Linkuri accesibilitate

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că pensiile vor fi dublate pînă în 2021


Imagine generică
Imagine generică

Opoziția spune că nu sînt bani.

Fostul premier Victor Ponta susține că România nu are bani pentru mărirea pensiilor așa cum se laudă actualul guvern, iar senatorul liberal Florin Cîțu explică în aceeași notă că sistemul de pensii este falimentar, că economia țării este „pe tobogan”, că anul acesta România va avea o creștere economică mai mică decât în 2016, iar la anul căderea va fi semnificativă. Senatorul PNL consideră că ”e o lipsă de etică” din partea guvernului să anunțe creșteri de pensii atât de mari, câtă vreme e neclar ce buget va fi disponibil în 2021.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat însă înaintea referendumului pentru schimbarea definiției familiei, că toate pensiile vor fi dublate până în 2021. Între timp, guvernul de la București a aprobat proiectul noii legi a pensiilor, care va fi discutat în regim de urgență în Parlament. Potrivit prevederilor acestui proiect, într-adevăr creșterea treptată a pensiilor ar putea ajunge pe hârtie până la dublarea lor peste trei ani. În afară de Bulgaria, România are pensiile cele mai mici din Uniunea Europeană, de aceea mărirea lor este nu doar așteptată, ci și necesară fiindcă majoritatea pensionarilor trăisec la limita pragului de sărăcie.

Totuși, șeful Consiliului Fiscal Ionuț Dumitru explica recent folosing o logică aritmetică simplă că România nu poate susține nici măcar o creștere de 25% vreme de mai mulți ani. Ar trebui deci ca România „să aibă o creștere economică mai mare decât a Chinei” pentru a acoperii mărirea de până acum a pensiilor. Economia României a crescut o vreme mai mult decât cea a Chinei, dar acum se află pe o pantă descendentă. Fondul Monetar Internațional a redus de altfel prognoza României de la o creștere economică de 5,1% la 4%.

Dublarea facturii de pensii în trei ani e, însă, imposibilă, crede șeful Consiliului Fiscal. În România sunt 4,9 milioane de salariați care susțin 5,2 milioane de pensionari, fiindcă potrivit sistemului autohton, pensiile se plătesc în fiecare lună din contribuțiile celor activi. Salariul minim din România este de 350 de euro brut, ceea ce înseamnă în jur de 260 de euro în mână. Pentru a crește pensiile, ar trebui, să crească și salariile, în așa fel încât contribuțiile la fondul de pensii să crească la rândul lor, pentru a alimenta conturile celor care nu mai sunt activi. Dublarea pensiilor ar putea însemna dublarea salariilor

Ministra Muncii, Lia Olguța Vasilescu a vorbit despe un impact bugetar de circa 1,8 miliarde de euro (8,4 miliarde lei). În 2020, când au loc alegeri locale și parlamentare impactul va fi de trei ori mai mare (5,5 miliarde euro), iar în 2022 ultimul an de creștere suma totală a bugetului de pensii ar ajunge la 18 miliarde de euro aproape 10 % din Produsul Intern al României. Ar însemna că o treime din bugetul de stat s-ar cheltui doar pentru pensii, ceea ce în ecuația actuală pare nerealist.

XS
SM
MD
LG