Linkuri accesibilitate

SssingSssing


În arta tradițională coreeană, șamanii bărbați, numiți baksu, au corp masculin. Dar pentru că sînt medium-uri, au nevoie de mai mult decît o singură identitate sexuală, pentru că ei canalizează atît spirite masculine, cît și spirite feminine.

SssingSssing
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

SsinSsing este o trupă din Coreea de sud care combină muzica tradițională coreeană cu rock-ul psihedelic, cu glam-rock-ul și cu muzica disco.

Grupul a fost înființat în 2010, și a intrat în circuitul internațional după ce a cântat în cadrul celebrei serii NPR’s Tiny Concerts, și la una din edițiile festivalului Globalfest, de la clubul Webster Hall, din East Village, Manhattan New York.

Tobe, ghitară, ghitară bas, și trei soliști vocali, o doamnă și doi domni, dar niște domni care apar pe scenă îmbrăcați în ... doamne, mai precis în acea costumație specifică faimoșilor travestiți numiți în spațiul anglofon - și mai ales în Statele Unite - drag queens, bărbați care poartă garderobe, accesorii vestimentare și machiaje feminine extravagante, strălucitoare, uneori voit țipătoare.

Doar că în cazul SsingSsing, acest tip de costumație nu are nimic de-a face cu extravaganța acelor drag queens, ci cu un anume tip de șamanism coreean.

Hee-mon Lee, unul din soliștii vocali explicat la National Public Radio (NPR) din Statele Unite că în arta tradițională coreeană, șamanii bărbați, numiți baksu, au corp masculin. Dar pentru că sînt medium-uri, au nevoie de mai mult decît o singură identitate sexuală, pentru că ei canalizează atît spirite masculine, cît și spirite feminine.

„Când joc un personaj feminin și cânt, trebuie să trec peste faptul că sînt cântăreț (sorikkun în limba coreană), și încerc să fac tot ce pot ca să aduc o notă cît mai neutră și unisex cântării. Poate suna prostește, dar simt că rentorcîndu-mă la sensibilitățile mele din tinerețe, când îmi plăcea Madonna, ajută”, a spus Hee-mon Lee la NPR.

Noi scultăm acum „Sashiraengyisori”, piesa care deschide EP-ul omonim lansat de SsinSsing în 7 august 2017, cu precizarea că în varianta de pe internet a acestui articol veți găsi versiunea video a concertului SsingSsing la NPR’s Tiny Concerts.

Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG