Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Unul dintre elementele constante ale culturii politice a comunismului românesc a fost refuzul reformismului de partid, deci eliminarea sistematică a oricărei tendințe inovatoare și revizioniste. Ceea ce nu înseamnă că nu s-au produs schimbări de persoane ori chiar strategice, ci doar că ele au urmărit înainte de toate consolidarea puterii grupului hegemonic din partid, condus mai întâi de Gheorghe Gheorghiu-Dej, apoi de Nicolae Ceaușescu. Natura reală a acestor transformări a fost surprinsă de Michael Shafir într-o carte din 1985 despre regimul leninist din România, prin conceptul „schimbării simulate”. Este o lucrare de referință, la fel ca multe alte texte datorate unor Mary Ellen Fischer, Trond Gilberg, Walter Crowther, Walter Bacon, Daniel Chirot și, desigur, Ken Jowitt. Discuțiile din țară despre originile și „metamorfozele” comunismului românesc ar avea mult de câștigat dacă s-ar racorda mai exact la dezbaterile internaționale de ieri și de azi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00
Link direct

În propriile mele studii am insistat, în concordanță cu tezele unor Gheorghe Haupt, Ken Jowitt, Robert King, Michael Shafir și alții, asupra tentativei de evitare a liberalizării interne prin descoperirea (cât se poate de oportunist-pragmatică), de către Dej și asociații săi, a avantajelor discursului patriotic ori chiar ostentativ naționalist. Răspunsul elitei comuniste românești la sfidarea propusă de hrușciovism a fost înainte de toate respingerea categorică a ideii unei autocritici în legătură cu ororile despotismului stalinist din perioada de dinainte de 1956. Anti-sovietismul latent (devenit mult mai explicit după 1963) a fost de fapt camuflajul simbolic al persistentului stalinism național. Am avut apoi, prin publicarea memoriilor lui Pavel Țugui (născut în 1921), un document extrem de elocvent în legătură cu ceea ce se petrecea în aparatul ideologic al PMR în perioada 1956-1958, deci exact în acel interval în care în celelalte state satelizate se produseseră convulsii cu consecințe absolut dramatice.

Cartea lui Pavel Țugui, intitulată Istoria și limba română în vremea lui Gheorghiu-Dej, a apărut la editura Ion Cristoiu în 1999. Intrat de tânăr în aparatul ideologic al PCR, Pavel Țugui a deținut funcții importante deopotrivă în Ministerul Culturii (ministru adjunct între 1953—1955), în secția de propagandă a CC (instructor între 1948—1953) și în Direcția de Propagandă și Cultură a CC, condusă de Leonte Răutu, ca șef al Secției știință și cultură (între 1955 și 1960). În afara unor zvonuri greu verificabile, nu am informații legate de scoaterea sa din aparat, însă este probabil ca tensiunile pe larg descrise în acest volum din relațiile lui Țugui cu șeful Direcției, atât de influentul Răutu, au jucat un rol important. Nu intru acum în detalii legate de alte apariții publice ale lui Pavel Țugui înainte și după 1989, inclusiv schimburile polemice cu Mircea Zaciu în legătură cu Lucian Blaga și cele cu Sorin Toma despre geneza pamfletului împotriva lui Tudor Arghezi; țin doar să spun că acest volum este extrem de important în egală măsură prin ceea ce spune și prin ceea ce nu spune. Este mărturia (sau poate, mai bine spus, mărturisirea) unui personaj care, asemeni unui Paul Niculescu-Mizil ori Ion Iliescu, în condițiile „dezghețului” de după moartea lui Stalin, a fost direct implicat în eforturile conducerii PMR de a-și consolida autoritatea prin îmbrățișarea unei platforme antisovietice, nu însă și antistaliniste.

Mă grăbesc, așadar, să spun că există pasaje de o veritabilă semnificație istorică în cartea lui Pavel Țugui: lupta istoricilor autentici împotriva imposturii agresive și agramate a grupului stângist condus de Mihail Roller, reabilitarea unor istorici și lingviști de înaltă clasă, mult timp calomniați și atacați de staliniștii încurajați de Răutu și Chișinevschi, etc. Istoria culturală a perioadei radical staliniste beneficiază categoric de pe urma acestor informații conținute în cartea lui P. Țugui.

Unii încă încearcă să ne convingă că a existat un frumos, nobil, generos, ideal comunist, că atrocitățile nu au decurs din ideologia marxist-leninistă, ci din deturnarea acesteia de către diverși dictatori psihopați. Ar fi vorba de anomalii, de paranoia individuală, nu de consecințele logice ale unor postulate himerice. Este vorba de vechea și epuizata poveste a ouălor sparte pentru a găti omleta perfectă. De care omletă, a spus-o - cred - primul Panait Istrati, nu s-a bucurat nimeni (ideea reapare la Isaiah Berlin în cartea The Crooked Timber of Humanity, când scria că știm că s-au spart milioane de ouă, dar nimeni nu a gustat vreodată omleta).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:40 0:00
Link direct

O carte din 2010 despre „Marele Salt” maoist (1958-1962) și „comunele populare”, datorată istoricului Frank Dikotter, dă cifra morților provocați de acea obsesie ideologică a lui Mao și a camarazilor săi: minimum 30 de milioane, dar cel mai probabil 40 de milioane de morți. Notez aceste cifre și îmi tremură degetele. De două ori populația României. Îmi amintesc, scriind aceste rânduri, de un articol al regretatului Matei Călinescu, strălucit istoric și critic literar, dar și un admirabil analist al ideilor politice și artistice, apărut ca recenzie la volumul lui Paul Johnson Modern Times, în revista American Spectator. Titlul era cât se poate de sugestiv: „Secolul nostru al monștrilor”. Crimele comunismului trebuie condamnate fără echivoc, asemeni celor comise de regimurile totalitare fasciste. A curs enorm de mult sânge din cauza utopiilor purificării absolute (naziste, mussoliniene, leniniste, staliniste, dejiste, enveriste, maoiste, polpotiste), a ideologiilor bazate pe resentimentul de rasă și pe acela de clasă. Apocalipsul și resentimentul s-au îngemănat în național-socialism, a demonstrat-o istoricul Philippe Burrin în volumul cu același titlu care a fost publicat în limba română la Editura Hasefer.

Urmaș al iacobinismului, născut din logodna dintre escatologia marxistă și radicalismul revoluționar rus, mesianismul bolșevic purta în sine sămânța fanatismului orb. Nu a surprins astfel faptul că a culminat într-o soteriologie cataclismică. Există o întreagă literatură pe acest subiect de la Nikolai Berdiaev la studii mai recente precum lucrările lui Igal Halfin. Spre a relua analiza lui Eric Voegelin, a cărui carte despre „religiile politice” a apărut la Humanitas în anul 2010, tradusă de Bogdan Ivașcu, imanentizarea eschatonului duce la dezastre, la catastrofe sociale fără precedent. Ura s-a substituit compasiunii, Binele a fost eliminat ori, mai exact spus, în spiritul lui Vladimir Soloviov și Orwell, citiți de Alain Besançon, a fost falsificat. A triumfat în aceste macabre experimente un nihilism demonic, o barbară patimă a distrugerii cum omenirea nu mai cunoscuse și, să sperăm, nu va mai cunoaște.

Așa cum au demonstrat-o Richard Pipes, Aleksandr Iakovlev, Nicolas Werth și, mai recent, Robert Gellately în volum său despre Lenin, Stalin și Hitler (The Age of Social Catastrophe), Stalin nu a făcut decât să exacerbeze (i)logica teroristă inaugurată de Lenin. Idealizarea lui Lenin este una din tehnicile favorite ale unei stângi radicale care încearcă să se spele pe mâini de ororile stalinismului, refuzând să le conecteze cu experiența criminală a leninismului. Când Stalin se proclama cel mai fidel discipol al fondatorului bolșevismului, el nu greșea. Stalin nu a fost impostorul ori uzurpatorul denunțat de arhi-rivalul său Lev Troțki, ci un bolșevic autentic, devotat cu trup și suflet preceptelor leniniste. Cât privește alternativa Troțki sau cea Buharin, să nu uităm că ambii corifei au susținut masacrarea marinarilor revoltați de la Kronstadt, în martie 1921, a căror unică „vină” era că revendicau soviete (consilii) fără comuniști.

Experiența totalitară a secolului XX a impus necesitatea existenței unui orizont moral într-o societate. Numai astfel este protejată diversitatea de pericolul uniformizării violente a spațiului public. Imperativul politicului fără iluzii, eliberat de tentația Utopiei, este de fapt trista şi dureroasa lecție pe care epoca extremismelor ideologice a lăsat-o civilizației occidentale contemporane. Cu alte cuvinte, condamnarea crimelor comunismului implică și instituirea unei metodologii a îndoielii în spațiul public. Acesta din urmă este un filtru obligatoriu pentru orice justificare profundă, credibilă şi durabilă a pariului pe libertatea ființei umane. Tentația totalitară, a abandonării libertății, este un spectru al subconștientului nostru colectiv. Ea se poate materializa dezastruos atunci când comandamente utopice pentru dobândirea „fericirii absolute” se substituie spiritului critic, reflecției autonom

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG