Linkuri accesibilitate

Blue Break Beats


Tranșe sonore de jazz din anii 1960 -1970 folosite în piese hip-hop, rap și dance din anii 1990.

Blue Break Beats
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:17:51 0:00

Faimoasa casă de discuri americană Blue Note, specializată în muzică de jazz (și nu numai), a dat publicității la începutul anilor 1990 o compilație în patru volume intitulată „Blue Break Beats”.

Muzica de pe această antologie, ne spune un cronicar de la All Music, datează de la sfîrșitul anilor 1960 - începutul anilor 1970, când artiștii soul-jazz din portofoliul Blue Note au început să experimenteze sonorități funk și rock, creînd fuziuni electrice dense, concentrate mai mult pe ritm, decît pe improvizație.

Nici una din aceste muzici n-a primit la vremea respectivă critici elogioase de la puriștii jazz-ului, dar la sfîrșitul anilor 1980, începutul anilor 1990, zeci de DJs hip-hop și dance au descoperit acele discuri vechi și au început să folosească tranșe sonore originale (să le sampleze, ca să folosim un anglicism la modă) în piese hip-hop, rap și dance.

Pe la sfîrșitul ultimei decade a secolului trecut, această fuziune a devenit foarte la modă și profitabilă, și de aceea Blue Note a adunat muzica aceea veche pe cele patru volume „Blue Brake Beats”.

Noi ascultăm acum piesa „Sookie Sookie”, a ghitarisului Grant Green, care apare pe primul volum al acestei antologii, cu precizarea că în fila pentru internet a acestui articol veți putea găsi varianta acestui cântec lansată în 1993 de trupa Us3 pe albumul „Hand on Torch”.

Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG