Linkuri accesibilitate

„După părerea mea, rușii vor să scape de Maia Sandu, ăsta e țelul lor” (Dennis Deletant/ ziare.com)


Ziare la București.
Ziare la București.

Revista presei de la București.

Ilan Șor și Vlad Plahotniuc aveau acces pe aeroportul din Chișinău pe o intrare separată, fără niciun control, direct la scara avionului, și dispuneau de pașapoarte multiple, pe câte trei-patru nume, a declarat presei din Republica Moldova șeful statului Igor Dodon, iar G4Media preia informația. „Acolo încă o să ne clarificăm, că urme au rămas, știm și pe ce nume sunt pașapoartele astea, al doilea, al treilea, al patrulea. Acolo atâtea sunt, Doamne ferește! Acum e doar verhușka icebergului. Noi o să mergem sistemic mai departe, pentru că altfel oamenii n-o să ne ierte”, a mai spus Igor Dodon.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct


O analiză semnată de Magda Grădinaru pe site-ul ziare.com se oprește la tratamentul aplicat de Partidul Social-Democrat instituțiilor cât timp se află la guvernare, dar mai ales sub conducerea lui Liviu Dragnea. PSD a urmărit în mod constant să-și subordoneze instituțiile, să pună la conducerea lor oameni de partid, care trebuiau recompensați. Așa au fost decapitate și, practic, aruncate în minorat instituții precum Avocatul Poporului, Institutul Cultural Român, televiziunea tublică, spune Magda Grădinaru. Liviu Dragnea însă a venit cu un plan mult mai sinistru. PSD nu a mai confiscat instituțiile și atât, ci le-a deturnat de la substanța lor, le-a compromis. Numirea lui Renate Weber la conducerea Instituției Avocatul Poporului, după mandatul „grotesc”, spune jurnalista, al lui Victor Ciorbea, e maximum de cinism.

Prima poziție publică a Renatei Weber a fost declarația că nu are de gând să se autosesizeze în legătură cu scandaloasa ordonanță de urgență care modifică Codul Administrativ prin adăugarea unui pogon de favoruri pentru aleșii locali. La TVR compromiterea a fost marcată de recenta pierdere a dreptului de co-producție a festivalului internațional „G. Enescu” în favoarea televiziunii Trinitas.

Într-un interviu acordat la București Magdei Grădinaru, de la ziare.com, de istoricul britanic Dennis Deletant, aranjamentul politic de la Chișinău e considerat provizoriu. „După părerea mea, spune Deletant, rușii vor să scape de doamna Maia Sandu, ăsta e țelul lor. După ce o dau jos, instalează pe cineva filo-rus. Americanii au un interes, dar problema cu Moldova e că nu e un stat bine definit din punct de vedere al populației, dacă ne gândim că majoritatea e rusofonă. Identitatea e confuză, sunt foarte mulți care au plecat din țară, e multă corupție și americanii nu vor să arunce bani acolo. Din păcate, elita moldovenească nu a servit intereselor populației. Și în Moldova nu există factorul militar, iar rușii îți dau seama că au un avantaj mare acolo. Nu vor să lase și nici nu vor lăsa Moldova să le scape din mână”.

În legătură cu România, Dennis Deletant crede că lucrurile s-au schimbat rapid în bine în ultimul an: tineretul a ieșit în sfârșit la vot. În interviu, istoricul britanic povestește și o împrejurare frapantă din primăvara lui 1990, când i-a cerut o întrevedere liderului de atunci al Partidului Național-Țărănesc Corneliu Coposu. A acceptat bucuros. În ziua cu pricina, l-a așteptat în biroul de la partid, dar l-a invitat să facă o plimbare pe stradă.

Tânărul profesor de istorie a dorit să știe ce șanse are PNȚCD să obțină președinția României în alegerile din mai 1990. Foarte slabe, ar fi spus Coposu, care i-a mărturisit că: „Aici, în partidul meu, sunt înconjurat numai de securiști”. Vorbiți și despre conducere? a întrebat Deletant, iar răspunsul a fost afirmativ.

XS
SM
MD
LG