Linkuri accesibilitate

Sergiu Litvinenco: Vrem să curățăm sistemul de persoane cu probleme de integritate


Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco
Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco

Proiectul de lege privind evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor va fi discutat în ședința guvernului din această săptămână și ulterior remis parlamentului pentru aprobare, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. După această etapă, va fi avansat proiectul de evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Ministerul Justiției își propune ca evaluarea să fie făcută de trei entități: o misiune internațională de monitorizare, o comisie de evaluare şi un colegiu de apel. Rapoartele finale ar urma să fie aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii și, respectiv, Consiliul Superior al Procurorilor. Potrivit conceptului, evaluarea propriu-zisă va presupune analiza integrității, a veniturilor legal declarate și a cheltuielilor celor supuși controlului, inclusiv a membrilor de familie și a celor de la care eventual au primit donații. Dacă se vor consta neconcordanțe, acest fapt va deveni temei pentru destituirea din post.

Sergiu Litvinenco: Noi vrem să curățăm sistemul de persoane care au probleme de integritate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:42:34 0:00

Europa Liberă: Tot mai mult se vorbește despre rezultatele pe care trebuie să le livrați după ce ați promis și în campania electorală, și când erați în fostul legislativ că lupta împotriva corupției și reforma justiției ar trebui să aducă mai aproape Republica Moldova de standardele Uniunii Europene, ceea ce ar însemna bunăstare, prosperitate. Au trecut șase luni de când au avut loc alegerile parlamentare, de când PAS a luat majoritatea și e la guvernare, unii încearcă să vă creadă că e un timp prea puțin ca să livrați rezultate, alții, din contra, vă critică dur și vă reproșează că prea lent onorați ceea ce ați promis în campania electorală. Cum se explică această stare de spirit din societate?

Sergiu Litvinenco: „Democrația presupune diversitate de opinii, dreptul la critică, evident că fiecare are dreptul de a critica. Sigur că eu tot mi-aș dori ca lucrurile să meargă mai repede, doar că există niște procese care urmează a fi realizate în conformitate cu toate standardele internaționale. Noi am spus că reforma noastră va avea două componente de bază, este cumva oprirea schemelor corupționale și inițierea unei lupte împotriva corupției, pe de o parte, pe de altă parte, implementarea unei reforme sistemice care ar conduce la edificarea sau la punerea temeliei pentru un stat de drept veritabil timp de patru ani de mandat. Pe a doua componentă noi deja am definitivat proiectul de lege cu privire la evaluarea candidaților la funcțiile de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor, am definitivat proiectul în conformitate cu avizul pe care l-a formulat Comisia de la Veneția în luna decembrie a anului trecut și deja săptămâna aceasta suntem gata să mergem cu proiectul respectiv de lege inițial în guvern, după care să-l aprobăm deja în prima lectură în parlament.”

Sergiu Litvinenco: reforma are menirea să curețe sistemul de justiție de oameni compromiși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:49:29 0:00

Europa Liberă: Și ați făcut o promisiune că în februarie-aprilie ar putea să înceapă această evaluare, acum un pic se deplasează aceste termen?

Sergiu Litvinenco: „Nu neapărat se deplasează, deci calendarul este următorul: noi în ianuarie votăm în prima lectură, până la mijlocul lunii februarie probabil legea va fi publicată în Monitorul Oficial, pentru ca să începem evaluarea propriu-zisă de la 1 martie sau cel târziu la 1 martie, deci între mijlocul lui februarie și 1 martie urmează etapa de pregătire, numire a experților, sediu, logistică, secretariatul, comisia, așa încât de la 1 martie să înceapă propriu-zis procesul de evaluare a acelor candidați care deja și-au depus dosarele pentru a deveni membri în CSM și CSP și, totodată, noi vom permite și altor potențiali candidați să aplice așa încât în procesul acesta de evaluare a integrității să participe toți cei care vor dori s-o facă până la 1 martie.”

Europa Liberă: Prin această evaluare, Dvs. insistați că o să faceți curățenie în sistem așa cum ați promis?

Sergiu Litvinenco: „Deci, curățenia în CSM și CSP. Ce este CSM și CSP? Sunt niște foruri extraordinar de importante, sunt forurile care dictează toate numirile, promovările, eliberările din funcția de judecător și procuror. Eu cred că dacă vom avea un CSM curat, alcătuit din oameni onești și un CSP la fel, putem spune că o bună parte din reformă a fost deja inițiată, pentru că de-a lungul timpului s-a dovedit că anume aceste organe de autoadministrare au fost cele care au dat tonul în sensul negativ. Deci, esența acestei reforme este următoarea: în calitate de membru al CSM și CSP să nu poată să acceadă persoane care au probleme de integritate, care au comis abateri de la principiile de etică, care au averi care sunt cu mult mai mari decât veniturile oficiale legale declarate și în cadrul Adunării Generale a judecătorilor și a procurorilor să participe doar persoanele care nu au astfel de probleme.

Noi sperăm ca acest proces să aibă loc între martie și aprilie, astfel încât în luna mai să aibă loc deja Adunarea Generală a judecătorilor, Adunarea Generală a procurorilor, care să decidă cine dintre cei care au trecut acest filtru de integritate sunt delegați în componența CSM și CSP, plus această lege urmează să fie aplicată și în raport cu membrii societății civile care urmează să fie delegați de către parlament. Dacă vorbim despre CSM, sunt 12 membri – șase din partea judecătorilor, din partea breslei și șase din partea parlamentului și a societății civile și, respectiv, toți cei 12 urmează să treacă acest filtru. Deci urmează a exista proceduri similare atât pentru membrii judecători în componența CSM, cât și membri non-judecători care ar fi delegați de parlament.”

Europa Liberă: Dar tocmai a fost repus în funcție dl Clima, adică s-a luat decizia să fie repus în funcție?

Sergiu Litvinenco: „Da, am văzut și eu acea decizie. Este, într-adevăr, o încercare disperată de a zădărnici reformele, însuși numele de Vlad Clima cumva este un simbol al injustiției, pentru că Vlad Clima este cel care a menținut decizia ilegală de a anula alegerile în Chișinău și eu, după cum văd lucrurile, este o încercare de a zădărnici mersul reformelor în sensul curățării sistemului. Înțeleg, noi nici nu am spus vreodată că va fi ușor, dar, totodată, suntem în continuare dispuși să realizăm această reformă, indiferent de piedicile care vor fi pe parcurs.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, atunci când se încearcă zădărnicirea acestei reforme se câștigă în timp, anumite lucruri se mai pot face pe interior, cum înțelegeți Dvs. această piedică care se încearcă a fi pusă guvernării ca să ducă la bun sfârșit această reformă?

Sergiu Litvinenco: „Noi nici nu am sperat la foarte mare dorință din interior de a schimba sistemul, pentru că sistemul a avut această posibilitate, de multă vreme putea să acționeze în sensul curățării, de aceea aceste reforme de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor vin anume pentru că nu avem încredere că sistemul se poate autocurăța. În alte state justiția este cea care a curățat clasa politică, la noi urmează să fie invers, politicul trebuie să curețe justiția, pentru ca ulterior deja și justiția să își realizeze acea misiune pe care o are într-un stat de drept.”

Europa Liberă: Bine, dar oponenții Dvs. politici, adversarii vă critică că Dvs. încercați să scăpați de oamenii incomozi din justiție și că ați vrea să-i promovați în acest sistem doar pe cei care sunt loiali actualei guvernări.

Sergiu Litvinenco: „Noi vrem să curățăm sistemul de persoane care au probleme de integritate și care au emis decizii vădit ilegale. Asta vrem să facem și în patru ani de zile, până la sfârșitul mandatului, noi vom reuși să curățăm acest sistem. Suntem acum la etapa de curățare a CSM și CSP, precum am spus, însuși procesul va dura în lunile martie, aprilie, undeva în mai vor fi adunările generale, eu cred că la începutul verii vom avea CSM-ul și CSP-ul noi, ulterior deja vom începe și reforma de curățare a întregului sistem judecătoresc care, da, va dura mai mult, dar și aici în situația în care vom avea CSM și CSP reformatoare, corecte deja chiar și acel vetting va putea fi realizat mai ușor, pentru că organele de autoadministrare curate vor avea un rol în procesul de vetting propriu-zis.”

Europa Liberă: Evaluarea înseamnă să-i treceți prin sită. Aveți un calcul pe care l-ați făcut măcar aproximativ, câți pot rămâne în sistem, câți ar trebui să-și ia rămas bun de la activitate?

Sergiu Litvinenco: „Nu avem un calcul, având în vedere că însăși evaluarea va arăta cine poate să rămână și cine nu poate să rămână, cert este că numărul celor care vor pleca va fi semnificativ și aici trebuie să venim cu soluții paralele pentru ca să nu admitem blocaje în sistem. Adică, dacă urmează un anumit număr să fie exclus din sistem trebuie să avem soluții ce facem cu completarea rândurilor, cu necesitatea de a avea un sistem prin care alții să vină în sistemul de justiție și sunt și aici idei.”

Europa Liberă: Dar ce idei sunt?

Sergiu Litvinenco: „De exemplu, majorarea numărului de persoane care sunt instruite la Institutul Național al Justiției, eventuale protocoale de colaborare, bunăoară, cu Institutul Național al Magistraturii din România, pentru ca să fie pregătiți și acolo potențiali judecători sau măcar să fie instruire continuă a acelor care sunt în sistem. Deci sunt soluții, ne gândim și la această situație.”

Europa Liberă: Credeți că ar putea dl Clima până în vară să revină în funcție și să conducă Curtea de Apel?

Sergiu Litvinenco: „Nu știu, acum, din câte înțeleg, este redactată hotărârea judecătorească și, din câte am văzut, instituția prezidențială a contestat această decizie, urmează să vedem ce se întâmplă mai departe, doar că dacă ei cred că prin astfel de măsuri vor zădărnici procesul de curățare se înșală amarnic. Noi vom veni cu soluții, indiferent de acțiunile lor.”

Europa Liberă: Pentru că ziceam că sunt și critici care se îndreaptă către guvernare, că prea lent decurge această reformă și prea lent sunt livrate rezultate în domeniul justiției, eu am să-l citez pe un urmăritor al Europei Libere care spunea că absolut toți vorbesc despre casta de judecători intangibili, vorbesc că impunitatea e cea mai mare problemă în sistem, nimeni nu a fost pedepsit pe bune și chiar dacă s-au făcut anumite investigații erau similare cu pescuitul sportiv – l-am prins, l-am arătat și după asta i-am dat drumul.

Sergiu Litvinenco: „Da, din păcate, așa este, nu am avut niciun caz de condamnare pe bune a vreunui judecător. Da, au fost anumite încercări, dar în realitate ei sunt bine mersi, fac justiție...”

Europa Liberă: Adică o mână mai spală pe alta?

Sergiu Litvinenco: „Da, bineînțeles! Nu putem să spunem că nu este așa, așa este, noi suntem o țară în care avem corupție, dar nu există corupți și acesta este paradoxul, noi avem oameni care au furat miliarde și n-au pățit nimic, noi avem judecători care sunt extrem de corupți, cu averi de milioane declarate și nedeclarate și în continuare participă la actul de justiție, fapt care evident că se răsfrânge negativ asupra vieții oamenilor.”

Europa Liberă: Ați promis să interveniți în lege referitor la confiscarea averilor pentru cei care nu le pot justifica, averile dobândite pe cale ilegală. E dificil acest proces?

Sergiu Litvinenco: „Aici vorbim despre modificarea Constituției, este un proces care durează. Este vorba de modificarea articolului 46 alin. (3) din Constituție în sensul inversării sarcinii probei în cazul funcționarilor publici.”

Europa Liberă: Și aici PAS nu are suficiente voturi ca să modifice Constituția...

Sergiu Litvinenco: „Urmează să vedem. Este o procedură, proiectul de lege se depune la Curtea Constituțională, se dă un aviz, după care șase luni el trebuie să stea pe rafturile parlamentului și doar după șase luni se inițiază procesul de votare, pentru votul final sunt necesare 68 de voturi, PAS-ul are 63, urmează să vedem dacă sunt și alții care vor să susțină, cel puțin în declarații au spus că ei nu au nimic împotrivă.”

Europa Liberă: Dar n-o să renunțați la acest pas?

Sergiu Litvinenco: „Nu, nu renunțăm. Aici este vorba de confiscarea civilă, dacă putem s-o numim așa, în același timp avem în plan inițierea unui proiect de lege care ar simplifica confiscarea extinsă în penal, care, chiar dacă există acest instrument din 2014 introdus în legislație, iată că până în ziua de astăzi noi nu avem niciun caz când ar fi fost confiscată extins averea vreunui funcționar sau demnitar. La fel nu avem niciun caz de confiscare civilă și acest lucru de asemenea este foarte trist, avem legi care spun posibilitatea confiscării, dar confiscări nu există.”

Europa Liberă: Și atunci cetățenii vor mai aștepta încă mult timp până când îi vor vedea pedepsiți pe cei care nu pot să-și justifice averile pe care le au?

Sergiu Litvinenco: „Evident că depinde de instituțiile statului și în sensul acesta noi lucrăm. Există acest articol din Codul penal îmbogățire ilicită, care din nou a fost introdus în anul 2015, dar nu a fost materializat, a fost o vreme când procuratura în general nu voia să intenteze dosare pe acest articol, de parcă el nici nu exista, ei spuneau că pentru a iniția un dosar pe îmbogățire ilicită trebuie să existe un act de constatare definitiv din partea Autorității Naționale de Integritate, ceea ce este un nonsens, pentru că sunt proceduri paralele ceea ce face ANI și ceea ce poate să facă procuratura. Acum am văzut mai multe dosare inițiate pe îmbogățire ilicită și eu vreau să cred că de data aceasta...”

Europa Liberă: Vor avea finalitate?

Sergiu Litvinenco: „Vor avea o finalitate atât în sensul condamnării acelor persoane care au averi care depășesc de sute de ori veniturile declarate, cât și în sensul confiscării.”

Europa Liberă: Dle ministru, atunci când se pregătește un proiect de lege îl trimiteți pentru expertiză și Comisiei de la Veneția. Evaluarea procurorului general era sub semnul întrebării, Comisia de la Veneția a criticat acele modificări operate de executiv la inițiativa Ministerului Justiției la Legea procuraturii, ați ținut cont totuși de sugestiile care au venit de la Comisia de la Veneția, reveniți la acest subiect, aveți de gând să îmbunătățiți ceea ce vi s-a solicitat de Comisia de la Veneția?

Sergiu Litvinenco: „Am spus din start, chiar în momentul în care a fost aprobat acel aviz al Comisiei de la Veneția că, chiar dacă avizele Comisiei de la Veneția nu implică vreo obligațiune a statului, pentru că ele au caracter de recomandare, oricum noi vom implementa absolut toate observațiile Comisiei de la Veneția.”

Europa Liberă: Adică cum le veți implementa?

Sergiu Litvinenco: „Aici să fie foarte clar pentru cârcotași, care au spus că eu aș fi spus că avizele au caracter de recomandare. Da, ele au caracter de recomandare, dar noi nu am spus că nu vom ține cont de ele, dimpotrivă vom ține cont și le vom implementa în sensul modificării Legii cu privire la procuratură pentru a încorpora acele probleme care au fost semnalate de Comisia de la Veneția. Și am pornit lucrul în acest sens, la Ministerul Justiției noi am mai elaborat un proiect de modificare a Legii cu privire la procuratură, a fost...”

Europa Liberă: Aveți asemenea proiect?

Sergiu Litvinenco: „Avem un astfel de proiect de lege, el a fost transmis pentru consultare grupului de lucru pe reforma justiției al Consiliului Europei săptămâna trecută, săptămâna aceasta vom avea o discuție, o primă discuție cu privire la acest proiect, vedem ce spun colegii de acolo și imediat cum avem un feedback pozitiv inițiem procesul de adoptare în țara noastră, deci, îl fac public...”

Europa Liberă: Dar ce ați inclus Dvs. în acest proiect?

Sergiu Litvinenco: „Sunt mai multe propuneri care rezultă din avizul Comisiei de la Veneția, am luat avizul Comisiei de la Veneția, am văzut care sunt observațiile și pornind de la acele observații au fost formulate amendamente la Legea cu privire la procuratură.”

Europa Liberă: Dar ele nu vor mai fi retroactive, ele vor fi valabile de acum înainte, după ce va fi aprobat proiectul?

Sergiu Litvinenco: „Evident că ele vor produce efecte din momentul în care vor fi votate, dar asta nu înseamnă că procedurile inițiate pe baza legii care au fost criticate de Comisia de la Veneția vor fi finalizate exact așa cum au fost în formula inițială.”

Europa Liberă: Apropo, cazul procurorului general Stoianoglo se pare că a ajuns până la CEDO. Care va fi deznodământul demisiei sale?

Sergiu Litvinenco: „Bine, orice persoană are dreptul să depună o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, nu este nicio problemă aici. Care va fi deznodământul? Există acea comisie, știu că activitatea ei a fost suspendată temporar, dat fiind faptul că procurorul general suspendat a tot inițiat diverse dosare în justiție împotriva inițierii procedurii de evaluare și, conform legii, inițierea acelor cereri de chemare în judecată a condus la suspendarea de drept a procesului. Noi la ultima ședință a Consiliului Superior al Procurorilor am discutat acest aspect, urmează să se revină la modificarea regulamentului de evaluare a performanțelor, având în vedere anumite chestiuni care au apărut pe parcurs și nu își găseau reglementare în cadrul acestui regulament. Deci, CSP-ul trebuie să discute și să stabilească calea de urmat în privința acestui proces.”

Europa Liberă: Dar pe cale legală dl Stoianoglo mai poate fi repus în funcție?

Sergiu Litvinenco: „Pe cale legală – da, evident că poate fi. Deci, dl Stoianoglo la moment este suspendat, având în vedere că în privința sa a fost inițiată urmărirea penală și Comisia de la Veneția a spus că în cazul respectiv este logic cumva procurorul general să fie suspendat, având în vedere că el este șeful tuturor procurorilor și lăsarea lui în această funcție ar putea influența mersul sau corectitudinea anchetei penale. Totodată a venit cu o soluție ca să existe un filtru, să nu existe o suspendare de drept, dar să existe un filtru și acest filtru este CSP, și acest lucru de fapt este încorporat în acest proiect despre care am vorbit, care a fost expediat către grupul de lucru al Consiliului Europei.”

Europa Liberă: Și între timp există acest interimat pe care îl asigură dl Robu, mulți se întreabă cât ar putea să dureze acest interimat și ce se va întâmpla după. Când se va anunța un nou potențial concurs pentru suplinirea acestei funcții de procuror general?

Sergiu Litvinenco: „Un potențial concurs poate fi inițiat în momentul în care funcția este vacantă, la acest moment funcția nu este vacantă, este doar temporar vacantă, în momentul în care funcția devine vacantă – în momentul respectiv Consiliul Superior al Procurorilor poate iniția procedura de concurs pentru a alege un nou procuror general plenipotențiar.”

Europa Liberă: Sunteți mulțumit cum se livrează acum rezultate, asigurându-se acest interimat la Procuratura Generală?

Procuratura Generală, din punctul meu de vedere, a devenit cu mult mai curajoasă

Sergiu Litvinenco: „Ceea ce pot să vă spun este că Procuratura Generală, din punctul meu de vedere, a devenit cu mult mai curajoasă, a inițiat anumite investigații pe cazuri de mare corupție, așa cum înțeleg eu semnificația acestui termen. Sigur că vrem să vedem și o finalitate în sensul în care să avem și condamnări ale acelor persoane care au furat și în raport cu care este dovedită vinovăția și săvârșirea actelor corupționale și eu sper că lucrul acesta se va întâmpla. Da, finalitatea unui dosar nu se poate face într-un timp foarte-foarte scurt, dar, în același timp, lucrul acesta nu este imposibil și cel puțin din partea executivului vor fi întreprinse toate măsurile necesare legale pentru ca să nu zădărnicim, să nu obstrucționăm acest proces.”

Europa Liberă: Dar aveți informații cum decurg investigațiile pe baza celor mai răsunătoare dosare despre care atât de mult s-a vorbit în societate?

Sergiu Litvinenco: „Doar ceea ce este în spațiul public.”

Europa Liberă: Ați efectuat o vizită în Israel, v-ați întâlnit cu omologul Dvs. din Ierusalim, dar ați spus că nu ați abordat și subiectul ce ține de extrădarea sau o posibilă extrădare a lui Ilan Șor în Republica Moldova. Este greu de crezut că nu ați discutat cu autoritățile din Israel și acest subiect.

Sergiu Litvinenco: „La întrevederea cu viceprim-ministrul, ministrul justiției, dl Sa’ar, nu am discutat cazuri concrete.”

Europa Liberă: Despre procedură de extrădare ați vorbit?

Sergiu Litvinenco: „Nu am discutat cazuri concrete, pentru că nu este competența Ministerului Justiției din Israel să discute cazuri concrete. Am discutat despre cooperarea juridică internațională între aceste două state, aceasta este competența Ministerului Justiției din Israel, ca să fie foarte clar, deci ministrul justiției nu are astfel de competențe.”

Europa Liberă: Dar cu alte autorități?

Sergiu Litvinenco: „În același timp, în cadrul instituțiilor din statul Israel există cererile Republicii Moldova care vizează procedura de extrădare, ele sunt în examinare și, cum s-ar spune, mingea este în terenul autorităților statului Israel. Republica Moldova și eu ca reprezentant al Ministerului Justiției în măsura competențelor pe care le avem noi în materia respectivă vom depune toate eforturile pentru ca să ajungem la niște soluții din partea autorităților statului Israel. Deci suntem deschiși, noi am expediat actele, există contacte de lucru, dacă pot să spun așa, la nivelul instituțiilor corespunzătoare ale statului și urmează să așteptăm decizia autorităților statului Israel, mingea este în terenul lor.”

Europa Liberă: Mulți experți acreditează ideea că statul Israel este țara care nu-și extrădează propriii cetățeni.

Sergiu Litvinenco: „Dar experții se bazează pe ce?”

Europa Liberă: Ei spun că pe legea statului israelian.

Sergiu Litvinenco: „Am analizat și noi legislația statului Israel și nu e chiar așa că statul Israel niciodată și în nicio condiție nu-și extrădează cetățenii.”

Europa Liberă: Mai multe nu puteți să ne spuneți despre acest caz concret?

Sergiu Litvinenco: „Nu, mai multe nu pot să spun. Am spus ceea ce am avut de spus și ceea ce consider că este corect.”

Europa Liberă: Alții se întrebau dacă nu cumva după Israel o să mergeți în Marea Britanie într-o vizită.

Sergiu Litvinenco: „Noi vom întreprinde toate acțiunile care reies din atribuțiile ministerului care sunt prevăzute în cadrul legal și în actele internaționale, pentru ca să facilităm reîntoarcerea celor care se ascund de justiția din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Constantin Botnari, un aliat apropiat al lui Plahotniuc, el neagă că este dat în căutare internațională și spune că niciodată nu s-a ascuns, recunoaște că locuiește în Londra și chiar practică acolo și un job în cadrul unei activități private. De ce atât de mult se vorbește în presă că este căutat de Interpol?

Sergiu Litvinenco: „Eu am văzut comunicatul procuraturii cu privire la acest lucru. E foarte straniu că el spune că nu se ascunde, de vreme ce procurorii spun că avocații săi au solicitat amânarea examinării dosarului, promițând că se va prezenta în fața instanței judecătorești. Mă rog, știți cum? Este o strategie de apărare, fiecare are dreptul să-și formuleze, să-și elaboreze o strategie de apărare.”

Europa Liberă: Mai sunt și alte persoane în Marea Britanie...

Sergiu Litvinenco: „Mai sunt și alte persoane și personaje, da. Din nou, noi așa cum am promis de altfel, vom face tot posibilul ca să facilităm revenirea acasă a acestor personaje.”

Europa Liberă: E destul de dificil această cale să fie parcursă în baza legii de la A la Z, ca într-un sfârșit să fie aduși acasă acești cetățeni?

Sergiu Litvinenco: „În general, extrădările nu sunt procese simple și nicăieri ele nu sunt simple, dar extrădarea unor persoane în raport cu care există bănuieli rezonabile că au săvârșit infracțiuni nu este imposibilă.”

Oamenii încearcă să fugă din țară, gândindu-se că astfel vor fi absolviți de răspundere

Europa Liberă: Mai sunt și prin Belgia cetățeni ai Republicii Moldova care cer azil politic, spunând că sunt persecutați aici, la ei acasă.

Sergiu Litvinenco: „Da, am văzut lucrul acesta, oamenii încearcă să fugă din țară, gândindu-se că astfel vor fi absolviți de răspundere. Asta este.”

Europa Liberă: Dar totuși nu sunt suficient de convingătoare dovezile care au făcut aceste dosare destul de voluminoase?

Sergiu Litvinenco: „Ele se examinează. Dacă e să ne referim la statele unde există stat de drept veritabil, sunt proceduri care trebuie parcurse, nu se face așa de repede, urmează inițierea unor dosare. De exemplu, poate fi vorba de inițierea unui dosar de către procuratură în cadrul instanțelor judecătorești, pentru că acolo în unele cazuri trebuie să se ia decizia și evident că aceste procese nu se termină într-o zi. Desigur că eu nu cred că vor dura ani, dar ia ceva timp.”

Europa Liberă: Dar din furtul miliardului s-a mai recuperat ceva?

Sergiu Litvinenco: „Bună întrebare. Dacă nu greșesc eu, era vorba de aplicarea unor sechestre pe bunurile care au aparținut persoanelor în raport cu care există bănuială rezonabilă că au participat la acel furt al miliardului.”

Europa Liberă: În spațiul public mai sunt persoane care cred că nu s-a dus la bun sfârșit situația privind intentarea dosarelor politice. Dl Stoianoglo pe când era în fruntea Procuraturii Generale a spus că pe timpul lui nu s-au mai fabricat dosare politice, dar care e soarta celor care au fost fabricate?

Sergiu Litvinenco: „Știu că a existat un grup de lucru, o comisie ceva care a pornit examinarea dosarelor politice, dar nu știu ce se întâmplă la momentul de față în cazul dosarelor respective. Probabil, procuratura trebuie să răspundă la întrebarea respectivă.”

Europa Liberă: Care vă sunt prioritățile și la ce ar trebui să se aștepte cetățenii ca să spună că nu pierd încrederea în cei care guvernează Republica Moldova și că au încredere că ceea ce ați promis ar putea să devină și realitate?

Sergiu Litvinenco: „Sunt cinci priorități pe care ni le propunem în 2022. Prima: așa-numita evaluare a candidaților la funcțiile de membri CSM și CSP, după cum am spus, adoptăm legea în luna februarie, în martie-aprilie procesul de verificare, în mai au loc adunările generale și prin luna iunie să avem un CSM și un CSP nou. Mai departe avem în plan reforma Curții Supreme de Justiție, pentru transformarea Curții Supreme de Justiție într-o instituție de casație, cu micșorarea numărului de judecători, cumva rezultă această reformă din modificările constituționale. Deci până la sfârșitul anului sperăm să avem o nouă Curte Supremă de Justiție. Trei: începem vetting-ul judecătorilor și procurorilor, reforma mare al cărei proces nemijlocit probabil va începe în vară, în toamnă. Până atunci iarăși trebuie să pregătim proiectele, trebuie să le coordonăm cu Comisia de la Veneția și cu Consiliul Europei, trebuie să avem asigurate aspectele logistice pentru ca din vară, din toamnă să-și înceapă activitatea această comisie. Patru: vorbim de o reformă a Procuraturii Anticorupție și a CNA-ului. Așa cum am promis, așteptăm acum un raport cu privire la care ar fi opțiunea cea mai bună, pentru că există două modele, ambele, în fond...”

Europa Liberă: CNA rămâne de sine stătătoare ca entitate?

Sergiu Litvinenco: „Deci sunt două modele. Este modelul ucrainean, unde funcționează NABU, deci o instituție similară CNA-ului și Procuratura Anticorupție. Și există modelul românesc, unde sunt comasate, există o singură instituție, așteptăm încă un raport final să vedem pe care vom merge.”

Europa Liberă: Dar balanța înclină către care scenariu?

Sergiu Litvinenco: „Trebuie să ne gândim cum să facem așa încât să existe o mai bună coordonare a activității de luptă împotriva marii corupții. E clar că ceea ce avem la momentul de față nu merge, că avem resursa umană pe care o avem, dar sunt probleme și cu organizarea asta instituțională, pentru că CNA-ul are și corupție mică, și sprijin pentru Procuratura Anticorupție, trebuie să delege ofițeri către Procuratura Anticorupție, uneori nu deleagă sau dacă deleagă nu deleagă cele mai competente, cele mai bune resurse umane, competență prea mare și lucrul acesta evident că trebuie revizuit. Acum, dacă vom avea instituția CNA-ului ca umbrelă, care să susțină Procuratura Anticorupție separat, fie ea se lichidează în totalitate, dar și aici apar întrebări, dar acei ofițeri de investigații trebuie să vină de undeva ca să meargă la Procuratura Anticorupție. Deci sunt nuanțe care trebuie analizate și atunci când luăm o decizie trebuie să ne gândim, în primul rând, la funcționalitate, la crearea unui sistem care într-adevăr să fie eficient în lupta cu marea corupție. Aceasta este a patra prioritate și avem, evident, măsuri de reformă a Institutului Național al Justiției, pentru ca să avem o instituție care, având în vedere vetting-ul și având în vedere probabilitatea că vor...”

Europa Liberă: Să pregătească specialiști de bună calitate...

Sergiu Litvinenco: „Da, exact, să pregătească și de bună calitate, și din punct de vedere numeric să pregătească un număr de specialiști care ar putea ocupa locurile celor care vor fi excluși din sistem în procesul acesta de curățare a sistemului.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că pe parcursul acestui mandat pe care îl aveți de a guverna Republica Moldova e posibil să fie livrate rezultate, dar iată opoziția parlamentară și cea extraparlamentară se gândesc la organizarea unor proteste în primăvară.

Am protestat într-un regim oligarhic împotriva unui individ certat cu legea pre nume Plahotniuc

Sergiu Litvinenco: „Protestele sunt un drept constituțional de care poate să uzeze oricine nu este de acord cu acțiunile guvernării. Noi am protestat într-un regim oligarhic împotriva unui individ certat cu legea pre nume Plahotniuc, cei care acum se plâng sau critică acțiunile guvernării atunci, ca regulă, fie au stat într-o parte, fie au fost în parlament și au făcut opoziție...”

Europa Liberă: Tacită?

Sergiu Litvinenco: „Deci, opoziție mai mult declarată decât opoziție pe bune pentru Plahotniuc, dacă e să ne referim la socialiști.”

Europa Liberă: Apropo, cunoașteți locația aflării lui?

Sergiu Litvinenco: „Din câte cunosc, el este în Turcia.”

Europa Liberă: Așa ne-au anunțat cei de la Procuratura Generală.

Sergiu Litvinenco: „Da, așa am auzit și eu, că este în Turcia și aici la fel urmează a fi întreprinse mai multe acțiuni. Dar ca să revin, evident că este dreptul lor de a protesta, suntem un stat democratic și în măsura în care protestele se încadrează în prevederile constituționale și legale, nu văd nicio problemă ca ele să aibă loc.”

Europa Liberă: Dar cerințele, ei consideră că sunt legitime, pentru că se majorează în ritm galopant prețurile, tarifele și că cresc mai lent lefile, pensiile, salariile.

Sergiu Litvinenco: „Da, din păcate, suntem într-o situație complicată, determinată în special de situația din lume – creșterea prețului la petrol, la energie...”

Europa Liberă: Resursele energetice.

Sergiu Litvinenco: „...este o situație, o anomalie, de fapt, și noi cumva am nimerit în această...”

Europa Liberă: S-au suprapus mai multe crize tocmai când ați preluat mandatul de guvernare.

Sergiu Litvinenco: „Da, exact, și foarte multe resurse, deci, guvernul a luat acele decizii pentru a ajuta cetățenii și foarte mulți bani au mers încolo, deși acei bani evident că puteau merge și în altă parte - la dezvoltare, la alt gen de proiect, dar sigur că reieșim din situația reală, cetățeanul este în prim-planul guvernului. Deci nu se pune problema prioritizării, e clar că cetățenii sunt prioritatea numărul unu.”

Europa Liberă: Și sprijinul care vine din exterior pentru a merge și mai departe cu aceste reforme despre care promiteți că ar trebui să aducă bunăstare și prosperitate în Republica Moldova va fi condiționat, va fi oferit mai lejer decât s-a oferit?

Sergiu Litvinenco: „Vă referiți la sprijinul, de exemplu, în...”

Europa Liberă: Financiar pentru promovarea reformelor, asistența care trebuie...

Sergiu Litvinenco: „Vă referiți la asistența macrofinanciară?”

Europa Liberă: Și/și!

Sergiu Litvinenco: „Dacă vorbim de suportul partenerilor pentru reformele în justiție, sunt lucruri concrete.”

Europa Liberă: În justiție, la asta mă refer, în primul rând.

Sergiu Litvinenco: „Deci sunt lucruri concrete pe care noi le-am solicitat. În primul rând, evident că vorbim de cei trei, dacă ne referim la reforma de pre-vetting sau evaluarea candidaților la funcțiile de membri ai CSM și CSP, partenerii noștri urmează să delege trei experți internaționali. Va fi o comisie constituită din șase persoane: trei experți internaționali delegați de donatori, plus trei experți din țară delegați de către parlament, proporțional numărului de mandate, adică două persoane vor fi delegate de majoritate și una de opoziție. Deci, aici urmează să ne ajute, plus suportul, această comisie va avea un secretariat, discutăm ca partenerii să delege experți, analiști, de exemplu, în cadrul acestui secretariat, avem discuții foarte bune și avem angajamentul că ne vor susține în promovarea reformelor respective. Eu le spun de fiecare dată când mă întâlnesc cu ei că astfel de reforme nu pot avea o finalitate și un rezultat bun fără suportul partenerilor noștri din afara țării, sunt complicate în general aceste reforme în justiție și această evaluare externă extraordinară pot fi implementate doar cu suportul plenar al partenerilor.”

Europa Liberă: Dar sunt și voci care se întreabă dacă acești experți veniți din afară cunosc suficient de bine realitățile din Republica Moldova pentru a putea să aprecieze la justa valoare.

Într-un final am ajuns la o concluzie că aceste criterii trebuie să fie de integritate financiară

Sergiu Litvinenco: „Bine, aici noi am discutat foarte mult și cu Comisia de la Veneția despre acele criterii care vor fi luate în considerare la stabilirea dacă persoana trece sau nu trece evaluarea și într-un final am ajuns la o concluzie că aceste criterii trebuie să fie de integritate financiară. De exemplu, dacă persoana poate să justifice averile sau dacă persoana a declarat toate averile, sau dacă averile declarate corespund veniturilor declarate, deci se face această verificare și pe de altă parte e vorba de integritatea etică, dacă a săvârșit sau nu acte reprobabile, contrare eticii, de exemplu, judecătorești sau a Codului de conduită a procurorilor și doar persoanele care vor trece aceste filtre urmează să ajungă la Adunarea Generală a judecătorilor și procurorilor pentru a fi votați. Deci, aceste două criterii urmează a fi evaluate de către comisia de evaluare, evident că ea va trebui să fie susținută de acest secretariat care va trebui să livreze informația, să pregătească decizii, să realizeze acele analize care ar permite ca membrii comisiei din afara țării, de exemplu, să ia o decizie informată, o decizie corectă.”

Europa Liberă: Apropo și despre remunerarea magistraților, unii dintre ei spun că de vreo șapte ani salariile lor au rămas aceleași și că atunci când ați majorat salariile pentru judecătorii Curții Constituționale ar fi trebuit să-i puneți pe toți într-o oală.

Sergiu Litvinenco: „Ar fi multe de discutat cu privire la salarii, eu am o opinie personală la acest capitol. Cert este că este incorect să majorezi salariile atâta timp cât sistemul nu este curățat, așa cum s-a întâmplat anterior, din păcate, au fost majorări de salarii, dar lucrul acesta nu s-a făcut pentru oamenii care nu ar avea probleme de integritate și în consecință am ajuns că acei oameni au beneficiat de salarii majorate, dar în egală măsură au săvârșit acele acțiuni urâte, corupționale și această majorare a salariilor nu a generat îmbunătățirea situației din justiție și minimizarea corupției în justiție.”

Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că mai sunt persoane cărora să le fie frică de această evaluare?

Sergiu Litvinenco: „Da, eu cred că da, foarte mulți!”

Europa Liberă: Pentru că am discutat aici, pe platoul Europei Libere, cu unii dintre ei și spuneau că nu s-ar teme de această evaluare.

Sergiu Litvinenco: „Da, sigur că la nivel declarativ se spune că nu ne temem. Ca să fie foarte clar, eu sunt sigur că sunt persoane care nu au frică de această evaluare, pentru că nu au ce ascunde.”

Europa Liberă: Oneste, corecte...

Sergiu Litvinenco: „Da, exact, care au averi care corespund veniturilor, care nu au emis decizii vădit ilegale, nu au anulat alegeri, nu au anulat, de exemplu, achitări a unor persoane condamnate în România și li s-au dat suspendări a executării pedepselor, dar, în același timp, sunt persoane care au mari probleme și eu sunt sigur că evaluarea va determina plecarea lor din sistem.”

Europa Liberă: Dar aceste persoane care au mari probleme, ele sunt o castă? Ele sunt puține, dar destul de influente sau cum e, să înțelegem?

Sergiu Litvinenco: „De obicei, da. Ei bine, numeric nu știu dacă sunt puține, dacă reprezintă o majoritate, reprezintă o minoritate, dar sunt astfel de persoane, din păcate.”

Europa Liberă: Înțeleg că și anul 2022 va fi un an când se va discuta foarte mult despre lupta împotriva corupției și despre reforma în justiție?

Sergiu Litvinenco: „Eu cred că este anul cel mai important în ceea ce privește această reformă, noi trebuie să avem cele mai mari rezultate, trebuie să le avem anume în 2022, pentru că pe urmă deja se începe un ciclu preelectoral ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Așa-i, alegeri locale, alegeri prezidențiale, alegeri parlamentare și se întârzie.

Sergiu Litvinenco: „Lucrul cel mai greu trebuie să-l facem anume în 2022 și de asta am și menționat cel puțin acele cinci reforme majore pe care trebuie...”

Europa Liberă: Priorități...

Sergiu Litvinenco: „Priorități pe care trebuie să le facem, noi avem la minister foarte multe activități, dar încerc să vorbesc mai puțin, la fel de importante de altfel, avem avocați, avem notari, avem, în general, profesiile juridice...”

Europa Liberă: Apropo, cineva îmi spunea că referitor la obținerea unei funcții de notar se mai plătește mită și până astăzi și suma e destul de mare?

Sergiu Litvinenco: „A fost o perioadă când nu au existat concursuri la funcțiile de notari, a existat o șmecherie, așa-numita schimbare a locului de activitate între diverși notari, dar recent guvernul a aprobat o lege prin care a scris expres că nu se permite schimbarea locului de activitate a notarului. Deci, concurs, dacă să participi la concurs, concursul trebuie să fie cel care decide.”

Europa Liberă: Eu am discutat cu o tânără specialistă care zicea că la momentul când a făcut tot pachetul, dosarul ca să se angajeze ca notar a ajuns la cineva care i s-a spus că această funcție astăzi în Moldova se ridica ca să o obții până la 250 de mii de euro. Vă zic și eu din ceea ce am auzit, asta trebuie probat oricum, dar e loc unde încă să lucrați mult și bine. Nu v-am întrebat despre situația din penitenciare și despre promisiunea pe care au făcut-o autoritățile Republicii Moldova că va fi construit un nou penitenciar.

Sergiu Litvinenco: „Din 2014, da...”

Europa Liberă: Opt ani! Și?

Sergiu Litvinenco: „Da, încercăm să pornim acest proces, suntem la etapa când a fost inițiat concursul pentru selectarea companiei care se va ocupa de construcția acestui penitenciar, este un proiect grandios, sunt nuanțe și detalii care trebuie încă soluționate, a fost un deviz aprobat, între timp s-au mai schimbat prețurile, ar fi un alt cuantum final al acestei construcții, dar trebuie să facem totul pentru ca în 2000..., patru ani, de obicei, să avem construit acest penitenciar.”

XS
SM
MD
LG