Trăim cu toții în America, și nu e wunderbar

Dezinformarea e deseori o oglindă a fluxului de știri. Iată de ce e posibil să nu surprindă că dezinformarea din această săptămână se referă considerabil la evenimente din Statele Unite. Între țintele frecvente: politica față de Rusia a lui Joe Biden, Covid-19 și presupusele planuri ale establishment-ului american de a abuza de pandemie pentru falsificarea alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

Vă rugăm să vă cuplați centurile de siguranță!

Una din teme pretinde că după ce va fi învestit, Joe Biden va continua să demonizeze Rusia. Ba chiar a jurat să lucreze activ împotriva Rusiei. Mai mult, președintele ales vrea să creeze un cordon sanitar în jurul Rusiei, în colaborare cu noua lui colegă și cu președinta aleasă a Moldovei, Maia Sandu. Aceste scenarii se potrivesc cu cele de săptămâna trecută, în care figurau acuzații că Biden se va folosi de Polonia pentru a destabiliza fostele republici sovietice, că Secretarul general al NATO îl încurajează pe Joe Biden să lupte cu Rusia și că Statele Unite doresc să destabilizeze Rusia și China și să to provoace un război sino-rus. Teme diferite, o singură psihoză: Rusia ca victimă a agresiunii americane.

O altă modalitate de a lega în mod fals alegerile americane de Rusia este compararea sprijinitorlor lui Trump, presupuși a fi umiliți și denigrați, cu minoritățile ruse din fostele republici sovietice! Și de ce nu, dacă asta se potrivește cu scenariul pro-Kremlin despre alegeri americane falsificate, revoluții colorate instigate de Occdinent, rusofobie și subordonarea media mainstream din America elitelor?

O încă și mai spectaculoasă poveste e, potrivit dezinformării pro-Kremlin, aceea care afirmă că Statele Unite sînt în prag de dictatură. Și ne sînt servite imediat cîteva exemple ‘convingătoare’: armata Statelor Unite a derulat o campanie paralelă pentru a duce la schimbarea puterii; companiile social media sînt controlate de guvernul american sau de statul paralel american care folosesc rețelele de socializare pentru a organiza revoluții colorate și proteste în toată lumea, inclusiv în Statele Unite.


Alte cazuri combină eforturile de a delegitimiza alegerile americane din 2020 cu scenariul potrivit căruia pandemia Covid-19 e una falsă, folosită de elite pentru îndeplinirea unor țeluri ascunse. De exemplu, dacă Democrații reușesc să fure alegerile prezidențiale din Statele Unite, ei se vor folosi de Covid-19 pentru a întemeia o dictatură totalitară. O afirmație similară e aceea că Democrații au folosit Covid-19 ca să manipuleze procesul electoral.

În poemul Visul (1962), scris de Serghei Mihalkov (cel care a compus versurile imnului național al URSS și al Rusiei), un băiețel visează că ajunge dintr-o dată pe puntea unui vapor cu destinația Statele Unite. Când se trezește, literalmente salvat de clopoțel, oftează ușurat: „Ce bine că în realitate nu trăiesc în America!” Nu sînt aceste noi teme o continuare a bunei tradiții anti-americane de pe vremea Sovietelor?

Diverse repetiții

Săptămâna aceasta a adus înapoi cîteva din cele mai cunoscute scenarii de dezinformare.

Am văzut din nou dezinformarea cu privire la MH17. Ni s-a spus că MI6 a pregătit doborîrea. De asemenea, că racheta Buk care a doborăt zborul MH17 era ucraineană și a fost lansată de pe un teritoriu controlat de Ucraina. Ambele fac parte dintre temele de dezinformare care revin în negarea responsabilității de către Rusia în ce privește MH17. Ancheta Echipei comune de Investigație (JIT), condusă de Olanda, durează din 2014.

O altă temă care se repetă e cum Navalnîi ar fi putut fi otrăvit în Germania,. Această acuzație nu se bazează pe nici o dovadă, iar otrăvireaa fost coroborată iindependent de laboratoare din Franța și Suedia și de OPCW.

Într-o manieră mai creativă de data asta, o nouă temă leagă Columbia University și mișcarea Navalnîi cu un program al revoluțiilor colorate în Europa de est și fostele republici sovietice. Cine se află în spatele acestui program? Surpriză, surpriză: serviciile de informații ale Statelor Unite.

Pînă la urmă, toate se leagă: trăim cu toții în America. Și America nu e chiar așa de wunderbar.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu