Linkuri accesibilitate

Lifafa, Jaago जागो


India, Suryakant Sawhney musician & producer aka Lifafa, life at the Boiler Room in New Delhi
India, Suryakant Sawhney musician & producer aka Lifafa, life at the Boiler Room in New Delhi

Sunete care au cumva ceva franțuzesc în ele.

Lifafa, Jaago जागो
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:36 0:00

Magazinul de muzică online Bandcamp.com are o rubrică intitulată „Hidden Gems” (nestemate ascunse), în care sînt prezentați periodic artiști a căror faimă nu e deloc pe măsura talentului și creațiilor lor. De aici probabil și titlul rubricii.

Un astfel de artist este indianul Suryakant Sawhney, cântăreț și producător care face muzică electronică sub numele de Lifafa, și care a lansat la începutul lui 2019 un al doilea album, intitulat „Jaago”, care înseamnă „treziți-vă!” în limba hindi.

„Treziți-vă!”, pentru că e vorba între altele despre poluarea excesivă a unora din orașele Indiei, o țară despre care jurnalistul Anurag Tagat, indian și el, spune că se îneacă nu numai într-o atmosferă toxică, ci și într-un fel de .... groază existențială.

Lifafa face muzică electronică, dar folosește și un instrument acustic cu clape numit armoniu, și prima senzație pe care am avut-o ascultînd aceste sunete a fost că au cumva ceva franțuzesc în ele, ca o șansonetă cu acordeon, iar senzația a continuat și după ce el a început partitura vocală în limba hindi a cântecului care dă titlul albumului „Jaago”.

Am mai aflat de la jurnalistul pe care l-am citat că Lifafa a făcut parte dintr-un grup psichedelic/gypsy/waltz (eticheta asta asta îi aparține lui Tagat), grup numit Peter Cat Recording Co. care a fost înființat acum zece ani, și a avut mare succes pe scena alternativă din India.

Tot Anurag Tagat ne spune că pe al doilea album solo al lui Lifafa pot fi auzite mai multe ere muzicale, care ies la suprafață cu fiecare strat sonor adăugat de interpret în cântecele lui, și care se amestecă cu o neașteptată ușurință: măsuri lente de tip chillwave, synth pop, disco de la Bollywood-ul anilor 1980, ba chiar și loop-uri techno futuriste.

Să ascultăm deci piesa „Jaago”, de pe albumul cu același nume lansat în ianuarie 2019.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG