Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Scenarii tenebroase
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00
Link direct

Știam că filmul produs de Securitate, fusese „interpretat” chiar de către acuzați. L-am văzut grație Irinei Lusztig și m-a frapat prin tendențiozitatea sa vituperantă. La prezentările din 1960, este probabil ca „interpreții” (minus Monica Sevianu) fuseseră de-acum executați. De ce jucaseră acele roluri ignobile? De ce acceptaseră acea sinistră mascaradă? În epocă, îmi amintesc, în cercurile ilegaliste, se șoptea că întreaga afacere era „răzbunarea familiei Drăghici”. Un rol crucial în povestea respectivă l-a jucat un personaj despre care am apucat să vorbesc de-a lungul anilor cu o apropiată a sa, profesoară de filosofie Magda Stroe (o vedem în filmul lui Alexandru Solomon).

Edgar Reichmann a publicat în Vest, după emigrarea în Franța, un roman intitulat „Denunțătorul”, în care Sașa Mușat apărea drept creierul întregii afaceri. Istoric fără studii terminate (din câte știu), el a fost lider al tineretului social-democrat, colaborând cu comuniștii în anii de după război. Apoi a „defectat” în Franța, cel mai probabil cu misiunea de a penetra cercurile exilului (apare menționat în Jurnalul lui Virgil Ierunca). A revenit în țară (probă că lucrase pentru Securitate) și a fost numit prodecan și secretar de partid la facultatea de Istorie a Universității din București. O asemenea numire nu putea fi făcută decât cu știrea și aprobarea lui Leonte Răutu. Apoi a fost debarcat (rațiune de a dezvolta un complex de persecuție). Era prieten cu frații Ioanid și cu Igor (Gugu) Sevianu. Fuseseră cu toții elevii lui Mihail Sebastian și Jacques Byck la Liceul Cultura.

Mușat era văr primar cu soția lui Bodnăraș (Florica Münzer)—de care liderul comunist s-a despărțit cam în aceeași perioadă (1960). Pentru unii istoricii profesioniști, Mușat era un impostor. Alții și-l amintesc mai puțin odios. Oricum, avea temperament de aventurier. Am stat de vorbă despre acest personaj cu profesorul Paul Cornea (partea legată de Liceul Cultura) și cu profesoara Zoe Petre (cea legată de rolul său nefast în Facultatea de Istorie). În anii ’70, în lungi plimbări bucureștene, mi-a vorbit despre Mușat istoricul Alexandru (Sami) Vianu. În toate discuțiile revenea ca un laitmotiv termenul „aventurier”. L-a cunoscut bine și doctorul Gheorghe Brătescu, ginerele Anei Pauker, mi-a povestit lucruri fascinante. Și-l imagina pe Sașa trăind undeva în Argentina, revenind pentru o scurtă vizită la București, locul unde „gangsterii” fuseseră lichidați.

Jaful a fost real. Rămâne întrebarea: a fost Mușat un agent provocator, un colaborator al Securității în construirea unei acțiuni menite să compromită un grup politic (ilegaliști) și etnic (evrei)? Apoi, în Cartea Alba a Securității, publicată în timpul și sub egida lui Virgil Măgureanu, exista un document care susține că „banda Ioanid” pregătea atentate teroriste contra lui Drăghici și a lui Leonte Răutu, pe atunci membru supleant al Biroului Politic și șef suprem al propagandei. Această temă a dispărut din acuzațiile ulterioare.

Se spune că Gheorghiu-Dej l-ar fi întrebat pe Drăghici: „Ce nevoie au evreii de milionul și mai bine de lei” „Ce să facă cu ei?” Profesorul Paul Ioanid era o vedetă a științei românești. Mi-l amintesc la televizor prezentând lansarea sputnik-ului. Toți acești oameni câștigau excelent după criteriile epocii. Erau ei „haiduci sioniști” ori comuniști deziluzionați? Afacerea a coincis cu arestările unor figuri de vârf, tot evrei, ale Ministerului Comerțului Exterior. De asemenea, este perioada arestării grupului ce avea să fie numit „lotul Constantin Noica”.

„Actorii” marelui jaf și ai filmului securist au fost cu toții condamnați la moarte. Cu excepția Monicăi Sevianu, au fost executați (plutesc mistere privind decesul real al lui Mușat, chiar doctorul Brătescu, cum spuneam, avea unele îndoieli). Cred că a fost vorba de o operație propagandistică, cu certe implicații antisemite. Actorii și regizorii veneau din aceeași parte a spectrului politic, fuseseră membrii aceleiași familii. Rămâne de studiat ce-i făcuse să se despartă cu atâta clocotitoare aversiune mutuală. O lecție a celor care au crezut sincer dată ariviștilor și poltronilor? O acțiune sinucigașă menită să resuscite, în febra unei sfidări absolute a „ordinii legale” staliniste, fraternitatea pierdută și speranțele asasinate?

vladimir-tismaneanu-blog-2016
vladimir-tismaneanu-blog-2016

„Marele jaf” și tenebrele stalinismului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00
Link direct

Excelentul documentar al lui Alexandru Solomon despre „marele jaf comunist” a oferit cadrul istoric de referință, dar a evitat să lanseze ipoteze și, cu atât mai puțin, explicații definitive. Ficțiunea însă, cum știm, se poate apropia de adevăr pe căi ce țin de intuiție, imaginație, empatie. Se poate ca ficțiunea, adică filmul lui Nae Caranfil din 2013 (Mai aproape de lună), de pildă, să ofere chei pentru dezlegarea unui mister care plutește de decenii în legătură cu ceea ce a intrat în istorie sub numele de „banda Ioanid”.

Afacerea „bandei Ioanid” este una din cele mai tenebroase din istoria comunismului românesc. Pe scurt, în 1959, în anul când regimul sărbătorea cu mare pompă 15 ani de la 23 august 1944, un grup de foști ilegaliști, toți de origine evreiască, unii dintre ei intelectuali cu poziții importante, inclusiv o femeie (Monica Alfandari-Sevianu) au atacat o sucursală a Băncii Naționale. În chip uluitor, în plin totalitarism, se producea un „hold-up” de tipul Bonnie și Clyde.

M-am ocupat de mulți ani de această afacere. Mama mea, colega la Institutul de Igienă din București cu soția unuia dintre „bandiți” (Harry Obedeanu) mi-a povestit despre filmul „Reconstituirea” prezentat în epocă la diverse ședințe menite să stârnească indignarea „oamenilor muncii” împotriva „lipitorilor sioniste”. În epocă, familia mea locuia pe strada Grigore Mora, deci pe aceeași stradă cu astrofizicianul Paul Ioanid (născut Leibovici). Casa sa se afla vizavi de fosta vilă a Principesei Ileana, în care pe atunci locuia Anton Moisescu (adjunctul lui Apostol la sindicate, membru al CC). Fratele lui Paul, colonelul de miliție Alexandru Ioanid fusese căsătorit cu sora Marthei Cziko, soția omnipotentului Ministru de Interne, membru al Biroului Politic și șef al Securității, Alexandru Drăghici. Fiul lor, Alexandru (cu diminutivul Sanyi), astăzi matematician în Anglia, căsătorit cu o fostă colegă a mea de școală, după divorțul tatălui său de sora Marthei, a preluat numele de familie al mamei sale. Apoi, după ce acesta s-a remăritat cu ilegalistul Galiș, a devenit Alexandru Galiș (vezi mărturisirile sale din Jurnalul Național și din film).

Acum câțiva ani, Irene Lusztig, absolventă a școlii de film de la Harvard, a făcut un film documentar intitulat, ca și filmul de propagandă din epocă, regizat de Virgil Calotescu, Reconstruction (Reconstituirea). Împreună cu istoricul Radu Ioanid (nicio legătură cu frații implicați în afacerea din 1959), am fost consultant al acelui film. La școala de film de la Harvard, Irene a fost colegă cu fiul unui coleg de-ai mei de catedră de la Universitatea Maryland. Prin Josh Oppenheimer (autorul formidabilului documentar The Act of Killing), am cunoscut-o pe Irene. Filmul era un efort de a înțelege viața bunicii sale: Irene era nepoata de fiică a Monicăi Sevianu (vezi și amintirile Monicăi Lovinescu despre Monica Sevianu, cea care a cunoscut-o în închisoare pe mama scriitoarei, Ecaterina Bălăcioiu). Pe unchiul ei, Gadi (astăzi, din câte știu, redactor la Kol Israel), îl întâlnisem cândva la 2 Mai. Nimeni nu vorbea deschis despre ce se petrecuse în acel misterios episod. Unul dintre cei direct implicați în arestarea fraților Ioanid a fost cel mai bun prieten al lui Alexandru, colonelul de securitate Hristache Zambetti. Personaj taciturn, cultivat și ironic, ilegalist și absolvent al Academiei Comerciale, avea să devină, în anii ’70, vicepreședintele Camerei de Comerț a RSR. În mai 1971, în Scînteia, era pe lista înaintărilor în grad a unor ofițeri în rezervă. Ajungea general-maior. Partidul își sărbătorea semicentenarul răsplătindu-i pe cei care serviseră Cauza. Din păcate, Zambetti nu și-a scris memoriile...

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG