Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Dedic acest text prietenului meu Victor Sebestyen, autor al unei noi și indispensabile biografii Lenin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct

Povestea relației dintre Rosa Luxemburg (1871—1919) și Vladimir Lenin (1870—1924) poate da naștere unui roman de idei. Cu excepția mentorului său timpuriu, Gheorghi Plehanov, nu cred că Vladimir cel Roșu a respectat vreodată vreun gânditor marxist mai mult ca pe Rosa cea Roșie. Chiar și diatribele lui erau pline de apreciere pentru formidabila ei inteligență politică. Ambii erau marxiști neortodocși, ambii erau intelectuali, ambii aparțineau de ceea ce Hannah Arendt a descris a fi nucleul cosmopolit din interiorul socialismului european. Dar viziunile lor despre partid, ideologie și acțiune politică au fost cât se poate de divergente și marcate de dramatice tensiuni. Ea a favorizat spontaneitatea maselor și a suspectat orice substituționism (partidul in locul clasei, Comitetul Central in locul partidului etc). El a reprezentat exact lucru împotriva căruia avertiza Marx în faimoasa a treia teză despre Feuerbach: dictatura pedagogică a câtorva indivizi anume aleși asupra unei clase prezumat inactivă, inertă, și apoi asupra întregii națiuni. Ea a iubit spațiile deschise, el s-a simțit fericit doar în lumea secretă a conspirațiilor subterane.

Inițial, Rosa cea Roșie a îmbrățișat lovitura din Octombrie. Știindu-i pe Lenin și Troțki de mulți ani, avea serioase îndoieli, dar a decis atunci să le înăbușe. Câteva luni mai târziu, ca o confirmare a celor mai negre temeri ale ei, Rosa a fost șocată de modul în care au dizolvat bolșevicii Adunarea Constituantă și au suprimat pluralismul politic. Cosmologia ei politică și sistemul ei axiologic nu puteau accepta un regim cu partid unic. Critica ei la adresa Revoluției Ruse rămâne un apel incandescent la emancipare reală de sub tutela și împotriva tiraniei birocratice. În 1988—1989, disidenții est-germani demonstrau cu bannere purtându-i cuvintele: „Libertatea este libertate doar pentru cei care gândesc diferit”. În însemnările sale de gazetar (Notes of a Publicist), Vladimir cel Roșu aducea un tribut martirei revoluționare ucisă cu bestialitate în ianuarie 1919 de către acele Freikorps proto-fasciste și scria că operele ei complete (sublinierea lui), adică și ceea ce zisese despre preluarea puterii de către bolșevici și urmarea dictatorială, aparțineau celei mai de preț comori ale gândirii socialiste. După moartea lui, în ianuarie 1924, Stalin și Zinoviev au inventat termenul de „luxemburgism” pentru a denunța viziunea ei asupra socialismului democratic. Una din susținătoarele acestora, Ruth Fischer, ulterior exclusă și ea din KPD (Partidul Comunist din Germania), scrisese despre luxemburgism ca sifilis politic...

Am citit pentru prima dată critica Rosei Luxemburg la adresa Revoluției Ruse în franceză. Era un volum subțire publicat în La Petite Collection Maspéro și pe care îl primisem în dar de la Juliette, o tânără franțuzoaică pe care o întâlnisem la Neptun, la Marea Neagră, prin prietenii mei Tudor și Florica Jebeleanu. Se afla acolo împreună cu părinții ei, un anume doctor Mayer și soția sa, poeta de limbă idiș Dora Teitelboim, invitată în România de Uniunea Scriitorilor. Juliette m-a întrebat ce cărți visez să am și am spus că îmi doream să pot citi scrierile Rosei Luxemburg. Am aflat apoi că numele ei real era Julius Ethel, abreviat ca Juliette. Tatăl ei era vărul lui Ethel Rosenberg. Sau cel puțin așa mi-au spus. Părăsiseră Statele Unite în anii lui McCarthy, Juliette se născuse în Franța. Apoi am pierdut legătura, dar critica devastatoare a leninismului construită de Rosa mi-a marcat întreaga viziune despre lume...

În variile țări din regiune, liderilor de partid le era permisă o adulare limitată de către subordonați, dar asemenea exerciții de glorificare erau doar simple ecouri ale monoteismului originar: neclintita dragoste pentru Stalin. Władysław Gomułka a oferit un excelent diagnostic pentru cultul acelor lideri locali, care „poate fi văzut ca strălucire refractată, o simplă sclipire împrumutată. Era lumină, dar doar precum aceea a Lunii” (vezi Zbigniew Brzezinski, The Soviet Bloc: Unity and Conflict, Cambridge: Harvard University Press, 1967, p. 65 ).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

Logica stalinismului a exclus îndoiala și interogarea de sine; a paralizat rațiunea critică și inteligența, și a instituit marxismul de tip sovietic drept regimul adevărului absolut. În consonanță cu idolatrizarea lui Stalin, liderii est-europeni au instrumentat campanii similare, prin intermediul cărora Partidul a fost identificat cu Conducătorul, care la rândul său își obținea nimbul carismatic ca emisar al înțelepciunii leninismului stalinizat. Așadar, atunci când a avut loc în mișcarea comunistă prima schismă post-1945, logica demonizantă a epurării permanente a fost aplicată, începând cu 1949, în relație cu elitele comuniste din regiune. Militanții staliniști au avut ocazia de a simți pe propria piele efectele angrenajului terorii pe care ei înșiși îl creaseră.

Leszek Kołakowski considera că instituția epurării are funcția de a integra, contribuind la distrugerea ultimelor vestigii ale autonomiei subiectului, producând un climat social care inhibă total alternativa critică: „Obiectivul sistemului totalitar este de a distruge toate formele existenței colective care nu sunt impuse de către stat sau nu sunt controlate atent de acesta. Astfel, indivizii sunt izolați unul de celălalt și devin simple instrumente la dispoziția statului. Cetățeanul îi aparține și îi este interzisă orice loialitate, în afară de cea față de ideologia oficială.” (vezi Leszek Kołakowski, Main Currents of Marxism, vol. II, The Golden Age, Oxford: Oxford University Press, 1978).

Victimele comunismului aparțin categoriei inventată de Stalin, aceea a „dușmanului obiectiv”. Cu alte cuvinte, aceia care la un moment dat în viață și-au exprimat rezerva față de validitatea politicilor sovietice, sau, caz mult mai grav, cei care le-au criticat deschis. Stalinismul a ființat pe baza unei strategii represive exhaustive cu ambiții „pedagogice” și care a pretins a reprezenta triumful spiritului etic și al colectivismului egalitar.

În aceeași ordine de idei, Nicolas Werth emitea următorul diagnostic: „Pe parcursul sfertului de veac cuprins de dictatura lui Stalin, fenomenele represive au variat, evoluat și au căpătat varii forme și dimensiuni. Ele au reflectat transfigurările regimului însuși într-o lume în schimbare. Această violență adaptabilă a fost caracterizată de multiple nivele de intensitate, de continue mutații, de obiective în permanentă mișcare, de numeroase episoade surprinzătoare, și, în final, de excese care au estompat linia dintre legalitate și extra-legalitate.” (vezi Nicolas Werth, „Strategies of Violence in the Stalinist USSR”, p. 75, în Henry Russo ed., Stalinism & Nazism. History and Memory Compared, Lincoln/London: University of Nebraska Press, 2004, pp. 73-95). Epurarea maniacală care a mers până la autodevorare a fost deopotrivă esența practică și „legitimarea” teoretică a sistemului exterminist-totalitar. Spre a relua titlul unui celebre cărți din epocă: Așa s-a călit oțelul...

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG