Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Unii încă încearcă să ne convingă că a existat un frumos, nobil, generos, ideal comunist, că atrocitățile nu au decurs din ideologia marxist-leninistă, ci din deturnarea acesteia de către diverși dictatori psihopați. Ar fi vorba de anomalii, de paranoia individuală, nu de consecințele logice ale unor postulate himerice. Este vorba de vechea și epuizata poveste a ouălor sparte pentru a găti omleta perfectă. De care omletă, a spus-o - cred - primul Panait Istrati, nu s-a bucurat nimeni (ideea reapare la Isaiah Berlin în cartea The Crooked Timber of Humanity, când scria că știm că s-au spart milioane de ouă, dar nimeni nu a gustat vreodată omleta).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:40 0:00
Link direct

O carte din 2010 despre „Marele Salt” maoist (1958-1962) și „comunele populare”, datorată istoricului Frank Dikotter, dă cifra morților provocați de acea obsesie ideologică a lui Mao și a camarazilor săi: minimum 30 de milioane, dar cel mai probabil 40 de milioane de morți. Notez aceste cifre și îmi tremură degetele. De două ori populația României. Îmi amintesc, scriind aceste rânduri, de un articol al regretatului Matei Călinescu, strălucit istoric și critic literar, dar și un admirabil analist al ideilor politice și artistice, apărut ca recenzie la volumul lui Paul Johnson Modern Times, în revista American Spectator. Titlul era cât se poate de sugestiv: „Secolul nostru al monștrilor”. Crimele comunismului trebuie condamnate fără echivoc, asemeni celor comise de regimurile totalitare fasciste. A curs enorm de mult sânge din cauza utopiilor purificării absolute (naziste, mussoliniene, leniniste, staliniste, dejiste, enveriste, maoiste, polpotiste), a ideologiilor bazate pe resentimentul de rasă și pe acela de clasă. Apocalipsul și resentimentul s-au îngemănat în național-socialism, a demonstrat-o istoricul Philippe Burrin în volumul cu același titlu care a fost publicat în limba română la Editura Hasefer.

Urmaș al iacobinismului, născut din logodna dintre escatologia marxistă și radicalismul revoluționar rus, mesianismul bolșevic purta în sine sămânța fanatismului orb. Nu a surprins astfel faptul că a culminat într-o soteriologie cataclismică. Există o întreagă literatură pe acest subiect de la Nikolai Berdiaev la studii mai recente precum lucrările lui Igal Halfin. Spre a relua analiza lui Eric Voegelin, a cărui carte despre „religiile politice” a apărut la Humanitas în anul 2010, tradusă de Bogdan Ivașcu, imanentizarea eschatonului duce la dezastre, la catastrofe sociale fără precedent. Ura s-a substituit compasiunii, Binele a fost eliminat ori, mai exact spus, în spiritul lui Vladimir Soloviov și Orwell, citiți de Alain Besançon, a fost falsificat. A triumfat în aceste macabre experimente un nihilism demonic, o barbară patimă a distrugerii cum omenirea nu mai cunoscuse și, să sperăm, nu va mai cunoaște.

Așa cum au demonstrat-o Richard Pipes, Aleksandr Iakovlev, Nicolas Werth și, mai recent, Robert Gellately în volum său despre Lenin, Stalin și Hitler (The Age of Social Catastrophe), Stalin nu a făcut decât să exacerbeze (i)logica teroristă inaugurată de Lenin. Idealizarea lui Lenin este una din tehnicile favorite ale unei stângi radicale care încearcă să se spele pe mâini de ororile stalinismului, refuzând să le conecteze cu experiența criminală a leninismului. Când Stalin se proclama cel mai fidel discipol al fondatorului bolșevismului, el nu greșea. Stalin nu a fost impostorul ori uzurpatorul denunțat de arhi-rivalul său Lev Troțki, ci un bolșevic autentic, devotat cu trup și suflet preceptelor leniniste. Cât privește alternativa Troțki sau cea Buharin, să nu uităm că ambii corifei au susținut masacrarea marinarilor revoltați de la Kronstadt, în martie 1921, a căror unică „vină” era că revendicau soviete (consilii) fără comuniști.

Experiența totalitară a secolului XX a impus necesitatea existenței unui orizont moral într-o societate. Numai astfel este protejată diversitatea de pericolul uniformizării violente a spațiului public. Imperativul politicului fără iluzii, eliberat de tentația Utopiei, este de fapt trista şi dureroasa lecție pe care epoca extremismelor ideologice a lăsat-o civilizației occidentale contemporane. Cu alte cuvinte, condamnarea crimelor comunismului implică și instituirea unei metodologii a îndoielii în spațiul public. Acesta din urmă este un filtru obligatoriu pentru orice justificare profundă, credibilă şi durabilă a pariului pe libertatea ființei umane. Tentația totalitară, a abandonării libertății, este un spectru al subconștientului nostru colectiv. Ea se poate materializa dezastruos atunci când comandamente utopice pentru dobândirea „fericirii absolute” se substituie spiritului critic, reflecției autonom

Autor al best-seller-ului Lenin’s Tomb, publicat în 1993, David Remnick este unul dintre cei mai avizați analiști ai fenomenului postcomunist din ceea ce s-a numit Uniunea Sovietică. Director al revistei New Yorker, Remnick a propus, acum 20 de ani, într-un număr din 23 mai 1996 al prestigioasei publicații The New York Review of Books o interpretare a ascensiunii politice, ca și a formulei ideologice reprezentate de liderul neocomunist rus de la acea dată Ghenadi Ziuganov (n. 1944).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:28 0:00
Link direct

Textul mi se pare extrem de actual. În viziunea lui Remnick, Ziuganov reprezenta atunci un anumit segment al fostei nomenclaturi de partid, anume acel grup care continua să nutrească nostalgii pentru timpurile de autoritarism imperialist și de monolit polițienesc. Idolii lui Ziuganov, așa cum apăreau ei din cărțile și broșurile semnate de acest fost „instructor” al Secției de propagandă a PCUS, erau, înainte de toate, Lenin, care era prezentat ca un mare conducător de stat, dar și ca o personalitate morală, propulsată în galeria unor Buddha sau Mahatma Gandhi. Stalin însuși era glorificat ca un veritabil strateg militar, căruia i se atribuia un rol esențial în victoria asupra Germaniei naziste. Apoi, erau menționați de Ziuganov ca figuri inspiratoare Iuri Gagarin, Stahanov, mareșalul Jukov și, simptomatic, Iuri Andropov.

Ceea ce era alarmant în această contribuție politică și ideologică pe care o simboliza Ziuganov ținea de alianța dintre forțele nostalgic-bolșevice și cele fundamentalist-naționalist ruse. Oricât ar părea de bizar, sublinia în anii ’90 și Remnick, aceste grupuri s-au unit în atacul lor concertat împotriva principiilor și instituțiilor democrației liberale. Argumentul bolșevicilor pravoslavnici era înainte de toate etnocentric, antioccidental, anticatolic și antisemit. Capitalismul, ori mai exact spus economia de piață, era denunțat în numele unor valori indigeniste și arhaizante. Remnick arăta că o cauză a acelei recidive național-bolșevice consta în subestimarea de către Boris Elțin și „partida democratică” a nevoii de repere ideologice, în special în timpuri atât de confuze și chiar traumatizante precum cele de după prăbușirea imperiului sovietic. Ceea ce ofereau Ziuganov și suporterii săi era un amalgam eclectic de idei egalitariste și teze șovin-populiste. Doar aparent opuse, aceste teme ale extremei stângi și ale extremei drepte se unifică și funcționează ca substanță ideologică resentimentară: proprietatea privată, capitalul bancar, instituțiile financiare occidentale, toate acestea erau anatemizate în numele purității naționale.

Ziuganov însuși a devenit la un moment dat liderul unei coaliții de grupuri aparent diferite ca opțiuni ideologice, a cărei denumire ne-a readus în memorie epoca imediat postrevoluționară din România: Frontul Salvării Naționale. Fundamentul acelei orientări îl reprezenta obsesia trădării, a „calului troian”, a infiltrării inamicului în interiorul „cetății asediate”. Repetate la infinit, aceste formule rudimentare căpătau valoare magică. Inamicii politici erau denunțați ca exponenți ai forțelor „satanice”, interesate în dizolvarea identității naționale ruse. Nu doar Mihail Gorbaciov și Aleksandr Iakovlev, ci și Boris Elțin erau acuzați de toate păcatele politice imaginabile, înainte de toate, de vătămarea interesului național. Disoluția URSS devenea pentru aceștia o impardonabilă crimă, pusă la cale de „oficine” specializate în conspirații și subversiuni.

Adevăratul ideolog al neobolșevismului „alb” era prozatorul și reporterul militar Aleksandr Prohanov (n. 1938), actualmente membru al secretariatului Uniunii Scriitorilor din Federația Rusă, cunoscut pentru opțiunile sale violent xenofobe. Alte figuri influente în cercul lui Ziuganov erau matematicianul ultranaționalist Igor Șafarevici (1923—2017), cândva apropiat de Aleksandr Soljenițîn, precum și o serie de scriitori și critici literari neostaliniști grupați în jurul revistei Naș sovremennik și al cotidianului Sovietskaia Rossia.

Cunoscutul istoric și gânditor politic polonez Adam Michnik formula tranșant într-un interviu riscurile asociate cu oricare victorie generică a forțelor neocomuniste: „Nu mi-e teamă de Rusia; mi-e teamă pentru Rusia”. Cu alte cuvinte, riscul reconstituirii unui imperiu cu veleități global-expansioniste nu trebuie exagerat. Există însă primejdia aventurilor locale, a persecutării grupurilor și mișcărilor democratice, a instituirii unei politici bazate pe exclusivism etnic, panică și ură. Oricine a citit măcar câteva texte publicate de-a lungul anilor în lunarul Zavtra, direct legat de Ziuganov și de PC al Federației Ruse, partid care nu mai departe de 2015 număra aproape 600.000 de membri, a putut constata retorica vehement anti-intelectuală și anti-liberală, cultul unor cețoase valori ancestrale ale spiritului ortodox-slav, precum și exaltarea forței militare. Ceea ce conta era mobilizarea tuturor resurselor emoționale pentru câștigarea unui electorat derutat și exasperat de costurile reformei.

Spre deosebire de foștii comuniști polonezi, care s-au deplasat dinspre roșu spre „roz”, în cazul Rusiei direcția a fost mereu dinspre roșu spre „brun”, adică spre ceea ce s-ar putea numi „stalino-fascism” (ori „comunazism”). Viitorul Rusiei a depins după 1991 și încă depinde de capacitatea forțelor pluraliste de a-și depăși disensiunile și de a face corp comun împotriva ofensivei neo-totalitare reprezentată în zilele noastre și de politica lui Vladimir Putin. Pericolul noului (sau mai vechiului) experiment dictatorial întemeiat pe revanșă, fervoare mesianică și manipulări naționalist-rasiste este, în Rusia, cât se poate de palpabil...

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG