Mălina Ciobanu: „Noi, românii, confundăm punctualitatea și seriozitatea cu a fi dur sau a fi rigid și cred că e o mare diferență...” (VIDEO)

Mihaela Martin la o lecție cu Mălina Ciobanu, Kronberg Academy, Kronberg im Taunus

Experiențe românești la Academia de Muzică Kronberg în Germania.

Timp de șapte zile, în Germania, la Academia de Muzică de la Kronberg, în apropiere de Frankfurt, s-a desfășurat a cincea ediție a cursurilor de măiestrie pentru tineri violoniști. Între marii pedagogi ai viorii reuniți cu această ocazie s-a aflat și Mihaela Martin, iar la cursuri s-au înscris și trei tineri români. Extrase dintr-un interviu cu Mălina Ciobanu, un talent și o speranță din Moldova, de la Iași.

Your browser doesn’t support HTML5

Cu Mălina Ciobanu la Academia Kronberg

În lumea muzicală internațională Academia de Muzică de la Kronberg a devenit în ultimii ani un nume de referință și o pepinieră de excepționali tineri muzicieni: violoniști, altiști și violonceliști. Desfășurat anual, în alternanță, pentru vioară și violoncel, evenimentul despre care vă vorbesc are un nume relativ anost: „Cursuri de măiestrie și concerte pentru vioară”, dar ascunde în spatele lui un concept educațional și o bogăție incredibilă de micro-evenimente ce însoțesc cursurile propriu-zise.

Academia Muzicală Kronberg și profesorii ei violoniști

Studenții/concurenți, - fiindcă la sfîrșit cei mai buni se reunesc într-un concert extraordinar, la care sînt acordate și trei premii de promovare a lor din partea Academiei Kronberg - au ocazia să asiste la conferințe-dezbateri, la ateliere de creație și întîlnire cu mari muzicieni și specialiști în managementul muzical, posibilitatea de a vedea și încerca numeroase viori și arcușuri, expuse de unii din cei mai buni lutieri din Germania, șansa de a asculta concertele date în fiecare seară de violoniștii excepționali ce le sînt profesori și de tineri absolvenți cunoscuți deja ai Academiei.

Britanica Tanja Roos și olandezul Niki Baar laureați ai Premiului Grommeck 2017

La cursuri s-au înscris 160 de tineri, după primele audiții, 53 din ei fiind acceptați ca participanți „activi”, iar restul ca asistenți „pasivi”, spectatori la cursurile, altfel libere pentru orice alt amator de muzică. Pentru a avea o idee, numărul sesiunilor desfășurate în cele patru clase de măiestrie s-a ridicat la 124, l-a care s-au adăugat opt workshop-uri și șapte concerte seara.

Laureații Premiului Prinz von Hessen: Dmytro Udovychenko (Ucraina) și María Dueñas Fernández (Spania)

Nouă studenți, între 13 și 21 de ani, au fost desemnați de profesori drept cei mai talentați sub aspectul potențialului artistic și au cîntat în concertul final de la Kronberg în Taunus, urmat de un al doilea la Colmar. Dintre ei, șase au împărțit premiile promoționale, în valoare de 15 mii de euro.

Cei mai buni dintre buni la concertul de închidere alături de profesori și acompaniatori

Dintre cei trei români înscriși, doar Mălina Ciobanu, care și-a început studiile la Iași, a reușit să devină studentă „activă”, în clasa profesoarei Mihaela Martin. Am stat de vorbă cu ea întrebînd-o cum i s-au părut cursurile la care a participat:

Mălina Ciobanu la Academia Kronberg

Mălina Ciobanu: „A fost, cu adevărat, o experiență deosebită, cu totul și cu totul specială și, stînd aici o săptămînă, opt zile, nu ai cum să nu te simți inspirat, să nu te simți motivat, și să pleci acasă cu foarte, foarte multe lucruri învățate.” [...]

„Violonista Mihaela Martin este un artist extraordinar de la care ai foarte, foarte multe lucruri de învățat și mă simt extrem de norocoasă de fiecare dată cînd am posibilitatea de a studia cu dumneaei.”

La 18 ani, Mălina este astăzi o tînără ieșită din coconul vedetariatului ce îi încojoară pe mulți copii talentați din România, dîndu-le, adesea, o percepție greșită despre valoarea lor reală. Mălina mi-a spus:

Mălina Ciobanu la Kronberg Academy, Kronberg im Taunus

Mălina Ciobanu: „Într-adevăr, aici am întîlnit foarte mulți tineri violoniști extrem de talentați și deja laureați la foarte multe competiții extrem de cunoscute; în România avem tendința de a numi copiii talentați, chiar și mai puțin talentați, copii-minune; atunci cînd mergem la competiții internaționale sau la masterclassuri precum acesta, ești adus la realitate, și îți dai seama că nivelul din România, pe care ai impresia că îl ai în România, nu este același cu cel din străinătate.”

Cum a fost primită Mălina la Kronberg, într-o lume care nu se laudă cu „ospitalitatea tradițională” așa cum o fac românii.

Mălina Ciobanu: „Nu pot să spun decît că oamenii de aici, cei pe care i-am întîlnit eu, sînt niște oameni extraordinari; am vorbit și cu ceilalți cursanți și cu toții am fost primiți foarte, foarte bine. Familia la care eu sînt cazată pe perioada acestui masterclass este una extraordinară și m-a făcut să mă simt ca acasă. Oficial, ei îți spun la început că trebuie să plătești o sumă foarte, foarte mică de bani, dar familia la care sînt eu cazată nu a acceptat acest lucru. Sînt de obicei plecați destul de mult de acasă și probabil că timpul nu le permite să participe și ei la curs. Dar luăm masa împreună, mi-au spus de la început că pot să mă simt ca acasă și casa îmi stă la dispoziție.”

Mălina Ciobanu...

O ultimă întrebare, cum vede Mălina Ciobanu lumea germană, despre care în România se vorbește în ultima vreme cu atîta dispreț și superioritate?

Mălina Ciobanu: „La început și eu mă așteptam... nemții

Cred că noi, românii, confundăm punctualitatea și seriozitatea cu a fi dur sau a fi rigid...

sînt mai duri, - lumea spune lucrul ăsta - dar eu pînă acum, cu toți nemții cu care am intrat în contact pînă acum, nu am avut absolut nici o problemă. Cred că noi, românii, confundăm punctualitatea și seriozitatea cu a fi dur sau a fi rigid și cred că e o mare diferență între lucrul acesta...”

Tînăra violonistă română și percepția ei după experiența trăită la Academia de Muzică de la Kronberg în Germania.

[Extras muzical: Sarasate, la Navarra, Op. 33 cu violoniștii Mihaela Martin și Sage McBride]