Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

„Moartea transformă viața în destin”, scria cândva Malraux. Aforismul se aplică tulburător în cazul unui personaj care ar fi putut, cred eu, să joace un rol decisiv în evoluția comunismului românesc. Lucrul acesta este confirmat și de memoriile unor foști activiști de prim rang ai PCR, inclusiv Paul Niculescu-Mizil (1923-2008), care, susținând teza unei continuități a „liniei naționale” în elita leninistă românească, scrie că, dacă nu ar fi pierit în catastrofa aeriană din noiembrie 1957, Grigore Preoteasa ar fi jucat un rol deosebit în victoria acestei tendințe (vezi Paul Niculescu-Mizil, O istorie trăită, București, Editura Enciclopedică, 1997).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:24 0:00
Link direct

Indiferent cum ne-am raporta la aprecierile de ansamblu ale lui Niculescu-Mizil privind trecutul comunist al României, cred că în această privință nu greșește. Într-adevăr, după 1956, s-a purtat o competiție în interiorul blocului sovietic între adepții unui incipient comunism național de sorginte titoistă și cei care, terifiați de spectrul liberalizării, favorizau ceea ce în analizele mele am definit drept stalinism național. Primul conținea germenii unor deschideri reformatoare, cel de-al doilea, mizând pe un tradiționalism neostalinist combinat cu ultranaționalism, ducea spre autarhie, anchiloză culturală, marasm moral și dezastru economic. Mă grăbesc să adaug că, în cazul României, ne situăm pe terenul ipotezelor contrafactuale, întrucât aici comunismul național a fost mai degrabă un miraj, o iluzie efemeră și mai puțin o realitate palpabilă, iar Preoteasa a decedat exact în clipa când ar fi putut deveni un actor principal în lupta pentru influență purtată în anturajul lui Gheorghiu-Dej.

Să nu uităm totuși faptul că nu există determinisme absolute în istorie, iar un individ plasat într-o clipă de răscruce în vârful piramidei birocratice poate iniția schimbări cu consecințe colosale pentru dinamica sistemului ideocratic leninist (vezi Imre Nagy, Alexander Dubček, Mihail Gorbaciov). Pe scurt, dincolo de cauzalitățile incontestabile, regimul Ceaușescu, cu enormele sale aberații, nu era o fatalitate, un efect direct și inevitabil al culturii politice a comunismului autohton.

Grigore Preoteasa a fost unul dintre foarte puținii intelectuali veritabili din România interbelică atrași de utopia leninistă. Născut în 1915 în cartierul Grant din București, Preoteasa era fiul unui muncitor tipograf de la atelierele Grivița, element ce avea să conteze ulterior destul de semnificativ în apropierea de Gheorghiu-Dej, atent la ereditatea ceferistă a tânărului revoluționar. Student la litere și filosofie, temperament romantic revoluționar, însetat, precum un Sahia, Pătrășcanu, Ilie Cristea, Miron Radu Paraschivescu ori Petre Pandrea, de justiție și egalitate socială, Preoteasa s-a înrolat cu entuziasm în mișcarea comunistă clandestină, precum și în acțiunile legale inițiate de PCR (inclusiv ca membru al Comitetului Național Antifascist). În 1935, a figurat printre vedetele unui proces intentat pentru activități subversive unui grup de tineri activiști ai UTC-ului ilegal. Propriul meu tată, care purta pe atunci numele de Leonid Tisminețki, a făcut parte din lotul celor arestați și judecați împreună cu Preoteasa.

Deținut în câteva rânduri, Preoteasa s-a aflat în anii războiului în anturajul lui Gheorghiu-Dej în lagărul de la Târgu-Jiu. A participat, de partea lui Dej, la luptele fracționiste din închisori, jucând un rol important în acțiunile desfășurate împotriva unuia din principalii adversari ai lui Dej, ceferistul Ovidiu Sandru (blamat ulterior, la Plenara din iunie 1958, împreună cu alți foști militanți de vârf din ilegalitate, sub acuzația de fracționism și „calomniere a organelor conducătoare”). Este perioada în care Preoteasa îl cunoaște îndeaproape și pe Alexandru Iliescu, alt muncitor ceferist cu ambiții de lider, aflat într-un conflict permanent cu Dej. La Târgu-Jiu, Iliescu s-a opus tendințelor lui Dej de acaparare a puterii în organizația de partid, ceea ce a dus la excluderea sa. Interesant este faptul că, deși extrem de ranchiunos, Dej nu s-a opus carierei politice în Secția de studenți a UTM (apoi UASR) a lui Ion Iliescu, fiul lui Alexandru, încetat din viață la puțin timp după eliberarea din lagăr. Este de presupus că principalii susținători ai tânărului Iliescu în conducerea de partid au fost Nicolae Ceaușescu și Grigore Preoteasa.

După 23 august 1944, Preoteasa a fost redactorul-șef al României libere, influent funcționar superior al Ministerului Informațiilor în guvernul Groza, adjunct de ministru al Anei Pauker la Ministerul de Externe și, după 1955, succesorul lui Simion Bughici la conducerea diplomației RPR. Ales membru al CC la Congresul al II-lea al PMR din decembrie 1955, Preoteasa era în mod cert una dintre stelele în ascensiune ale supremei ierarhii comuniste din România deceniului al șaselea. Câteva elemente care pot explica întârzierea promovării lui Preoteasa în aparatul central de partid nu trebuie neglijate: unele le-am aflat din discuțiile purtate în iulie 1989 la Philadelphia cu regretatul Corneliu Bogdan, fostul ambasador al României în SUA, amic din tinerețe al lui Preoteasa (după revoluția din decembrie 1989, Bogdan a fost numit secretar de stat la Ministerul de Externe, încetând din viață subit, la scurtă vreme după această revenire în viața publică). Între altele, afirma C. Bogdan, Preoteasa s-a remarcat încă din lagărul de la Târgu-Jiu printr-o inteligență de excepție. În egală măsură, era vorba de un personaj capabil de durități și intransigențe generate de un temperament nerăbdător și mereu neliniștit (alți ilegaliști menționau un „stil repezit” și o vioiciune mentală care sfida conformismul dominant). Nu era nici pe departe omul certitudinilor inflexibile, ci mai degrabă un fel de Camille Desmoulins al clandestinității iacobinilor români. Atașat de Pătrășcanu, în care se proiecta ca intelectual, nutrea în egală măsură sentimente cvasi-filiale față de Gheorghiu-Dej. În opinia lui C. Bogdan, confirmată și de alți martori din epocă, în lagăr, la Târgu-Jiu, Preoteasa era „omul, chiar favoritul lui Dej”.

Die Weltgeschichte ist das Weltgericht: Pentru Lenin și tovarășii săi, revoluția mondială a fost un postulat incontestabil, alfa și omega crezului lor mesianic. Revoluția bolșevică a fost văzută ca preludiul la o revoluție globală anticapitalistă care ar permite umanității să facă saltul spre tărâmul libertății. Au fost puse laolaltă determinismul rigid și voluntarismul febril. În mintea lui Lenin, Germania era următoarea stație revoluționară, urmată de Franța, Anglia, Italia și Statele Unite.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct

A Treia Internațională, cunoscută și drept Comintern, a fost înființată la Congresul organizat la Moscova între 2-6 martie 1919 pe fundalul războiului civil rus. Lenin, Troțki, Zinoviev, Buharin și Radek erau direct implicați în efortul de internaționalizare a experimentului sovietic.

Tot Lenin a formulat cele 21 de condiții obligatorii pentru ca orice partid marxist radical local să poată fi admis în noua organizație. Cea mai importantă se referea la subordonarea completă, necondiționată, mortificată (perinde ac cadaver) în raport cu centrul de la Moscova. Partidele comuniste erau naționale în formă, dar în conținut ele erau toate secțiuni ale Cominternului.

La puțin timp înainte de asasinarea de către Freikorps pe 21 ianuarie 1919, Rosa Luxemburg, cel mai influent rival și critic al lui Lenin în sânul marxismului revoluționar, trimitea un emisar la Moscova (Hugo Eberlein) spre a-i exprima acolo opoziția față de ideea lui Lenin ca sediul statului major al revoluției mondiale să fie localizat aproape și controlat de Kremlin. Ceea ce a urmat a fost saga tragică a iluziilor, faux pas, gafe imense și orbirea completă în privința amenințării naziste. După ani și ani de suicidară, ultra-sectară strategie „clasă contra clasă”, Stalin și-a schimbat poziția în 1934 și, prin vocea lui Dimitrov, a anunțat necesitatea Fronturilor Populare împotriva fascismului. Einheitsfront (Frontul unit) a devenit noul slogan, așa cum o certifică și un cântec din 1934 compus de Hanns Eisler pe versuri de Bertolt Brecht.

Frații Eisler au personificat dezastrul moral asociat cu Stalinternul: Elfriede, nom de guerre Ruth Fischer, a fost unul din liderii KPD până când a fost epurată de staliniști sub acuzația zinovievism. Ea a confruntat conducerea Ernst Thälmann-Heinz Neumann, a ajuns în cele din urmă în Statele Unite, a scris o carte clasică sub titlul Stalin and German Communism și a depus mărturie împotriva spionilor sovietici în fața Comisiei pentru Activități Antiamericane (HUAC). Partenerul ei, Arkadi Maslow, și el un înverșunat adversar al lui Stalin, a fost cel mai probabil ucis de către agenții NKVD la Havana. Frații ei, compozitorul Hanns Eisler și agentul sovietic și ideolog comunist Gerhard Eisler, au continuat să-l servească pe Stalin și obiectivele sale. Ruth Fischer se referea la ei ca la „foști frați”/„ex-brothers”. În memoriile sale, Arthur Koestler discută soarta acestei familii revoluționare...

Cominternul s-a dezmembrat oficial în mai 1943, dar a decedat în fapt mai devreme, în timpul Marii Terori din Uniunea Sovietică. Într-un fel, aceasta este tema cărții Întuneric la amiază a lui Arthur Koestler, a trilogiei lui Manès Sperber Like a Tear in the Ocean și a Criptei pentru Boris Davidovici, capodopera lui Danilo Kiš. Cuiul în coșciugul Cominternului l-a reprezentat îmbrățișarea mortală cunoscută și ca Pactul de Non-Agresiune dintre Stalin și Hitler din data de 23 august 1939. În mod cu totul ironic, la conducerea Cominternului s-a aflat până la sfârșit Gheorghi Dimitrov, eroul procesului de la Leipzig legat de incendierea Reichstag-ului...

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG