Sănătatea mintală la locul de muncă joacă un rol important în starea de bine a angajaților și contribuie la o atmosferă prietenoasă în colectiv, spune psihiatrul și psihoterapeutul Andrei Eșanu, într-un interviu la Europa Liberă, cu ocazia Zilei mondiale a sănătății mintale, marcată pe 10 octombrie.
Anual, peste o mie de femei din R. Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar. O bună parte au nevoie de proteze externe de sân, după mastectomie. Statul și-a asumat să le ofere gratuit, însă de aproape 2 ani, procesul de distribuire a acestora este, potrivit Institutului Oncologic, „ineficient”.
Pe 29 septembrie, este marcată Ziua mondială a inimii. Autoritățile din sănătate organizează diverse acțiuni, pentru a informa oamenii despre bolile cardiovasculare, în timp ce o treime din raioane nu au cardiologi, iar bolile aparatului circulator reprezintă principala cauză de deces în R. Moldova.
Rata mortalității copiilor sub 5 ani s-a redus de la 13,6 decese la 1.000 născuți vii în 2010 până la 10,1 în 2021, dar este de două ori mai mare decât cea europeană. Specialiștii spun că ar trebui să fie îmbunătățite serviciile medicale pentru copiii născuți prematur și cu malformații congenitale.
317 din cele 366 de sinucideri înregistrate anul trecut în R. Moldova, adică 87%, au fost comise de bărbați. La fel, bărbații se tratează mai rar de depresie decât femeile. Specialiștii explică fenomenul prin faptul că bărbații se tem să-și exprime emoțiile, fiind educați în acest fel.
Persoanele din categoriile de risc, cum ar fi cele cu maladii cronice ale aparatului respirator, cardiovascular și diabet zaharat, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, personalul medical, polițiștii, gravidele și copiii de la 6 luni trebuie să se vaccineze împotriva gripei.
Ministerul Sănătății a găsit bani pentru a majora cu 15%, începând cu 1 octombrie, salariile cadrelor medicale din instituțiile sanitare publice. Asta datorită faptului că veniturile în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FOAM) au depășit așteptările pentru acest an.
Un studiu realizat o dată la 4 ani arată că activitatea sexuală adolescenților din R. Moldova a scăzut în ultima perioadă, mai ales în rândul băieților. Specialiștii explică scăderea prin faptul că tinerii de azi sunt mai informați, dar și că petrec mult timp pe internet.
Peste 50 la sută din moldoveni consideră că una dintre principalele probleme ale sistemului medical din R. Moldova este corupția, arată datele unui sondaj de opinie, realizat de Magenta Consulting în perioada 13-26 februarie 2023, pe un eșantion de 926 de respondenți.
Din 1 octombrie, după o pauză de un an, mașina radiologică de depistare a cancerului mamar își va relua activitatea. În plus, femeile vor fi examinate de un medic și vor putea face o ultrasonografie. Serviciul va fi extins și pentru femeile de până la 45 de ani.
De la 1 septembrie, centrul de îngrijiri paliative pediatrice Casa Angelus din Isacova, Orhei, și-a sistat temporar activitatea. Fundația Hospice Angelus susține că nu mai poate achita salariile angajaților întrucât Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) îi taie lunar 80% din finanțare.
Din 1 octombrie, examinarea medicală a conducătorilor auto și a candidaților pentru obținerea permiselor de conducere din grupa I (categoria AM, A1, A2, A, B1, B, șoferi amatori) va fi efectuată doar de medicul de familie, la cererea solicitantului.
Încarcă mai mult