Linkuri accesibilitate

Michal Urbaniak


Detaliu de pe albumul Miles of Blue, Michal Urbaniak, 2009
Detaliu de pe albumul Miles of Blue, Michal Urbaniak, 2009

A lansat peste 60 de albume și cântat cu aproapă toată crema jazz-ului american și internațional

Mihal Urbaniak
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:09 0:00

Se spune despre violonistul, saxofonistul și compozitorul polonez Michal Urbaniak că este una din marile stele ale jazzului contemporan.

S-a născut în 1943 la Varșovia, a început să studieze vioara la șase ani, apoi a studiat muzică clasică la Academia de muzică din orașul său natal.

În timpul studiilor a descoperit jazz-ul, și a cântat o vreme în paralel cu orchestre simfonice și cu trupe de jazz din Polonia, între care una era a unui alt faimos polonez, saxofonistul Zbigniew Namysłowski (Namysłowski a cântat înainte de 1989 la festivalul de jazz de la Sibiu).

În 1973, s-a stabilit la New York, unde a cântat la cîteva din cele mai faimoase cluburi de jazz ale acestui oraș, Blue Note, Village Vanguard și Sweet Basil.

Faima internațională avea să vină pentru Urbaniak după Miles Davis l-a invitat să cînte pe albumul său de fuziune „Tutu”, din 1986.

A lansat peste 60 de albume și cântat cu aproapă toată crema jazz-ului american și internațional - îi amintim aici doar pe cîțiva: Billy Cobham, Stephane Grappelli, Joe Zawinul, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Marcus Miller, Jaco Pastorius și Alphons Mouzon

Noi asculăm acum piesa „Magic”, de pe albumul „Urbanator II” din 1996.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG