Linkuri accesibilitate

Să nu uităm ce a încercat Liviu Dragnea să facă spre a se salva pe sine laolaltă cu un mic grup de infractori (Andrei Cornea/22)


Revista presei de la București.

Teoretic, România ar fi trebuit să iasă din starea de urgență pe 15 mai și să treacă în starea de alertă. La doar două zile de acest termen, nu e clar ce va fi. Guvernul a formulat un proiect de lege privind măsurile prevăzute sub stare de alertă, dar opoziția parlamentară (majoritară) a lăsat să se înțeleagă că va trage de timp. A modificat deja masiv proiectul în comisiile de specialitate, urmează votul în plen. Curtea Constituțională, la rândul ei, a fost sesizată asupra stării de alertă și ar putea să o declare neconstituțională. Chiar dacă nu, ordonanța de urgență care o instituie are nevoie de încuviințarea Parlamentului, în termen de trei zile. Pe scurt, pe 15 mai se ridica starea de urgență și practic oamenii pot face orice sau se prelungește cu câteva zile.

În editorialul revistei 22, Andrei Cornea vede aici o strategie bine calculată a Partidului Social-Democrat de a face guvernul Ludovic Orban să eșueze, să devină ținta nemulțumirilor populației. Cornea admite că poate părea exagerat ce presupune, dar adaugă că „timp de trei decenii PSD ne-a obișnuit (cu puține excepții) că (...) nu dă înapoi dinaintea niciunui mijloc la îndemână pentru a acapara puterea – toată(...). Și(...) n-ar trebui să uităm prea repede ce a încercat Liviu Dragnea să facă și cum, spre a se salva pe sine laolaltă cu un mic grup de infractori, era pe punctul să deraieze întreaga țară, să o trimită în coliziune cu UE, să strivească justiția, ba chiar – dacă lucrurile i-ar fi mers cum dorea pe 10 august 2018 – să dezlănțuie represalii polițienești și politice împotriva adversarilor politici și a presei independente”. Comentatorul de la 22 presupune de asemenea că PSD s-a așteptat că guvernul liberal nu se va descurca în condiții de pandemie, știută fiind starea sistemului sanitar românesc. „Închipuiți-vă, scrie Cornea, ce-ar fi fost pe ei și pe public, dacă televiziunile ar fi plimbat necontenit imagini cu stivele de morți îngropați la repezeală în parcuri, cu morgile dând pe-afară, cu oamenii din spitalele neîncăpătoare care mor sufocați fără ventilatoare, cu oamenii bolnavi căzând pe stradă, cu zeci de morți descoperiți în apartamente și cu cifrele îmbolnăvirilor de sute de mii și cele ale morților de zeci de mii, ca în Italia, Spania, Franța, Wuhan sau New York! Noi am fi fost îngroziți și disperați, dar pentru pesediști ar fi fost marea șansa de a șterge pe jos din nou cu adversarii politici la alegeri”. Nu a fost așa, guvernul s-a descurcat onorabil, așa că PSD apelează acum la manevre care pot arunca țara în anarhie.

O analiză semnată 45North, adică Paralela 45, pe blogurile Adevărul pledează să se acorde mai multă atenție evoluțiilor din Rusia în această perioadă. Vladimir Putin s-a văzut cu toate planurile date peste cap de pandemie – nu a mai putut face referendumul care l-ar fi permanentizat practic la putere – momentul e deja pierdut, fiindcă e în pierdere severă de popularitate. Ce a făcut liderul de la Kremlin în alte perioade de acest fel? A ieșit cu o ofensivă (agresivă) în exterior – vezi anexarea Crimeei, preluarea regiunilor din Estul Ucrainei, intervenția din Georgia. Analiștii acestui grup spun că România este din nou în radarul Moscovei, pentru că a rămas singurul pilon sigur pentru NATO în regiune. Căi de atac? Legătura indisolubilă cu Republica Moldova, cu tot cu problema Transnistriei, mașinațiunile Budapestei. Pe scurt: crearea și întreținerea oricăror tensiuni interetnice sau falii în regiune.

XS
SM
MD
LG