Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Stalinismul și nazismul au căutat „dușmanii obiectivi” și au operat cu noțiuni precum vinovăție colectivă, sau chiar genetică. Similar celor petrecute în Germania nazistă, „drepturile cetățenești” din perioada stalinistă s-au transformat treptat într-o graniță între apartenență și criminalizare, între „eul național și ceilalți inamici”, un indicator al prietenilor și dușmanilor. Principiul celui ales care se afla la baza teoriei leniniste a subiectului istoric care înfăptuiește Utopia s-a reflectat în legile cetățeniei. Așa cum a arătat Golfo Alexopoulos, „în Uniunea Sovietică existau cetățeni și cetățeni”. Cei considerați improprii și nedemni să dețină și exercite drepturile prescrise de corpul politic sovietic erau privați de ele, ceea ce în cazul politiilor comuniste echivala de facto cu denaturalizarea sau condiția de apatrid.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:56 0:00
Link direct

Jowitt a demonstrat că „problema critică a regimurilor leniniste a fost cetățenia”. Mai mult, în timpul anumitor perioade în evoluția regimurilor sovietice, asemenea lipsă de drepturi a devenit o boală ereditară. Sub Stalin, „lipsirea de drepturi s-a extins la întregi grupuri înrudite, de vreme ce unități familiale erau adesea pedepsite în mod colectiv. Statul stalinist și-a privit dușmanii de varii feluri prin prisma acestei grile a înrudirii; astfel, întregi familii și-au pierdut drepturile ca grup. Dușmanii de clasă (nepmanii, comercianții, culacii, lișenții) și așa-numiții ‚inamici ai poporului’, precum și întregi națiuni (germanii, polonezii, coreenii, grecii, chinezii) – deopotrivă cetățeni sovietici și subiecți străini – erau arestați ca grupuri înrudite. Se considera că lipsa de loialitate a taților se transmite la fiii lor. Atât lipsa de drepturi, cât și condiția de apatrid deveneau trăsături moștenite”. (vezi articolul lui G. Alexopoulos, „Soviet Citizenship, More or Less Rights, Emotions, and States of Civic Belonging”, în Kritika: Explorations in Russian and Eurasian History 7, no. 3 (vara 2006): 521).

Evident, viziunea bolșevică stigmatiza „păcatele” politice, în vreme ce Weltanschauung-ul nazist reifica distincțiile biologice. Cu ocazia celei de-a douăzecea aniversări a loviturii bolșevice din 7 noiembrie 1917, un discurs menit doar pentru urechile elitei NKVD și consemnat de Gheorghi Dimitrov în jurnalul său, Stalin spunea:

Oricine încearcă să distrugă unitatea statului socialist, oricine caută separarea oricăror părți componente sau naționalități – acel om este un inamic, un dușman de moarte al popoarelor URSS. Și îi vom distruge pe fiecare în parte, chiar dacă ar fi vreun vechi bolșevic; îi vom distruge toate rudele, familia lui. Vom distruge fără milă pe oricine care, prin fapte sau gând, – da, gândurile sale – amenință unitatea statului socialist. Pentru distrugerea completă a tuturor dușmanilor, ei înșiși și rudele lor! [Exclamații aprobatoare: Marelui Stalin!]

Esența chestiunii este că în Uniunea Sovietică (și acesta fusese un model pentru alte regimuri comuniste) populația se organiza pe criterii ale excluderii și privării de drepturi potrivit imperativelor ideologice și sarcinilor de dezvoltare stabilite de linia partidului. Istoricul Eric Weitz a mers până acolo încât a folosit conceptul de „rasializare” pentru a accentua radicalizarea manierei în care categorii de populație erau supuse terorii cu consecințe directe privind întemnițarea, executarea, deportarea lor. Conceptul „ajută la surprinderea maleabilității identităților conferite, cum anume ajung grupuri văzute ca națiuni sau clase, în anumite circumstanțe istorice, să fie percepute ca atât de diferite de grupurile dominante, încât doar termenul de rasă captează clivajul enorm care este creat. Iar termenul captează, de asemenea, cum anume, în anumite circumstanțe, populațiile pot deveni ‚de-rasializate’, așa cum s-a petrecut în chip oficial cu multe din naționalitățile epurate după moartea lui Iosif Stalin”. (vezi articolul lui E.D. Weitz din 2002 în Slavic Review, „On Certainties and Ambivalences: Reply to My Critics”) Abordarea lui Weitz este doar o alta pe lista lungă a experților care au încercat să elucideze ceea ce Nicolas Werth a numit „ciclurile violenței” care deveniseră normă în Uniunea Sovietică.

Ceea ce a diferențiat politia sovietică stalinistă de cea a Germaniei naziste a fost rolul mai mare al aparatului de partid în cazul primeia. La modul general, mitul partidului, mai mult decât mitul liderului, explică longevitatea și anduranța proiectului leninist. Fasciștii, în vreme ce invocau comandamentele providenței istorice, învesteau centrul de putere suprem nu atât în instituții, cât în geniul infailibil al liderului. Partidul conta, dar nu era același tip de magnet carismatic instituțional pe care îl reprezentaseră formațiunile leniniste. Robert Gellately nota că Hitler îl invidiase pe Stalin pentru a fi fost capabil să-și plaseze ofițerii politici, pe post de câini de pază, în armată. La rându-i, când susținea că doar cadrele decid totul, Stalin chiar credea ce spune, iar el era, desigur, arbitrul suprem al promovărilor și loialităților.

Ambele totalitarisme ale secolului XX au fost forme de „concepere machiavelică a politicii”. Mai precis, așa cum arată și A.E. Rees, nazismul și bolșevismul pot fi definite drept machiavelismul partidelor care au pretins să guverneze în numele maselor. Spre a-l parafraza pe Eugen Weber, atât în cazul leninismului, cât și al fascismului, locomotivele care le-au propulsat în istorie erau concomitent și tacticile lor.

Leninismul s-a bazat așadar pe o „raționalitate a scopului”. O asemenea concepție transformistă, utilitară și endemică asupra politicii s-a materializat în cele din urmă în divinizarea unui stat mitic care are drept de viață și de moarte asupra supușilor săi. Or, așa cum arăta intelectualul catolic Adolf Keller, era vorba de „un gigantic supraom, pretinzând nu doar obediență, ci încredere și credință așa cum doar o personalitate are dreptul să aștepte” (citat în Emilio Gentile și Robert Mallett, „The Sacralization of Politics. Definitions, Interpretations and Reflections on the Question of Secular Religion and Totalitarianism”, Totalitarian Movements and Political Religions I (2000): 46).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:45 0:00
Link direct

În această accepțiune, statul se situa dincolo de limitările morale pentru că era singurul furnizor de moralitate. Așa cum a spus-o și Emilio Gentile, comunismul și fascismul au vizat, urmat și instituționalizat sacralizarea politicii. Statul a devenit valoarea supremă și absolută în cadrul unei doctrine escatologice a revoluției. Prin urmare, ororile care au definit secolul trecut au fost posibile din cauza unei „inversiuni morale”: „crimele statului explicabile nu ca crime, ci ca precauții necesare în prevenirea unor injustiții și mai mari”. (vezi Richard Overy, The Dictators).

Prin cultul unității absolute pe calea salvării prin stăpânirea istoriei, comunismul și fascismul au produs un nou proiect social și politic centrat pe purificarea corpului comunităților care căzuseră pradă acestor vrăji ideologice. Memorabila evaluare a lui Molotov făcută Marii Terori arată foarte bine noua dinamică dintre putere și moralitate: „sigur că au fost excese, dar totul era permis, în opinia mea, de dragul principalului obiectiv – păstrarea puterii de stat! ...Greșelile noastre, incluzându-le pe cele nemiloase, au fost justificate”. (pentru detalii, vezi volumul Inside Kremlin Politics: Conversations with Felix Chuev, editat și cu o introducere și note de Albert Resis, Chicago: I.R. Dee, 2007). Sau, pentru a-l parafraza de această dată pe Gaetano Salvemini, fascismul și comunismul au decis că ele au găsit cheia fericirii, virtuții și infailibilității, fiind, pe cale de consecință, gata să ucidă în procesul aplicării planurilor lor.

Lenin, Stalin și Hitler nu ar fi fost în stare să-și atingă obiectivele dacă nu ar fi știut cum să înregimenteze, mobilizeze și includă largi pături sociale în aceste eforturi ale lor. Acolo unde bolșevismul era în primul rând o dictatură ideocratică represivă, nazismul a fost, mai ales pe durata primilor ani la putere, o dictatură a consensului. Ambele au reprezentat triumful constructelor ideologice înrădăcinate în scientism, organicism, istoricism. Pentru Lenin, lupta de clasă era justificarea ultimă pentru persecuțiile nemiloase ale aristocraților, preoților, țăranilor înstăriți, ș.a.m.d. Demonizarea dușmanilor a început practic cu Lenin, așa cum foarte limpede a lămurit-o și istoricul Robert Gellately în acord cu Richard Pipes. Acest lucru nu înseamnă că nazismul a fost pur și simplu un răspuns la bolșevism, o reacție mânată de panică la o cauză externă. Rădăcinile ideologice ale politicii lui Hitler erau endogene. A existat o tradiție proto-fascistă în Germania, precum și în Franța. (vezi și cartea lui Zeev Sternhell, Neither Left Nor Right: Fascist Ideology in France, Princeton, NJ: Princeton University Press, 1994).

La un anumit moment, stalinismul a încorporat motivele și simbolurile dreptei ultra-naționaliste și a devenit, așa cum au arătat Alexander Iakovlev și Robert C. Tucker, un „bolșevism de extremă dreaptă”. Nu a fost pur și simplu expresia idiosincrasiilor lui Stalin. Jdanovismul (campaniile anti-cosmopolite), pogromul secret de la începutul anilor 1950, afacerea Slánský, toate erau parte organică din (i)logica stalinismului la apogeu. În chip ironic, au reprezentat un fel de victorie a nazismului asupra principalului său rival ideologic. Așa cum a arătat Martin Amis, teroarea anti-evreiască plănuită de Stalin „s-ar fi modelat ea însăși pe vechea idee bolșevică sau tactica de a incita o clasă împotriva alteia. Ar fi semănat cu Teroarea Roșie din 1918, cu evreii situați aproximativ în rolul burgheziei”. (vezi cartea Koba the Dread: Laughter and the Twenty Million, New York: Hyperion, 2002). Eric van Ree observa în mod corect că adevărata originalitate a stalinismului de maturitate a fost sinteza națiunii și clasei, dar și cea a principalelor obiective, dezvoltarea națională și comunismul mondial. Procesul de construcție a statului în Uniunea Sovietică a produs rezultate ne-marxiste. Sau, pe urmele lui Ken Jowitt și Terry Martin, stalinismul a vorbit despre modernizare, însă a practicat neotradiționalismul.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG