Linkuri accesibilitate

Ministrul Energiei, despre auditul datoriei față de Gazprom: „O mare parte din sumă nu a fost confirmată”


Victor Parlicov, ministrul Energiei.
Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a dezvăluit, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, detalii despre auditul datoriei istorice a Moldovagaz față de Gazprom, realizat de două companii străine. Pregătirea raportului final este pe ultima sută de metri.

Victor Parlicov a declarat că principalele concluzii ale acestei auditări sunt deja clare. El a menționat că are chiar astăzi o ședință cu reprezentanții companiilor care au examinat modul în care a fost acumulată datoria Moldovagaz față de Gazprom. Este vorba de suma de 720 de milioane de dolari, pe care autoritățile la Chișinău nu o recunosc, motiv pentru care au cerut un audit independent.

„Rezultatele sunt interesante. Pentru o parte destul de semnificativă din sumă nu au fost găsite documente care să o confirme. O mare parte din datorii a fost acumulată deoarece cheltuielile Moldovagaz nu au fost incluse în tarif de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Nu putem să vorbim despre furt în acest caz, dar sunt cheltuieli pe care instituția de reglementare nu le-a considerat justificate. Moldovagaz a efectuat aceste cheltuieli, ANRE nu le-a inclus în tarif, nu au fost obținute resurse financiare suficiente de la consumatori pentru a le acoperi și, prin urmare, nu s-a achitat integral importul de gaze de la Gazprom”, a explicat Parlicov.

Ministrul a spus că nu ar fi corect din punct de vedere juridic să prezinte cifrele înainte ca acestea să ajungă la Gazprom. Astfel, raportul final privind auditul datoriilor va fi prezentat consiliului de observatori al Moldovagaz, apoi - companiei Gazprom. Informațiile urmează să fie examinate, iar, ulterior, vor fi prezentate și publicului larg.

În august 2022, Agenția Proprietății Publice a contractat două companii străine – Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie – care s-au obligat să facă un audit financiar și juridic independent al datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom până pe 30 ianuarie.

Pentru a plăti aceste servicii, Guvernul a alocat, în noiembrie 2022, din fondul de rezervă 800.000 de euro.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG