Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Autor al best-seller-ului Lenin’s Tomb, publicat în 1993, David Remnick este unul dintre cei mai avizați analiști ai fenomenului postcomunist din ceea ce s-a numit Uniunea Sovietică. Director al revistei New Yorker, Remnick a propus, acum 20 de ani, într-un număr din 23 mai 1996 al prestigioasei publicații The New York Review of Books o interpretare a ascensiunii politice, ca și a formulei ideologice reprezentate de liderul neocomunist rus de la acea dată Ghenadi Ziuganov (n. 1944).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:28 0:00
Link direct

Textul mi se pare extrem de actual. În viziunea lui Remnick, Ziuganov reprezenta atunci un anumit segment al fostei nomenclaturi de partid, anume acel grup care continua să nutrească nostalgii pentru timpurile de autoritarism imperialist și de monolit polițienesc. Idolii lui Ziuganov, așa cum apăreau ei din cărțile și broșurile semnate de acest fost „instructor” al Secției de propagandă a PCUS, erau, înainte de toate, Lenin, care era prezentat ca un mare conducător de stat, dar și ca o personalitate morală, propulsată în galeria unor Buddha sau Mahatma Gandhi. Stalin însuși era glorificat ca un veritabil strateg militar, căruia i se atribuia un rol esențial în victoria asupra Germaniei naziste. Apoi, erau menționați de Ziuganov ca figuri inspiratoare Iuri Gagarin, Stahanov, mareșalul Jukov și, simptomatic, Iuri Andropov.

Ceea ce era alarmant în această contribuție politică și ideologică pe care o simboliza Ziuganov ținea de alianța dintre forțele nostalgic-bolșevice și cele fundamentalist-naționalist ruse. Oricât ar părea de bizar, sublinia în anii ’90 și Remnick, aceste grupuri s-au unit în atacul lor concertat împotriva principiilor și instituțiilor democrației liberale. Argumentul bolșevicilor pravoslavnici era înainte de toate etnocentric, antioccidental, anticatolic și antisemit. Capitalismul, ori mai exact spus economia de piață, era denunțat în numele unor valori indigeniste și arhaizante. Remnick arăta că o cauză a acelei recidive național-bolșevice consta în subestimarea de către Boris Elțin și „partida democratică” a nevoii de repere ideologice, în special în timpuri atât de confuze și chiar traumatizante precum cele de după prăbușirea imperiului sovietic. Ceea ce ofereau Ziuganov și suporterii săi era un amalgam eclectic de idei egalitariste și teze șovin-populiste. Doar aparent opuse, aceste teme ale extremei stângi și ale extremei drepte se unifică și funcționează ca substanță ideologică resentimentară: proprietatea privată, capitalul bancar, instituțiile financiare occidentale, toate acestea erau anatemizate în numele purității naționale.

Ziuganov însuși a devenit la un moment dat liderul unei coaliții de grupuri aparent diferite ca opțiuni ideologice, a cărei denumire ne-a readus în memorie epoca imediat postrevoluționară din România: Frontul Salvării Naționale. Fundamentul acelei orientări îl reprezenta obsesia trădării, a „calului troian”, a infiltrării inamicului în interiorul „cetății asediate”. Repetate la infinit, aceste formule rudimentare căpătau valoare magică. Inamicii politici erau denunțați ca exponenți ai forțelor „satanice”, interesate în dizolvarea identității naționale ruse. Nu doar Mihail Gorbaciov și Aleksandr Iakovlev, ci și Boris Elțin erau acuzați de toate păcatele politice imaginabile, înainte de toate, de vătămarea interesului național. Disoluția URSS devenea pentru aceștia o impardonabilă crimă, pusă la cale de „oficine” specializate în conspirații și subversiuni.

Adevăratul ideolog al neobolșevismului „alb” era prozatorul și reporterul militar Aleksandr Prohanov (n. 1938), actualmente membru al secretariatului Uniunii Scriitorilor din Federația Rusă, cunoscut pentru opțiunile sale violent xenofobe. Alte figuri influente în cercul lui Ziuganov erau matematicianul ultranaționalist Igor Șafarevici (1923—2017), cândva apropiat de Aleksandr Soljenițîn, precum și o serie de scriitori și critici literari neostaliniști grupați în jurul revistei Naș sovremennik și al cotidianului Sovietskaia Rossia.

Cunoscutul istoric și gânditor politic polonez Adam Michnik formula tranșant într-un interviu riscurile asociate cu oricare victorie generică a forțelor neocomuniste: „Nu mi-e teamă de Rusia; mi-e teamă pentru Rusia”. Cu alte cuvinte, riscul reconstituirii unui imperiu cu veleități global-expansioniste nu trebuie exagerat. Există însă primejdia aventurilor locale, a persecutării grupurilor și mișcărilor democratice, a instituirii unei politici bazate pe exclusivism etnic, panică și ură. Oricine a citit măcar câteva texte publicate de-a lungul anilor în lunarul Zavtra, direct legat de Ziuganov și de PC al Federației Ruse, partid care nu mai departe de 2015 număra aproape 600.000 de membri, a putut constata retorica vehement anti-intelectuală și anti-liberală, cultul unor cețoase valori ancestrale ale spiritului ortodox-slav, precum și exaltarea forței militare. Ceea ce conta era mobilizarea tuturor resurselor emoționale pentru câștigarea unui electorat derutat și exasperat de costurile reformei.

Spre deosebire de foștii comuniști polonezi, care s-au deplasat dinspre roșu spre „roz”, în cazul Rusiei direcția a fost mereu dinspre roșu spre „brun”, adică spre ceea ce s-ar putea numi „stalino-fascism” (ori „comunazism”). Viitorul Rusiei a depins după 1991 și încă depinde de capacitatea forțelor pluraliste de a-și depăși disensiunile și de a face corp comun împotriva ofensivei neo-totalitare reprezentată în zilele noastre și de politica lui Vladimir Putin. Pericolul noului (sau mai vechiului) experiment dictatorial întemeiat pe revanșă, fervoare mesianică și manipulări naționalist-rasiste este, în Rusia, cât se poate de palpabil...

Liberalismul nu este doar o doctrină, ci și un program politic, economic, social și moral, asociat cu ascensiunea individului civic în epoca modernă. Mai simplu spus, liberalismul implică drept condiție sine qua non respectarea drepturilor individului ca reazem al comunității. Accentul cade așadar în această viziune pe individ și drepturile sale, stat de drept, participare universală, respectarea procedurilor și posibilitatea tragerii la răspundere a funcției publice. Tradiția liberală insistă asupra suveranității populare ca alternativă la absolutism, tiranie, sau dictatură oligarhică. În secolul XX, principalii inamici ai liberalismului s-au recrutat din rândul mișcărilor totalitar-colectiviste. Nu trebuie însă uitat că există poziții antiliberale și în rândurile religiilor tradiționale, ca să nu mai vorbesc despre diversele fundamentalisme antimoderne pentru care individul se subordonează autorității „voinței colective” așa cum o definesc sacerdoții dogmei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:46 0:00
Link direct

Principala valoare pe care o susține proiectul liberal este aceea a libertății, înțeleasă în chip auto-constructiv, deci fără necesitatea unor justificări exterioare. Ceea ce nu înseamnă că se pierde din vedere semnificația altor valori, între care egalitatea și echitatea (înainte de toate în plan economic și social) joacă un rol esențial în constituirea a ceea ce se numește „societatea bună” (the good society). Liberalismul privește libertatea în chip diferențiat, distingând între libertățile pozitive (de asociere, de expresie, de informare) și cele negative (deci acelea care protejează individul de intruziunile unui guvernământ omniprezent și cu ambiții de mereu crescând control). Prin urmare, liberalismul conține trei nuclee a căror interacțiune conferă ordinii democratice semnificație, viabilitate și credibilitate: economic, politic și juridic.

Liberalismul politic la sfârșitul secolului XX si in noul veac este direct legat de experiențele autoritare și de resurecția democratică a ultimelor decenii. Fără a fi unica ideologie a societății deschise, liberalismul a fost în această perioadă o modalitate privilegiată de raportare inter-individuală, fiind expresia unui consens legat de universalizarea principiului egalității în fața legii. Liberalismul fricii, despre care scria cunoscuta gânditoare americană Judith Shklar (1928-1992), este așadar înrădăcinat în memoria politică a secolului trecut, deci în conștientizarea primejdiilor autoritare și a riscului repetării unor experimente terorist-colectiviste pe cât de detestabile etic, pe atât de distructive din punct de vedere social, cultural și general-uman. Acest liberalism al fricii are doar un singur scop fundamental: să asigure condițiile politice necesare pentru exercitarea libertății personale.

Tradiția liberală își caută precursorii în eforturile de a constitui comunități politice bazate pe egalitatea în fața legii, controlul popular al instituțiilor publice, așadar în opoziție cu diversele elitisme aristocratice. Participarea de masă ascunde, firește, riscul atomizării și alienării, al apariției unor formule pretins egalitare care permit supremația unui număr limitat de indivizi. Afirmarea clasei de mijloc ca subiect politic și viziunea contractualistă au făcut posibilă consolidarea proiectului liberal prin îmbrățișarea noțiunii de lege naturală ca garant al dreptului la „viață, libertate și proprietate” (aici merită amintită distincția dintre Madison și Jefferson: acesta din urmă insista asupra dreptului la căutarea fericirii). Deși unii gânditori îl menționează pe Rousseau între precursorii liberalismului democratic, trebuie insistat asupra ambiguității conceptului de voință generală. În lumina tragediilor secolului XX, este greu să nu observăm că noțiunea conține potențial visul iacobin și ulterior leninist al unor elite luminate, pentru care masele sunt folosite în vederea atingerii unor scopuri presupus umaniste.

Împotriva acestei tentații autoritare, Tocqueville insista pe rolul asociațiilor intermediare, deci al societății civile. Separarea puterilor și consensul guvernaților sunt pilonii democrației liberale. Acest consens se constituie însă prin competiția bazată pe recunoașterea principiilor esențiale ale ordinii democratice, deci pe admiterea și încurajarea pluralismului (multiplicitatea centrelor de acțiune și inițiativă). Liberalismul fricii are ca scop fundamental limitarea tentativelor de îngrădire a libertății, de constrângere, violență și cruzime politică. Spre a o cita pe Judith Shklar: guvernământul limitat și responsabil este direct legat de convingerea, esențială pentru spiritul toleranței, privind legitimitatea rezistenței împotriva oricăror forme de arbitrariu statal, înainte de toate cele legate de acțiunile abuzive ale forțelor militare, paramilitare ori polițienești. Această frică, în fapt o suspiciune întemeiată pe memorie și cunoaștere, este substratul unui liberalism care a renunțat la optimismul originar și înțelege că universul politic este populat cu ispite dintre cele mai primejdioase. Scopul acestui liberalism este tocmai reducerea fricii și cruzimii din relațiile interumane. A crede că liberalismul democratic e un lux destinat societăților industriale avansate este o eroare. În niciun caz nu trebuie adoptate toate implicațiile tezei lui Francis Fukuyama privind sfârșitul istoriei pentru a recunoaște că proiectul liberal democratic este la ora actuală supus unor încercări politice adverse. Nu este suficientă existența instituțiilor democratice ori a alegerilor libere pentru ca o societate să fie cu adevărat liberală. Un ethos democratic, deci o voință a cetățenilor de a lupta pentru menținerea democrației și o îmbrățișare a principiilor toleranței și încrederii sunt necesare pentru ca pluralismul să nu degenereze în opusul său.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG