Linkuri accesibilitate

În Statele Unite, tensiuni politice pe tema nivelului datoriei naționale


Ministrul de finanțe, Janet Yellen, i-a avertizat pe membrii Camerei Reprezentanților în legătură cu implicațiile blocajului politic pe tema limitei datoriei
Ministrul de finanțe, Janet Yellen, i-a avertizat pe membrii Camerei Reprezentanților în legătură cu implicațiile blocajului politic pe tema limitei datoriei

Statele Unite își ating nivelul aprobat al limitei datoriei naționale, joi. În trecut, Congresul, entitatea care administrează alocările bugetare și impozitele, a mărit această limită, pentru că în caz contrar, credibilitatea Statelor Unite pe piețele financiare are de suferit.

De data asta însă, republicanii care conduc Camera Reprezentanților au spus că vor ridica limita datoriei naționale doar dacă se trece la reduceri echivalente de cheltuieli guvernamentale.

În Statele Unite, tensiuni politice pe tema nivelului datoriei naționale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Într-o scrisoare adresată membrilor în Congres, ministrul de finanțe, Janet Yellen a spus că un blocaj politic în legătură cu limita datoriei poate lovi într-o manieră ireparabilă economia americană și chiar periclita stabilitatea financiară globală. Dacă totuși se ajunge la un impas, există câteva variante.

Ministerul de Finanțe poate muta fonduri către locurile unde există un deficit de lichiditate, dar asta poate rezolva situația doar pentru câteva săptămâni sau luni. De îndată ce trece intervalul respectiv, guvernul federal va întâmpina dificultăți să-și achite obligațiile cum ar fi pensiile sociale sau programul medical pentru pensionari, Medicare.

Până acum Statele Unite și-au achitat întotdeauna datoriile, având ca consecință faptul că obligațiunile emise au mare căutare, dar Yelen a avertizat că intrarea în imposibilitate de plată s-ar putea întâmpla în iunie. Președintele Camerei, Kevin McCarthy i-a cerut președintelui Biden o limită a cheltuielilor, dar șeful executivului nu se arată interesat să negocieze, spunând că nivelul datoriei naționale și posibilitatea de a intra în incapacitate de plată nu sunt o joacă și că nu acceptă pre-condiții.

Cea mai recentă perioadă în care Statele Unite au atins plafonul datoriei a fost în 2011 și ce a rezultat a fost o criză bursieră și reducerea cotei de credit a țării. Deși atunci s-a evitat intrarea în imposibilitate de plată, amânările în ridicarea plafonului au afectat serios economia, care nu și-a revenit timp de câteva luni.

Până acum piețele anticipează că se va ajunge la o înțelegere, dar fie și un proces sinuos poate afecta investitorii, consumatorii și afacerile.

XS
SM
MD
LG