Americanii merg la vot pe 5 noiembrie cu gândul la inflație, salarii mai bune și case mai ieftine. De la mii de kilometri distanță, Europa de Est este spectatoare la un scrutin în care nu are niciun cuvânt de spus, dar care îi poate influența soarta în anii următorii. Kamala sau Trump?
CEC a anunțat că la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Moldova, de la 3 noiembrie, au votat în străinătate un număr record de moldoveni, adică vreo 330.000.
Oficialii UE s-au trezit cu un pronunțat sentiment de ușurare luni dimineață, după ce Maia Sandu a fost realeasă în funcția de președintă a Republicii Moldova cu 55% din voturi în al doilea tur de scrutin din 3 noiembrie.
Într-un an plin de alegeri, presa internațională nu se odihnește, mai ales că primește rar vești bune. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Moldova a oferit, însă, comentatorilor, un repaus de la scenariile negre.
Ferestrele unor firme din apropierea Casei Albe din Washington, D.C. au fost blocate înainte de alegerile prezidențiale. Orașul e în stare de alertă maximă. Șeful forțelor de poliție a declarat că nu au apărut „amenințări credibile”, dar au fost luate măsuri suplimentare de protecție.
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a aplaudat victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale de duminică din R. Moldova, exprimându-și mai ales admirația pentru rolul decisiv jucat de voturile din diasporă.
Alegerile prezidențiale din SUA, de pe 5 noiembrie, vor avea cel mai probabil o influență majoră asupra politicii Washingtonului față de Iran.
Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Statele Unite, presiunea se resimte nu doar peste ocean, dar și în multe dintre capitalele Europei. De ce contează mai mult ca niciodată pentru Europa cine va veni la Casa Albă?
Ucraina și Rusia se uită la automatizare ca la următoarea fază a războiului. Dronele echipate cu inteligență artificială (AI) pot ocoli apărarea electronică, a cărei utilizare a crescut semnificativ. Kievul spune că produce deja zeci de sisteme AI pentru dronele sale.
Rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ar putea afecta soarta Ucrainei mai mult decât a oricărei altei țări străine. Candidații, Donald Trump și Kamala Harris, au poziții foarte diferite în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, dar modul în care vor acționa în funcție în cazul în care vor câștiga nu este tocmai clar.
Încarcă mai mult