Linkuri accesibilitate

Emilian Galaicu-Păun

Nu-i vorba de titlul antologiei colective din 1991, prin care tânărul „grup literar de la Braşov” (Andrei Bodiu, Caius Dobrescu, Marius Oprea şi Simona Popescu), cunoscut şi ca „mişcarea maşscriistă”, îşi făcea intrarea în literatura română, ci de acest „Vreau să respir!” planetar, după ce că un bărbat de culoare a fost sufocat de către un poliţist alb în America lui Donald Trump. Se vede că rasismul nu iese cu una cu două la pensie, chiar dacă între timp lumea însăşi se schimbă: prima femeie de culoare laureată a Premiului Nobel pentru Literatură (1993), americana Toni Morrison (1931 – 2019); primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama (în funcţie din 20 ianuarie 2009 până în 20 ianuarie 2017); prima femeie de culoare care a cucerit Premiul Oscar pentru rolul principal, Halle Berry cu Monster's Ball (2001) ş.a.m.d.

Harper Lee și coperta volumului "To Kill a Mockingbird"
Harper Lee și coperta volumului "To Kill a Mockingbird"

Pe 11 iulie 1960, o tânără scriitoare din Monroeville, statul Alabama, pe nume Harper Lee (1926 – 2016), publica romanul Să ucizi o pasăre cântătoare, distins în 1961 cu premiul Pulitzer, iar ulterior ajungând să fie considerat „unul dintre cele mai bune romane american ale secolului XX”, tirajul mondial al cărţii depăşind 40 milioane de exemplare. Aşadar, acum 60 de ani, o scriitoare din Sud, în plus, albă, şi care făcea parte din familia generalului confederat Lee, generalul suprem al Armatei Confederaţiei, plasa în centru romanului său de debut procesul unui tânăr de culoare învinuit (pe nedrept!) de viol, şi care ajunge a fi condamnat, în ciuda pledoariei unui avocat alb (chiar tatăl eroinei principale, fetiţa Scout). În cele ce urmează, vă propun un mic fragment din pledoaria finală a lui Atticus, înainte de a pune la rându-mi o întrebare ce nu-mi dă pace de vreo săptămână:

* * * * * * * * *

„Astfel, un bărbat liniştit, cumsecade, modest, care a avut nemaipomenita îndrăzneală să-i pară rău de-o femeie albă, a trebuit să pună în balanţă cuvântul lui împotriva cuvântului a doi albi. Nu e nevoie să vă mai reamintesc înfăţişarea şi purtarea acestora din urmă în cursul depoziţiilor, fiindcă i-aţi văzut şi dumneavoastră. Martorii Ministerului public, exceptându-l pe şeriful comitatului Maycomb, s-au prezentat în faţa dumneavoastră, domnilor, în faţa Curţii, cu cinica siguranţă că depoziţia lor nu va fi pusă nici un moment la îndoială, încredinţaţi că dumneavoastră, domnilor, veţi face cauză comună cu ei din considerentul – cu desăvârşire falacios – că toţi negrii mint, că toţi negrii sunt fiinţe profund imorale, că toţi bărbaţii negri nu pot fi toleraţi în preajma femeilor noastre – dintr-un considerent, aşadar, întru totul pe măsura nivelului lor intelectual.

Ceea ce, domnilor, după cum ştim, e o minciună, o minciună tot atât de întunecată ca şi pielea lui Tom Robinson, o minciună pe care nici nu mai e nevoie să v-o demontez. Cunoaşteţi adevărul, şi adevărul este: unii negri mint, unii negri sunt imorali, unii bărbaţi negri nu trebuie lăsaţi în preajma femeilor – fie ele albe sau negre. Or, acesta este un adevăr valabil pentru întreaga speţă umană, nu numai pentru o anumită rasă de oameni. Nu există om în sala aceasta care să nu fi spus în viaţa lui o minciună, care să nu fi săvârşit niciodată o faptă imorală şi nu există pe lume bărbat care să nu se fi uitat, măcar o dată, la o femeie şi să n-o fi dorit. (…)

Thomas Jefferson a spus cândva că toţi oamenii se nasc egali, maximă cu care yankeilor şi moraliştilor departamentelor de la Washington le place să ne dea peste nas. Există la unii tendinţa de a folosi această frază afară din contextul ei, ca să se poate descurca datorită ei în toate împrejurările. Cel mai ridicol exemplu în acest sens ni-l oferă aceia care conduc învăţământul public şi care-i promovează pe proşti şi pe leneşi deopotrivă cu cei sârguincioşi – fiindcă toţi oamenii s-au născut egali, vă vor spune pilduitor educatorii, iar copiii rămaşi în urmă suferă de groaznice complexe de inferioritate. Noi ştim însă că oamenii nu s-au născut egali în sensul în care vor să-l acrediteze unii; există oameni mai inteligenţi decât alţii, există oameni care au mai multe posibilităţi fiindcă s-au născut cu ele, există oameni care câştigă mai mulţi bani decât alţii, există cucoane care fac prăjituri mai gustoase decât altele – pentru simplu motiv că unii sunt înzestraţi din naştere cu talente care depăşesc nivelul normal al majorităţii oamenilor.

Există însă în această ţară un anume fel în care toţi oamenii se nasc – şi rămân – egali, există o instituţie umană care face din cel mai sărman egalul lui Rockefeller, din cel sărac cu duhul egalul lui Einstein, iar din neştiutorul de carte egalul oricărui preşedinte de colegiu. Această instituţie este, domnilor, Curtea. Ea poate fi Curtea Supremă a Statelor Unite sau ultimul tribunal din ţară, inclusiv această onorată Curte pe care o slujiţi. Curtea îşi are cusururile ei, ca orice instituţie creată de om, dar în această ţară, Curtea este marea nivelatoare, iar în faţa Curţii toţi oamenii sunt egali.” (Harper Lee, Să ucizi o pasăre cântătoare, Editura Venus, 1993)

* * * * * * * * *

Întrebarea ce-mi arde limba este chiar aceasta: Se va găsi oare un avocat de culoare care să-i apere în instanţă pe poliţiştii albi asasini ai lui George Floyd?!

Tocmai încheiasem lectura romanului Cizme, robă, cămaşă de noapte, de Jorge Amado (1912 – 2001), Univers, 2014 – pasionantă, fiind vorba de alegerea de noi membri în Academia Braziliană de Litere, care până şi sub dictatura militară a Statului Nou a reuşit să-şi păstreze, mai mult sau mai puţin, libertatea de gândire şi de acţiune (scriere pe care o voi prezenta de astăzi în câteva săptămâni) –, când am primit acest Apel al unui grup de intelectuali, reprezentanți ai mediului academic și ai celui universitar, semnatari ai Declarației de Independență, scriitori, oameni de artă, jurnaliști etc. pe care găsesc de cuviinţă să-l fac public, solidarizându-mă întru totul cu semnatarii acestuia.

La începutul anilor ’90, venerabila noastră instituţie ştiinţifică şi culturală a avut câteva zvâcniri de demnitate, mai cu seamă privitoare la limba română, deschizându-şi totodată porţile pentru nişte cărturari de marcă ostracizaţi & puşi la index în perioada sovietică (Ion Druţă, Mihai Cimpoi, Dumitru Matcovschi ş.a.). După, lucrurile au luat-o pe-o pantă descendentă, iar de la un moment dat, de-a dreptul în derivă. Care deriva a început odată cu alegerea – de fapt, numirea – lui Gheorghe Duca, ex-ministru al Ecologiei, Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului între 2001 şi 2004, în primul mandat al preşedintelui Vladimir Voronin, în funcţia de Preşedinte al AŞM; şi deja din postul de preşedinte al AŞM, acad. Gheorghe Duca va face jocul aceluiaşi Voronin, în aprilie 2005, înaintându-şi candidatura la funcţie de preşedinte al Republicii Moldova (va obţine un singur vot – gurile rele zic că al contra-candidatului său, căruia i-a netezit astfel drumul spre un al doilea mandat). După 14 ani de „Duca[t]” (24 august 2004 – 28 noiembrie 2018), AŞM se va vedea împărţită în mici feude, şi acestea înstrăinate pe la ministere (de parcă statul n-ar avea suficienţi funcţionari, mai trebuiau mobilizaţi savanţii!) – şi cu asta Adio, cercetare! Altfel spus, statul captiv al ultimilor ani a reuşit să ia în captivitate şi gândirea, prin Instituţia ce-ar fi trebuit să reprezinte elita intelectuală a unei naţiuni, şi care acum se vede marginalizată (dacă nu cumva şi dezmembrată, prin trecerea unor Institute ale AŞM în subordinea ministerelor de resort), nu şi pe oamenii de ştiinţă oneşti care-şi fac auzită astfel vocea.

Că tot am rostit sintagma – Gândirea captivă a polonezului Czesław Miłosz (Premiului Nobel pentru Literatură, 1980) apărea la Paris în chiar anul morţii lui Stalin, 1953, fiind tradusă ulterior în toată lumea. Peste ani, Gianni Vattimo şi Pier Aldo Rovati publicau Gândirea slabă, şi ea având un răsunet planetar. Nu cumva a venit timpul unui discurs ferm, savant şi intelectual, unul de reafirmare a Gândirii libere?!

* * * * * * * * *

APELUL

Unui grup de intelectuali, reprezentanți ai mediului academic și ai celui universitar, semnatari ai Declarației de Independență, scriitori, oameni de artă, jurnaliști, pedagogi, medici, lucrători ai instituțiilor de drept

CĂTRE POPORUL REPUBLICII MOLDOVA

CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Constatând cu profundă îngrijorare impasul în care s-a pomenit societatea noastră în urma politicilor naționale, sociale, economice și de altă natură, care mai bine de două decenii au țintit doar interesul egoist de putere al unor cercuri oligarhice corupte;

Ținând cont de faptul că în degringolada generală, în care primează manipulările unui politicianism cinic de conjunctură cu implicitele deformări ale adevărului și instigări la ură și dispreț suveran față de normele elementare de conviețuire socială, vocea elitei intelectuale este practic absentă;

Conștienți de impactul destabilizator și distructiv al vacuumului intelectual din orice societate și, cu atât mai mult, dintr-o societate ca a noastră, cu atâtea valuri de epurare și hemoragii tragice în rândul intelectualității basarabene din 1940 încoace;

Având deplina convingere că regenerarea vitală a unei societăți ajunsă în pragul colapsului este posibilă numai prin mobilizarea și ridicarea la rang de autoritate națională reală, de necontestat a efortului moral și spiritual creator al tuturor forțelor intelectuale de care dispune, în special, al celor din domeniul cercetării;

Recunoscând că acest lucru nu este cu putință fără instituționalizarea lor într-o structură autonomă, flexibilă, nesupusă jocurilor de putere ale politicului, capabilă să reacționeze prompt, profesionist, cu expertize înalt calificate la problemele și imperativele stringente ale realităților naționale, să articuleze cu responsabilitate și discernământ soluții de revitalizare a societății, programe și strategii de dezvoltare durabilă;

Remarcând în tradiția noastră rolul de instituție națională fundamentală a Academiei de Științe, luând în considerație și potențialul de cadre, precum și baza logistică de care a dispus până nu demult, suntem ferm convinși că acest for științific poate și trebuie să revină în prim-planul inițiativelor de stopare a crizei endemice sociale, ca generator de idei și proiecte, dar și ca arbitru al deciziilor de o importanță vitală pentru întreaga societate.

Animați de răspunderea față de viitorul nostru tot mai incert, încredințați că destinul de mâine depinde numai de acțiunile noastre ferme de azi, ghidați de ideea că resuscitarea socială e posibilă doar prin mijlocirea forței creative a ideilor purtând girul unei autorități naționale,

PROPUNEM:

1. Considerarea programului politic de reformare a Academiei de Științe și a domeniului cercetării ca fiind unul EȘUAT prin diletantism, decizii arbitrare și imixtiuni de interese oculte oligarhice față de patrimoniul instituției.

2. Recunoașterea publică, onestă, că actualul statut al AȘM de simplu club de discuții, fără institute de cercetare, fără prerogative decizionale, cu o funcție platonică de consultanță și cu un aparat birocratic umflat reduce, în realitate, AȘM la un rol social de instituție parazitară.

3. Admiterea evidenței că cercetarea științifică se află astăzi în Republica Moldova sub presiunea enormă a unui sistem contorsionat supraetajat de structuri birocratice de „control” (ministere, agenții, instituții financiare), care situează munca savanților în regimul aleatoriu al bunului plac al unor funcționari fără pregătire în domeniu și care substituie prioritățile de cercetare cu preponderențele inflexibile ale multiplelor dosare și „dări de seamă”.

4. Dat fiind faptul că, în lumina celor expuse mai sus, imperativul reformării AȘM și a domeniului cercetării științifice în ansamblu ESTE O PRIORITATE NAȚIONALĂ, suntem siguri că Academiei de Științe îi revine în acest proces o funcție diriguitoare de primă vioară.

5. Luând în considerație suspiciunile (întemeiate, după mărturisirile din mass-media ale unor persoane avizate) de ilegitimitate a alegerilor actualului Președinte al AȘM prin imixtiunea și presiunile factorilor politici, dar și slabele sale performanțe manageriale demonstrate, pe care crede dumnealui că le poate compensa cu noi obediențe politice, apare în mod stringent necesitatea alegerii, în baza competiției mai multor candidați cu propuneri de programe de reformare a științei, a unei noi conduceri a AȘM.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai Cimpoi, academician

Haralampie Corbu, academician

Nina Corcinschi, directorul Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”, dr.hab. în filologie

Andrei Țurcanu, dr.hab. în filologie, votant și semnatar al Declarației de Independență

Alexandru Burlacu, dr.hab. în filologie

Vlad Pâslaru, dr.hab. în pedagogie

Vasile Bahnaru, dr.hab. în filologie

Eugenia Mincu, dr.hab. în filologie

Olesea Gârlea, doctor în filologie

Sergiu Cogut, doctor în filologie

Dumitru Apetri, doctor în filologie

Ion Bărbuță, doctor în filologie

Ion Buruiană, doctor în filologie

Galaction Verebceanu, doctor în filologie

Galina Anițoi, doctor în filologie

Alexandru Cosmescu, doctor în filologie

Viorica Răileanu, doctor în filologie

Nadejda Ivanov, doctor în filologie

Constantin Ivanov, doctorand

Liliana Botnaru, doctorand

Încarcă mai mult

Emilian GALAICU-PĂUN (n. 1964 în satul Unchiteşti, Floreşti, din Republica Moldova).

Redactor-şef al Editurii Cartier; din 2005, autor-prezentator al emisiunii Cartea la pachet de la Radio Europa Liberă; redactor pentru Basarabia al revistei „Vatra“ (Târgu Mureş).

Cărţi publicate:

(POEZIE) Lumina proprie, 1986; Abece-Dor, 1989; Levitaţii deasupra hăului, 1991; Cel bătut îl duce pe Cel nebătut, 1994; Yin Time, 1999 (trad. germană de Hellmut Seiler, Pop-Verlag, 2007); Gestuar, 2002; Yin Time (neantologie), 2004; Arme grăitoare, 2009; A-Z.best, antologie, 2012; Arme grăitoare, ediţie ne varietur, 2015; A(II)Rh+eu / Apa.3D, 2019;

(ROMAN) Gesturi (Trilogia nimicului), 1996; Ţesut viu. 10 x 10, 2011 (trad. engleză de Alistair Ian Blyth, Living Tissue. 10 x 10, Dalkey Archive Press, SUA, 2019);

(ESEU) Poezia de după poezie, 1999; Cărţile pe care le-am citit, cărţile care m-au scris, 2020;

(TRADUCERI) Jean-Michel Gaillard, Anthony Rowley, Istoria continentului european, 2001; Robert Muchembled, Oistorie a diavolului, 2002;Mario Turchetti, Tirania şi tiranicidul, 2003; Michel Pastoureau, O istorie simbolică a Evului Mediu occidental, 2004; Michel Pastoureau, Albastru. Istoria unei culori, 2006; Michel Pastoureau, Ursul. Istoria unui rege decăzut, 2007; Roland Barthes, Jurnal de doliu, 2009; Edward Lear, Scrippius Pip, 2011; Michel Pastoureau, Negru. Istoria unei culori, 2012.

Prezent în numeroase antologii din ţară şi din străinătate.

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG