Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Liberalismul nu este doar o doctrină, ci și un program politic, economic, social și moral, asociat cu ascensiunea individului civic în epoca modernă. Mai simplu spus, liberalismul implică drept condiție sine qua non respectarea drepturilor individului ca reazem al comunității. Accentul cade așadar în această viziune pe individ și drepturile sale, stat de drept, participare universală, respectarea procedurilor și posibilitatea tragerii la răspundere a funcției publice. Tradiția liberală insistă asupra suveranității populare ca alternativă la absolutism, tiranie, sau dictatură oligarhică. În secolul XX, principalii inamici ai liberalismului s-au recrutat din rândul mișcărilor totalitar-colectiviste. Nu trebuie însă uitat că există poziții antiliberale și în rândurile religiilor tradiționale, ca să nu mai vorbesc despre diversele fundamentalisme antimoderne pentru care individul se subordonează autorității „voinței colective” așa cum o definesc sacerdoții dogmei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:46 0:00
Link direct

Principala valoare pe care o susține proiectul liberal este aceea a libertății, înțeleasă în chip auto-constructiv, deci fără necesitatea unor justificări exterioare. Ceea ce nu înseamnă că se pierde din vedere semnificația altor valori, între care egalitatea și echitatea (înainte de toate în plan economic și social) joacă un rol esențial în constituirea a ceea ce se numește „societatea bună” (the good society). Liberalismul privește libertatea în chip diferențiat, distingând între libertățile pozitive (de asociere, de expresie, de informare) și cele negative (deci acelea care protejează individul de intruziunile unui guvernământ omniprezent și cu ambiții de mereu crescând control). Prin urmare, liberalismul conține trei nuclee a căror interacțiune conferă ordinii democratice semnificație, viabilitate și credibilitate: economic, politic și juridic.

Liberalismul politic la sfârșitul secolului XX si in noul veac este direct legat de experiențele autoritare și de resurecția democratică a ultimelor decenii. Fără a fi unica ideologie a societății deschise, liberalismul a fost în această perioadă o modalitate privilegiată de raportare inter-individuală, fiind expresia unui consens legat de universalizarea principiului egalității în fața legii. Liberalismul fricii, despre care scria cunoscuta gânditoare americană Judith Shklar (1928-1992), este așadar înrădăcinat în memoria politică a secolului trecut, deci în conștientizarea primejdiilor autoritare și a riscului repetării unor experimente terorist-colectiviste pe cât de detestabile etic, pe atât de distructive din punct de vedere social, cultural și general-uman. Acest liberalism al fricii are doar un singur scop fundamental: să asigure condițiile politice necesare pentru exercitarea libertății personale.

Tradiția liberală își caută precursorii în eforturile de a constitui comunități politice bazate pe egalitatea în fața legii, controlul popular al instituțiilor publice, așadar în opoziție cu diversele elitisme aristocratice. Participarea de masă ascunde, firește, riscul atomizării și alienării, al apariției unor formule pretins egalitare care permit supremația unui număr limitat de indivizi. Afirmarea clasei de mijloc ca subiect politic și viziunea contractualistă au făcut posibilă consolidarea proiectului liberal prin îmbrățișarea noțiunii de lege naturală ca garant al dreptului la „viață, libertate și proprietate” (aici merită amintită distincția dintre Madison și Jefferson: acesta din urmă insista asupra dreptului la căutarea fericirii). Deși unii gânditori îl menționează pe Rousseau între precursorii liberalismului democratic, trebuie insistat asupra ambiguității conceptului de voință generală. În lumina tragediilor secolului XX, este greu să nu observăm că noțiunea conține potențial visul iacobin și ulterior leninist al unor elite luminate, pentru care masele sunt folosite în vederea atingerii unor scopuri presupus umaniste.

Împotriva acestei tentații autoritare, Tocqueville insista pe rolul asociațiilor intermediare, deci al societății civile. Separarea puterilor și consensul guvernaților sunt pilonii democrației liberale. Acest consens se constituie însă prin competiția bazată pe recunoașterea principiilor esențiale ale ordinii democratice, deci pe admiterea și încurajarea pluralismului (multiplicitatea centrelor de acțiune și inițiativă). Liberalismul fricii are ca scop fundamental limitarea tentativelor de îngrădire a libertății, de constrângere, violență și cruzime politică. Spre a o cita pe Judith Shklar: guvernământul limitat și responsabil este direct legat de convingerea, esențială pentru spiritul toleranței, privind legitimitatea rezistenței împotriva oricăror forme de arbitrariu statal, înainte de toate cele legate de acțiunile abuzive ale forțelor militare, paramilitare ori polițienești. Această frică, în fapt o suspiciune întemeiată pe memorie și cunoaștere, este substratul unui liberalism care a renunțat la optimismul originar și înțelege că universul politic este populat cu ispite dintre cele mai primejdioase. Scopul acestui liberalism este tocmai reducerea fricii și cruzimii din relațiile interumane. A crede că liberalismul democratic e un lux destinat societăților industriale avansate este o eroare. În niciun caz nu trebuie adoptate toate implicațiile tezei lui Francis Fukuyama privind sfârșitul istoriei pentru a recunoaște că proiectul liberal democratic este la ora actuală supus unor încercări politice adverse. Nu este suficientă existența instituțiilor democratice ori a alegerilor libere pentru ca o societate să fie cu adevărat liberală. Un ethos democratic, deci o voință a cetățenilor de a lupta pentru menținerea democrației și o îmbrățișare a principiilor toleranței și încrederii sunt necesare pentru ca pluralismul să nu degenereze în opusul său.

Colonelul Hugo Chávez (1954-2013), profetul „socialismului bolivarian”, a iubit Rusia lui Vladimir Putin. A mers acolo și a ținut înfocate discursuri anti-americane, a comparat Statele Unite cu un fioros șarpe boa care înghite ființe mici şi inocente. Sunt obsesii binecunoscute, parte indestructibilă a unei structuri culturale întemeiată pe o mistuitoare manie a persecuției. Nu doar histrionicul dictator de la Caracas, mentorul lui Nicolás Maduro, dar şi scriitori celebri, de la Pablo Neruda şi Miguel Ángel Asturias la Carlos Fuentes şi Gabriel García Márquez au pedalat pe aceste fixații născute din gelozie nedomolită şi narcisism resentimentar.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:43 0:00
Link direct

Tema relației dintre America Latină şi Statele Unite a fost examinată cu impecabilă competență istorică de către regretatul gânditor conservator venezuelean Carlos Rangel (1929-1988). Pentru cei care nu obosesc să-mi rescrie biografia, amintesc că am fost extrem de apropiat de acest politolog şi jurnalist excepțional, un liberal-conservator de orientare aroniană, unul dintre principalii susținători ai libertății pe un continent unde a fost şi rămâne de bonton să aplauzi dictatorii. Căsătorit cu vara primară a tatălui meu, Sofía Ímber (1924-2017), directoarea Muzeului de Artă Contemporană din Caracas, Carlos Rangel a fost unul dintre puținii intelectuali latino-americani care au îndrăznit să susțină politica anticomunistă a lui Ronald Reagan.

Sofía Ímber şi Carlos Rangel m-au ajutat în prima perioadă a șederii mele în Occident (lucru menționat şi în dosarul meu de urmărire produs de către DIE, care, în mod ironic, este infinit mai exact decât basmele scornite acum de unii şi de alții). Am locuit la ei în 1982, am lucrat la Muzeul de Artă Contemporană (Museo de Arte Contemporáneo „Sofía Ímber” - MACSI), scriind un capitol din catalogul expoziției dedicat marelui artist cinetic Jesús Soto. La ei în casă am ascultat prima oară discul cu cântecele deținuților din GULAG în interpretarea Dinei Vierny.

Dacă există o persoană pe care stânga venezueliană a urât-o cu patimă, numele său era Carlos Rangel. După moartea sa mult prea timpurie, Sofía a continuat lupta anti-totalitară. Tocmai din acest motiv, colonelul Chávez a decis să elimine numele ei din titlul Muzeului pe care ea şi Carlos l-au fondat, una dintre instituțiile artistice de vârf ale întregului continent. Cine va dori, va putea găsi pe web protestele unor Mario Vargas Llosa şi Carlos Alberto Montaner legate de acest abuz.

Aș aminti totodată şi o carte de Carlos Rangel, El tercermundismo, o demistificare a ideologiei auto-victimizante a intelighențiilor radicale (am contribuit la traducerea în engleză apărută în 1986 la editura Transaction, sub titlul Third World Ideology and Western Reality: Manufacturing Political Myth, cu prefață de Jean-François Revel).

Iată ce scrie Revel în prefața sa la acest volum: „Carlos Rangel afirmă corect că ideologia «lumii a treia» este o modalitate prin care marxism-leninismul a reușit să profite de pe urma problemei subdezvoltării. Atât timp cât aceasta din urmă rămâne o armă propagandistică împotriva democrațiilor, nu există nicio speranță de a rezolva parte din problemele cauzate de sărăcia endemică a țărilor subdezvoltate.”

Aşadar, Chávez, cu al lui populism socialist, s-a înscris exact pe direcția analizei efectuată de Carlos Rangel. Gândirea lui Chávez era îmbibată cu miturile unei frustrări seculare. I-a dăruit, sfidător, lui Barack Obama, o carte a stângistului uruguayan Eduardo Galeano. Ar fi fost superb dacă Obama ar fi replicat oferindu-i în schimb o copie a Arhipelagului Gulag. Tot ceea ce reproșa Chávez Statelor Unite ține în realitate de comportamentul tradițional al Kremlinului: expansionism, imperialism, călcarea în picioare a independenței statelor mici. Ca şi Castro, însă, Chávez a închis deliberat ochii în fața agresiunilor rusești şi a cântat osanale țarismului renăscut.

În cartea sa Du bon sauvage au bon revolutionnaire, apărută la editura Laffont cu prefața aceluiași Jean-François Revel, Carlos Rangel a propus o anatomie a iluziilor auto-distructive ale stângii latino-americane. A demonstrat cu impresionantă precizie că originile anti-americanismului, dominant în rândul elitelor Americii de Sud şi Centrale, provine din incapacitatea de a recunoaște falimentul colectivismului etatist care a sufocat timp de secole libera inițiativă şi autonomia civică. În 1976, Rangel scria următoarele: „Istoria Americii Latine până în ziua de astăzi este una a eșecului. Nu spun aceasta pentru a șoca. Este pur şi simplu adevărul, iar noi, latino-americanii, suntem perfect conștienți de acest lucru. Este un adevăr care doare şi pe care îl menționăm arareori, însă el țâșnește de fiecare dată când ne privim în față cu onestitate. Ne percepem propria istorie ca pe una a frustrării.” Nimic nu hrănește resentimentul mai puternic şi mai durabil decât un complex de inferioritate transfigurat în fulminant rechizitoriu.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG