Linkuri accesibilitate

Igor Grosu: „Corupția începe de la corupția politică”


Aceste alegeri sunt foarte importante. Exista şansa ca în viitorul Parlament să ajungă o clasă politică care nu a fost implicată în furturi, fărădelegi şi, ulterior, noua guvernare trebuie să implementeze reforme dure, a declarat Europei Libere preşedintele interimar PAS, Igor Grosu.​

Igor Grosu: „Corupția începe de la corupția politică”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:55:01 0:00
Link direct

Europa Liberă: Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate în studioul Europei Libere. Mulțumim, dle Igor Grosu, că ați găsit timp să veniți la această discuție, tocmai după ședința Consiliului Suprem de Securitate, ce ține tot de electorală, pentru că ați discutat finanțarea partidelor în R.Moldova, ce arată situația la acest capitol?

Igor Grosu: „Într-adevăr, în prima jumătate a zilei a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate. Unicul subiect pe ordinea de zi – finanțarea partidelor politice. Un subiect care se potrivește foarte bine contextului în care ne aflăm, alegerile parlamentare anticipate. Și, bineînțeles, s-a discutat cum trebuie – sau cum nu trebuie – să fie finanțate partidele poltice în R.Moldova. A fost Procurorul General, a venit cu o informație directorul SIS, Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Agenția Națională de Integritate, CEC și CNA.”

Europa Liberă: Toate instituțiile statului, care sunt implicate în supravegherea felului cum se cheltuiesc banii partidelor.

Igor Grosu: „Eu nu pot să vă dau detalii, pentru că sunt lucruri din cadrul ședinței care nu pot fi spuse, dar s-a repetat un lucru: tot ce înseamnă corupție în sisteme, domenii etc. începe de la corupția politică, adică de la felul cum sunt finanțate partidele politice. S-a mai spus un lucru, că în perioada după ce a fost imediat clar că vor avea loc alegeri anticipate, s-au activizat, pe de o parte, cei care foloseau, în mod tradițional, scheme pentru a obține resurse financiare pentru finanțarea campaniei electorale.

Scheme pentru a obține resurse financiare pentru finanțarea campaniei electorale...

Și aici vorbim fie de contrabandă, fie de contracte cu statul, pentru că, din păcate, pentru escroci, cel cel mai vulnerabil ban, cel mai ușor de furat este banul public. Și, desigur, s-a vorbit și despre încercări, tentative de finanțare din exterior. Asta a fost punctat.”

Europa Liberă: În 2021 mai poți primi bani din exterior pentru finanțarea partidelor în campania electorală?

Igor Grosu: „Pot veni legal, așa cum spune legea. Dacă cetățeanul R.Moldova se află în străinătate, acel cetățean poate face un transfer în limita unui plafon, pare-mi-se, nu mai mult de trei salarii medii pe economie, să fie cetățean al R.Moldova și să aibă un card emis de o bancă din R.Moldova. Deci, asta e partea legală, de care se poate folosi orice cetățean corect, care vrea să finanțeze un partid politic.”

Europa Liberă: Dar pot fi și altfel de sponsori?

Igor Grosu: „Da, din păcate, sunt semnale că unii, și noi avem astfel de partide politice, cel puțin unul, pe care îl știu toți, al cărui model de a face politică e bazat pe coruperea alegătorului, coruperea primarilor etc.”

Europa Liberă: Dar știți care este reacția acestui actor politic? Că până legea nu spune exact că poate fi atras la răspundere, nimeni nu poate să-i spună nimic.

Igor Grosu: „Până nu e prins. Toată lumea știe că un primar, în funcție de localitate, poate beneficia de un așa numit adaus de 6000 de lei, dacă trece la un partid, un consilier raional – ceva mai puțin, un consilier local – și mai puțin. Sunt diferite prețuri și noi, cel puțin, am spus acest lucru. Eu am avut ocazia să spun lucrul acesta în cadrul ședinței, în prezența acelora care sunt responsabili de investigare. Și am atenționat că trebuie să se ia măsuri, că trebuie să fie descurajați, prinși, cei care practică astfel de lucruri, care o să încerce să cumpere voturi, așa cum s-a întâmplat, și am adus și exemplu, alegerilor parlamentare parțiale de la Hâncești.”

Europa Liberă: Pe circumscripție.

Igor Grosu: „Corupția începe de la corupția politică”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:55:56 0:00

Igor Grosu: „Pe circumscripție, da. Cine nu știe că mergeau buteliile cu gaz în stânga și-n dreapta? Cine nu știa că se plătesc câteva sute de lei pentru fiecare vot? Se știa! Iată atunci cineva a fost scos din cursă! Deci, s-a putut! Sau despre coruperea alegătorilor din Transnistria, la fel, a fost atins și subiectul acesta, transportarea organizată, plus coruperea, pentru că este un teritoriu în care autoritățile noastre spun că e mai greu să documentezi astfel de cazuri. Dar țineți minte frumoasele imagini video, când lumea venea, se întorcea înapoi pe malul stâng și întrebau unde e banul pentru vot.”

Europa Liberă: Dar credeți că în această campanie electorală cetățeanul mai poate fi ademenit cu o pomană electorală și că cineva mai mizează pe acest lucru?

Igor Grosu: „Unii mizează, și vor continua să mizeze, pentru că ei altfel de politică nu știu să facă.”

Europa Liberă: Dar există deja și reacția cetățeanului, care spune că nu se va mai lăsa momit.

Igor Grosu: „Cineva din stânga Nistrului îmi spunea, făceam o evaluare, cineva dintre observatori. Și a atenționat despre un lucru, când vorbeam despre coruperea alegătorului, că da, și la acei observatori a ajuns informația că au fost corupți, dar îmi spuneau: vă imaginați, există și fenomenul că le-au promis că le plătesc și i-au păcălit, și nu le-au plătit. Eu sper că măcar cei care au acceptat o astfel de combinație să vadă cât de periculoși sunt hoții. Ei se fură unii pe alții!”

Europa Liberă: Dar care e certitudinea că în următorul legislativ nu vor mai ajunge persoane despre care cetățeanul sau adversarul corupt să spună că e corupt sau că nu este integru.

Igor Grosu: „Pe de o parte, depinde de noi, actorii politici, ce prestație avem și cum ne poziționăm, și, doi, cel mai important depinde de Domnul Alegător, care trebuie să decidă, să discearnă între unul și altul, între cei care în mod tradițional îi dau cu, nu știu, îi dau cu concerte, cu pungi, cu hrișcă, cu ulei, o sută două de lei, pentru un mandat de patru ani de zili, bani care tot sunt furați! Și eu v-am spus prin ce metode: fie prin sifonarea banilor din contractele cu statul, fie că prin aceeași contrabandă. Vedeți că în ultima perioadă a reînviat contrabanda cu țigări pe hotarul cu România. Este un semnal foarte clar că unii actanți politici își fac bani de campanie, că altfel nu știu să opereze.”

Europa Liberă: Care e miza acestui scrutin parlamentar anticipat din 11 iulie?

Igor Grosu: „E foarte mare miza, pentru că a fost un rezultat foarte bun în alegerile prezidențiale, am obținut, noi, cetățenii R.moldova, o victorie, am eliberat o instituție, dar rămâne, în continuare, o altă instituție foarte importantă, care se numește parlamentul, fără de care, de una singură, instituția prezidențială nu va avea mare izbândă. Pentru că legile, guvernele, deciziile ce vizează judecătorii, instituțiile subordonate parlamentului, totul ține de componența parlamentului, ce decizii, ce legi vom adopta, tratate internaționale etc. De aceea și zic că miza e foarte mare. Și sarcina noastră, pe lângă cei pe care i-am mobilizat și au ieșit fenomenal la vot, e să-i mobilizăm și pe cei indeciși să iasă.”

Europa Liberă: Dar care e explicația Dvs. că 30 la sută din cetățenii cu drept de vot mai rămân a fi nehotărâți atunci când e vorba dacă trebuie sau nu să se prezinte la urna de vot.

Igor Grosu: „Poate gustul amar, după treizeci de ani de încercări, speranțe investite, de la sărăcia în care se află. Unii au plecat, dar chiar dacă au plecat 100 de mii de cetățeni, ei s-au înscris prealabil pentru a vota. Asta e o încurajare extraordinară și pentru noi, actorii politici, dar eu le spun de fiecare dată și la cei de acasă: vedeți cât de mulți sunt conectați, chiar dacă, ați văzut acolo, o geografie, tot globul pământesc. Nici nu-ți imaginai că ai noștri pot ajunge unde...”

Europa Liberă: Ajungem și la votul din diasporă.ați decis de unii singuri să mergeți în această luptă politică electorală, rămâneți pe această poziție până la 11 iunie? De ce vă pun această întrebare, pentru că, dacă ne referim la poziționarea partidelor, l-am întrebat pe dl Furculiță despre crearea blocului PSRM-PCRM și ei au spus că rămân deschiși, pentru ca să mai vină și alte forțe politice de pe eșichierul de stânga. Dvs. ce ziceți?

Igor Grosu: „De parcă cineva ar trebui să dea permisiunea să mai vină și alții în parlament.”

Europa Liberă: Nu în parlament, în blocul electoral PCRM-PSRM. Ei mai sunt deschiși pentru alții să adere. Dvs.

Igor Grosu: „Îi privește pe ei, au luat o decizie cum să meargă în această campanie electorală. Noi ne abținem, nu comentăm, deși apar zâmbete în târg când văd acest mariaj scos din sertare și scuturat și adus în față. E decizia lor. N-o să mă pun eu să-i judec. Eu am mai explicat și cu alte ocazii, scorul pe care noi l-am înregistrat, și mă refer iarăși la partida pro-europeană, pro democratică, în prezidențiale, nu poate fi repetat într-un bloc larg. Nu poți, pentru că de la mesaje foarte pronunțate, unioniste, până la mesaje sau electorat pe centru, care e mai mult proeuropean decât unionist. Este foarte complicat într-o astfel de construcție electorală să mergi, în speranța să capitalizezi totul. De aceea noi am zis că e bine să se meargă cu câteva vehicule electorale, unul ar fi bine să capitalizeze voturile de pe dreapta, mai dreapta-dreapta, și noi să încercăm să repetăm același succes pe care l-am avut în prezidențiale. Să atragem prin mesajele noastre ce țin de lupta împotriva corupției, statul de drept, lupta împotriva hoțiilor. Nouă ne-a reușit lucrul acesta în prezidențiale, fără a luneca sau a domina discursul nostru ce ține de geopolitic etc.”

Europa Liberă: Dar Dvs. contați pe transferul de imagine, de la prezidențiale – la parlamentare, transferul de imagine a dnei Sandu?

Igor Grosu: „Bine, noi contăm pe valul acesta care s-a pornit la prezidențiale. Da, a fost un imbold, lumea a crezut, mă refer la cetățenii care erau dezamăgiți și nu credeau că e posibil. Un candidat care nu are resurse administrative, resurse mediatice să câștige cu cineva care avea totul. Și noi mizăm pe valul acesta. Noi am avut un angajament foarte clar, și am spus foarte ferm, din prezidențiale, că parlamentul trebuie resetat. Noi ne-am ținut de cuvânt. Am făcut tot posibilul, am ajuns aici și eu sper că acest val o să-l menținem și o să-l încurajăm să iasă la vot pe 11.”

Europa Liberă: Dar, totuși, mai sunt foarte foarte voci, și din mediul experților, dar și de la cetățeanul simplu, care insistă că ar trebui să fie mai grămăjoară partidele de pe segmentul de dreapta, pentru că pe stânga se încearcă să nu fie irosit niciun vot, iar pe dreapta s-ar putea, totuși, să existe o risipă de voturi?

Igor Grosu: „Există. Noi le ascultăm, le analizăm, dar analizele noastre v-am spus ce arată. Analizele noastre arată că o construcție în care o să fie mesaje foarte eterogene, pe alocuri, n-o să ne permită să capitalizam sau să absorbim toate voturile, pentru că alegerile parlamentare sunt altceva decât alegerile prezidențiale.”

Europa Liberă: Absolut.

Igor Grosu: „Da. Și calculele noastre arată că e mai bine așa.”

Europa Liberă: Dar miza să luați 50+1 e realistă?

Igor Grosu: „Eu nu consider corect cineva să facă astfel de bravadă, că o să ia 50+1. Nu zi hop pân᾿ n-ai sărit. Ceea ce trebuie să facem, e să muncim în fiecare zi, fiecare week-end, sâmbătă, duminică, să ieșim să discutăm cu oamenii, să-i convingem să iasă la vot. Pe 12, dimineața, putem să tragem linia și să ne uităm cine și ce scor a luat. Categoric, eu sper să se regăsească mai multe partide, pe mine mă interesează cele de centru-drepta, mai puțin mă interesează stânga. Să fie o partidă pro-europeană, o majoritate pro-europeană, cu care imediat a doua zi să putem intra în discuții și să dăm că avem un președinte proeuropean credibil, să dăm să avem o majoritate parlamentară pro-europeană, pentru a avea un guvern stabil, care să poată implementa lucruri bune pentru cetățeni pe o perspectivă de trei-patru ani.”

Europa Liberă: O să vă întreb și despre agenda postelectorală, dar pentru că deja au apărut declarații în spațiul public că Igor Grosu ar fi declarat că va majora cenzul de vârstă, că PAS-ul vine cu promisiuni populiste, că va face și mai grea situația cetățeanului din R.Moldova, și, dacă câștigă partidele pro-occidentale, atunci va fi o destabilizare, va fi un război în R.Moldova.

Igor Grosu: „Da, e sperietoarea tradițională PCRM-PSRM. Ei n-au învățat lecția din prezidențiale, asta îmi permit să constat, strategia asta de a-i speria că vin extratereștrii., vin sirienii. De data asta, blocuri militare. De data asta nu mai ține, nu-i mai sperii pe oameni.i-au speriat cu vaccin, cu pandemie, cu tot ce vrei, cu cip-uri, cu G5 și toate strășniciile astea. Oficiul nostru e lângă Palatul Republicii. Eu cu plăcere, la început mă deplasam cu mașina și, la un moment dat, era blocată strada. Nu înțelegeam ce, a trebuit să ocolesc...”

Europa Liberă: Așteptau oamenii să se vaccineze?

Igor Grosu: „Exact! Lumea stă în rând, vrea să se vaccineze și aceasta este un semn foarte bun. Iată încă un argument la lamentările de genul: Domnule, o să fie un dezastru, unde v-ați pornit voi cu alegerile anticipate. Uite, ne-am pornit! Pentru că președintele a știut să găsească limbă comună cu partenerii de dezvoltare, să roage frumos Guvernul României, Președintele României. Peste 400 000 de doze de vaccin vin din partea României, a Platformei COVAX. Toate lucrurile acestea sunt făcute de aceea că partida pro-europeană, președintele, are credibilitate și a putut face lucrul acesta. Predecesorul nu a fost capabil, cât a fost în exercițiu, măcar o doză să aducă, o singură doză!”

Europa Liberă: A adus dozele de vaccin rusesc.

Igor Grosu: „Apoi, eu ce spun? Acelea pe care le-a adus! Și am înțeles că nu toate cele declarate au fost aduse, s-au epuizat – și mai departe? Sigur că acuma ei o să ne învinuiască de toate relele. Ei, e adevărat, se tem.

Noi, pe bune, o să facem reformă în justiție!

Noi, pe bune, o să le închidem toate schemele, începând de la contrabandă și terminând cu întreprinderile de stat, unde stau ca niște căpușe! Iată, Agenția Proprietății Publice este bâcșită cu indivizi de la PSRM! Care sunt plasați ca directori de întreprinderi, care sunt la Calea Ferată, pe care au adus-o pe brânci. Nu e destul că ăsta a băgat-o în datorii de 700 de milioane, dar el fuge, se ascunde, nu discută cu oamenii! Și căpușe de astea, puse în întreprinderi sunt foarte multe, și ei știu că un nou guvern o să-i scoată pe toți șpăgarii aceștia de acolo. de asta ei se te, că o să se închidă robinetele. Și aici îi afectează modul de a exista al acestor partide, pentru că ei așa erau învățați.”

Europa Liberă: Tocmai procuratura generală a dat un anunț și a spus că și-a retras toate capetele de acuzare aduse lui Veaceslav Platon în dosarul furtului miliardului.

Igor Grosu: „Am auzit. O noutate nemaipomenită din partea Procuraturii Generale! Noutăți de acestea te lasă mască! Ce semnal transmite Procuratura Generală? Pentru că protagonistul acestor dosare este bine cunoscut pentru toată contribuția lui la tot ce se numește Laundromat, fraudarea sistemului bancar etc. Când vine Procuratura cu asemenea demersuri, eu mă conving tot mai mult că acolo ceva nu merge bine.”

Europa Liberă: Dar Dvs. insistați mult că vreți o reformă variabilă în sectorul justiției.

Igor Grosu: „Sigur!”

Europa Liberă: Dar cum faceți acest lucru, pentru că puterile în stat sunt totuși despărțite?

Igor Grosu: „Prin voință politică! Dacă trebuie de modificat legea, modificăm legea. Mă deranjează foarte mult când interacționez cu cei din procuratură, cu cei din justiție, ei imediat sar și-ți aduc aminte de separtarea puterilor în stat: da noi suntem putere separată! Și atunci le spun: auziți, voi, cei separați, da voi în ce țară trăiți, pe ce planetă? Cine vă plătește salariile?”

Europa Liberă: Îi înrăiți și mai tare.

Igor Grosu: „Nu, că eu îs mai rău! Am fost la piața din Nisporeni duminica trecută și omul de rând vine și mă ia pe mine la vatra horei: ce faceți voi acolo?! nu pe Procurorul General, nu pe judecătorul de la Curtea de Apel sau de la CSM, ci pe mine! Și atunci eu am tot dreptul să le cer acestor bărbați ai neamului să-și facă datoria bine. Și atunci când indivizi, aici, pe emblemă, le e scris că au participat la Laundromate și tot felul de scheme bravează prin capitală cu pază oferită de MAI – un biet cetățean care are un litigiu și este hărțuit de un birocrat stă și se uită la toate astea – dom'le, da unde-i motivarea? De aceea eu consider că noi, politicienii, parlamentarii, trebuie să cerem de la procurori și de la judecători.”

Europa Liberă: Dar asta trebuie să fie legal.

Igor Grosu: „Legal, evident.”

Europa Liberă: Și să existe o majoritate parlamentară.

Igor Grosu: „Și dacă trebuie de modificat legislația pentru a ne asigura că ajung în funcții de judecători judecători de treabă, atunci asta și trebuie să facem! Să nu se acopere cu inamovibilitatea sau cu separarea puterilor în stat! Nu ! Su salarii bune – 20 de mii, 30 de mii, unii dintre ei mai primesc și pensii, mă refer la judecători. Pe lângă fsptul că au salarii de 20 de mii, el mai trage o pensie de vreo 20 de mii și clar lucru că lui îi place să fie putere separată în stat! Și în afară de ei, nu cumva să mai atingă cumva cineva puterea aceea! Cu riscul de a-mi spune mie că merg nu știu unde, eu am să cer, pentru că eu merg la oameni, mă întâlnesc cu oamenii, oamenii mă apostrofează și îmi spun că lucrurile nu se schimbă, că suntem nedreptățiți, jecmăniți în instanță. Așa că eu le-am spus de fiecare dată: haideți cu mine , vă rog frumos, eu vă invit la întâlnirile mele cu alegătorii, vă invit să mergem împreună unde spuneți voi și faceți o bai de mulțime, așa cum o fac eu!

Europa Liberă: care alte reforme ar trebui să se regăsească pe agenda parlamentară după data de 11 iulie?

Igor Grosu: „Foarte important este, din primele zile, din primele luni să ne concentrăm asupra vârstnicilor, a celor care primesc o pensie mai mică de două mii de lei. Acești oameni nu au timp să aștepte când economia se va recupera.”

Europa Liberă: Dar bani sunt?

Igor Grosu: „Bani? Chiar dacă nu sunt la moment, noi putem obține aceste resurse. Chiar și din interior – atunci când dai peste mână la toate schemele care au loc. Ați văzut raportul publicat de Comisia Europeană, mi se pare. ”

Europa Liberă: De ONU.

Igor Grosu: „De ONU! Un miliard de dolari, fluxuri financiare de la negru!”

Europa Liberă: Da.

Igor Grosu: „Vă dați seama cât e asta, un miliard de dolari anual? Dacă tai tentaculele astea, banii aceștia, măcar o parte, să vină la buget. ”

Europa Liberă: Dar, până la urmă, ați promis și ridicarea cenzului de vârstă?

Igor Grosu: „Noi n-am promis ridicarea cenzului de vârstă, e o aberație. Ei au făcut populism, că au micșorat cenzul de vârstă pentru pensionari, care nu duce la majorarea pensiei, duce la sărăcirea pensiei, pentru că pensionarul, dacă o să iasă mai devreme, el n-o să stea acasă și o să primească 700 de lei sau o mie de lei și o să muncească mai departe, cum face maică-mea, care la 72 de ani încă merge și muncește, care spune: voi aveți familiile voastre, eu trebuie să mă întrețin. Nu joacă nimic micșorarea cenzului de varstă. Federația Rusă, spre care ei se uită cu atâta dragoste, acolo au majorat, ipocriții ce sunt ei! Și soluția e să majorăm noi pensia pentru oamenii aceștia care au mai puțin de două mii de lei, pentru că ei nu mai au timp. Poate că mai au câțiva ani la dispoziție, și atunci lor trebuie să le ajutăm și să le ridicăm pensi la un nivel de două mii.

Foarte curând, la începutul lunii iunie, noi o să lansăm programul și oferta noastră electorală...

Și n-aș vrea să anticipez acum lucrurile, dar țin de deschiderea noastră, de posibilitatea de a beneficia enorm de proiectele transfrontaliere. Priviți posibilitatea pe care o are acuma România, cu Planul de Reziliență și Recuperare. Și sunt câteva proiecte magistrale de infrastructură de care putem și noi beneficia.”

Europa Liberă: Infrastructură terestră, infrastructură energetică, și aici se poate și R.Moldova alinia, ca să poată beneficia pentru a îmbunătăți infrastructură.

Igor Grosu: „Și ce vedem noi? Doar sabotare! Iată, podul Ungheni-Ungeni! Acesta, ca să fie parte din proiectul acesta mare, de 23 de miliarde de euro, ca Ministerul mediului de la București Să dea o viză pentru acest proiect, are nevoie de informații de la Ministerul Economiei de la Chișinău, care nu dă aceste date și atunci Ministerul Infrastructurii de la București zice: Dom᾿le, eu aș vrea să dau avizul pentru pod, că nu dai avizul pentru jumătate de pod, până la mijlocul râului și așteptăm când s-a trezi Ministerul Economiei. Sunt niște cerințe. Și nu poate avansa, pentru că noi așteptăm ceva!”

Europa Liberă: Întârzie un răspuns.

Igor Grosu: „El nu se dă! Ca și cu deciziile astea rușinoase. Deja a treia încercare a guvernului de a vota ajutorul acesta tehnic, grantul acesta de o sută de milioane... ”

Europa Liberă: Din parte SUA.

Igor Grosu: „Din partea SUA. E penibil!”

Europa Liberă: Miza pentru votul din diasporă și felul cum înțelegeți Dumneavoastră să participe cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova din străinătate. Am văzut că PAS insistă să fie deschise mai multe secții de votare, 198. Adversarii vă învinuiesc că acolo adunați voturile dumneavoastră.

Igor Grosu: „Acolo noi adunăm voturile cetățenilor Republicii Moldova care vor să voteze pentru lucrurile care se întâmplă în țara lor. Simplu. Noi nu avem structuri, așa cum își imaginează ei, în toată lumea. Sunt oameni care vor să voteze, oameni care au stat în cozi, oameni care au stat sub ploaie, au înghețat..”

Europa Liberă: E posibil să fie majorat numărul secțiilor de votare?

Igor Grosu: „E cred că e posibil.”

Europa Liberă: Auzeam de la premierul interimar și de la șeful CEC-ului că, cu cât mai multe secții se vor deschide, cu atât mai multe cheltuieli.

Igor Grosu: „E logic să afirmi astfel, după cum afirmă și șeful CEC-ului, că cu cât mai multe secții cu atât mai multe cheltuieli, de la sine e clar. Numai că trebuie să găsim resurse. Și așa cum s-au găsit resurse pentru alegerile anticipate, chiar dacă mulți țineau una și bună că nu sunt bani. Am găsit resurse...”

Europa Liberă: Șaptezeci de milioane din o sută douăzeci și cinci...

Igor Grosu: „Și o să găsim și diferența care va trebui achitată din cheltuieli. Totul poate fi identificat, dacă se dorește, dacă există voință politică. Dar revin la întrebarea Dvs. Nu-i vorbă că noi dorim 198 de secții de votare. Noi am aplicat legea, care ia în calcul numărul cetățenilor, câți au votat data trecută, câți au făcut înregistrarea prealabilă. Asta am luat în calcul, nimic mai mult.

Și astfel am ajuns la această cifră...

În unele țări precum Germania, Marea Britanie, Italia, Irlanda, unde avem un număr mai mare de cetățeni, este nevoie de mai multe secții de votare. Și în Israel au fost propuneri suplimentare...”

Europa Liberă: Și în Canada și SUA.

Igor Grosu: „Da, căci acolo distanțele sunt foarte mari și aceste solicitări sunt justificate. Sunt propuneri de deschis secții și în Moscova, dar și alte localități din proximitate. Deci, trebuie să oferim cetățenilor posibilitatea de a vota. Și faptul că o sută mii de cetățeni s-au înregistrat în prealabil vorbește despre aceea că oamenii au o legătură permanentă cu țara. El n-a făcut-o de aceea că cineva a intrat pe Facebook și l-a îndemnat s-o facă...”

Europa Liberă: De ce forțele din Parlament nu găsesc un numitor comun, un consens, un compromis ca să accepte votul prin corespondență, votul electronic?

Igor Grosu: „Propunerea aceasta era încă vara, venită din partea Comisiei Electorale Centrale, a venit la comisia juridică, în pachetul acela de modificări la Codul Electoral. Și, ca de obicei, socialiștii au adăugat la acele propune bune câteva toxice, care, cum să vă zic, ori le aprobai la pachet, ori nu aprobai nimic. Astfel a fost compromis acest proces, pentru că nu exista voință politică pentru a duce acest proces la bun sfârșit. Asta a făcut comisia juridică care era condusă de exponentul Partidului Socialiștilor.”

Europa Liberă: Viitorii aleși ai poporului ar putea să lichideze această restanță?

Igor Grosu: „Sigur, ba mai mult! N-am menționat o concluzie în decizia Consiliului Suprem de Securitate a fost crearea a două platforme. Una, pentru a coordona acțiunile în vederea descurajării finanțării ilegale a partidelor politice și a campaniei electorale, în jurul Comisiei Electorale Centrale, unde să fie și SIS-ul, și Procuratura, și MAI și ANI și altele. Și a doua platformă, pe lângă Președinție, un grup care care să pregătească toate amendamentele pentru Codul electoral.”

Europa Liberă: Amendamentele trebuie să vină totuși de la Comisia Electorală Centrală.

Igor Grosu: „Comisia Electorală Centrală s-a plâns într-un fel că n-a fost tratată cu seriozitate inițiativa Comisiei și atunci doamna Președinte a spus: Bine, noi oferim această platformă, veniți și Dvs.”

Europa Liberă: Deci, o să fie inițiativa Președintelui?

Igor Grosu: „Da, o să fie o platformă în care vor fi cumulate toate amendamentele, ca ulterior să fie propuse Parlamentului pentru examinare și adoptare a modificărilor la Codul electoral.”

Europa Liberă: Dar astăzi e devreme să nu e prea devreme să vorbim despre ce configurare va avea viitorul Parlament? În sondaje credeți?

Igor Grosu: „Acesta e luxul comentatorilor, al analiștilor politici. Noi nu avem un asemenea lux, noi trebuie să muncim. Iar sondajele sunt fotografia la zi. Situația poate să evolueze de la o săptămână la alta, în funcție de comportamentul actorilor politici, a altor evenimente. De aceea eu cred că este prematur să vorbim despre o configurație sau posibile coaliții în Parlament. Ceea ce pot să spun acum cu certitudine e că noi o să dialogăm cu cei care vor subscrie la obiectivele noastre, cu cei care într-adevăr vor să lupte cu hoția, înțeleg cât e de păgubos acest lucru. Apropo, discutam azi, și revin la ședința Consiliului de Securitate, unde unii spuneau că avem legislația asta, avem și reguli de finanțare și altele, principalul ce nu avem, la moment, noi nu avem instituții puternice.”

Europa Liberă: ...și cum să fie pedepsiți cei care încalcă norma legală.

Igor Grosu: „Exact, instituții puternice care să aibă curajul să spună,că legea niciodată nu o să fie perfectă, dar este vreun precedente, este pedepsit măcar cineva pentru coruperea alegătorilor? Este așa ceva? Nu este. Că au fost scoși din cursa electorală, asta e altă poveste. Dar, iată, să fie sancționat cineva, astfel ca alții să se gândească, să calculeze dacă merită să se expună riscului sau nu merită.Legat de transportarea alegătorilor, ce, ei nu știau că se transportă organizat alegătorii?”

Europa Liberă: Dar acum aflu de la funcționarii electorali că nu ar fi o încălcare a legii dacă se aduc alegătorii în mod organizat.

Igor Grosu: „Da, dar ei ce-au făcut?

Ei aprobat atunci regulamentul referitor la alegerile prezidențiale...

Acum noi nu le vom permite să stea așa, confortabil, și să permită lucrul acesta. Acest lucru, noi considerăm că nu este corect. Nu este corect ca cineva să plătească pentru a-i transporta și cât îi transportă să-i mai și mituiască pentru că au votat.”

Europa Liberă: Dar în general ce părere aveți Dumneavoastră despre votul cetățeanului din stânga Nistrului și prezența lui la urnele de vot pentru alegerile din Republica Moldova?

Igor Grosu: „Noi, actorii politici, trebuie să avem dreptul și posibilitatea să facem campanie în stânga Nistrului. Noi nu avem dreptul acesta. Numai Dodon și comuniștii au, la moment, dreptul acesta, nescris. Acolo sunt parteneri de-ai lor. În primul rând, noi trebuie să avem dreptul să facem campanie electorală acolo. Cetățenii de acolo, cetățenii noștri să aibă acces la informație, să poată compara, pentru a face o decizie bună.

Acum, noi știm ce regim e acolo, secesionist, nu ne facem nicio iluzie și părerea mea rămâne cum a fost, și care-s implicațiile lor în mobilizarea așa-numită forțată a alegătorilor, dar cu toate acestea, rezultatele alegerilor prezidențiale ne-au demonstrat că zidul de propagandă, informațional, e fisurat. Paisprezece procente au votat altfel decât s-a așteptat perdantul campaniei prezidențiale.

Asta înseamnă că oamenii comunică cu malul drept, văd diferența...

Unul, care-i sperie cu tancurile, avioanele și apocalipsă, versus altă prestație a altui candidat, care vorbește despre lucruri care-i afectează pe toți. Pentru că cetățeanul de acolo, eu sunt sigur că el la un moment dat se întreabă: de ce să schimb hoții mei cu hoții de acolo? Dar dacă văd diferența în prestația politicianului, concurentului electoral, iată că paisprezece procente au votat altfel. Noi trebuie să le oferim lor șansa să voteze, dar totodată trebuie să ne asigurăm, nu știu, folosind instrumentele de comunicare la distanță, folosind tot ce ne putem permite, ca la acești oameni să ajungă și altă informație decât cea care vine de la sperietorile de la PCRM și PSRM.”

Europa Liberă: Pentru aleșii poporului ar putea să ajungă să fie o prioritate și soluționarea conflictului transnistrean?

Igor Grosu: „El trebuie să fie și noi nu avem dreptul să omitem de pe agenda noastră dosarul transnistrean. Eu repet, noi avem o situație bună, în comparație cu alte conflicte înghețate în spațiul ex-sovietic.”

Europa Liberă: Da, se crede că e cel mai ușor de rezolvat acest conflict, pentru că nu se aplică forța armelor, pentru...

Igor Grosu: „Exact, pentru că nu există aceste momente de tensiune armată, escaladarea. Asta e bine că nu sunt. E o primă condiție. Dar cel mai important, cea mai bună motivație e faptul că cei de acolo pot vedea proximitatea cu Uniunea Europeană, cu România. Eu am văzut oameni din Transnistria care făceau cumpărături la Iași.”

Europa Liberă: Și majoritatea mărfurilor de acolo sunt exportate pe piața Uniunii Europene...

Igor Grosu: „Exact, întreprinderile din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Da, dar politic, totuși, carul se urnește greu din loc când e vorba de soluționarea problemei acesteia.

Igor Grosu: „El n-are cum să se urnească acuma, pentru că jucătorii principali, și vorbim de formatul 5 + 2, jucătorii principali, și aici mă refer și la Rusia, și la Uniunea Europeană, OSCE, sigur că vor să vadă o predictibilitate. Toți așteaptă data de 12,vor să vadă că va exista o guvernare stabilă pe patru ani, că pot începe niște procese. Iată am avut ocazia să mă întâlnesc cu delegația OSCE, unde s-a discutat și despre problema numerelor neutre, s-a impulsionat un pic procesul de adresabilitate a cetățenilor...”

Europa Liberă: Numerelor auto de înmatriculare.

Igor Grosu: „Exact, numerelor auto de înmatriculare, ca să poată călători în Ucraina, bunăoară. Deci, sunt niște lucruri care pot fi pornite atunci când există o guvernare previzibilă, corectă la Chișinău. Și partenerii care participă în acest format pot găsi acea fereastră de oportunitate care trebuie să fie benefică, în primul rând, pentru noi, în al doilea rând, pentru vecini și pentru jucătorii mari. Și noi avem șansa, cred, să devenim un exemplu inclusiv și pentru alte zone unde există astfel de tensiuni, cum le putem depăși și apropia malurile.”

Europa Liberă: O guvernare pro occidentală în Republica Moldova ar trebui să aibă o strategie pentru dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă. Cum vedeți Dumneavoastră această cooperare moldo-rusă?

Igor Grosu: „O relație corectă, pragmatică, coerentă, ca să zic așa...”

Europa Liberă: Dar vocea opoziției în asemenea condiții, când există o guvernare pro-europeană la Chișinău nu ar fi mai mult auzită la Kremlin?

Igor Grosu: „Din ceea ce observ, și la Kremlin sunt oameni pragmatici, oameni care înțeleg foarte bine lucrurile, oameni care, bunăoară, recunosc că victoria doamnei Maia Sandu a fost una meritată, că a învins într-o luptă incorectă, dar lucrul acesta a fost nu că apreciat, recunoscut, ca să zic. În discuțiile noastre cu reprezentanții Federației Ruse, de fiecare dată, noi susținem că suntem parteneri previzibili, noi nu vom schimba macazul de la o perioadă la alta. Noi vrem relații previzibile, corecte cu Federația Rusă. În dosarul ce ține de exportul produselor moldovenești, dacă noi vom avea de corectat ceva, vom corecta, o să recunoaștem.

Vorbeam de exporturi, căci de fiecare dată ni se amintește de lucrul acesta...

Noi avem cetățenii noștri care muncesc și locuiesc acolo și trebuie să avem grijă de ei, de tot ce e legat de condițiile lor de muncă, pachetul social. Pentru că ei acum sunt tineri și energici și le pare că sunt veșnici, dar...”

Europa Liberă: Dar adversarii Dumneavoastră politici spun că Dumneavoastră, partidul pe care îl conduceți ar pune interesul național pe tava occidentalilor.

Igor Grosu: „Ei pot să spună orice. Noi suntem consecvenți, noi putem să ascultăm un sfat dintr-o parte, din altă parte, dar decizia finală o luăm noi. Noi calculăm, analizăm, vedem care este opțiunea cea mai bună pentru țară, adoptăm decizia, o urmăm și ne asumăm riscurile. Alții prea mult apleacă urechea la diferite sfaturi. Și atunci când sfaturile acestea, pe care unii le acceptă, nu prea țin de realitățile noastre, atunci ei înregistrează rezultatele pe care le înregistrează. Ca să fii respectat, trebuie să fii consecvent în ceea ce faci, cred eu. Atunci eu știu că el are opțiunea asta și eu pot să nu fiu de acord cu ea, dar eu am să-l respect pentru că este consecvent. Așa și aici. Și noi toate deciziile o să le adoptăm în interesul nostru, al cetățenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla ei – în Est, în Vest. Pe noi ei ne interesează.”

Europa Liberă: Ceea ce se observă cu regularitate în timpul campaniilor electorale, că cei care se înscriu în cursa electorală atacă mai mult persoana, și nu problemele. Acum s-au luat la puricat listele electorale și iarăși se împroașcă cu mult noroi asupra unor candidați. Totuși, cum îi explici cetățeanului despre ceea ce se întâmplă atunci când adversarul politic atacă persoana?

Igor Grosu: „Două lucruri. Eu cred, eu simt că există deja un nivel de saturație din partea cetățenilor, sătui de mizerie, de minciuni și așa mai departe. Doi, este ocazia, atunci când ești întrebat, să-i explici ce este minciună, unde se trișează, când se atribuie palate, bogății. Și atunci când omului îi explici, când te vede în spațiul public...”

Europa Liberă: Dumneavoastră știți că știrea falsă ajunge mai repede la cetățean decât atunci când se infirmă această știre.

Igor Grosu: „Eu am o regulă: nu tot timpul trebuie să sari și să infirmi, pentru că fabricile acestea de știri false pe aceasta și mizează, ca de fiecare dată să vii și să combați, să combați și atunci îi faci mai multă publicitate acestui pseudo mijloc de informare. Dar noi avem o listă de falsuri pe care le combatem, venim cu argumente de fiecare dată și spunem: falsul cutare nu este adevărat pentru că lucrurile stau așa.”

Europa Liberă: Cazul Natei Albot s-a consumat?

Igor Grosu: „Eu cred că s-a consumat, dar nu s-a consumat pentru ei. Eu cred că doamna Albot n-o să rămână într-o parte, indiferentă de acest proces electoral.”

Europa Liberă: Ați acceptat să se retragă de pe listă?

Igor Grosu: „Decizia finală o să fie luată, pentru că mai avem timp până la data-limită când putem face acest lucru.”

Europa Liberă: Până la 11 iunie?

Igor Grosu: „Exact. Și atunci în termenul acesta, căci avem și noi activitățile noastre planificate, ieșiri în teritoriu, lansarea în curând o să fie. Dar eu cred că dumneaei o să-și spună încă cuvântul, inclusiv în sensul mobilizării alegătorilor diasporei la vot.”

Europa Liberă: Este greu totuși să găsești astăzi suficienți oameni care să accepte să se implice în politică atunci când formezi listele electorale?

Igor Grosu: „Acum cred că e mai ușor, în comparație cu 2016. Oferta doritorilor este mai mare. În 2016 era și riscant pentru lumea bună care muncea în sectorul public sau care aveau o afacere, care puteau fi intimidați de fisc, de exemplu. Oameni aveau rezerve. Acum s-au mai dezghețat, s-au mai dezghețat. Oamenii din diasporă care altădată aveau rezerve și nu erau siguri că se mai poate schimba ceva, acum sunt mai deschiși, mai curajoși. Și curajul acesta se observă. Faptul că noi am obținut câteva victorii, mă refer la partidele proeuropene, și principala, victoria doamnei Maia Sandu în prezidențiale, a disipat teama aceasta că cineva care controlează instituțiile statului poate să intervină. Nu mai ține, nu mai ține. Și acum unii încearcă să intimideze primarii, dar efectul o să fie diametral opus, o să fie altă reacție.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre partidele clone care apar în timpul alegerilor?

Igor Grosu: „Ca de obicei, este tacâmul servit de cei care au făcut-o tot timpul. Am înțeles că și nouă vor să ne plaseze o clonă, dar alegătorul nostru e mai atent, cred că n-o să le reușească. Dimpotrivă, efectul o să fie altul. Ca și în cazul diasporei, când le spui că sunt paraleli, această îi înrăiește.”

Europa Liberă: Și ei se răzbună.

Igor Grosu: „Se răzbună și zic: îți arătăm noi cât de paraleli suntem noi. Așa și aici: vii cu cutare, lasă că ieșim noi și-ți arătăm locul. Lucrurile acestea nu mai țin, deși ei mai mizează.”

Europa Liberă: Domnule Grosu, oferta electorală cu care vin actorii politici în campanie e realistă, pentru că acuma mulți cetățeni spun că uite treizeci de ani tot auzim promisiuni, gogoși și după care rămânem noi, cei care trebuie să trăim marea dezamăgire. În general, cum se fac aceste oferte electorale, în funcție de ce așteaptă alegătorul, în funcție de ce e posibil să facă în Parlament cei care vor ajunge?

Igor Grosu: „Iată, spre exemplu, dacă vorbim de pensii. Noi ne uităm foarte atent la cei care sunt la o vârstă înaintată. Și spuneam că oamenii aceștia nu au de unde să creadă, să aștepte când o să pornim economia și când o să crească PIB-ul. Și nu e corect să venim cu asemenea mesaje. Iată pentru această categorie, noi putem și suntem obligați să facem așa. Și sunt resurse, sunt resurse din interior și din exterior.”

Europa Liberă: Și ei nu mai vor indexări, ei vor totuși dublări de pensii.

Igor Grosu: „Exact. Atunci când vii cu o indexare din asta, trâmbițată de socialiști: dubla indexare o dată, de două ori pe an și din asta iese, scuzați-mă, o flatulație de trei, cinci, șase lei, îi insulți pe oameni.

Europa Liberă: Am să citesc referitor la promisiuni mesajul unei internaute, Elena Boier, așa se numește ea. Citez: în declarațiile PAS citim despre vectorul european de dezvoltare, pensie, drumuri, justiție, economie, sănătate, învățământ. Aveți un proiect concret de modernizare a Republicii Moldova și cum s-ar numi proiectul de țară?

Igor Grosu: „Noi o să venim, pot să vă spun, pe data de cinci, când facem lansarea proiectului nostru.

Noi o să venim, pot să vă spun, pe data de cinci, când facem lansarea proiectului nostru...

Pentru toate pe care le-a menționat dumneaei avem soluții, cu proiecte concrete și proiecte magistrale, mari, de infrastructură.”

Europa Liberă: Cu acoperire financiară?

Igor Grosu: „Și cu acoperire financiară, din interior și din exterior. Deci, oferta noastră se bazează pe niște calcule și pe evaluări și disponibilități din partea partenerilor noștri. Și este foarte important să venim exemplar la vot, căci cum am mai spus-o, noi trebuie să avem guvern funcțional în luna iulie.”

Europa Liberă: Am auzit și o altă versiune, precum că s-ar putea să se prelungească o criza politică și să se ajungă la anticipate după anticipate.

Igor Grosu: „Păi tocmai de aceasta, stimați cetățeni, vă rugăm să ieșiți masiv la vot, să avem un vot foarte clar, să avem o majoritate parlamentară, astfel ca în iulie să avem guvern, ca în septembrie parlamentul să muncească, să fim pregătiți, vă spun așa cum este, pentru confruntarea cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială. Resurse în care guvernul, miniștrii lui Dodon dau cu piciorul.

Cele 67 sau 68 de milioane din cele o sută pe care le oferea România noi le-am pierdut, din cauza ambiției unui fost prim-ministru. Sunt oportunități pe care noi trebuie să le folosim. Noi suntem săraci, dar e păcat că atunci când sunt niște oportunități să nu fim capabili să le folosim. Apare și o altă întrebare: vrei tu să ieși din sărăcie ori nu vrei? Noi cunoaștem soluția, noi știm unde trebuie să investim, ce trebuie să facem în justiție, astfel ca să rupem cercul acesta vicios. Iată, în august o să avem treizeci de ani de când tot am încercat...”

Europa Liberă: De independență

Igor Grosu: „De independență... hai așa, hai așa... Gata, nu mai merge modelul care a fost!”

Europa Liberă: Dumneavoastră le cereți prezență la vot cetățenilor, ei vă cer mai puțin orgoliu, mai puțin egoism, mai multă cooperare. Ca să se reușească totuși ca după treizeci de ani să nu se mai zică că Republica Moldova rămâne într-o interminabilă tranziție.

Igor Grosu: „De acord. Și vom munci. Noi înțelegem că speranțele sunt foarte mari, așteptările sunt foarte mari și cât de important este. Dar e complicat și pentru noi lucrul acesta. Dar numai împreună o să putem porni spre bine lucrurile în Republica Moldova. Și eu consider că e real. Chiar, iată, exemplul acesta, cum am gestionat problema vaccinului. Deci, e posibil, căci dacă ai oameni credibili, respectați, în funcții importante, poți să convingi cancelarii, producători, parteneri și să obții tu în fața altcuiva...”

Europa Liberă: Eu v-am mai întrebat o dată și vă mai întreb: ați dori să ajungeți primul ministru al Republicii Moldova? De ce, pentru că pe stânga am înțeles că s-ar putea să se avanseze cu candidatura lui Igor Dodon pentru această funcție?

Igor Grosu: „Doamne ferește Igor Dodon să ajungă prim-ministru. L-am văzut în calitate de președinte. Dacă decizia echipei o să fie că e important să candidez pentru această funcție, da, așa cum am mai făcut-o și data trecută, împreună cu echipa o să luăm decizia și o să-mi asum. Dacă va fi necesar, o să facem.”

Europa Liberă: Deci greutățile nu vă sperie?

Igor Grosu: „Este perioada de luptă și este perioada de după luptă. Și noi asta vrem să facem: să punem punct la aceste lupte interminabile electorale și să începem să construim ceva. Să trecem la perioada de construire, de edificare.”

Europa Liberă: De edificare a statului de drept.

Igor Grosu: „Exact, căci de lupte în lupte și lumea obosește. Și pe bună dreptate, oamenii așteaptă rezultate, așteaptă un trai mai bun, așteaptă servicii mai bune, stat de drept și așa mai departe.”

XS
SM
MD
LG