Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru reglementarea transnistreană, ar urma să ajungă azi la Chişinău pentru ca sâmbătă să celebreze la Bender, alături de preşedintele Igor Dodon şi liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, 25 de ani de la operațiunea de pacificare de pe Nistru. Despre vizita lui Rogozin în regiune şi despre posibilile evoluţii în reglementarea transnistreană vorbim cu analistul politic şi publicistul Nicolae Negru.
Europa Liberă: Domnule Negru, joi seara, un deputat rus şi un grup de artişti din Rusia, care urmau şi ei să participe sâmbătă la manifestațiile din Bender dedicate celei de a 25-a aniversări de la lansarea operațiunii militare de menţinere a păcii pe Nistru nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova. Au fost întorși de pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Unii au comentat că e un gest de curaj al autorităților moldovene. Credeţi că autorităţile de la Chişinău vor avea curajul să procedeze similar şi cu Dmitri Rogozin?
Nicolae Negru: „Nu ştiu dacă e vorba de curaj. E vorba de normalitate. E o acţiune pe care o organizează Moscova, separatiştii. E o acţiune de triumf împotriva Republicii Moldova. E normal ca Guvernul să procedeze aşa cum a procedat. Nu ştiu dacă va putea proceda aşa şi în cazul lui Rogozin fiindcă vicepremierul rus vine la invitaţia preşedintelui Republicii Moldova. Artiştii ruşi au venit neinvitați de nimeni. E o altă situaţie. Cred că Rogozin va fi lăsat să treacă. Vom vedea.”
Europa Liberă: Dmitri Rogozin e un personaj controversat, cunoscut pentru declarațiile sale amenințătoare la adresa Moldovei. Nu pare deloc un individ pașnic. De ce credeți că anume un asemenea personaj excentric e mereu trimisul Moscovei în regiune?
Nicolae Negru: „Domnul Rogozin într-adevăr este un personaj excentric, uneori chiar o face pe bufonul, dar e omul lui Putin. Domnul Rogozin joacă aşa cum îi dictează Putin. Nu trebuie să ne lăsăm amăgiţi în această situaţie. Domnul Rogozin, care a participat la luptele separatiste de pe Nistru, desigur că nu este persoana cea mai indicată să reprezinte faţa „paşnică” a Rusiei. E multă ironie, duplicitate, fariseism în această situaţie. Moscova de fapt ia înarmat pe separatiști, i-a provocat, a trimis agenţi ai KGB-ului la Tiraspol. Dacă ne amintim, războiul pe Nistru a izbucnit exact aşa cum a fost organizat şi războiul în Donbas, de exemplu. Acum Rusia vine să sărbătorească de fapt ocuparea teritoriului Republicii Moldova.
Dacă scopul ar fi într-adevăr unul paşnic, atunci s-ar lua anumite măsuri ca populația să circule de pe un mal pe celălalt mal al Nistrului, să fie
Participarea lui Dodon la această manifestare e o încălcare a demnităţii, a suveranităţii şi a statului Republica Moldova ...
rezolvate alte probleme cu care se confruntă populaţia, dar nimic din toate astea nu se întâmplă. Rusia are grijă doar să păstreze aici, cât mai mult timp, forţele sale armate şi chiar să le transforme într-o bază militară. a întreprins nu o singură dată asemenea acţiuni şi în continuare acţionează în acest sens.
Prin urmare, chiar participarea lui Dodon la această manifestare e un fel de umilinţă sau chiar o încălcare a demnităţii, a suveranităţii şi a statului Republica Moldova pe care domnul Dodon strigă la toate colţurile că-l reprezintă.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon spune că asta ar face parte dintr-o strategie pentru reîntregirea celor două maluri ale Nistrului.
Nicolae Negru: „Să vedem această strategie. Nu am văzut-o deocamdată. Ceea ce face domnul Dodon arată mai mult a publicitate, a reprezentare a intereselor Rusiei. Hai să spunem lucrurilor pe nume. Moscova se laudă cu această operaţiune de menţinere a păcii. E ca şi cum lupul s-ar lăuda că menţine pacea între miei. De ce Moscova nu a menţinut pacea să zicem în Osetia de Sud? Republica Moldova e singura unde Moscova se poate lăuda că ar fi menţinut pacea.
Nu Moscova a menţinut-o, de fapt. Pur şi simplu cetăţenii Republicii Moldova şi guvernarea nu se prea interesează de regiunea transnistreană şi nu există aici sentimente de ură faţă de transnistreni. dacă ar exista, s-ar organiza tot felul de diversiuni. Aşa cum se organizează, de exemplu, în Donbas. Nimic din toate acestea ce se întâmplă în alte părţi nu au loc la noi. Prin urmare, nu e meritul Rusiei, dar e meritul cetăţenilor Republicii Moldova această pace care se menţine pe Nistru.”
Europa Liberă: Ar putea oare să accepte Moscova o reunificare a Moldovei într-un alt mod decât cel agreat de ea, adică într-un mod diferit de planul Kozak? Care e miza lui Igor Dodon, el fiind acuzat de către foarte mulţi analişti de obediență faţă de Moscova?
Nicolae Negru: „Moscova a demonstrat că orice alt scenariu care nu-i convine ei nu este acceptat de Moscova, de Tiraspol. Reprezentanţii administraţiei separatiste sunt nişte marionete ale Moscovei. Dacă ar fi dorit Moscova într-adevăr să fie pace, atunci şi-ar fi retras trupele, nu ar fi creat această impresie că se ţine cu orice preţ în această regiune. Ea şi-a luat angajamente în 1999 la summit-ul OSCE de la Istanbul pe care nu şi le-a îndeplinit. Ba mai mult, prin ceea ce face, de pildă, modernizează armata, trupele de acolo, Moscova demonstrează că vrea să se fixeze cu orice preţ pe teritoriul Republicii Moldova şi să transforme aceste trupe într-o bază militară permanentă. Să ne amintim de memorandul Kozak.”
Europa Liberă: Nu e limpede deocamdată când şi cum va ajunge Rogozin la Chişinău. Se pare că va fi întâmpinat pe Aeroportul Chişinău de mai multe grupuri de protestatari, care au anunţat în ajun că ar vrea să împiedice venirea emisarului rus. Ce mesaje credeţi că va transmite Rogozin la Chişinău şi în stânga Nistrului?
Nicolae Negru: „Mesajele Rusiei sunt tradiționale, anume că Rusia nu va pleca de pe Nistru fiindcă Rusia are interese geopolitice în această regiune. Aşa cum spune tot timpul Moscova sau unii reprezentanți oficiali sau mai puțin oficiali ai Moscovei Transnistria este pământ rusesc şi Moscova susţine că întreprinde acţiuni de refacere a lumii ruse, de refacere a Rusiei istorice, de refacere a Uniunii Sovietice, într-o formă sau alta. Războiul din Ucraina este dovadă în acest sens. Nu ne putem aştepta la alte mesaje decât poate la false, fariseice, fățarnice mesaje de pace. Dar nu menții pacea în felul în care procedează Rusia.”
Europa Liberă: Pe de o parte, Igor Dodon îl așteaptă cu drag pe Rogozin, pe de alta parte guvernul moldovean a avertizat că participarea Rusiei la aceste manifestaţii fără acordul său poate duce la deteriorarea relațiilor bilaterale. Se teme Rusia cu adevărat de deteriorarea acestor relații? Nu sunt ele deteriorate de multă vreme?
Nicolae Negru: „Sunt procedee tradiționale ale Rusiei de a învinovăți victimele. În cazul de faţă e același lucru. Faptul că Parlamentul Republicii Moldova a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele de pe teritoriul țării, Moscova o interpretează ca declarație de război. Din păcate, şi unele forțe politice, unii politicieni de la noi consideră că declarația parlamentului moldovean duce spre război. E o declarație normală. Putem face chiar abstracție de conjunctura sau de sinceritatea celor care declară lucrul acesta, pentru că mai înainte nu declarau și ar fi trebuit să declare. Doar Ministerul de Externe făcea aceste declarații. E însă un procedeu al Moscovei să învinovățească pe cei pe care tocmai ea îi discriminează, îi umilește.
Cred că Chișinăul trebuie să dea dovadă, în orice condiții, așa cum fac alte state, că Republica Moldova e un stat suveran și independent și să nu se teamă să spună adevărul atunci când e vorba de adevăr, nu e vorba de conjunctură și de minciună.”
Europa Liberă: Moscova regretă mereu faptul că fostul preşedinte Vladimir Voronin a respins planul Kozak. Ce se poate întâmpla în planul soluţionării acestei probleme cronice dacă în alegerile din 2018 va învinge PSRM?
Nicolae Negru: „Moscova asta vrea şi nici nu o ascunde – să învingă PSRM şi Dodon să-şi îndeplinească promisiunile de federalizare a Republicii Moldova. Recunoașterea regiunii transnistrene ca formațiune statală i-ar permite să legifereze prezenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, adică se legifereze prezența unei baze militare pe un termen nedeterminat, până când va dori Moscova. Asta de fapt vrea Moscova, un scenariu, o rezolvare care să-i permită să dicteze politica externă a Republicii Moldova. Alt scenariu ea nu va accepta pur şi simplu.”