Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Comunismul - cu referire la marxismul aflat la putere în secolul XX - este totalitar, în toate aspectele sale. Pentru comunism, grupul mesianic, Mântuitorul, este proletariatul, clasa muncitoare industrială, grupul mitic și fetișizat al oamenilor puternici, inocenți, onești, suferinzi, dar glorioși, care sunt presupus înrobiți de lumea capitalistă și al căror drept este acela de a se bucura de Raiul pe Pământ. Comunismul se dedă agendei totalitare, masacrând pe foarte mulți și amuțindu-i pe toți, pentru că este marcat de convingerea fermă a aducerii muncitorilor în imperiul libertății, salvându-i astfel de precaritate, durere și alienare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Cât despre alte ideologii care se amestecă adesea în concepțiile populare despre comunism, trebuie spus că adevăratul socialism este ideea unei strategii evolutive pe drumul către o societate mai echitabilă. Și n-ar trebui să existe nici vărsare de sânge, nici opresiune, pentru că socialismul nu-i va opri niciodată și nici nu-i va condamna pe oamenii care vorbesc sau protestează împotriva lui. Cei care o fac, nu sunt socialiști democratici. Ei sunt proto-leniniști. Aceasta este o cu totul altă poveste. Cei mai buni socialiști sunt anti-comuniști și anti-fasciști. Socialismul este despre libertate și egalitate, nu doar luptă de clasă și răzbunare socială. Să ne gândim la social-democrații germani din Germania anului 1932, care luptau simultan împotriva partidului comunist stalinist și a naziștilor.

Comunismul reprezintă o prefacere apocaliptică menită să suprime burghezia ca clasă și proprietatea privată ca temelie a relațiilor sociale și economice. În cele din urmă, statul se va retrage - spun ei (deși comuniștii n-au putut explica vreodată cum anume și de ce se va întâmpla acest lucru). Este vorba, așa cum a spus-o chiar Friedrich Engels, de saltul din tărâmul necesității în cel al libertății. Este pe atât de vag pe cât este de încrezător și pasionat. Pentru părinții fondatori, tărâmul ori regatul necesității are nevoie de tehnologie modernă. Marxismul originar anticipează că Revoluția va izbucni în Germania și Marea Britanie, cele două țări industrializate (la începutul secolului XX). Vorbim, așadar, de locul în care și-au imaginat că Revoluția devine posibilă pentru că acolo proletariatul era și cel mai oprimat, unde „capitalismul” era și cel mai sever aplicat. Revoluția solicită un proletariat conștient - adică total oprimat, știm noi azi -, iar Utopia care rezultă necesită tehnologie pentru a-i susține acea viziune. Ceea ce înseamnă acest lucru este că regimul comunist poate apărea doar în Occident, promițându-le adepților săi că va aduce Utopia - acolo unde toată lumea poate să aibă mai multe slujbe de-a lungul unei zile, doar pentru câteva ore, și totuși să aibă acces la mâncarea și bunurile pe care le dorește.

Un imperativ moral justifică Revoluția, care pretinde să pună capăt suferinței clasei muncitoare. Un imperativ științific sanctifică, de asemenea, aceeași clasă, în sensul că Revoluția este un fenomen natural care se va produce indiferent de ceea ce decid să facă oamenii. Până acum, în istorie, fiecare epocă a fost una a luptei de clasă, unde o clasă a înrobit-o pe alta, până când sclavii s-au răzvrătit cu succes. După care, era următoare începe mereu prin înrobirea celor inferiori de către foștii sclavi, repetându-se astfel un mare cerc vicios

La modul ideal, ar trebui să evităm cu toții confuziile conceptuale: autoritarismul nu este totalitarism. Totalitarismul este mult mai grav, este autoritarism exacerbat prin certitudini ideologice. Autoritarismul vine de la un dictator care este egoist, lacom și nemilos, care vrea să stea la putere pentru că îi place foarte mult. El știe că oamenii suferă sub guvernarea lui, dar pur și simplu nu îi pasă. Opresiunea își găsește debușeul în spațiul public - nu poți scrie, nu poți vorbi sau acționa împotriva lui, altfel poliția te întâmpină cu multă forță. Dar măcar spațiul privat este ferit. În casa ta, cu familie și prieteni, te poți plânge. Te poți inclusiv gândi la injustiția guvernării dictatorului și visa la o schimbare de regim; dictatorului nu îi pasă că îl urăști. De fapt, chiar se bucură atunci când rapoartele poliției lui secrete exprimă insatisfacția manifestată în spațiul privat: înseamnă că oamenii dau afară, se descarcă. Cârcotașii din jurul mesei rareori se răscoală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

De partea cealaltă, totalitarismul invadează spațiul privat. El este sistemul de guvernare în care conducătorii promovează o ideologie ce are obiectivele totalizatoare, omogenizatoare și purificatoare ale fascismului sau comunismului. Liderii cred că ceea ce fac este just, drept - deși nu pentru toată lumea, pentru că unii oameni sunt opresori „diabolici” (burghezia, culacii, evreii), drept care trebuie să dispară. Dictatorii totalitari sunt, în fapt, lipsiți de sine. Spațiul privat este cucerit în plus față de cel public pentru că acești tirani vor ca tu să crezi în ideologia lor, să crezi că dictatura lor este bună de vreme ce este și singura cale de a-i înfrânge pe dușmanii salvării și de a-i aduce laolaltă pe cei rămași, oamenii de ispravă, într-o uniune a fericirii. Propaganda și îndoctrinarea au dominat în totalitarism mai mult ca teroarea. Dacă gândeai sau șopteai diferit, puteai fi luat la țintă. Totalitarismul este mereu mai sadic. Crede cu neclintită tărie în ceea ce face, așa că este fanatic. Și sunt cu mult mai mulți cei arestați și omorâți, și cu mult mai multă sălbăticie, decât sub autoritarism.

În autoritarism, sigur, pot ajunge mulți oameni la închisoare. Atrocitățile chiar au loc, dar ele nu sunt justificate printr-o grandioasă, presupus infailibilă viziune despre lume. În totalitarism, există milioane de oameni în lagăre de concentrare. În autoritarism, liderul știe că nu are dreptate, dar nu ține morțiș să aibă. În totalitarism, Liderul crede că are dreptate, prin urmare va face tot ce-i stă în putință pentru a-i distruge pe cei care i se împotrivesc. Nicio dictatură autoritară tradițională nu a beneficiat sistematic de lagăre de concentrare, în vreme ce fiecare stat utopic revoluționar, da.

Un regim este particularist, celălalt este universalist. Unul este naționalist, iar celălalt este internaționalist. În autoritarism, toată lumea este opresată de dragul conducătorului. În totalitarism, conducătorii vor să distrugă dușmanii sociali (sau biologici) în același timp cu promovarea grupului de ispravă, meritoriu, prin urmare predestinat.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG