Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Cum poate fi definit secolul XX? Care a fost evenimentul care și-a pus cel mai acut pecetea asupra acestui veac și, așadar, asupra atâtor destine individuale și colective? Primul lucru care poate fi spus este că secolul XX a fost unul al politicii de masă. Ortega y Gasset observă acest lucru în faimosul său eseu despre revolta maselor, anume apariția unui nou tip de politică în care forțe și pulsiuni colective tind să învăluie, să submineze și chiar să domine instinctele și aspirațiile individual-liberale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:38 0:00
Link direct

Nu trebuie uitat că, la începutul secolului, liberalismul democratic părea să aibă prioritate și că demagogiile populiste erau mai degrabă fenomene marginale (mă refer mai ales la Occidentul dezvoltat din punct de vedere industrial). Radicalismul utopic marxist se calmase oarecum, iar cel mai important partid social-democrat, cel german, acceptase regulile jocului parlamentar. Progresul politic, economic și social era văzut ca indispensabil, iar statul dictatorial, ca un anacronism în curs de inevitabilă extincție. Toate acestea aveau să se schimbe fundamental în urma izbucnirii primei conflagrații mondiale. Războiul a fost catalizatorul deopotrivă al prăbușirii imperiilor tradiționale și al victoriei bolșevismului în Rusia.

Lenin, fondatorul partidului bolșevic, a fost probabil personalitatea ale cărei acțiuni și viziuni au jucat un rol decisiv în configurarea noilor stiluri politice ale secolului. Odată cu Lenin, ideologia, partidul unic conceput ca elită predestinată, propaganda de masă, supremația doctrinei presupus infailibilă și cultul organizației revoluționare devin teme esențiale ale politicii moderne. Liberalismul constituțional rus, oricum fragil, capotează în fața ofensivei bolșevice. Ceea ce face din Lenin personajul poate cel mai influent al secolului este invenția noului model de partid, bazat pe o ideologie cu ambiții transformatoare absolute, întruchipare a corpului social unificat prin excluderea „inamicului de clasă”. „Fără ideologie revoluționară nu există mișcare revoluționară” afirmă Lenin, postulând astfel supremația dogmei.

Leninismul este exacerbarea milenarismului marxist, deci o religie seculară care șterge distincția tradițională dintre cetatea divină și cea pământeană, dintre transcendență și imanență. Salvarea este făgăduită aici și acum. Celebrarea Revoluției și a Istoriei sunt pentru Lenin și discipolii săi teme sacrosancte. În numele utopiei revoluționare a societății fără clase sunt acceptate și chiar promovate metode teroriste de lichidare a oricărei opoziții (politice sau spirituale). Monolitismul cel mai sufocant este decretat virtute revoluționară. Într-un eseu publicat în The New Republic în 1999, Robert Conquest, autorul clasicei lucrări The Great Terror (apărută în traducere românească la Humanitas), afirmă că, dacă un tramvai l-ar fi izbit în chip mortal pe Lenin la Zürich în 1916, soarta omenirii în acest însângerat și turbulent veac ar fi fost complet diferită. Cu alte cuvinte, ducând raționamentul mai departe, așa cum nota Richard Pipes în a sa Istorie a revoluției ruse, fără experimentul bolșevic avansul radicalismului fascist ar fi fost mai dificil ori poate chiar imposibil (Lev Troțki intuise limitele determinismului istoric hegeliano-marxist când scrisese că, dacă Lenin și el însuși nu s-ar fi aflat la Sankt Petersburg în octombrie 1917, revoluția bolșevică nu ar fi avut loc). Martin Malia este de altă părere, susținând că democrația rusă era atât de plăpândă, iar haosul atât de insuportabil, încât o formă sau alta de autoritarism devenise inevitabilă la mijlocul anului 1917.

Revenind la consecințele loviturii de stat leniniste, este adevărat că fascismul a reprezentat o mișcare revoluționară opusă liberalismului, dar nu trebuie uitat că miza inițială a acțiunii fasciste în Italia și Germania a fost legată de opoziția în raport cu acțiunile de tip bolșevic în aceste țări. În plus, modelul de partid, dar și sistemul concentraționar totalitar au fost inaugurate în Rusia leninistă, înainte așadar de a fi imitate și refuncționalizate în experiențele fascismului italian și ale nazismului. Pe scurt, secolul XX a fost secolul luptei dintre totalitarism și democrație, dintre mișcările anti-sistemice întemeiate pe ideologii salvaționiste și sistemele democratic-liberale.

Puciul bolșevic din octombrie 1917, ulterior definit drept o revoluție, a fost acel eveniment care a schimbat categoric cursul civilizației occidentale și implicit al istoriei planetare. Pretinzând că unifică umanitatea în numele unui ideal comunitar, bolșevismul a permis insurecția maselor în politică, a anihilat mecanismele de limitare a guvernământului imaginate de tradiția liberală (separația puterilor, constituționalismul) și a întemeiat un sistem despotic fără precedent în ceea ce privește disprețul absolut și total față de lege.

Când Hitler afirma că Führer-ul este legea, el se făcea în fond ecoul tezei leniniste privind caracterul „neîngrădit de vreo lege al dictaturii proletariatului”. Astăzi, când fascismul și leninismul, ca ideologii și mișcări globale, au suferit înfrângeri colosale, există iluzia că ele au fost simple aberații în istoria acestui secol. În realitate, cum demonstrează lucrările unor François Furet și Claude Lefort, în prelungirea reflecțiilor unei Hannah Arendt ori ale unui Raymond Aron, totalitarismul (în ambele sale ipostaze) a fost (și rămâne) un element al crizei modernității. Firește, există în toată această dramă mai mult decât o singură cauză. Lenin nu ar fi putut influența istoria veacului într-o asemenea măsură dacă nu ar fi exploatat criza mondială, disperarea generată de Primul Război Mondial. La fel, catastrofa nazistă a fost direct legată de efectele acestei conflagrații, de criza parlamentarismului german în anii ’20 și ’30, de rolul nefast al Cominternului în politica stângii germane (obsesia stalinistă privitoare la social-democrație ca „social-fascism”). Aleksandr Soljenițîn avea dreptate în Arhipelagul Gulag când susținea că ideologia a fost acel opium sau, mai bine spus, acea substanță toxică utilizată pentru anihilarea criteriilor morale tradiționale și clădirea unui sistem bazat pe minciună, delațiune, frică și asasinat în masă. Iar Lenin, un elitist iacobin de formulă neo-machiavelică a fost cel care a creat primul partid/stat în care puritatea ideologică este plasată mai presus de orice considerente etice ori sentimentale. Pe scurt, secolul XX, cu ale sale gigantice convulsii și transe ideologice, a fost unul al competiției între mitul totalitar (al revoluției, națiunii sau rasei) și neîncheiatul, mereu amenințatul proiect al individualismului civic.

„Lenin a inaugurat comunismul sovietic și l-a îmbogățit cu o nouă poliție secretă și lagăre de concentrare. ...Odată ajuns la putere, Lenin i-a vânat cu entuziasm pe toți cei care nu se potriveau sau se opuneau noului regim și a introdus epurările Partidului Comunist care declanșau periodic vânători de vrăjitoare naționale. ...Lenin nu a devenit dictator pur și simplu prin preluarea mantalei de președinte al Sovnarkom (în realitate, premierul consiliului). Mai degrabă, el și-a impus voința prin controlul asupra marilor texte marxiste și, probabil, deasupra tuturor celorlalte, prin ferocitatea sa”. Ar fi greu să nu cădem de acord cu aceste cuvinte ale istoricului Robert Gellately (vezi Lenin, Stalin, and Hitler, p. 581).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:43 0:00
Link direct

Lenin a creat praxisul voluntarismului și maniheismului necesar pentru succesul acțiunii revoluționare. Impactul său asupra marxismului și responsabilitatea lui pentru abisul etic și pentru imensul sacrificiu uman generate de comunism în secolul XX este, cred eu, superb exprimat de următoarea formulă: „Marxismul a scos istoria din stadiul copilăriei, din momentele ei mute și i-a dat coloană sonoră. ...Lenin a descoperit că istoria vorbește limba materialismului dialectic. Dar cineva are nevoie de un crainic pentru a propovădui scenariul”. Iar acel crainic a fost Radio Moscova cu a lui unică voce a PC(b)US.

În mod ironic, tocmai reîntoarcerea deziluzionată la „marile texte marxiste”, o uitată și trădată tradiție, a fost cea care a permis valurilor succesive de destalinizare revizionistă să zdruncine barca utopistului partid-stat. Nu a existat o asemenea tradiție în experiența nazistă. Nu a existat nicio Sfântă Scriptură originară, presupus umanistă, pentru național-socialiștii deziluzionați care să fi dorit, poate, s-o reînvie. În opinia mea, aici se află distincția capitală între cele două înfiorătoare experiențe. O asemenea evoluție ar fi fost de negândit în regimul nazist: nu a existat niciun proiect originar umanist, niciun rezervor luminat de speranțe libertare trădate pentru a fi invocat împotriva abominațiilor hitlerismului. Susțin că lovitura mortală aplicată de Hrușciov cultului mistic al liderului defunct cu greu putea fi imaginată într-o Germanie post-Hitler. Impactul revizionismului marxist și al intelectualilor critici nu poate fi subestimat. Aventura revizionismului i-a condus pe acești intelectuali dincolo de cândva venerata paradigmă, marxismul critic s-a transformat în post-marxism și chiar și în anti-marxism liberal. De la interior și de multe ori de către adepți fanatici, leninismul a fost perceput ca deficitar în termenii celei mai puternice ambiții ale sale: de a răspunde într-o manieră angajantă pozitivă la provocările modernității democratice.

Fulminantul atac al lui Nikita Hrușciov asupra stalinismului la al XX-lea Congres al PCUS din februarie 1956 a deschis calea înțelegerii faptului că toate constructele teoretice și politice staliniste au fost denunțate ca o înșelătorie teribilă: iluziile nu mai puteau ascunde jalnica realitate. „Revizionismul”, un termen inventat de ortodoxiile neo-staliniste pentru a stigmatiza curentele critice de gândire și pe principalul adversar întâlnit de birocrații conducători încă de la luptele fratricide de la mijlocul și sfârșitul anilor 1920, a devenit principalul dușman al constructului ideologic neo-stalinist. Mai mult, radicalizarea politică (de-bolșevizarea) intelectualilor est-europeni a coincis cu –și a fost catalizată de– valul de liberalizare declanșat de revelațiile istorice ale lui Nikita Hrușciov. Nevoia de reformă morală a comunismului a constituit principala motivație pentru renașterea neo-marxistă din Europa de Est.

Revolta intelectualilor împotriva controlului totalitar a devenit o amenințare importantă la adresa longevității regimurilor de tip sovietic. Legitimitatea îndoielnică a acestor guverne a fost pusă sub semnul întrebării de critici care nu puteau fi acuzați că ar aparține claselor sociale înfrânte. Cu a lor apărare fățișă a umanismului și democrației, aceste regimuri au contribuit la erodarea aparentului consens monolitic. Mai mult, așa cum arăta și istoricul Vladislav Zubok, „etosul participării civice educate, rezistența la imoralitatea regimului comunist și credința în umanul socialist au fost trăsătura comună a eforturilor reformatorilor ruși, polonezi și cehi, precum și ale oamenilor de cultură de orientare liberală”. (vezi Copiii lui Jivago) Acest teren comun de împuternicire civică și emancipare în continuă ascensiune a devenit din ce în ce mai evident în 1968 și, mai târziu, în ecourile mișcării disidente din Europa Occidentală. Apostazia a apărut odată ce hybrisul ideologic al regimurilor comuniste a fost denunțat din interior. Leninismul, spre deosebire de fascism, s-a prăbușit în cele din urmă în Europa din cauza faptului că și-a pierdut credibilitatea hierocratică.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG