Linkuri accesibilitate

Blue Break Beats


Tranșe sonore de jazz din anii 1960 -1970 folosite în piese hip-hop, rap și dance din anii 1990.

Blue Break Beats
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:17:51 0:00

Faimoasa casă de discuri americană Blue Note, specializată în muzică de jazz (și nu numai), a dat publicității la începutul anilor 1990 o compilație în patru volume intitulată „Blue Break Beats”.

Muzica de pe această antologie, ne spune un cronicar de la All Music, datează de la sfîrșitul anilor 1960 - începutul anilor 1970, când artiștii soul-jazz din portofoliul Blue Note au început să experimenteze sonorități funk și rock, creînd fuziuni electrice dense, concentrate mai mult pe ritm, decît pe improvizație.

Nici una din aceste muzici n-a primit la vremea respectivă critici elogioase de la puriștii jazz-ului, dar la sfîrșitul anilor 1980, începutul anilor 1990, zeci de DJs hip-hop și dance au descoperit acele discuri vechi și au început să folosească tranșe sonore originale (să le sampleze, ca să folosim un anglicism la modă) în piese hip-hop, rap și dance.

Pe la sfîrșitul ultimei decade a secolului trecut, această fuziune a devenit foarte la modă și profitabilă, și de aceea Blue Note a adunat muzica aceea veche pe cele patru volume „Blue Brake Beats”.

Noi ascultăm acum piesa „Sookie Sookie”, a ghitarisului Grant Green, care apare pe primul volum al acestei antologii, cu precizarea că în fila pentru internet a acestui articol veți putea găsi varianta acestui cântec lansată în 1993 de trupa Us3 pe albumul „Hand on Torch”.

Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.

XS
SM
MD
LG