Linkuri accesibilitate

Michal Urbaniak


Detaliu de pe albumul Miles of Blue, Michal Urbaniak, 2009

A lansat peste 60 de albume și cântat cu aproapă toată crema jazz-ului american și internațional

Mihal Urbaniak
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:09 0:00

Se spune despre violonistul, saxofonistul și compozitorul polonez Michal Urbaniak că este una din marile stele ale jazzului contemporan.

S-a născut în 1943 la Varșovia, a început să studieze vioara la șase ani, apoi a studiat muzică clasică la Academia de muzică din orașul său natal.

În timpul studiilor a descoperit jazz-ul, și a cântat o vreme în paralel cu orchestre simfonice și cu trupe de jazz din Polonia, între care una era a unui alt faimos polonez, saxofonistul Zbigniew Namysłowski (Namysłowski a cântat înainte de 1989 la festivalul de jazz de la Sibiu).

În 1973, s-a stabilit la New York, unde a cântat la cîteva din cele mai faimoase cluburi de jazz ale acestui oraș, Blue Note, Village Vanguard și Sweet Basil.

Faima internațională avea să vină pentru Urbaniak după Miles Davis l-a invitat să cînte pe albumul său de fuziune „Tutu”, din 1986.

A lansat peste 60 de albume și cântat cu aproapă toată crema jazz-ului american și internațional - îi amintim aici doar pe cîțiva: Billy Cobham, Stephane Grappelli, Joe Zawinul, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Marcus Miller, Jaco Pastorius și Alphons Mouzon

Noi asculăm acum piesa „Magic”, de pe albumul „Urbanator II” din 1996.

XS
SM
MD
LG