Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Portretul Anei Ahmatova în 1922 făcut de Kuzma Petrov-Vodkin
Portretul Anei Ahmatova în 1922 făcut de Kuzma Petrov-Vodkin

Ana Ahmatova, care s-a stins din viață în urmă cu 50 de ani, a fost unul din cei mai mari reprezentanți ai sensibilității poetice din toate timpurile. Predau studenților, în fiecare an, un seminar la Universitatea din Maryland pe tema ascensiunii și decăderii comunismului în secolul al XX-lea. Insist mereu asupra momentului tragic când, pe 14 august 1946, rezoluția Comitetului Central asupra revistelor Zvezda și Leningrad dezlănțuia ceea ce avea să fie cunoscut drept jdanovșcina. În istoria totalitarismului, această hotărâre, creionată de Jdanov și perfectată de însuși genialissimul generalissim, a fost echivalentul infamei expoziții Entartete Kunst (arta degenerată) inaugurată de Hitler la München în 1937.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Rezoluția marca, fără nicio ambiguitate, sfârșitul relativei relaxări în domeniul cultural ce fusese permisă pe timpul războiului. Stalinismul trecea prin ceea ce putem numi o re-radicalizare. Emoții intime erau privite ca răzvrătire și nimeni nu dădea glas unor asemenea „deviații lirice precum poeta Ana Ahmatova.

Secretarul Comitetului Central responsabil cu ideologia, Andrei Jdanov, s-a deplasat la fostul său fief, Leningrad, spre a ține unul din cele mai malițioase și devastatoare discursuri din istoria comunismului. Principalii ticăloși ce trebuiau expuși drept calomniatori antisovietici și dușmani de moarte ai viziunii partidului asupra frumosului, bucuriei și fericirii, au fost Ana Ahmatova și scriitorul satiric Mihail Zoșcenko. Lui Jdanov i-a făcut o imensă plăcere să înfiereze „erotismul, misticismul și indiferența politică ale Ahmatovei și a mers până într-acolo încât să se întrebe dacă motivațiile Ahmatovei erau cele ale unei târfe sau ale unei călugărițe. Un vers scris de poetă înainte de Revoluția din octombrie a fost astfel desfigurat și transformat într-o insultă abjectă.

Văzută prin ochii lui... Modigliani
Văzută prin ochii lui... Modigliani

Există motive legitime pentru a crede că „părintele popoarelor” a adăugat acel pasaj anume în diatriba lui Jdanov. Acesta din urmă a murit în 1948. A existat și o luptă acerbă între facțiunea Jdanov și coteria Malenkov-Beria. Dar până și după moartea ideologului, hotărârea și discursul au rămas linia incontestabilă a partidului în domeniul literaturii și artelor în general.

Din acel moment încolo, până la moartea lui Stalin, cei doi scriitori stigmatizați au supraviețuit din traduceri și, în cazul Ahmatovei, prin poeme convenționale menite să asigure viața fiului său. Preamărindu-l pe Stalin a fost o cale de a-l salva pe Liova (Lev Gumiliov), care era deținut în Gulag. Printre alți poeți pe care i-a tradus în rusă, Ahmatova a ales două din vârfurile literaturii românești: Mihai Eminescu și Tudor Arghezi. Necruțătoarea hotărâre a fost finalmente abrogată sub Hrușciov. În 1965, la recomandarea lui Isaiah Berlin, Universitatea Oxford i-a acordat Anei Ahmatova un titlu doctoral onorific. Mihail Zoșcenko a murit în 1958, Ana Ahmatova s-a stins în martie 1966. Pe lângă titlul onorific dat de Oxford, a mai primit în 1965 prestigiosul premiu de poezie Etna Taormina. Poetul Iosif Brodski, în mai multe feluri urmașul său literar, a numit-o o muză îndurerată. A fost, într-adevăr, o mare muză a amărăciunii, jelaniei și tristeții infinite.

Somnambulismul ideologic a fost una din patologiile veacului trecut. Riscă să fie și una a celui actual. Hitler spunea că își urmează destinul „cu siguranța unui somnambul”. Secolul XX a fost dominat de saltimbanci și somnambuli, de magicieni și demagogi, de pseudo-profeți și de șarlatani cinici. Înarmați cu ideologii revoluționare, precum Piotr Verhovenski din Demonii lui Dostoievski, au putut să dea foc unor cetăți mult prea vulnerabile, asemeni Rusiei lui Kerenski și Republicii de la Weimar. Ori, de ce nu, României interbelice, atacată de cei numiți de Dinu Pillat vestitori. Iar intelighenția a fost încântată să participe la aceste jocuri piromane. Când s-a trezit, era prea târziu, ritualurile nihiliste își produseseră efectele, noii herostrați câștigaseră partida.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct

Mentalitatea și moralitatea burgheziei au fost denunțate drept filistine. Ne-am trezit cu mentalitatea comisarilor întunecați și a batalioanelor SA. Raymond Aron a scris despre marxisme imaginare. Există și fascisme imaginare. Uneori se suprapun până la contopire. Cum nota Mihail Sebastian în Cum am devenit huligan, fascismul și comunismul au în comun disprețul pentru individul neînregimentat, pentru om ca persoană, nu ca membru al unei colectivități (clasă socială, grup rasial, trib, națiune, etc). La începutul anilor '90, fostul profesor de socialism științific de la Facultatea de Filosofie a Universității din București, Radu Florian, apropiat de noua conducere a României, publica, sub titlul O idee care ucide, o antologie de scrieri din anii interbelici ale unor cunoscuți intelectuali români.

Sunt ultimul care să nege că au existat derapaje lamentabile ale unor gânditori străluciți, dar antologia lui Florian păcătuia prin unilateralitate. În anii '30, dar și mai departe, două (cel puțin) au fost ideile asasine: fascismul și comunismul. A cădea la Partid sau la Mișcare, spre a relua o sintagmă a lui Belu Zilber, era pe-atunci o ispită căreia nu i-au rezistat nici Mircea Eliade, nici, să spunem, Louis Aragon sau Pablo Neruda. Trecutul deochiat (formularea Martei Petreu despre tinerețea lui Cioran, o tinerețe asumată și regretată), nu a fost doar la extrema dreaptă...

Fascizarea comunismului românesc, un fenomen despre care am scris și care a fost explorat de Monica Lovinescu la vremea rezistenței anti-protocroniste, este dovada că extremele ideologice împărtășesc obsesii, mituri, emoții, fobii, nevroze, sentimente și resentimente similare, uneori identice.

Contrapartea cronologică a Nopții de Cristal și a abjectei prigoane antisemite din Germania nazistă a fost Marea Teroare din Uniunea Sovietică stalinistă, deci comunistă. Ambele operațiuni criminale se pretindeau purificatoare. Nu discut aici numărul victimelor, ci intenționalitatea distructivă, exterministă. Teroarea organizată cu sprijinul tuturor aparatelor statale face parte din codul genetic al totalitarismului. Este, dacă vreți, numitorul comun al acestor sisteme. Tocmai de aceea am salutat volumul O idee care ne sucește mințile de Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și H.-R. Patapievici. Tocmai de aceea socot că scrieri precum Viață și destin și Panta Rhei de Vasili Grossman au valoare de îndreptar moral, pe lângă imensa lor valoare estetică. Cât despre Radu Florian, pe care l-am cunoscut, pot depune mărturie că avea oroare de conceptul însuși de totalitarism.

Ele se întâlnesc în aversiunea viscerală pentru statul de drept, pentru moderație. În al treilea volum al romanului lui Herman Broch, The Sleepwalkers (Die Schlafwandler) este inclus eseul Dezintegrarea valorilor. În al ei volum Men in Dark Times, Hannah Arendt are un eseu despre Broch. Trăim, din nou, un moment când valorile par să se afle în plină destrămare, când ni se spune că statul de drept este o ficțiune, iar constituționalismul democratic o simplă fațadă care camuflează mistuitoare conflicte de clasă. Învățăm oare ceva?

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG