Linkuri accesibilitate

Curtea Constituţională îi dă dreptate lui Băsescu (Contributors)


Trezirea justiţiei române (România liberă)

Imediat dupa decizia Curtii Constitutionale ca Romania este reprezentata la Consiliul European de presedintele tarii, ca si pana acum, profesorul universitar Ioan Stanomir isi spune parerea pe site-ul Contributors, in calitate de specialist in probleme constitutionale. El arata ca guvernul condus de Victor Ponta in numele Uniunii Social Liberale urmareste de fapt sa schimbe Constitutia fara sa apeleze la caile legale (referendum), ci folosindu-se de majoritatea “conjuncturala” detinuta in Parlament. Lectia politica si institutionala pe care o transmite aceasta decizie a Curtii constitutionale este ca, citam, vointa senatorilor si deputatilor trebuie situata in contextul suveranitatii constitutiei”. In Constitutia Romaniei nu exista o precizare explicita privind modelele de republica prezidentiala sau parlamentara, dar sunt prevazute misiuni distincte pentru presedinte si premier.

“V-a cam pierit zambetul. Partidul-stat se intoarce!”, constata Gabriel Gachi in editorialul din Evenimentul zilei. In opinia lui, Uniunea Social-liberala “s-a imbatat cu aburii propriei euforii. Iar un om beat ajunge sa spuna si sa faca mascari”. De aceea reprezentantii USL ar fi devenit “tot mai amenintatori si o timorare vizibila pluteste in aer”. Dovadă declaratiile premierului Victor Ponta, presedintele social-democratilor, si a liderului conservatorilor, Dan Voiculescu, cum ca USL nu are toata puterea pana ce nu “ia si justitia”. Aceleasi semnale de intoarcere brutala la partidul-stat ar fi de gasit si in declaratia directorului-general interimar al Televiziunii Romane, Radu Calin Cristea, care a gasit ca site-ul canalului TVRInfo ar da dovada de o stranie independenta editoriala. Cat despre deciziile magistratilor in cazuri de coruptie, precum dosarul fostului premier Adrian Nastase, acestea ar ilustra singurul lucru important pe care presedintele Traian Basescu il lasa in urma: trezirea justitiei in fata presiunilor politice. “Sa tineti minte cand se va alege praful”, mai spune Gabriel Gachi reamintind ca, in cateva zile, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, si cel anticoruptie, Daniel Morar, isi incheie mandatele si vor fi inlocuiti cu oameni ai USL.

Si Silviu Sergiu vorbeste de restauratia agresiva practicata de partidele noii guvernari, de asmenea in Evenimentul zilei. Aici este citat un alt lider PSD, Liviu Dragnea, care anunta recent ca “regulile jocului se vor schimba”, adica, traduce jurnalistul, USL ”va tabari cu pumnii si picioarele pe orice procuror sau judecator care va mai indrazni sa traga la raspundere penala vreun PSD-ist” (am citat). Comentatorul crede si ca Victor Ponta este probabil cel mai fericit de nefericirea fostului premier Adrian Nastase, ajuns intre timp la inchisoare. Ponta a scapat in acest fel de un rival de anvergura in partid. E liber sa intrebuinteze in folos propriu metodele perfectionate de Nastase si care acum se intorc impotriva acestuia.

Da, trezirea justitiei este probabil cea mai importanta consecinta a imensului scandal Nastase – unul alcatuit din doua subiecte distincte: condamnarea pentru coruptie a fostului premier si, respectiv, incercarea lui ratata de sinucidere. Al doilea a incercat sa-l eclipseze pe cel dintai. Pe aceasta constatare este construit comentariul lui Gabriel Bejan, din Romania libera. “Condamnarea lui Nastase poate insemna un indiciu important ca judecatorii nu se mai tem de oamenii politici. Ca niciun politician, oricat de influent sau bogat, nu poate face orice in aceasta tara fara sa se teama ca va trebui sa dea socoteala”(am citat). Pana si senatorul conservator Dan Voiculescu a inteles acest lucru si s-a grabit sa renunte la calitatea de parlamentar, ca sa evite, macar sa amane, o posibila condamnare a sa tot pentru coruptie. Sunt asadar coapte lucrurile, sustine autorul articolului, ca in Romania sa se declanseze o dezbatere despre independenta justitiei. Ea ar putea semana in inimile romanilor ceva ce nu a existat niciodata in ultimii 22 de ani de “hotie la nivel inalt”: increderea.
XS
SM
MD
LG