Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Am mai spus-o și cu alte ocazii: liberalismul democratic nu a învins definitiv în zona postcomunistă. În genere, așa cum s-a văzut și în alegerile din anumite țări central și est-europene, sistemele democratice, societatea deschisă continuă să se confrunte cu pericolul diverselor forme de radicalism politic, înainte de toate acela al populismului etnocentric. Când în urmă cu mai mulți ani de zile apărea celebrul articol al lui Francis Fukuyama, „Sfârșitul istoriei”, filosoful politic Allan Bloom, discipol al lui Leo Strauss și autor al remarcabilei lucrări The Closing of the American Mind, scria în revista The National Interest: „Victoria liberalismului este categoric nesatisfăcătoare... Sugerez că fascismul are un viitor, dacă nu e chiar viitorul”. Într-adevăr, profetic!

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:15 0:00
Link direct

Lăsând la o parte tonalitatea cultural-pesimistă a viziunii lui Bloom, nu se poate nega faptul că ultimii ani au confirmat recrudescența unor formule politice baroce, în care temele egalitarismului colectivist și ale unui naționalism cu abia mascate conotații rasiste au devenit modalități predilecte de expresie pentru formațiunile politice anti-sistemice. Populismul etnocentric, despre care am scris pe larg în Fantasmele salvării, este în această perspectivă, cel puțin în cazul lumii postcomuniste, o tentativă de a unifica în discursuri resentimentare și panicate nostalgiile tribalist-colectiviste și oroarea de diversitate specifice mișcărilor totalitare.

Ofensiva mișcărilor populiste este așadar o trăsătură esențială a politicii de după Războiul Rece, deopotrivă în Est și Vest. În lumea postcomunistă, din Polonia, Ungaria și până în Rusia, observăm apariția unor mișcări populiste care denunță, adeseori extrem de virulent, „capitalismul lipsit de suflet”, „exhibiționismul parlamentar” și „valorile occidentale decadente”. Noul organicism se opune tendințelor globalizante, invocând un teritoriu romantizat al comunității etnice neafectate de valurile de imigranți, refugiați, de spiritul mercantil al tranzițiilor și investițiilor planetare, deci ferit de impactul unei economii de piață privită ca ostilă tradiției și valorilor naționale.

Ipoteza mea este că acest nou val populist nu e pur și simplu o recidivă a ceea ce s-a petrecut în perioada interbelică, deci a competiției tradiționale dintre „urbaniști” și „nativiști”, ci o expresie a unor tensiuni culturale, morale și politice generate de colapsul vechilor structuri leniniste și dureroasa naștere a comunităților politice democratice. În chip paradoxal, populismul se îmbină în unele cazuri cu neoliberalismul – a se vedea evoluția formațiunii politice maghiare FIDESZ dinspre un partid de tineret, liberal și anti-colectivist, către un tip de conservatorism populist stăruind în susținerea marilor firme și bănci, dar mizând pe discursuri naționaliste lipsite de nuanțe și subtilitate. La fel ca în cazul experimentelor latino-americane gen Peru sau Argentina, asemenea combinații de neoliberalism economic cu populismul politic nu pot decât slăbi procesul parlamentar, diminuând evoluțiile procedural-instituționale și impactul societății civile asupra participării democratice a cetățenilor.

Ce este așadar populismul etnocentric? Cred că definiția minimală a acestui tip de practică și ideologie ar fi următoarea: avem de-a face cu o strategie politică menită să stârnească mobilizare de masă și sprijin entuziast pentru un lider, partid sau mișcare în rândul unor grupuri sociale eterogene, aflate în opoziție cu aranjamentele politice stabilite și preconizând o regenerare fundamentală a vieții politice, sociale, culturale și morale. Apelurile la cei care se simt excluși din marile transformări politice și sociale, deci la straturile alienate și defavorizate, sunt direct legate în practicile simbolice populiste de exaltarea calităților presupus providențiale ale liderului. Sfidând construcția rațională a spațiului politic, populismul propune strategia protestului carismatic, în care liderul este investit cu calități magice de viziune și acțiune. Pentru figurile politice de această orientare, platformele politice sunt doar instrumente de o imensă flexibilitate și elasticitate, menite să lărgească baza electorală a acestor mișcări salvaționiste. Populismul este înainte de toate o ideologie deliberat vagă, incoerentă, unificând temele radicale de dreapta (colectivismul etnic) cu cele ale unei stângi socializante impenitente (atacul continuu împotriva valorilor burgheze și disprețul pentru practicile procedurale). Liderul populist este astăzi anti-integraționist, iar mâine, în funcție de propriile interese, poate jura pe steagul Uniunii Europene.

Faptul că este nebulos și lipsit de structură valorică bine definită nu face însă din populismul radical pur și simplu o mișcare nihilistă. Asemeni fascismului (cu care se înrudește îndeaproape), fundamentalismul populist se străduiește să ofere viziuni alternative de modernitate și integrare socială. Corupția și cinismul, maladiile reale ale democrației liberale, sunt exploatate de aceste mișcări pentru a delegitima însuși proiectul societății deschise. Angoasele tranziției, șocul globalizării și iresponsabilitatea unor grupuri ale elitei politice nu pot decât servi scopurilor sumbre ale acestor mișcări. Populismul este deci răspunsul în fond extremist și steril la dileme și conflicte reale din chiar inima democrațiilor incipiente ori chiar consolidate.

Destinul postrevoluționar al disidenților din Europa de Est și Centrală este o temă fascinantă și, în mod cert, nu tocmai comodă. Rolul lor a fost crucial în demistificarea sistemelor bazate pe legende și himere ideologice. Disidența, concept generic care numește acțiuni și practici menite să limiteze pretențiile absolutiste ale sistemelor leniniste, a fost acea zonă de libertate creată de indivizi dispuși să-și asume riscul pierderii propriei libertăți în numele apărării drepturilor civice ale concetățenilor lor. Václav Havel, Adam Michnik, Radu Filipescu, Doina Cornea, Vladimir Bukovski, Andrei Saharov sunt numai câteva din numele care au ilustrat această nobilă sfidare a universului constrângător al leninismului târziu. Disidența a inclus o componentă opoziționistă, însă nu una bazată pe conspirație și radicalism. Disidenții denunțau absurditatea sistemului și prin aceasta îi spulberau pretenția de raționalitate. Noul evoluționism, politica antipoliticii, puterea celor fără de putere au fost temele care au cristalizat strategia rezistenței nonviolente, a societății civile ca ripostă dată de indivizii reali abstracțiunilor doctrinare oficiale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:28 0:00
Link direct

Revoluțiile din 1989, în măsura în care au simbolizat ruptura cu vechiul sistem, au fost inspirate tocmai din această viziune anti-ideologică și anti-mitologică. În spațiile de dialog și solidaritate civică înființate în grupurile disidente se năștea în fond contrasocietatea postcomunistă. Disidenții au respins pragmatismul instrumental, cultivarea intereselor imediate și complicitatea cu despotismul, fie el și unul luminat. Ceea ce nu echivala cu un maximalism iacobin de orientare anticomunistă: criticilor de ieri și de azi ai lui Adam Michnik, uimiți de faptul că acesta a acceptat să poarte un lung dialog cu generalul Jaruzelski, li se poate răspunde că Michnik, Jacek Kuroń sau Zbigniew Bujak nu făceau decât să rămână fideli principiilor care au făcut posibilă Masa Rotundă din 1989 și formarea guvernului Mazowiecki.

Opoziția democratică maghiară, în rândurile căreia au activat personalități precum János Kis, Miklós Haraszti, Gábor Demszky sau G. M. Tamás, s-a consacrat în anii ’80 tocmai acestei întemeieri a unei rețele de inițiative emancipate, prin universități volante, cercuri de discuții, acțiuni semiprivate–semipublice a căror finalitate era să relegitimeze gândirea și practica politică autonomă. Colectivismele de orice fel nu făceau parte din spațiul de reflecție și creativitate al disidenței. Ceea ce nu trebuie nicicum să ducă la concluzia unei omogenități sau uniformități a acțiunii intelectualilor critici: un Václav Benda, la un moment dat deputat de orientare conservatoare în Cehia, nu și-a ascuns niciodată pozițiile filosofice, după cum un Petr Uhl, la rândul său, nu a făcut un secret din înclinațiile sale socialiste (nu însă leniniste). Carta 77 a fost tocmai expresia acestei diversități intelectuale în rândurile disidenței cehe. Tot astfel, în Polonia, Solidaritatea a grupat de la bun început activiști de orientări dintre cele mai diferite (liberali, conservatori, catolici, socialiști, etc.). Numitorul comun îl reprezenta opoziția față de sistemul absolutist al partidului unic și al ideologiei totalitare.

Este limpede că divergențele de odinioară, amortizate de prezența unui adversar comun (sistemul comunist execrat în chip unanim de intelectualii democratici), departe de a fi dispărut, au continuat să se manifeste și chiar s-au agravat. Apariția exponenților „zonei cenușii”, deci a celor care nu au făcut nimic pentru lichidarea vechii ordini, ca figuri marcante ale politicii postrevoluționare a dus în multe cazuri la un pronunțat sentiment de dezgust și chiar de profundă dezamăgire în rândurile foștilor disidenți. „Solidaritatea culpabililor” de care vorbea cercetătoarea cehă Jiřina Šiklová s-a dovedit a fi un fenomen general al lumii postcomuniste.

În România, denigrarea foștilor eroi a căpătat aspecte grotești, dacă ne gândim că ex-nomenclaturiști notorii au încercat să pozeze în damnați ai vechiului regim și au îndrăznit (îndrăznesc încă) să calomnieze cu impunitate pe cei care au intrat în conflict cu dictatura. Intelectualii critici sunt priviți cu suspiciune în întreaga zonă. Pe de altă parte, cum afirma cândva Havel, rolul lor este și va fi mai important ca oricând: aceste societăți sunt încă pândite de numeroase și adeseori primejdioase tentații, între care populismul naționalist, șovinismul, nostalgiile colectivist-paternaliste și fundamentalismul religios sunt cele mai agresive. Nu mai puțin grave sunt însă (și au fost) abandonarea crezului democratic, pierderea perspectivei în ceea ce privește sensul tranziției, anularea oricăror aspirații de angajare în sensul construcției împreună a binelui public, deci cinismul, defetismul și dezabuzarea. Rolul intelectualilor democratici, în Est, precum și în Vest, este să mențină vie această conștiință a fragilității valorilor liberale, să participe prin urmare mereu la reînnoita construcție a unei comunități bazată pe încredere și dialog. Nu sunt puțini analiștii lumii postcomuniste care susțin că problema tuturor acestor societăți este criza de credibilitate și mai ales aceea a posibilităților sociale de tragere la răspundere a guvernanților. Aici văd eu rolul intelectualilor critici, în potențarea discuției emancipate, în opoziția permanentă față de orice tentative de închidere a spațiului public și în curajul de a se opune exclusivismelor narcisiste și fanatismelor autarhic-provinciale.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG