Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

În august 1980, se petrecea un eveniment într-adevăr istoric: pentru prima dată în istoria regimurilor leniniste, reprezentanții puterii autodesemnate drept „a proletariatului” recunoșteau existența legală a unui sindicat muncitoresc independent. La aproape 60 de ani de la lichidarea sângeroasă a revoltei marinarilor din Kronstadt, care ceruseră „soviete fără comuniști”, un despotism de tip bolșevic își recunoștea public lamentabilul eșec. Se poate spune acum, privind cu atenție la efectele momentului respectiv, că în august 1980 s-a produs breșa decisivă și ireversibilă în structura regimurilor post-staliniste din Europa de Est și Centrală. Faptul că vicepremierul Mieczysław Jagelski accepta cele 21 de condiții puse de exponenții sindicatului în curs de formare schimba esențial regulile jocului. În loc de a trimite poliție spre a reprima acțiunea greviștilor de la șantierul „Lenin” din Gdansk, regimul Gierek își recunoștea neputința și, în fond, înfrângerea. Mitul unui guvern reprezentând clasa muncitoare se destrăma definitiv. Cele 500 de zile care au urmat, deci perioada legală a Solidarității, au simbolizat renașterea societății civile și au pus bazele unei mișcări naționale de rezistență civică a cărei expansiune nu mai putea fi stopată.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:29 0:00
Link direct

Între altele, un efect crucial al existenței legale a unui sindicat autoguvernat și independent a fost radicala pierdere a oricărei urme de legitimitate a partidului de guvernământ (dovadă că, în momentul proclamării Legii Marțiale în decembrie 1981 Partidul comunist nici măcar nu a mai fost invocat drept centru al puterii). Tot astfel, nu mai puțin important este faptul că în acea perioadă s-a consolidat alianța dintre muncitorimea poloneză, țăranii grupați în „Solidaritatea rurală” și intelectualii democrați. Cum arăta cândva Adam Michnik, experiența Solidarității a fost direct legată de sfârșitul iluziilor reformelor venite de la vârf. Iluminismul neomarxist își pierduse complet forța de seducție, lăsând locul analizei lucide a unui sistem eminamente nereformabil. Chestiunea ieșirii din comunism se punea așadar în termeni de strategie radicală. Pe de altă parte, era vorba de o revoluție noninsurecțională (sau, spre a relua un termen propus de Timothy Garton Ash, de o „revoluție nonrevoluționară”, în fapt o „refoluție”). După decenii de romantism nu o dată suicidal, se înțelesese faptul că ruptura cu leninismul implică geneza contrainstituțiilor societății civile ca efort colectiv răbdător și constant. Solidaritatea a fost, într-adevăr, ceea ce cercetătoarea poloneză Jadwiga Staniszkis a numit o „revoluție autolimitată”.

La sfârșitul lunii septembrie a anului 2000, a avut loc la Centrul Internațional Woodrow Wilson din Washington un important simpozion menit să celebreze această aniversare, dar și să evalueze actuala situație din lumea postcomunistă. Mă voi referi aici la două luări de cuvânt. Este vorba mai întâi de intervenția lui Zbigniew Brzezinski, profesor de științe politice la Johns Hopkins University (School of Advanced International Studies – SAIS), fost consilier pentru securitate națională în timpul administrației Carter. În viziunea sa, lumea postcomunistă, a cărei posibilitate însăși a fost prefigurată în acțiunea Solidarității, este departe de a fi reductibilă la un model unic. Tranzițiile se desfășoară în mod inegal, asimetric și nu în chip cert în direcția democrației liberale și a societății deschise. Brzezinski vorbea astfel despre trei tipuri de democrații postleniniste: cele funcționale, în care piața liberă, societatea civilă și pluralismul politic au prins rădăcini viabile (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Estonia); apoi democrațiile semi-funcționale sau chiar cele disfuncționale (aici se situează o mare parte din Europa de Sud-Est și fosta URSS); în fine, o „democrație fictivă”, anume China, în care din leninism nu a mai rămas decât autoritarismul unui partid unic care nu face altceva decât să distrugă moștenirile economice marxiste. În ceea ce mă privește, împărtășesc prima parte a analizei distinsului gânditor politic, dar mă îndoiesc că putem atribui regimului politic din China atributul „democratic”, fie și cu amintitul calificativ ironic. În plus, nu trebuie uitat că există regimuri postleniniste gen Belarus sau republicile Asiei Centrale, care nu au nimic în comun cu practica liberalismului democratic.

Cel de al doilea vorbitor la amintitul simpozion aniversar a fost profesorul Bronislaw Geremek (1932-2008), unul din strategii intelectuali ai rupturii din august 1980, disident celebru și fost ministru de Externe al Poloniei. Din intervenția sa, marcată de nostalgie, rețin faptul că cele 21 de revendicări ale greviștilor din august 1980, deci programul politic inițial al Solidarității, au fost formulate înainte de sosirea la Gdansk a experților opoziției anticomuniste (așa-numiții „consilieri” ai lui Lech Wałęsa: Jacek Kuroń, Adam Michnik, Tadeusz Mazowiecki, Geremek însuși). În opinia lui Geremek, Wałęsa și colegii săi din Gdansk, dar și din celelalte porturi din zonă, au combinat exigențele economice cu cele politice. Înfrângerile anterioare, divorțul dintre intelectualii critici și muncitorimea revoltată erau acum depășite printr-un program comprehensiv de acțiune în direcția reconstituirii nucleelor de inițiativă socială independentă.

Într-adevăr, Solidarność a readus în experiența politică ideea unui nou tip de mișcare socială. O mișcare transideologică, situată dincolo de utopismul radical și de dihotomiile înghețate de tip stânga-dreapta. Liberalismul, socialismul democratic, democrația creștină se întâlneau astfel într-o viziune care respingea înainte de toate monismul arogant al tiraniei ideologice leniniste.

Născut în 1924, Zbigniew Herbert a fost unul din poeții și eseiștii de vârf ai Poloniei. Atunci când a încetat din viață, în iulie 1998, deși nu fusese încoronat cu premiul Nobel precum Wisława Szymborska sau, mai devreme, Czesław Miłosz, Herbert era privit ca un erou național. Niciodată implicat în colaborarea cu totalitarismul de orice culoare, un spirit independent până la obsesie, Herbert a lăsat în urmă o moștenire literară marcată de sinceritate radicală, cultul libertății individuale și repudierea oricărei abdicări morale. Îmi amintesc astfel un celebru interviu cu Herbert tradus în paginile revistei Partisan Review acum mai mulți ani: în discuția cu scriitorul Jacek Trznadel, Herbert mărturisea că pentru el a publica măcar un rând în timpul dictaturii staliniste, deci până la dezghețul inaugurat de neuitatul octombrie polonez din 1956, ar fi fost de negândit.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:15 0:00
Link direct

Fire consecventă, chiar intransigentă, el nu separa actul estetic de cel etic. La despărțirea de Herbert, Adam Michnik afirma în Gazeta Wyborcza că poetul dispărut scrisese „cele mai înălțătoare pagini din istoria onoarei poloneze”. Iar Czesław Miłosz mărturisea într-o revistă din Cracovia: „A murit un mare poet... De-a lungul istoriei sale, o țară are doar puțini poeți ale căror cuvinte să devină parte a unui limbaj transmis din generație în generație. Este tocmai ce s-a întâmplat cu poezia lui Herbert încă din timpul vieții sale”.

Și totuși, chiar în aceste pioase celebrări se puteau nota anumite rețineri (elemente explorate de Irena Grudzińska-Gross într-un eseu publicat în revista Lingua Franca din luna martie 1999). Michnik reamintea ruptura dintre el și Herbert petrecută în anii ’90. Același disident pentru care versurile lui Herbert reprezentaseră una din supremele resurse de vigoare morală în anii închisorilor comuniste intrase în conflict cu poziția radicală a poetului în raport cu prezența foștilor comuniști în viața publică a Poloniei post-totalitare. După alegerile din 1993, când ex-comuniștii reveniseră la conducerea guvernului, Herbert, precum și o serie de figuri marcante ale exilului cultural polonez, deplorase amnezia cronică a multor compatrioți, faptul că, în pofida atâtor crime comise de comuniști, ei votaseră pentru formațiunea succesoare fără a lua în seamă riscurile unei asemenea opțiuni. Cu alte cuvinte, în viziunea lui Herbert, cei ce votaseră pentru foștii comuniști nu erau polonezi reali, ci doar nominali.

Acest tip de logică avea că provoace reacția acerbă a lui Michnik. Admiratorul pasionat de odinioară se revolta împotriva a ceea ce el considera fundamentalismul neoiacobin al marelui poet. Dreapta poloneză, mai cu seamă direcția naționalistă, a mers ulterior până acolo încât să-i acuze pe Michnik și Miłosz de faptul că Herbert nu a primit premiul Nobel și deci de agravarea unei boli ce avea să ducă la moartea sa: „Nu mă pot împiedica să gândesc – scria un comentator în paginile revistei conservatoare de nuanță populistă Tygodnik Solidarność – că dacă Herbert ar fi primit Premiul Nobel, el ar fi mers pentru tratament în Elveția sau America și s-ar fi vindecat”. Enormitatea acestui tip de insinuare este evidentă. Nici Michnik, nici Miłosz nu au contestat vreodată opera poetică a lui Herbert. Dimpotrivă, în repetate rânduri, ei și-au exprimat nețărmurita admirație pentru autorul Domnului Cogito. Raport din cetatea asediată; volumul lui Herbert, scris după proclamarea Legii Marțiale, a fost privit de disidenții polonezi drept un manifest poetic neechivoc menit să submineze minciuna dominantă a regimului Jaruzelski.

Ruptura dintre o parte a cercurilor liberale poloneze și Herbert avea să se producă abia după 1989, când poetul nu a vrut (ori nu a putut) să se resemneze cu logica frustrantă a compromisului politic. Nemulțumit de inițiativa însăși a mesei rotunde, Herbert avea să considere ideea reconcilierii drept un „colaps semantic”. Dezgustat de cultul materialismului consumerist în noua Polonie, Herbert continua să tânjească după o lume a purității și demnității nelimitate. Fără a împărtăși în vreun fel convingeri clericaliste, naționaliste ori xenofobe, Herbert a acceptat totuși să colaboreze la publicații situate mai mult sau mai puțin în tabăra antiliberală. În 1994, el îl acuza pe Michnik de „sofisme neomarxiste”, precum și de „trădarea clarității conceptelor”. Era vorba de fapt de conflictul dintre maximalismul etic al poetului și principiul toleranței ca esență a democrației preconizat de istoricul-jurnalist politic.

Nu mai puțin amar se manifesta poetul în raport cu Miłosz, cel care în 1968 fusese editorul și co-traducătorul primului volum de Herbert apărut în limba engleză. Într-un poem din 1992, Herbert ironiza „emigrația ca formă de existență” și sugera că Miłosz ar fi fost lipsit de convingeri profunde ori atașament consecvent pentru propria națiune. Și totuși, către sfârșitul vieții poetului, Herbert și Miłosz își reluaseră comunicarea. Cu o lună înaintea morții, Miłosz i-a telefonat lui Herbert din California, iar discuția lor finală a pus capăt tensiunilor dintre ei. Spre a cita din articolul lui Miłosz: „Herbert a fost răsplătit cu premiul poetic etern pentru curaj”.

Luciditatea, fibra etică neîntinată și ironia tragică drept metaforă a unei existențe rănite, acestea sunt temele poemelor lui Herbert pe care și Michnik, și Miłosz le-au iubit și le-au respectat, indiferent de pasagere neînțelegeri și inevitabile tensiuni.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG