Linkuri accesibilitate

Yussef Dayes


Jazz britanic de cea mai bună calitate, proaspăt, direct, spontan.

Yussef Dayes
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:06:44 0:00


Yussef Dayes este unul dintre cei mai inovativi și de succes bateriști și producători tineri din Marea Britanie.

Născut și crescut în sud-estul Londrei, Yussef a început să cânte la tobe la patru ani, după ce a primit cadou un sete de tobe. A exersat non-stop pînă la 10 ani cu fratele său Kaareem, și cu tatăl său, care fusese basist la New York în anii 1970.

La 10 ani începe să studieze percuția cu bateristul Billy Cobham (care a cântat cu Miles Davies și cu John McLaughlin).

Tot la 10 ani a făcut parte împreună cu frații săi dintr-un grup de spiritual jazz cu influențe rock și afrobeat.

Spune că a fost puternic influențat de genurile grime și hip-hop, dar și de colecția de muzică reggae a tatălui său, care e de origine jamaicană, și de discurile Beatles și country ale mamei sale.

În 2015 a înființat duo-ul Yussef Kamaal împreună cu pianistul Kamaal Williams, cu care a lansat în 2017 „Black Focus”, considerat de cronicarii britanici unul din cele mai bune albume de jazz britanice din ultimii ani.

După despărțirea de Kamaal, Yussef înregistrează în 2018 la studiourile Abbey Road un cântec senzațional, „Love Is The Message”, cu Alfa Mist la claviaturi, Mansur Brown, ghitară, și Rocco Palladino la bas.

Noi ascultăm acum „Yesterday Princess”, o compoziție a lui Stanley Clarke, înregistrată live la Unwound Studios, în decembrie 2019: Yussef Dayes, tobe, Rocco Palladino, bas, și Charlie Stacey, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol veți găsi versiunile video ale pieselor „Yesterday Princess” și „Love Is The Message”.

Jazz britanic de cea mai bună calitate, proaspăt, direct, spontan.

Căutați deci Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG