Fila de astăzi a Dicționarului de sunete rare este dedicată unuia din cei mai mari muzicieni de jazz ai Statelor Unite, din păcate astăzi aproape necunoscut: ghitaristul american de origine maghiară Gábor István Szabó (martie 1936 – februarie 1982).
S-a născut la Budapesta, a început să cânte la ghitară la 14 ani, iar la 20 de ani, după Revoluția maghiară din 1956, a emigrat în Statele Unite, unde a studiat la Berklee College of Music din Boston, între 1958 - 1960.
În 1961, Gábor Szabó devine unul din membrii cvintetului condus de bateristul Chico Hamilton, cu care a cântat o muzică descrisă drept jazz de cameră, care avea un „avangardism moderat”, cum scrie Joachim Berendt în volumul său „The Jazz Book”, din 1976.
În 1965, Szabó intră în trupa condusă de vibrafonistul Gary McFarland, din care făceau parte atunci contrabasistul Ron Carter și bateristul Tony Williams.
Piesa „Gypsy Queen”, de pe albumul de debut al lui Gábor Szabó, „Spellbinder”, din 1966, avea să devină faimoasă în toată lumea în varianta cântată de Carlos Santana pe albumul „Abraxas”, din 1970.
Concertele americane ale lui Gábor Szabó din anii 1970 au combinat jazz cu elemente de muzică țigănească și indiană.
A concertat deseori și în țara sa natală Ungaria, unde a încetat din viață la scurt timp după ce a împlinit 46 de ani.
Noi ascultăm acum „Gypsy Queen” (cu Ron Carter la bas, Chico Hamilton, tobe, Victopr Pantoja și Willie Bobo, percuție ), de pe albumul „Spellbinder”, cum am spus adineaori, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol ea va fi urmată de piesa „Mizrab” (cu Bob James la pian electric, Ron Carter la bas și Billy Cobham la tobe) de pe albumul „Small World” din 1972. Tot acolo veți găsi o secvență video în care Carlos Santana pune muzica lui Gábor Szabó în contextul epocii în care acesta a fost faimos pe scena de jazz a Americii.
Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.