Linkuri accesibilitate

Deputații ruși își propun să întărească o lege ce ar viza neutralizarea fundației opozantului Aleksei Navalnîi


Camera inferioară a Dumei de Stat de la Moscova, mai, 2021

Camera inferioară a parlamentului rus intenționează să întărească prevederile dintr-un proiect de lege înainte de a doua lectură pentru a interzice susținătorilor și membrilor organizațiilor „extremiste” să fie candidați în orice alegeri, relateaza colegii noștri de la Radio Svoboda.

Proiectul de lege care a fost adoptat pentru prima dată în Duma de Stat pe 18 mai interzicea persoanelor implicate în activitățile unei organizații care a fost recunoscută de o instanță ca fiind „extremistă” sau „teroristă” să candideze la alegerile pentru camera inferioară timp de până la cinci ani.

Măsura pare să vizeze neutralizarea fundației politicianului de opoziție Aleksei Navalnîi, aflat în detenție și pe care autoritățile ruse încearcă să o declare „organizație extremistă” înaintea alegerilor parlamentare din septembrie.

Fundația sa anticorupție (FBK) a fost deja declarată „agent străin”, o denumire punitivă conform unei alte legi. FBK a scris pe Twitter că „legea care interzice alegerea tuturor celor care sunt împotriva lui Putin nu a fost încă adoptată, dar este deja„ îmbunătățită ”.

În forma sa actuală, proiectul de lege prevede ca restricția să se aplice și retroactiv, ceea ce înseamnă că ar viza și persoanele care au aderat la organizații înainte ca acestea să fie declarate „extremiste” sau „teroriste”.

A doua lectură a legii propuse este programată pentru marți, 25 mai, autorii săi așteptând să intre în vigoare înainte de alegerile din septembrie.

„Regimul lui Vladimir Putin își propune să elimine complet criticii vocali din spațiul civic”, a declarat Natalia Zviaghina, directoarea de la Moscova pentru Amnesty International, după ce parlamentarii au acordat sprijin preliminar proiectului de legislație. „Ținta principală a acestui ultim atac, în special înfricoșător, este mișcarea condusă de Aleksei Navalnîi”, crede ea.

„După ce și-a închis nedrept arhivele, Kremlinul îi vizează acum pe toți cei care au avut puterea să-l susțină”, a spus Zviagina.

Partidul de guvernământ Rusia Unită se confruntă cu sondaje care arată că ratingul său a ajuns la unele dintre cele mai scăzute niveluri atinse vreodată.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG