Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Care este diferența dintre o democrație și o democrație populară? Aceeași ca între un scaun și un scaun electric. Ori dintre o cămașă și o cămașă de forță. Scriu aceste rânduri în memoria celor care n-au cedat. Le scriu în memoria lui Ferenc Fehér și în onoarea lui Ágnes Heller, care, în scrierile lor, inclusiv „De la Ialta la glasnost”, tradusă în românește la începutul anilor ’90 la editura Facla din Timișoara, condusă pe atunci de Vasile Popovici, au demonstrat că regimurile comuniste au fost ab initio dedicate distrugerii a două suveranități: cea a poporului și cea națională. Despre recucerirea acestor suveranități abuziv confiscate a fost vorba, în octombrie-noiembrie 1956, în tragedia numită Revoluția Maghiară. Despre ele a fost vorba în annus mirabilis 1989...

Despre 6 martie 1945 și „democrațiile populare”: Accente necesare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:25 0:00
Link direct

Un important istoric american, Alfred Rieber, a scris despre „iluzia democrației populare”. O iluzie, nu o realitate. Evident, comuniștii, susținuți de forța Armatei Roșii, au construit mitul susținerii populare. Fotografi, plastografi și hagiografi au colaborat în plăsmuirea acestei legende. Dar oricine a citit „Conversațiile cu Stalin” de Milovan Djilas, „Istoria democrațiilor populare” de François Fejtő, „The Soviet Bloc” de Zbigniew Brzezinski, spre a menționa doar lucrările clasice, ca să nu mai vorbesc de lucrările mai noi semnate de Robert Gellately, Anne Applebaum și Victor Sebestyen, știe că instalarea la putere a comuniștilor a fost determinată, cu excepția Iugoslaviei, de factori exogeni. Evident, mediați. Dar blestemul a fost dinspre Est, al lui Stalin, spre a relua titlul excepționalei cărți a profesorului Gellately.

E bine să studiem propaganda comunistă din epocă, modul cum a izbutit să seducă grupuri sociale mai mult sau mai puțin largi. Dar nu e cazul să-i facem credit. Trucajul insolent, calomnia groasă și manipularea agresivă erau tehnicile favorite ale „Scînteii”. Între 1945 și 1947, tovarășii se prezentau ca patrioți. Chiar și așa, au pierdut lamentabil alegerile din noiembrie 1946. Ori ne îndoim și de acest lucru? E suficient însă să-l (re)citim pe Mihai Fărcășanu, de pildă, spre a ști despre ce era vorba în propoziție. Pe scurt, fără Vîșinski și Susaikov, Groza nu ajungea premier. Vorba Hannei Arendt, little verities of fact...

Iată, în traducerea lui Marius Stan, ce mi-a scris renumitul istoric al Războiului Rece, Mark Kramer, de la Davies Center al Universității Harvard. Este un text de o claritate și rigoare admirabile:

„Sunt de acord cu tine, Vladimir. Fără sprijinul militar sovietic direct sau implicit, partidele comuniste n-ar fi reușit să câștige puterea în Europa de Est, cu excepția Albaniei și Iugoslaviei, și poate, eventual, Cehoslovaciei. În perioada interbelică, toate societățile est-europene, exceptând Cehoslovacia, au experimentat o formă sau alta de dictatură, dar niciuna n-a demonstrat sprijin popular pentru alternativa comunistă. Partidele comuniste locale, atunci când li s-a permis să se organizeze, au avut în general o importanță neglijabilă în politica est-europeană de dinainte de 1939. Chiar și în Cehoslovacia, care, ca singur stat industrializat din regiune înainte de război, avea de departe cel mai mare partid comunist, doar 10% din voturi s-au dus către candidații comuniști în alegerile parlamentare pre-belice. Chiar când sprijinul electoral pentru partidul comunist din Cehoslovacia a crescut dramatic după 1945 – atingând 38% la alegerile din mai 1946 –, el reprezenta doar o minoritate a țării. Numărul de voturi comuniste la alegerile din 1946 a fost mai mare în regiunile cehești decât în Slovacia (acolo unde Partidul Comunist Slovac era surclasat de Partidul Democrat Slovac), dar chiar și printre cehi, rezultatele votului din 1946 s-au datorat mai puțin susținerii crescute pentru comunism și mult mai mult dezamăgirii pe care mulți cehi o resimțeau față de Occident pentru ceea ce percepuseră a fi „trădarea” de la München din septembrie 1938, precum și gratitudinea resimțită față de Uniunea Sovietică pentru a fi contribuit la înfrângerea Germaniei naziste.

Mai mult, Cehoslovacia era o anomalie în Europa de Est; în nicio țară din regiune, cu excepția Bulgariei, partidele comuniste nu avuseseră parte de un sprijin semnificativ; și în câteva țări, în special România, Ungaria și Polonia, comunismul era în general privit ca opus convingerilor și valorilor tradiționale. În pofida impactului enorm al celui de-Al Doilea Război Mondial asupra culturilor politice din Europa de Est, atitudinea populară față de partidele comuniste după război s-a schimbat surprinzător de puțin în cele mai multe dintre aceste state. Distrugerea și ororile provocate de război, să fim corecți, a discreditat total structurile sociopolitice ale perioadei interbelice și a născut dorința generală pentru o schimbare socială radicală. Partidele de stânga beneficiau așadar de un context favorabil în care puteau opera și căuta sprijin electoral. Cu toate acestea, dorința majorității est-europenilor pentru o bruscă ruptură cu ordinea socială interbelică – sentiment evident în Franța, Marea Britanie și Italia – nu s-a tradus în susținere pentru o versiune sovietică impusă de comunism.

Popularitatea partidelor comuniste est-europene a crescut ca urmare a participării lor la rezistența anti-nazistă și promovarea de către acestea a schimbării radicale, dar doar în câteva țări (Albania, Iugoslavia și Cehoslovacia) s-a dovedit a fi semnificativă această creștere. Într-adevăr, în cele mai multe state est-europene, comuniștii ar fi avut puțină sau chiar nicio semnificație politică. În Ungaria, spre exemplu, partidul comunist a primit doar 17% din voturi la alegerile din noiembrie 1945 (în pofida sperietorii sovietice), iar în Polonia, așa cum a admis-o Hrușciov, ‚recunoașterea partidului [comunist] din partea clasei muncitoare și a poporului n-a fost niciodată interiorizată sau larg răspândită’. Aproape același lucru poate fi spus despre România și Germania de Est”.

Ritmul unei revoluții este o chestiune crucială. De el depinde succesul sau eșecul. În ceea ce privește enigma luării puterii cu o asemenea celeritate, să ne gândim la instrumentul utilizat. E vorba de falanga revoluționară înarmată cu un crez monolitic, o ideologie care interzice dubiul. În lupta sa cu menșevicii, Lenin a insistat pe două elemente-cheie: primul, semnificația crucială a organizației revoluționare ultra-centralizată, militarizată, cu structură de sectă religioasă. Disciplina perinde ac cadaver este trăsătura esențială a acestui univers politic și mental. Rosa Luxemburg a fost printre acei socialiști care au sesizat foarte devreme sâmburele dictatorial al machiavelismului revoluționar leninist. Dar această organizație nu își poate atinge țelurile în absența ideologiei. Pentru Lenin nu există culori intermediare, zone de interferență, atitudinea partinică (partiinost) este indubitabilă, sacrosanctă: „Ideologie burgheză sau proletară, tertium non datur”. De aici și pasionalitatea extremă a intervențiilor ideologice ale lui Lenin. Este ca și cum în fiecare din aceste bătălii teoretice, pentru cei mai mulți dintre noi epuizante exerciții ezoterice, este în joc soarta omenirii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:57 0:00
Link direct

Strivirea adversarului, acesta este scopul lui Lenin, lucru amintit de Valentinov în cartea sa „Encounters with Lenin”. Tovarășa de viață a lui Lenin, Nadejda Konstantinovna Krupskaia, era la fel de îndârjită, de neiertătoare cu cei care se „abăteau” de la linia dictată de omniscientul Ulianov. Ura mortală a lui Lenin, împotriva lui Pavel Borisovici Axelrod, distinsul gânditor menșevic, provenea exact din această intoleranță maniacală. Revenind la acest puzzle al colosalei rapidități a cuceririi puterii, cred că a fost vorba de rolul decisiv al unei personalități global-istorice (world historical), deci Lenin, și de vehiculul utilizat, partidul comunist, partidul de tip nou, cum se spunea, partidul de avangardă, sau, reluând cuvintele lui Gramsci, în ale sale note despre Machiavelli, Principele modern. Un partid format din cel mai select grup de militanți, din revoluționarii de profesie. Mai târziu, leninistul argentino-cubanez Ernesto Che Guevara va scrie că datoria oricărui revoluționar este să facă revoluția. Tranșant, simplu, fără urmă de ezitare, așa sună devizele leniniste. Partidul leninist nu este doar o mișcare revoluționară, este vorba de ceea ce se numește partid-mișcare, deci o entitate cu un statut fără precedent în aventura politică a modernității. Este ceea ce a clarificat Claude Lefort în remarcabila sa carte La complication. Lefort a fost specialist nu doar în comunism, ci, la fel de riguros și sofisticat, în Machiavelli. Dacă nu mă înșel, și-a susținut doctoratul despre Machiavelli cu marele sociolog Raymond Aron. L-am cunoscut pe Lefort, poate voi povesti cu alt prilej discuția pe care am purtat-o cu el la București, în 1999.

Acum, despre Congresul al X-lea al partidului bolșevic. Atunci s-a lansat Noua Politică Economică (NEP-ul), deci s-a făcut o concesie majoră pe linia celor cerute de rebelii din fortăreața Kronstadt. Dar tot atunci s-a decis nimicirea focarului revoluționar antibolșevic de la Kronstadt. Operațiunea a fost condusă de Troțki, comisar al poporului pentru apărare. Niciodată Lev Davidovici nu a exprimat vreun regret pentru rolul său decisiv în masacrul din martie 1921. Al treilea lucru cu implicații formidabile a fost adoptarea, la propunerea lui Lenin, la acel congres, a rezoluției care interzicea fracțiunile în partid. Această rezoluție asfixia practic orice tentativă de dezbatere democratică, o criminaliza aprioric și definitiv.

Nu știm dacă era vorba, pentru Lenin, de un moment tactic, ori așa vedea el viitorul bolșevismului. Ce știm sigur este că rezoluția anti-fracțiuni va fi folosită de troica Stalin-Zinoviev-Kamenev împotriva lui Troțki, apoi de Stalin și Buharin contra Opoziției Unificate (Troțki, Zinoviev, Kamenev) și, în fine, de Stalin și mirmidonii săi împotriva lui Buharin, Rîkov și Tomski. Din acel fatidic moment, fracționismul devine păcatul suprem în citadela bolșevică. Cum a arătat Leonard Schapiro, această rezoluție a fost condiția indispensabilă pentru consolidarea autocrației bolșevice. Ea a fost abandonată abia în perioada lui Gorbaciov, după 1985, ca parte a ceea ce putem numi, împrumutând conceptul lui Robert C. Tucker, de-radicalizarea regimului sovietic.

*Fragment din dialogul care deschide volumul „Dosar Lenin. Vraja nihilismului” de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, in curs de aparitie la Curtea Veche Publishing.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG