Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Cu 50 de ani în urmă, în primăvara anului 1966, Mao Zedong declanșa ceea ce avea să se numească Marea Revoluție Culturală Proletară. A fost de fapt un atac barbar la adresa culturii. În numele "eroismului revoluționar", virtutea supremă a religiei politice maoiste, milioane de vieți omenești au fost distruse. Scopul, la fel ca în toate proiectele leniniste, a fost acela de a obține o mutație antropologică. Toate mijloacele erau permise în această explozie de nebunie utopică spre a emascula rațiunea critică și a lichida ceea ce poetul polonez Aleksander Wat a numit omul interior. A vorbi despre această catastrofă socială rămâne un tabu în China. Mao este încă omagiat la nivel oficial. A fost un cataclism imens într-un secol mutilat de o violență fără precedent, teroare de stat nelimitată și isterie ideologică.

Asemeni fascismului, maoismul a mobilizat elanul radical al tineretului și l-a transformat într-o erupție de mânie distructivă. Întreaga acțiune a durat până când Mao a ajuns la concluzia că a devenit contraproductivă. Revoluția culturală nu a fost o mișcare spontană de la baza societății. A fost rezultatul unei strategii politice elaborate de Mao și acoliții săi pentru a se descotorosi de aceia pe care îi detestau și catalogau ca revizioniști. A început cu epurarea lui Peng Chen, primarul din Beijing, apoi cu excluderea și umilirea unor Liu Shaochi, Deng Xiaoping, etc. Această rivalitate cumplită la vârf a dus la nenumărate tragedii la bază. Trebuie subliniat faptul că Mao și criticii săi aveau același scop final. Metodele folosite pentru atingerea acestuia au fost diferite: el dorea revoluție permanentă, ei pledau pentru o abordare mai reformistă. Zilele trecute, am văzut în librăria Kramerbooks din Washington, D.C., un întreg raft cu lucrările lui Alain Badiou. Proclamat de guru-ul neo-leninist sloven Slavoj Žižek drept un gânditor comparabil cu Immanuel Kant sau Hegel, Badiou a fost în anii 1970 unul din susținătorii deschiși ai maoismului și chiar al regimului genocidar al khmerilor roșii. Nu s-a căit niciodată. Din contră, pontifică despre imperativul retestării “ipotezei comuniste”...

În acei ani, presa sovietică s-a concentrat mult pe așa-zisul troțkism al lui Mao. Întreaga poveste trebuie rediscutată. Reprezintă un capitol major al istoriei Steagului Roșu, spre a cita titlul excelentei cărți a lui David Priestland apărută la Grove Press în 2009. Gândul lui Mao fusese acela de a nărui și apoi de a împrospăta elita. Au existat consecințe intenționate și neintenționate, asemeni tuturor revoluțiilor istorice. Aceasta este concluzia unei foarte bune cărți semnată de Roderick Macfarquhar and Michael Schoenhals, Mao's Last Revolution (Harvard University Press, 2006). Capitolul despre China din The Black Book of Communism este, de asemenea, de un imens folos (tradusă de Jonathan Murphy și Mark Kramer, ediție îngrijită de Mark Kramer, Harvard University Press, 1999). În opinia mea, Mao a apelat la o tactică non-leninistă, cum se spune, pentru a atinge un obiectiv strategic leninist, anume crearea Omului Nou.

Care este diferența dintre o democrație și o democrație populară? Aceeași ca între un scaun și un scaun electric. Ori dintre o cămașă și o cămașă de forță. Scriu aceste rânduri în memoria celor care n-au cedat. Le scriu în memoria lui Ferenc Fehér și în onoarea lui Ágnes Heller, care, în scrierile lor, inclusiv „De la Ialta la glasnost”, tradusă în românește la începutul anilor ’90 la editura Facla din Timișoara, condusă pe atunci de Vasile Popovici, au demonstrat că regimurile comuniste au fost ab initio dedicate distrugerii a două suveranități: cea a poporului și cea națională. Despre recucerirea acestor suveranități abuziv confiscate a fost vorba, în octombrie-noiembrie 1956, în tragedia numită Revoluția Maghiară. Despre ele a fost vorba în annus mirabilis 1989...

Despre 6 martie 1945 și „democrațiile populare”: Accente necesare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:25 0:00
Link direct

Un important istoric american, Alfred Rieber, a scris despre „iluzia democrației populare”. O iluzie, nu o realitate. Evident, comuniștii, susținuți de forța Armatei Roșii, au construit mitul susținerii populare. Fotografi, plastografi și hagiografi au colaborat în plăsmuirea acestei legende. Dar oricine a citit „Conversațiile cu Stalin” de Milovan Djilas, „Istoria democrațiilor populare” de François Fejtő, „The Soviet Bloc” de Zbigniew Brzezinski, spre a menționa doar lucrările clasice, ca să nu mai vorbesc de lucrările mai noi semnate de Robert Gellately, Anne Applebaum și Victor Sebestyen, știe că instalarea la putere a comuniștilor a fost determinată, cu excepția Iugoslaviei, de factori exogeni. Evident, mediați. Dar blestemul a fost dinspre Est, al lui Stalin, spre a relua titlul excepționalei cărți a profesorului Gellately.

E bine să studiem propaganda comunistă din epocă, modul cum a izbutit să seducă grupuri sociale mai mult sau mai puțin largi. Dar nu e cazul să-i facem credit. Trucajul insolent, calomnia groasă și manipularea agresivă erau tehnicile favorite ale „Scînteii”. Între 1945 și 1947, tovarășii se prezentau ca patrioți. Chiar și așa, au pierdut lamentabil alegerile din noiembrie 1946. Ori ne îndoim și de acest lucru? E suficient însă să-l (re)citim pe Mihai Fărcășanu, de pildă, spre a ști despre ce era vorba în propoziție. Pe scurt, fără Vîșinski și Susaikov, Groza nu ajungea premier. Vorba Hannei Arendt, little verities of fact...

Iată, în traducerea lui Marius Stan, ce mi-a scris renumitul istoric al Războiului Rece, Mark Kramer, de la Davies Center al Universității Harvard. Este un text de o claritate și rigoare admirabile:

„Sunt de acord cu tine, Vladimir. Fără sprijinul militar sovietic direct sau implicit, partidele comuniste n-ar fi reușit să câștige puterea în Europa de Est, cu excepția Albaniei și Iugoslaviei, și poate, eventual, Cehoslovaciei. În perioada interbelică, toate societățile est-europene, exceptând Cehoslovacia, au experimentat o formă sau alta de dictatură, dar niciuna n-a demonstrat sprijin popular pentru alternativa comunistă. Partidele comuniste locale, atunci când li s-a permis să se organizeze, au avut în general o importanță neglijabilă în politica est-europeană de dinainte de 1939. Chiar și în Cehoslovacia, care, ca singur stat industrializat din regiune înainte de război, avea de departe cel mai mare partid comunist, doar 10% din voturi s-au dus către candidații comuniști în alegerile parlamentare pre-belice. Chiar când sprijinul electoral pentru partidul comunist din Cehoslovacia a crescut dramatic după 1945 – atingând 38% la alegerile din mai 1946 –, el reprezenta doar o minoritate a țării. Numărul de voturi comuniste la alegerile din 1946 a fost mai mare în regiunile cehești decât în Slovacia (acolo unde Partidul Comunist Slovac era surclasat de Partidul Democrat Slovac), dar chiar și printre cehi, rezultatele votului din 1946 s-au datorat mai puțin susținerii crescute pentru comunism și mult mai mult dezamăgirii pe care mulți cehi o resimțeau față de Occident pentru ceea ce percepuseră a fi „trădarea” de la München din septembrie 1938, precum și gratitudinea resimțită față de Uniunea Sovietică pentru a fi contribuit la înfrângerea Germaniei naziste.

Mai mult, Cehoslovacia era o anomalie în Europa de Est; în nicio țară din regiune, cu excepția Bulgariei, partidele comuniste nu avuseseră parte de un sprijin semnificativ; și în câteva țări, în special România, Ungaria și Polonia, comunismul era în general privit ca opus convingerilor și valorilor tradiționale. În pofida impactului enorm al celui de-Al Doilea Război Mondial asupra culturilor politice din Europa de Est, atitudinea populară față de partidele comuniste după război s-a schimbat surprinzător de puțin în cele mai multe dintre aceste state. Distrugerea și ororile provocate de război, să fim corecți, a discreditat total structurile sociopolitice ale perioadei interbelice și a născut dorința generală pentru o schimbare socială radicală. Partidele de stânga beneficiau așadar de un context favorabil în care puteau opera și căuta sprijin electoral. Cu toate acestea, dorința majorității est-europenilor pentru o bruscă ruptură cu ordinea socială interbelică – sentiment evident în Franța, Marea Britanie și Italia – nu s-a tradus în susținere pentru o versiune sovietică impusă de comunism.

Popularitatea partidelor comuniste est-europene a crescut ca urmare a participării lor la rezistența anti-nazistă și promovarea de către acestea a schimbării radicale, dar doar în câteva țări (Albania, Iugoslavia și Cehoslovacia) s-a dovedit a fi semnificativă această creștere. Într-adevăr, în cele mai multe state est-europene, comuniștii ar fi avut puțină sau chiar nicio semnificație politică. În Ungaria, spre exemplu, partidul comunist a primit doar 17% din voturi la alegerile din noiembrie 1945 (în pofida sperietorii sovietice), iar în Polonia, așa cum a admis-o Hrușciov, ‚recunoașterea partidului [comunist] din partea clasei muncitoare și a poporului n-a fost niciodată interiorizată sau larg răspândită’. Aproape același lucru poate fi spus despre România și Germania de Est”.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG