Linkuri accesibilitate

Spinoasa problemă a afacerii cu fierul vechi periculos pentru mediul înconjurător


Imagine generică
Imagine generică

Joi, fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a publicat pe rețelele de socializare imagini video care, potrivit lui, ar demonstra că fierul uzat este furnizat, în continuare, la uzina metalurgică din Râbnița. Ceea ce ar putea demonstra că actuala guvernare PAS tolerează importul ilegal de fier vechi din Uniunea Europeană și alimentează, indirect, combinatul metalurgic de la Râbnița, deși acesta nu are permis de mediu pentru a prelucra acest tip de metal. Iar uzina metalurgică este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii separatiste. Este oare acest caz un exemplu clasic în care ecologia e folosită ca paravan pentru probleme/lupte politice?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:48 0:00

Imediat după apariția imaginilor cu cele cinci camioane difuzate în spațiul public de către fostul deputat Alexandru Slusari, autoritățile au negat că ar fi vorba despre un caz de importuri ilegale tolerate de instituții care ar trebui să le oprească. S-a spus că, într-adevăr, sunt metale uzate și că destinația e cea indicată, uzina metalurgică transnistreană, doar că deșeurile provin nu din Uniunea Europeană, ci din R. Moldova.

„Nu se importă astăzi din UE fier uzat, dar țara noastră însăși generează în fiecare lună circa 30.000 de tone de fier uzat - el este din țara noastră,” a afirmat ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu.

Potrivit presei de la Chișinău, uzina metalurgică de la Râbnița că ar putea rămâne fără materie primă, după sistarea din 1 ianuarie a importurilor europene, întreprinderea fiind printre cei mai mari contribuabili ai bugetului din care trăiește regiunea estică. Tiraspolul a acuzat Chișinăul că ar fi la originea deciziei europene, deși autoritățile moldovene au spus că aceasta s-a întâmplat din cauza a unei greșeli tehnice pe care n-au avut cum s o prevină.

Importul poate fi reluat, a mai semnalat guvernul, doar dacă întreprinderea va obține de la Chișinău autorizația de mediu.

Dar deși uzina a solicitat această autorizație de la agenția de mediu din Chișinău, ea nu a fost eliberată până acum, iar ministra Cantaragiu ne-a explicat astăzi motivele:

„Le-am comunicat celor de la Râbnița, inclusiv într-o discuție pe platforma biroului de reintegrare, că pentru ca să le fie eliberată autorizație există o condiție obligatorie: ca inspectorii în protecția mediului să poată să se deplaseze în siguranță la fața locului, să verifice, să facă act constatator, în siguranță să se întoarcă înapoi, și asta nu doar în procesul de eliberare a autorizației, ci și al controlului de stat, care trebuie să se desfășoare în mod permanent. Aceastaă condiție nu a fost îndeplinită, respectiv am expediat întreprinderii o scrisoare, în care am informat-o că procesul de autorizare a fost suspendat – este la fel o procedură regulamentară – se suspendă până nu este îndeplinită această condiție.”

O posibilă constatare că importul de fier vechi din UE, deși este momentan interzis, ar ajunge totuși la uzină, ar genera bănuiala că există niște scheme dubioase de import, cu sau fără știrea autorităților, despre care s-a speculat pe larg în presa din Republica Moildova. O bănuială animată și de o declarație anterioară a șefei Guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița:

„Eu știu că aici există foarte multe probleme, de exemplu avem probleme cu permiterea exportului, chiar dacă el este interzis...,” a spus, fără a da alte detalii, Natalia Gavrilița, într-o intervenție de lunea trecută.

După întâmplarea de joi, în afară de ministerul mediului, a insistat pe proveniența „moldovenească” a fierului din autocamioanele apărute în spațiu și un deputat al puterii, Radu Marian, care a numit întreaga poveste „o manipulare”, dar și serviciul vamal, căruia guvernul i-a cerut să verifice cazul:

„Serviciul vamal a verificat aceste transporturi și a constatat că în cazul acesta nu vorbim despre operațiuni de import, ci despre niște livrări interne”, afirmă purtătoarea de cuvânt a serviciului vamal, Olesea Pușcașu.

Șefa executivului de la Chișinău Natalia Gavrilița a reluat, în aceeași apariție mediatică de luni, afirmația că guvernul nu ar vrea pierderea calității de piață în care UE să accepte să-și exporte fierul vechi, dar că, fiind deocamdată singura beneficiară, uzina transnistreană va trebui să se conformeze normelor ecologice, dacă dorește să primească acest import:

„Dacă nu va exista o autorizație de mediu, atunci nu vor putea fi importate metalele”, a spus Natalia Gavrilița.

Alexandru Slusari, politicianul platformei DA care a difuzat imaginile, a spus că neavând autorizația întreprinderea, numită de el „pilon al regimului separatist”, nu ar fi trebui nici măcar să funcționeze. „Ce noroc are Tiraspolul de așa guvernare, tolerantă mult mai mult față de regimul separatist decât în privința celor care îi plătesc salarii”, a scris politicianul pe rețelele de socializare.

Iar ministra mediului Iuliana Cantaragiu a răspuns:

„Dar nu ai cum să-i împiedici, pentru că ei [transportatorii] cumpără de la agenți economici – în R. Moldova avem 48 de agenți economici care dețin autorizație de gestionare a deșeurilor din fier.”

Afacerea cu fier vechi, așa cum au arătat anterior investigațiile din presă, a fost folosită pe larg de guvernările anterioare pentru a livra bani partidelor de la putere, în primul rând celui Partidului Democrat.

O problemă în plus pe care autoritățile moldovene spun că se pregătesc s-o gestioneze acum e aceea a autorizațiilor pentru transportul de metale vechi, după ce același fost deputat Slusari, dar și presa, au pretins că de această activitate s-ar ocupa un cartel dubios afiliat unui fost deputat PD, care ar continua să obțină profituri din aceată afacere.

Întrebată într-o emisiune recentă despre acest subiect, șefa guvernului moldovean Natalia Gavrilița nu a negat, dar a evitat să dea detalii, invocând secretul de stat.

XS
SM
MD
LG