Spitalul Raional Ungheni are nevoie de 47 de doctori de diferite specialități. În lipsa lor, directorul instituției a apelat la medici rezidenți. Șase dintre ei învață la Iași, iar unul - la Chișinău și fac naveta în weekend-uri la Ungheni, pentru a face gărzi.
Anual, peste o tonă de medicamente expirate și peste 500.000 de ambalaje sunt distruse de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, singura instituție autorizată să facă acest lucru. Aici ajunge însă o cantitate infimă din deșeurile medicamentoase, colectată în câteva farmacii din țară.
Anual, 500-600 de copii din Moldova se nasc cu malformații congenitale cardiace, maladii care, de cele mai multe ori, necesită intervenții chirurgicale de urgență. Doar jumătate dintre ei sunt operați la Spitalul Clinic Republican.
În ultimii 3 ani, la Spitalul Raional Florești au venit doar doi tineri specialiști, un pediatru și un ginecolog. Tatiana Turea spune că autoritățile i-au promis un apartament, dar nu și-au îndeplinit promisiunea. După stagiu, se va întoarce acasă, iar colega ei va părăsi țara.
Pe 10 octombrie, este marcată Ziua europeană a donării și transplantului de organe, iar pe 13 octombrie - Ziua internațională a transplantului. Europa Liberă a documentat cazul unei paciente pentru care transplantul este singura soluție, dar o soluție care rămâne imposibilă în R. Moldova.
Anual, sute de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pleacă peste hotare. Cei mai mulți dintre ei aleg să-și continue studiile și să profeseze în România, atrași de salariile mai mari și condițiile de muncă mai bune.
Guvernul a extins lista serviciilor medicale acoperite de polița de asigurare și a înlocuit o serie de servicii vechi cu altele mai moderne, actualizând și tarifele.
R. Moldova a aderat la platforma internațională FOEDUS, din care fac parte 19 țări. Este vorba despre un sistem informațional în care statele-membre plasează informații despre organele pe care le pot oferi pentru transplantare celorlalte țări, prioritare fiind cele vecine.
Deficitul de cadre medicale a crescut în 2022, accentuând o tendință de cel puțin un deceniu. Sistemul medical duce lipsă în primul rând de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști, arată date proaspete obținute de Europa Liberă de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Cazurile de tortură și rele tratamente în raport cu persoanele aflate în custodia statului au scăzut, în ultimii ani, dar încă persistă, în ciuda măsurilor întreprinse de autoritățile moldovene, mai ales după protestele din aprilie 2009.
Încarcă mai mult