifică, într-un fel, revenirea la un sistem bazat pe scheme și nu știu dacă putem vorbi chiar în mare măsură despre asta, dar cel puțin semnale în sensul acesta există. A apărut, nu știu de ce, o percepție că Blocul ACUM, personal Maia Sandu nu a calculat foarte bine pașii următori și percepția asta, din păcate, se întărește. Dvs. sunteți de acord cu asta? Și aveți vreo explicație?

Vladislav Kulminski: „Știți cum se spune? Mulți eroi după război. Desigur că toată lumea vrea acum să capitalizeze politic pe ceea ce s-a întâmplat atunci. După părea mea, în ziua de astăzi Maia Sandu este, haideți să spunem așa, probabil singurul lider credibil de pe centru-dreapta, care are șanse reale de a câștiga alegerile prezidențiale în anul viitor și care ar putea uni centru-dreapta în jurul unui program reformator serios. Eu nu cred că, de fapt, noi avem alte opțiuni și desigur noi putem să vorbim cât vrem despre cine e de vină și dacă a fost un pas corect sau un pas incorect, dar cel puțin noi rămânem cu acest fapt de bază, care, după părerea mea, contează acum cel mai mult. Desigur că mulți vor vrea să capitalizeze pe chestia aceasta, mulți vor vrea să preia această conducere sau ar vrea să devină politicieni de anvergură de pe centru-dreapta...”

Europa Liberă: La Andrei Năstase vă referiți?

Vladislav Kulminski: „Eu cred că toți, sunt mai mulți acolo, sunt mai mulți care ar vrea să facă chestia aceasta, dar eu cred că nu le va reuși.”

Europa Liberă: Înseamnă aceasta că Maia Sandu a beneficiat din această situație?

Vladislav Kulminski: „Haideți să vedem. Noi trebuie să vedem mai întâi toate sondajele, pentru că noi nu știm. Ceea ce se publică acum, de fapt, nu sunt sondaje reprezentative.”

Europa Liberă: E greu să ai încredere...

Vladislav Kulminski: „Din ceea ce am văzut eu, în toate sondajele interne care au fost făcute pentru partidele politice, de fapt, Maia Sandu a crescut foarte și foarte semnificativ, pentru că ea este o persoană care într-adevăr luptă cu corupția. Și această imagine este una foarte și foarte puternică.”

Europa Liberă: Dar dezamăgirea Occidentului, dacă putem vorbi despre dezamăgirea Occidentului, e pe măsură să joace un rol nu chiar potrivit pentru viitorul acestor partide proeuropene? Vă explic de ce vă întreb asta. O dezamăgire, pentru că Occidentul a deschis ușile acestui guvern, sprijin necondiționat, chiar înainte de a livra guvernul ceva a început să dezghețe finanțările, deci a tratat acest guvern ca pe un guvern pe termen lung și s-a pomenit la un moment dat din nou acolo de unde a pornit.

Vladislav Kulminski: „Dezamăgire în cine? În dna Maia Sandu personal?”

Europa Liberă: Credeți că nu a dezamăgit?

Toată lumea este dezamăgită în ceea ce încearcă să creeze dl Dodon în R. Moldova...

Vladislav Kulminski: „Eu cred că dezamăgirea a fost foarte profundă și foarte serioasă, dar nu în guvernul Maia Sandu. Eu pot să vă zic, pentru că eu comunic și până în ziua de astăzi cu foarte mulți diplomați, cu mulți din cei care iau decizii serioase și lumea, da, este dezamăgită, de modul în care a acționat dl Dodon. Toată lumea este dezamăgită în ceea ce încearcă să creeze dl Dodon în Republica Moldova și nu în reformele care au fost promovate de către guvernul Sandu. Dacă Dvs. o să observați, toți occidentalii spun că toate reformele care au fost pornite de către guvernul Maia Sandu trebuie să fie continuate și că eficiența guvernului Chicu va fi evaluată conform anumitor criterii foarte simple - dacă aceste reforme care au fost pornite de către Gâguvernul Maia Sandu vor muri sau dacă aceste reforme vor fi continuate.”

Europa Liberă: Dar ele n-au murit?

Vladislav Kulminski: „Eu cred că ele au murit. Și anume aceasta este cauza acestei dezamăgiri, pentru că toate reformele care au fost pornite, de fapt, în ziua de astăzi noi putem să spunem deja că au murit, cu părere de rău. Ce înseamnă chestia aceasta? În Republica Moldova sistemul de administrare publică este învechit, este unul profund sovietic, pe care noi l-am moștenit de la Uniunea Sovietică și care nu a fost reformat timp de 30 de ani. Noi nu am avut reforme profunde, serioase în acest sistem de administrare publică. Iată, uitați-vă ce se întâmplă în România... Dvs. țineți minte, în anii ‘90, de exemplu, dl Iliescu pur și simplu a cumpărat alegerile prezidențiale, da? Și atunci nu exista nici economie de piață, nu exista nimic, dar uitați-vă ce se întâmplă acum în România, societatea a evoluat enorm pur și simplu în comparație cu timpurile de la începutul anilor ’90. Republica Moldova, din păcate, a rămas pe loc.

Din punctul de vedere al administrării publice, noi, de fapt, mai suntem în Uniunea Sovietică, pentru că acest sistem nu este eficient, el nu face față provocărilor de astăzi și închide, dar nu deschide ușile spre dezvoltarea economică. De fapt, este o piedică pentru dezvoltarea economică. Și iată, sarcina-cheie a guvernului Sandu a fost să distrugă sau să schimbe acest sistem vicios, care nu mai este funcțional. Dna Sandu a început cu reforma justiției și cu reforma procuraturii. După părerea mea, asta este cea mai dificilă reformă în orice societate, noi vedem că în Georgia, bunăoară, țara care a implementat multe reforme la începutul anilor 2000 și a avut multe succese, de fapt, ei nici nu au ajuns la reforma justiției și la reforma procuraturii, pentru că e cea mai sensibilă, cea mai dificilă și cea mai costisitoare reformă. Dar în orice caz, aceste reforme au fost pornite și pentru prima dată, de fapt, în societate a apărut în aceste cinci luni de zile un fel de agendă centristă, în sensul în care noi pentru prima dată ne-am pus întrebări corecte: ce nu funcționează în Republica Moldova, ce trebuie să fie schimbat?

Noi nu am vorbit despre Uniunea Europeană, despre Federația Rusă, noi am vorbit despre niște lucruri care nu sunt funcționale în Republica Moldova. Aceste reforme au fost pornite, dar probabil că noi aveam nevoie de o terapie de șoc chiar în prima lună sau în primele două luni de la învestirea guvernului Sandu. Dacă ar fi fost aplicată această strategie de terapie de șoc, atunci guvernul Sandu cumva ar fi venit cu o lovitură mortală pentru acel sistem vechi, poate nu mortală, dar cel puțin cu o lovitură foarte puternică pentru acel sistem vechi, ca să nu-i dea voie să se recupereze, dar ceea ce s-a întâmplat acum, noi avem, de fapt, un fel de restaurare a acelui sistem.”

Europa Liberă: De ce atât de ușor? Și iată dacă am lua două variante, care credeți că ar fi mai potrivită pentru Occident, de exemplu: un procuror Stoianoglo cu Maia Sandu având anumite pârghii și un procuror Stoianoglo acum cu un sistem unde această reprezentare a vectorului proeuropean Maia Sandu fără nicio pârghie? Ce ar fi preferat Occidentul?

Sistemul vechi care exista pe timpurile dlui Plahotniuc își revine, a fost resuscitat de către Partidul Socialiștilor...

Vladislav Kulminski: „Desigur că prima variantă, fără doar și poate, nici nu-i vorba despre asta, dar eu vreau să vă zic că, de fapt, noi vorbim despre un război în societatea Republicii Moldova dintre două abordări. O abordare radicală, cum trebuie să schimbăm acest sistem învechit de administrare publică și e absolut imposibil să vorbești despre creștere economică, despre majorarea sustenabilă a salariilor sau a pensiilor, despre investiții majore, dacă acest sistem rămâne așa cum este acum, dacă el nu va fi schimbat din rădăcină. Eu pot să vă zic chestia aceasta și orice specialist în domeniul administrării publice poate să vă explice chestia aceasta exact la fel cum vă explic eu. Și iată această abordare radicală de schimbare din rădăcină, de fapt, acum este contrapusă unei alte abordări, când sistemul vechi care exista pe timpurile dlui Plahotniuc își revine, a fost resuscitat de către Partidul Socialiștilor. Eu cred că guvernul Sandu a fost dat jos inclusiv din cauza faptului că dna Sandu creștea aproape în toate sondajele, dar și din cauza faptului că lumea pur și simplu s-a speriat, pentru că era evident că nu merge așa cum spera ea.”

Europa Liberă: A greșit ea ceva personal? Vă întreb asta, pentru că v-am auzit spunând dlui Portnikov, de la serviciul rusesc al postului nostru de radio, într-un interviu, că totuși s-a greșit atunci când s-a pus accent prea mare pe reforme și s-au lăsat pe planul doi sau pe plan secund lucrurile legate de strategii politice și geopolitică.

Vladislav Kulminski: „Da, și asta, dar eu cred că probabil s-a pus prea mult accentul pe reforma procuraturii și reforma sectorului judecătoresc, pentru că sunt mult mai multe reforme pentru ca noi cumva să creăm un alt serviciu public: vamă, fisc, Ministerul Economiei, toate schemele. Acolo, Doamne ferește ce se întâmplă în acest sector de administrare publică. Eu vă dau un exemplu foarte simplu. Toată lumea știe că la noi, în Republica Moldova, nu există sistemul de achiziții publice. Sistemul de achiziții publice este învechit. Iată, de exemplu, noi avem un contract de 10 milioane pentru reconstrucția unui drum. Cum poți să asiguri că banii aceștia au să ajungă la destinație? Doar dacă ai un sistem de achiziții publice care-i foarte bine pus la punct și în acest caz contractul va fi câștigat de o companie serioasă. Noi cel puțin putem să avem încrederea rezonabilă că acest contract nu va fi pur și simplu repartizat unei companii a unui prieten a persoanei care ia decizia respectivă și că 30 la sută nu va fi dat în otkaturi, cum se spune în Republica Moldova, ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și care a fost greșeala guvernului Sandu?

Vladislav Kulminski: „O să ajung și acolo, dar uitați-vă ce se întâmplă în ziua de astăzi. În ziua de astăzi, noi vrem să împrumutăm 300 de milioane de dolari și în planul guvernului, care a fost publicat recent, chiar scrie direct că sistemul de achiziții publice nu funcționează. Noi trebuie să creăm un alt sistem de achiziții publice până la sfârșitul anului 2020, dar la începutul anului viitor noi dorim să repartizăm 300 de milioane de dolari companiilor care se vor ocupa de construirea drumurilor în Republica Moldova. Eu personal cred că cam 30 la sută din banii aceștia vor fi pierduți. Și iată eu cred că greșeala guvernului este că noi nu ne-am axat anume pe aceste domenii ca să asigurăm acolo anumite schimbări ireversibile.”

Europa Liberă: Probabil, Dvs. aveți și explicațiile de ce nu s-a făcut?

Dodon și PSRM au o vastă rețea de televiziuni, de portaluri, de bloggeri, mulți, mulți oameni, o mașinărie care trebuie hrănită cu bani...

Vladislav Kulminski: „Exact la fel putem să vorbim și despre vamă, și despre Fisc, și despre toate schemele și, mai ales, despre întreprinderile de stat, pentru că întreprinderile de stat în Republica Moldova sunt o sursă de rentă și de corupție permanentă. Dl Dodon și Partidul Socialiștilor astăzi au o mașinărie, ei au un partid care costă, pare-mi-se, un milion de dolari pe lună, ceea ce a fost admis chiar de către dl președinte. Ei au o vastă rețea de televiziuni, de portaluri, de bloggeri, mulți, mulți oameni și este o mașinărie care trebuie să fie hrănită cu bani. Cu părere de rău, în Republica Moldova toată chestia aceasta era asigurată în trecut prin corupție; prin corupție în cadrul întreprinderilor de stat, prin contrabandă, prin tot felul de scheme care existau etc., etc. Eu cred că această revanșă a sistemului vechi, care exista pe timpurile dlui Plahotniuc, de fapt, este menită să asigure aceste surse de venit pentru Partidul Socialiștilor, surse de venit de care ei au nevoie.

După cinci luni de activitate în cadrul guvernului Maiei Sandu, eu cred cu tărie în schimbări radicale, în schimbări profunde, în terapia de șoc, cum se numește conceptul respectiv în teoriile economice. Totuși, cred că dacă noi în condițiile actuale ale Republicii Moldova - când tot sistemul este putred, este corupt, când toată lumea se cunoaște, se știe și acolo se întâmplă niște lucruri în care este foarte dificil să crezi dacă nu le-ai văzut de aproape - în asemenea condiții, de fapt, încercări de a juca după reguli și încercări de a nu depăși anumite linii roșii nu vor fi funcționale, nu vor merge. Eu cred că se cere o terapie de șoc și eu sper foarte și foarte mult că în Republica Moldova va apărea în timpul apropiat un guvern reformator, foarte serios, care se va ocupa de aceste lucruri și în primele trei-patru luni de zile va aplica acest model de terapie de șoc.”

Europa Liberă: Ziceați mai devreme de revanșă. Despre un alt fel de revanșă a vorbit Maia Sandu la Zagreb recent, unde le spunea colegilor săi din Partidul Popular European, familia din care face parte, că crede într-o revanșă în fața lui Igor Dodon la prezidențiale, altfel spus că vrea să câștige alegerile prezidențiale. Ce credeți Dvs. despre asta?

Vladislav Kulminski: „Nu va fi ușor, nu va fi deloc ușor. Și a doua întrebare, chiar dacă dna Sandu va câștiga alegerile prezidențiale, ce rămâne atunci cu parlamentul, pentru că președintele Republicii Moldova are putere limitată? Eu cred că un alt scop foarte important pentru toată mișcarea sau pentru toate partidele de centru-dreapta este provocarea alegerilor anticipate în Republica Moldova, a alegerilor parlamentare...”

Europa Liberă: Apropo, cum s-a renunțat la acest scop, pentru că era scopul de la bun început al acestei coaliții?

Vladislav Kulminski: „Exact! E foarte important pentru toate partidele de centru-dreapta să nu uite despre acest scop, pentru că dacă noi o să uităm despre acest scop, atunci revenirea unui guvern reformator la putere va fi practic imposibilă. Este foarte important să insistăm, foarte important să fie identificate anumite pârghii sau anumite soluții pentru a provoca aceste alegeri parlamentare anticipate, pentru că eu vreau să vă reamintesc că la ziua de azi Parlamentul Republicii Moldova nu este reprezentativ, acolo sunt mulți oameni care cumva au câștigat acele locuri la parlament prin corupție, prin diferite scheme, prin propagandă, dar nu cinstit, nu corect.”

Europa Liberă: Cu ajutorul PD-ului. Multă lume vorbește despre o astfel de formulă - Blocul ACUM și PD-ul. Dvs. credeți, în general, că asta ar fi formula care să declanșeze mecanismul anticipatelor?

PD va cere mai mult decât dl Dodon poate să-i ofere și atunci guvernarea va deveni destul de instabilă...

Vladislav Kulminski: „Eu cred că este posibil, pentru că, de fapt, Partidul Democrat a cerut multe lucruri de la dl președinte Igor Dodon în schimbul susținerii Guvernului Chicu. Și eu vorbesc aici despre fluxuri de bani, poziții, de fapt, despre revenirea la guvernare la nivelul de mijloc, nu la nivelul de conducere, dar la nivelul de mijloc și dacă o să analizați atent, Dvs. o să vedeți că sunt mulți democrați în aceste funcții de mijloc la guvernare. De asemenea și alte formule sunt posibile, eu cred că până la o anumită etapă Partidul Democrat va cere mai mult decât dl Dodon poate să-i ofere. Și atunci, guvernarea va deveni destul de instabilă.”

Europa Liberă: Doar dacă dl Dodon nu și-a asigurat deja în Partidul Democrat o parte din deputați, care ar putea să-l sprijine în orice condiții.

Vladislav Kulminski: „Este posibil, dar eu nu cred că această parte a deputaților din Partidul Democrat o să-l susțină pe dl Dodon în orice condiții. Știți de ce? Pentru că, de fapt, una din realizările guvernului precedent este că în Republica Moldova toată lumea se simte mult mai liber, că timpurile când lumea era persecutată, când Procuratura Generală era folosită pentru a persecuta oamenii și a-i impune să facă sau să nu facă ceva au trecut. Și eu sper foarte mult că aceste timpuri nu vor reveni și acești oameni vor fi mult mai liberi să facă alegerea corectă. Sincer vorbind, eu nu aș exclude această opțiune că o altă coaliție este posibilă, dar, repet, scopul trebuie să fie alegerile parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Dar n-aveți impresia că Blocul ACUM, actuala opoziție parlamentară a cam uitat de acest scop?

Vladislav Kulminski: „Nu cred că a uitat, dar cred că Blocul ACUM la parlament trebuie să fie foarte activ, foarte combativ și trebuie cumva să creeze impresia unei opoziții adevărate, că există opoziție și la parlament, și în afara parlamentului. Să vă aduc un exemplu. Țineți minte în anii 2010-2014, când Partidul Comuniștilor era în opoziție, atunci toată lumea știa că asta este opoziția pe bune. Eu cred că comportamentul Blocului ACUM - și în parlament, și în afara parlamentului, și peste tot – trebuie să fie destul de agresiv, destul de impunător. Este foarte important și atunci eu cred că șansele de revenire la putere sunt destul de bune.”

XS
SM
MD
LG