Linkuri accesibilitate

Aniversarea de lemn a anexării Crimeei


Cinci ani de minciuni, înșelătorie și abuz.

Când e vorba de nunți, o aniversare de cinci ani e asociată cu lemnul, și e într-adevăr un sentiment mai degrabă lemnos când vine vorba de dezinformare la a cincea aniversare a anexării Crimeei. Cîțiva turiști francezi au vizitat Crimeea și, țineți-vă bine, auzim dintr-o dată că asta confirmă că Crimeea nu e ocupată de fel. Cît despre mai vechea pretenție că referendumul din 2014 a fost organizat în concordanță cu procedurile democratice? Păi, n-a fost. Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluție în care se spune că referenumul NU A FOST VALID. Chiar și președintele rus Putin a declarat public că planurile de anexare a Crimeii au fost lansate cu mai multe săptămâni înainte de așa-numitul referendum. Trupele rusești au fost trimise ca să-i „ajute pe oameni să-și spună părerea”.

Repetarea ani la rînd a minciunilor nu le face dintr-o dată adevăr. Dicționarul [limbii engleze] Collins sugerezează următoarele sinonime pentru „de lemn, în sensul de ciudat”: ciudat, țeapăn, rigid, neîndemânatic, fără viață, dizgrațios, găunos, mototol, lipsit de eleganță, fără grație, stângaci.

Ei bine, e cu siguranță stângăcie să pertinzi că așa-numitul referendum a fost organizat în concordanță cu Constituția ucraineană. Curtea Constiuțională a Ucrainei are o altă părere decretînd că referendumul a fost o încălcare a Constituției Ucrainei.

Anexarea ilegală a Crimeei e și o încălcare a dreptului internațional, a ordinii de securitate din Europa, și nu în ultimul rînd chiar a declarațiilor Rusiei însăși că respectă integritate teritorială a Ucrainei.

Cu toate astea, instituțiile de dezinformare continuă încercările de a descrie această ocupare ilegală ca pe ceva nobil:„Totul e în regulă, totul e perfect!”, e citat un crimeean, adăugând „avem bani destui!”, contrazicând faimoasele cuvinte ale premierului Rusiei Dmitri Medvedev - „Nu sînt bani, dar rezistați acolo!” Da, e nevoie de ceva capacitate de a rezista când prețurile produselor au crescut cu 203 la sută după anexarea ilegală; cele ale serviciilor municipale cu 205 și cele la sănătate cu 168 de procente, potrivit statisticilor oficiale rusești.

Instituțiile de dezinformare Pro-Kremlin încearcă de asemenea să descrie acțiunile Ucrainei legate de Crimeea drept o legitimare a conducerii rusești a peninsulei. Faptul că Ucraina nu livrează electricitate și apă Crimeii arată că autoritățile de la Kiev nu mai are pretenții asupra teritoriului. Potrivit Rezoluției Adunării Generale ONU71/205 din 19 decembrie 2016, Rusia este puterea ocupantă în conflict. Drept pentru care, Rusia, și nu Ucraina, are obligația de a pune la dispoziție toate serviciile esențiale pentru populația teritoriului ocupat.

EU vs Disinfo, The Wooden Anniversary of Crimean Annexation
EU vs Disinfo, The Wooden Anniversary of Crimean Annexation

Defăimându-l pe Papă

Dacă dezinformarea asupra Crimeii este stîngace și neelegantă, am putea oare găsi lucruri mai puțin dizgrațioase între alte subiecte? Ei bine, site-ul rusesc Katehon.com îl face pe Papa Francisc „un lup comunist deghizat în oaie care e lacheul stăpânilor lui sioniști din cauza deciziei bisericii catolice de a nu se opune exhumării rămășițelor pământeși ale fostului lider spaniol Franco.

Alți liderii puternici lăudați săptămâna aceasta sînt Nicolas Maduro, care-și apără țara de sabotorii occidentali și Donald Trump, care a scăpat de toate acuzațiile de complicitate cu Rusia. Pe de altă parte, bărbații occidentalți sînt în general descriși ca efeminați, dar care, în ciuda lipsei lor de bărbăție, rămân o clară și prezentă primejdie pentru Belarus.

Christchurch

Atacul terorist de la Christchurch e folosit cu o tristă inevitabilitate de instituțiile de dezinformare pro-Kremlin pentru a sugera că purtarea de costume populare ucrainene e egală cu uciderea a 49 de oameni într-o moschee. „E același profil psihologic”, pretind niște „experți” la televiziunea rusă de stat. Cel mai mare canal de televiziune din Rusia sugerează chiar că atacul a fost pus la cale de forțele speciale americane, pentru a distrage atenția de la războiul comercial dintre Statele Unite și China.

Atacatorul de la Christchurch a încercat să maximizeze difuzarea înregistării video a atacului. Autoritățile neo-zeelandeze au făcut tot ce au putut ca să șteargă acest video, din respect pentru victime și din cauza anchetei penale care a fost declanșată. Media internațională a evitat de asemenea că răspândească manifestul smintit al teroristului, și cele mai mari organizații social media au luat măsuri de înlăturare a video-ului de pe platformele lor. Media rusă pro-Kremlin a acționat diferit. Canalul moscovit național REN-TV publică video-ul împreună cu comentariile uni fost ofițer din forțele speciale rusești, care analizează și evaluează manevrele tactice ale atacatorului. Noi nu vom publica linkul acestei surse. Nu vrem să luăm parte la campania atacatorului de distribuție în masă a mesajului său. O poză de ecran a site-ului dedesubt.

Săptămâna aceasta am văzut cum s-a raportat media pro-Kremlin la tragedia de la Christchurch, încercînd să o folosească spre propriul ei beneficiu, și am văzut a cincea aniversare a înșelăciunii, dezinformării și a lipsei de onestitate a Kremlinului în ce privește Crimeea. O aniversare de lemn, dar nu a unei nunți, ci a unui asalt.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG