Reprezentanți ai ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au îndemnat cetățenii să nu se relaxeze și să respecte restricțiile antiepidemice, prezentând și situația la zi a campaniei de vaccinare.
Moldovenii au parte în aceste zile dintre sărbători de o serie de relaxări ale unor restricții impuse din cauza pandemiei de COVID-19, dar specialiștii sunt rezervați.
Încă un an în care Paștele se sărbătorește cu măști de protecție și distanță socială, dezinfectanți și reuniuni mici de familie. Reportaje de Valentina Ursu de la Costuleni, raionul Ungheni.
Autoritățile și specialiștii le cer oamenilor să fie prudenți în timpul sărbătorilor pascale.
Aproape 125 000 de doze de vaccin anti-COVID s-au administrat până acum în R. Moldova – adică, proporțional, mai puține decât în țările Uniunii Europene, care ele însele se plâng că ritmul campaniei de imunizare este prea lent, mai ales din cauza problemelor cu livrările.
În perioada 24 aprilie - 30 aprilie în toată statele europene se desfășoară tradițional Săptămâna Europeană a Imunizării. Pe fundalul pandemiei de coronavirus, experții reamintesc că este esențial ca programele de imunizare de rutină să continue.
Republica Moldova a primit a primit de două ori mai puțin vaccin rusesc Sputnik-V decât se aștepta. Nu-l poate folosi nu pentru că vaccinul n-are autorizarea Organizației Mondiale a Sănătății, ci pentru că Rusia a livrat numai jumătate din produs.
Numărul celor care nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19 în R. Moldova este atât de mare că va fi greu, dacă nu imposibil, să se atingă cota de 70% de populație imunizată necesară pentru crearea de imunitate colectivă.
După o accelerare soldată cu impunerea stării de urgență, pandemia de Covid-19 a încetinit de câteva zile.
De trei săptămâni toți indicatorii ce se referă la cazurile noi de coronavirus sunt în descreștere în R. Moldova.
Încarcă mai mult